Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Baby ratten – jonge ratjes – Hoe ontstaat een rattenplaag

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Baby ratten – jonge ratjes – Hoe ontstaat een rattenplaag

Producten: ratten, ratten bestrijden, rattenplaag

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25
Budget Ongedierte bestrijden rattenkist - rattenvoerdoos met 2 rattenklem
Professionele Rattenvoerdoos + klem 2x
13,25
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
9,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Steeds meer meldingen van rattenoverlast

Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over een rattenplaag. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, en de combinatie van factoren zijn de oorzaak van het ontstaan van zo’n plaag.

Een rattenplaag begint met baby ratten

Baby ratten worden kaal, blind en doof geboren, ze hebben geen tanden, korte ledematen en een korte staart.  Ze krijgen na 8 dagen beharing op de huid, en na twee weken gaan hun oogjes open. Baby ratten worden gezoogd totdat ze 4 a 5 weken oud zijn. Een volwassen vrouwtjes rat baart tussen de 7 à 10 baby ratten. De grote van het nest is hierbij van invloed. Hoe groter het nest des te meer jonge ze zal krijgen. Moeder rat heeft haar kleintjes dan 21 tot 23 dagen bij haar gedragen. Baby ratten groeien erg snel, maar zijn de eerste twee weken volledig afhankelijk van de moeder.

Ratten hebben geen broedseizoen

Ratten hebben geen broedseizoen zoals vogels. Ze kunnen dus het hele jaar door zwanger raken. Het voortplantingsgedrag van ratten wordt wel beïnvloed door hoge of lage temperaturen. Extreem hoge en lage temperaturen zorgen ervoor dat ze minder fokken. De winters van de afgelopen jaren zijn niet koud geweest en er zijn meer baby ratten geboren die op hun beurt ook weer aan het fokken gaan. Het aantal meldingen van overlast ratten is daarom alsmaar aan het toenemen. 

Jonge ratjes

Jonge ratjes die eenmaal een vacht hebben en kunnen zien, zullen steeds beweeglijker worden. Na de zoogtijd van 4 a 5 weken gaan de jonge ratjes met moeder mee en krijgen ze les in het zoeken naar voedsel , en les in hoe ze moeten overleven. Ratten zijn echte cultuurvolgers en kunnen zich heel gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aanpassen. Jonge ratjes zijn na 3 maanden al geslachtsrijp en kunnen met hun voortplanting beginnen. 

Ontwikkeling baby ratten – jonge ratjes – volwassen rat

 • Wijfjes in de leeftijd van 3 tot 18 maanden kunnen steeds bevrucht raken.
 • Ze hebben een draagtijd van 21 tot 23 dagen.
 • De nestgrootte ligt tussen de 7 tot 10 jonge ratjes.
 • Ze hebben een zoogperiode van 4 a 5 weken.
 • Na 3 maanden zijn de jonge ratjes geslachtsrijp.
 • Ze hebben een vermoedelijke maximale levensduur van 2 tot 3 jaar, als er geen vijandigheden zijn zoals rattengif, natuurlijke vijanden en rattenklemmen.

In theorie zou elk wijfje gemiddeld 15 x 8 = 120 jonge ter wereld brengen. Dit is afhankelijk van nestgelegenheid en voedselaanbod. Soms treed er grote sterfte op onder jonge ratjes. Deze sterfte kan oplopen tot wel 75%. Een richtlijn kan zijn dat elk wijfje 40 baby ratten op de wereld zet welke op hun beurt ook weer aan de voortplanting gaan deelnemen. 

Hoe ontstaat een rattenplaag

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen planten ratten zich erg snel voort en kunnen ze zich ook heel goed aanpassen. Een feit is echter dat er geen rattenplaag kan ontstaan als er niet voldoende voedsel aanwezig is, en al er niet voldoende nestgelegenheid is.  Als je een mannetje en een vrouwtjesrat ergens neerzet waar zeer beperkt eten en drinken is, dan zal daar nooit een rattenplaag ontstaan door het feit dat de omstandigheden daar niet optimaal voor zijn.  Heb je een omgeving waar veel voedsel aanwezig is en waar voldoende nestgelegenheid is dan kan er zo een rattenplaag ontstaan. 

Een rattenplaag zal dus nooit ontstaan op plaatsen waar geen of te weinig voedsel aanwezig is. Ratten begeven zich dus niet voor niets zo graag op plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn. De mens zelf creëert ideale omstandigheden voor ratten. Het antwoord op hoe een rattenplaag kan ontstaan mag dan ook wel duidelijk zijn. 

Een rattenplaag kan ontstaan in woonwijken, graanopslagplaatsen, agrarische bedrijven, in binnensteden en eigenlijk overal waar veel mensen en/of voedsel aanwezig is. Factoren die van belang zijn voor het ontstaan van een rattenplaag zijn :

 1. Voldoende voedsel aanwezig
 2. Voldoende nestplaatsen
 3. Voldoende drinken aanwezig

Zijn deze 3 factoren niet voldoende aanwezig zal er nooit geen rattenplaag uitbreken. Je weet nu dan ook wat je kunt doen om een rattenplaag te voorkomen. 

Tips om een rattenplaag te voorkomen

Nu je weet hoe een rattenplaag ontstaat kun je maatregelen nemen om een plaag te voorkomen.

Enkele tips die je daarbij helpen zijn :

 1. Bewaar vuilnis onbereikbaar voor ratten. Zorg ervoor dat vuilcontainers goed afsluiten en dat ook aan de onderkant de dop erop zit. Mensen die een groenafvalcontainer hebben weten wat ik bedoel. 
 2. Zorg dat vuilnis regelmatig wordt afgevoerd.
 3. Strooi geen voedsel voor dieren je omgeving.
 4. Let op met vogelkooien en een kippenren in je tuin.
 5. Onderhoud terreinen en walkanten goed als je die in de buurt hebt. 
 6. Sla goederen niet op tegen wanden. Bedrijfsmatig dienen wanden vrij gehouden te worden.
 7. Voorkom langdurige opslag.  Ruim rommel en oude spullen op. Voorkom nestgelegenheid.
 8. Controleer regelmatig en let op of er uitwerpselen liggen. Je kunt ook uitwerpselen van muizen tegen komen. Hiervoor gelden deze tips ook. 
 9. Bedrijfsmatig dien je aan ingangscontrole te doen.
 10. Hoe muren vrij van beplanting. Dichte begroeiing zijn ideale schuilplaatsen en er onder kunnen ratten holen maken. 
 11. Let erop of straatwerk niet aan het verzakken is. Dit kan duiden op een kapot riool waardoor ratten naar boven kunnen komen. 

Voorkom dat je ratten in huis krijgt

Ratten in huis is geen pretje. Ik heb het onlangs meegemaakt bij een opdrachtgever. Deze had ratten in huis en die veroorzaakten de nodige ellende. Slecht slapen, niet rustig in de bank kunnen zitten, en zelfs niet rustig op vakantie kunnen gaan. Ratten in huis kunnen veel herrie maken en stank veroorzaken. In dit geval zaten de ratten ook boven hun plafond waardoor rustig in de kamer zitten, niet zo rustig was, en dat ze zelfs hun huis ontvluchten. Heb je last van ratten in je woonwijk of omgeving dan raad ik je aan om maatregelen te nemen waardoor ratten jouw huis overslaan om binnen te komen. 

Hierbij enkele tips tegen ratten in huis 

 1. Maak openingen in je buitenmuur dicht. Hiervoor kun je heel eenvoudig rvs wering gaas gebruiken. Dit werkt simpel en efficiënt. 
 2. Zorg ervoor dat je tuin of buitenplaats niet aantrekkelijk is voor ratten. Geen voedsel en geen nestgelegenheid. Ook fruitbomen zorgen voor voedsel. Ruim losliggend fruit dus op. 
 3. Zorg ervoor dat er geen drinken voor ratten aanwezig is. Ratten kunnen niet zonder water.
 4. Maak binnen doorgangen zoveel als mogelijk dicht.
 5. Creëer binnen een ondraaglijke omgeving. Elektronische dierverjagers zijn daarbij een heel goed middel. Dit brengt het metabolisme in de war waardoor ratten een enorme drang naar water krijgen en ze raken gedesoriënteerd. Hierdoor is de omgeving bij jouw in huis ondraaglijk, waardoor ze weg zullen gaan. . 

Door het uitvoeren van deze tips neem je maatregelen met een duurzaam en milieuvriendelijk karakter tegen ratten in huis.

Klik op deze link naar onze producten tegen ratten

LEES OOK
Ratten herkennen
Herkennen van een rattenplaag
Ratten bestrijden. Eerste hulp bij rattenoverlast

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

2 reacties

 1. Beste, ik heb een eilandje waar ik kippen op hou en erg veel last van bruine ratten, ik heb klapvallen geprobeerd, levend vangen vallen, af en toe vang ik er 1 maar het gaat niet vlot, ik zet de vallen met stukje makreel op de looppaden, gebruik handschoenen om zelf geen geur af te geven en voer de kippen smorgens en wat over is haal ik voor schemer weg, hebt u nog advies voor me (heb ook met lijmplanken gewerkt, ook maar paar keer gelukt)

  1. Beste Angelique, dank voor je reactie. Wat bedoel je met een eilandje? Staat je kippenren op een stukje grond omringd door water?? wat je allemaal al gedaan hebt is niet verkeerd denk ik maar om je goed te kunnen adviseren heb ik meer informatie nodig en zou ik graag zien hoe je kippenren is gesitueerd en hoe de omstandigheden zijn. Je mag mij gerust wat foto`s door sturen via whatsapp. Ik hoor graag van je. met vriendelijke groet Francois

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

<strong>Hoe werken PestiNext muizenverjagers?</strong>

Hoe werken PestiNext muizenverjagers?

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe PestiNext muizenverjagers werken en wat je kunt verwachten in je huis nadat…
SUCCES GIDS - Handleiding GoodNature A24 Rattenval

SUCCES GIDS - Handleiding GoodNature A24 Rattenval

Succesgids / Handleiding GoodNature A24 rattenval Heb je een GoodNature A24 Rattenval gekocht en weet je eigenlijk niet wat je…
<strong>Wat eten ratten?</strong>

Wat eten ratten?

Ratten zijn alleseters maar hebben hun voorkeur Ratten eten eigenlijk alles,……. het zijn alleseters en eten daarom alles wat ze…
<strong>Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine</strong>

Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine

Rattenpoep en urine zijn ziekmakend Hoe onfris is het niet als je thuiskomt of op kantoor en er ligt rattenpoep…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling