#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Bedrijfsblindheid is een groot probleem bij veel ondernemingen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Bedrijfsblindheid is een groot probleem bij veel ondernemingen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Geen producten gevonden.

Bedrijfsblindheid is een groot probleem

Wat hebben bedrijfsblindheid en overlast van ongedierte met elkaar te maken???? Lees verder en het zal je duidelijk zijn

Bedrijfsblindheid is een groot probleem, dat ondervind ik elke dag in de praktijk. Eerlijk gezegd had ik er ook mee te maken toen ik nog een ander soort bedrijf had. Dit bedrijf was gevestigd op één plek en ik had elke dag met dezelfde bezigheden te maken. Het was bij mij net zoals het bij de meeste bedrijven is. Bedrijfsblindheid is een ziekte die door ondernemers zelf niet wordt herkent en erkent. 

Met bedrijfsblindheid wordt bedoeld dat er wordt gewerkt volgens een geroutineerde werkwijze, waarbij zelfkritiek niet aan de orde komt en waarbij geen plaats is voor verandering. Deze halsstarrige opstelling leidt tot een vermindering van efficiëntie van bedrijfsprocessen en kunnen nadelig zijn voor de concurrentiepositie. Je ziet zelf niet meer waar het goed,………….. en waar het goed fout gaat.

Bedrijfsblindheid wordt opgemerkt door impulsen van buitenaf die geen deel uit maken van uw organisatie. Deze impulsen hebben een frisse en onafhankelijk kijk op uw zaak.

Bedrijfsblindheid en de gevaren ervan

We denken altijd, dat wat we doen goed is. Zeker als we het altijd al zo gedaan hebben.  Als je dit leest, hoor je het jezelf dan ook zeggen ? Succes is vaak een reden om juist niets te veranderen, omdat het zo succesvol is……….geweest. Wat als je een succes, succesvol veranderd ? Innovatieve bedrijven leiden niet aan bedrijfsblind. En ik hoor het je nu al zeggen……….wij zijn  toch innovatief !……………………..Dat is nu precies wat ik bedoel !!

Herkennen van bedrijfsblindheid

Ik word zo ongeveer elke dag met deze dingen geconfronteerd en heb ze niet zelf verzonnen. Welke herken jij ?

 • Heb ik al geprobeerd. Dat werkt hier niet.
 • We hebben het altijd al zo gedaan en dat is goed.
 • Dat ken ik al.
 • Dat is niks wat jij nu zegt.
 • Dat hebben mijn medewerkers gedaan.
 • Dat doen ze toch niet.
 • Moet ik dan de hele dag politieagent spelen.
 • Daar hebben wij geen tijd voor. Uitstelgedrag
 • Kost zeker meer.
 • Ohww ja nu zie ik het ook. Is anders nooit zo.

Waarom ik een artikel schrijf over bedrijfsblindheid?

Ik schrijf een artikel over bedrijfsblindheid omdat ik hier dagelijks mee te maken heb als ik klanten of potentiële klanten bezoek. Hygiëne en ongediertepreventie hebben alles te maken met bedrijfsblindheid. 

 • Waarom zie jij niet dat de vloer vies is en ik wel? 
 • Waarom zie jij niet dat er muizenkeutels onder in de hoek bij de werktafel liggen, en ik wel? 
 • Waarom zie ik wel dat de muren vies zijn en jij niet ?

Het antwoordt is heel simpel. Jij begeeft jezelf elke dag in jouw eigen omgeving en ik kom fris en fruitig bij je binnen. Thuis zie ik de dingen ook niet zo scherp, maar bij jou wel. Het is dus geen onwil……nee je ziet het gewoonweg niet meer. Jij bent bedrijfsblind, net zoals ik in mijn eigen omgeving waar ik het meeste ben.

Als je bedrijfsblindheid herkent en erkent dan is het een stuk gemakkelijker praten. In het kader van bedrijfshygiëne is het belangrijk dat je open staat voor opbouwende kritiek. Sta je open voor opbouwende kritiek en laat je je blindheid los……..dan ben ik ervan overtuigd dat elke horeca onderneming code groen kan krijgen en houden.

Laat je onderneming nu eens onderwerpen aan een hygiëne inspectie van jezelf en je medewerkers, en laat je bedrijfsblindheid nu eens varen. Kijk een kritisch naar je eigen bedrijf, kijk zelf eens door een ander bril en met een echte kritische blik. Ik ben ervan overtuigd dat het je heel veel zal helpen…….maar het is tegelijkertijd ook heel moeilijk en lastig.

Er zijn legio geweldig mooie horeca, bakkers, slagers en andere bedrijven waar door drukke werkzaamheden en routinematig werken bedrijfsblindheid is op gaan treden, en waardoor overlast van ongedierte is toegenomen.  

Bedrijfsblindheid vaak oorzaak van overlast ongedierte in horeca

Bedrijfsblindheid is een ondernemers ziekte die veel voorkomt en heeft alles te maken met bedrijfshygiëne en overlast van ongedierte in de horeca. Het probleem van deze ondernemers ziekte is dat herkennen en erkennen vaak heel erg lastig blijkt te zijn in de praktijk. 

Wat is bedrijfsblindheid ?

Er zijn diverse omschrijvingen van bedrijfsblindheid. Ik schrijf er een paar voor je op. 

 1. Niet in staat om fouten op te merken door een te eenzijdige gerichtheid (oogkleppen )
 2. Niet inzien van voldoende kennis van zaken waarvoor men zelf verantwoordelijk is.
 3. Geroutineerde werkwijze, waarbij zelfkritiek achterwege wordt gelaten en waarbij geen plaats is voor verandering.

Herken jij 1 van deze omschrijvingen voor jezelf ? Dan is de tijd van erkennen aangebroken !

Wat heeft bedrijfsblindheid met overlast van ongedierte te maken ?

Alles wordt gewoon en alles went. Ik zal je een paar voorbeelden geven. 

 • Een verse kras op je auto zie je direct. Zit die kras er een maand op dan zie je hem niet meer. 
 • Vuilophopingen in een keuken vallen steeds minder op naarmate de schoonmaak minder goed wordt gedaan. 
 • De algehele bedrijfshygiëne gaat langzaam achteruit naarmate er routinematiger wordt gewerkt.

Er zijn nog heel veel voorbeelden meer te geven en te bedenken waaraan bedrijfsblindheid ten grondslag ligt. Het geruststellende is dat je er zelf niets aan kunt doen. Het is een geleidelijk proces wat je niet in de gaten hebt, en je medewerkers ook niet.

Hygiëne die door bedrijfsblindheid achteruit gaat, is heel vaak de oorzaak van overlast van ongedierte. Zelf denk je dat alles op en top schoon is, terwijl dat in de werkelijkheid anders blijkt te zijn. Hygiëne en ongedierte zijn gevoelige onderwerpen om over te praten. Geen enkele horeca ondernemer heeft last van ongedierte en de hygiëne is overal op peil. 

Helaas laat de praktijk anders zien, met als gevolg onnodige overlast van verschillende soorten ongedierte. Ben jij in staat om jou bedrijfsblindheid vaarwel te zeggen dan zal je versteld staan van de resultaten die bereikt worden. 

Optimale bedrijfshygiëne zonder bedrijfsblindheid zorgt voor : 

 • Minder tot geen overlast ongedierte
 • Meer omzet
 • Klantenbinding
 • Gemotiveerde medewerkers

LEES OOK
Tips tegen muizen op kantoor
Wat is weren van ratten en muizen
Het verschil tussen conventionele- en moderne ongediertebestrijding
Knaagschade door ratten en muizen is niet verzekerd

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid is heel iets anders dan het systeem van de PestiNext muizenverjager. Muizen verjagen met geluid kan…
RVS wering gaas - muizengaas - afdichtingsnet

RVS wering gaas - muizengaas - afdichtingsnet

Weren van ongedierte met rvs wering gaas Weren van ongedierte met rvs wering gaas is een perfecte manier om ongedierte…
Anti Muizen en Ratten spray

Anti Muizen en Ratten spray

PestiNext Anti Muizen en Ratten spray PestiNext Anti Muizen en Ratten spray is gemaakt van 100% natuurlijke en biologische stoffen.…
Knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten is niet verzekerd

Knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten is niet verzekerd

Knaagschade door muizen en ratten met vergaande gevolgen Wat veel mensen niet weten is dat knaagschade veroorzaakt door muizen en…
Ook handig bij jouw bestelling