#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Buxusrups bestrijden. Zo doe je dat het beste.

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Buxusrups bestrijden. Zo doe je dat het beste.

Producten: buxusmot bestrijden, buxusrups bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

bsi-monitoringsval-handy-voor-buxusmotten
Buxusmot Feromoonval BSI
12,18
bsi-omni-insect-tegen-buxusrups-25ml
Omni Insect tegen rupsen van Buxusmot
15,47
EcoPur Bladluis - witte vlieg - trips - spint buxusvlo -spray
EcoPur Buxusbladvlo spray gebruiksklaar 800ml
6,36
luxan-tegen insecten-buxusmot-2oml
Luxan -Delete - tegen buxusmot
13,95

De buxusmot en buxusrups bestrijden

De laatste jaren worden er steeds meer tuinen aangetast door de buxusmot. De ravage die vooral de buxusrups kan aanrichten is enorm, maar er is goed nieuws, je kan je buxus redden.

De buxushaag

Buxushagen zijn zo populair vanwege hun dichte, groenblijvende blad. Omdat de buxusrupsen zich een weg naar buiten uit de boom eten, kan een plaag pas laat worden herkend. Je dient daarom een goed systeem te hanteren voor het opsporen en bestrijden van deze ongewenste motten en rupsen. 

De buxusmot. Wat voor beestje is het?

De witte motten met de zwarte rand bereiken een spanwijdte tussen de vier en vijf centimeter, zijn ongeveer 2,5 centimeter lang en zitten aan de onderkant van bladeren. Ze leggen hun eieren specifiek op buxus. De buxusmot zelf leeft slechts ongeveer acht dagen. Maar ongeveer elke twee maanden komt er een nieuwe generatie uit. Er kunnen tot vier generaties buxusmotten per jaar groeien, daarom kon de plaag zich hier binnen enkele jaren zo snel vermenigvuldigen. Elk jaar vanaf half maart beginnen de rupsen aan de buxus te knabbelen.

Dit moet je zeker weten over de cyclus van de buxusmot

De buxusmot heeft 3 a 4 cycli per jaar. En bijgevolg zijn er ook 3 tot 4  periodes met vraatschade door de buxusrupsen. Opgepast!! Kleine bijna onzichtbare mini-rupsen overwinteren in de buxus. Vanaf de eerste warme periode tijdens de lente veroorzaken ze veel schade. Laat je hierdoor niet verrassen!………Pas later, vanaf mei, kan je motten waarnemen. 

Meer uitleg over de buxusmot

De buxusmot werd per ongeluk uit Azië ingevoerd en heeft op minder dan 10 jaar tijd meer dan 80% van het Belgische Vlaanderen ingepalmd. De buxusmot is een discreet nachtvlindertje, maar de rupsen ervan zijn zeer opvallend groen-zwart. 

Enkel de buxusrupsen veroorzaken schade, de buxusmot zelf is onschadelijk. De vraatschade is enorm en het gebeurd vaak razendsnel. Buxusrupsen kunnen op 5 dagen een ware ravage aanrichten. 

Er is ook goed nieuws. De plaag is gemakkelijk te herkennen. Zowel buxusmotten als de buxusrupsen kan je niet verwarren met andere soorten. De buxusrupsen zijn bovendien goed te bestrijden. Laat ik direct duidelijk zijn: de inzet van een rupsenbestrijdingsmiddel is absoluut noodzakelijk. Het middel is zeer effectief. 

TIP: De buxusmot wordt overigens aangetrokken door kunstlicht. Het is daarom aan te bevelen dat kunstlicht tussen je buxussen zoveel als mogelijk uit te laten. 

Schade door de buxusrups

Door de buxusrups is een traditionele buxushaag niet helemaal zorgeloos. De afstammelingen van de buxusmot of Cydalima perspectalis voedt zich graag met de bladeren van deze buxussoort, die meestal in West-Europese tuinen wordt aangeplant. 

De buxusrups maakt zo van je mooie groenblijvende haag een verzameling kale, bladloze takken. Het kost ze niet veel tijd om dit te doen. Doordat de buxusmot zich snel verspreidt, duurt het niet lang voordat elke buxushaag in je omgeving helemaal geen blad meer heeft.

Als je je buxushaag zorgvuldig in een strakke vorm hebt gesnoeid, of er door middel van vorm knippen er en prachtig groen kunstwerk van hebt gemaakt, dan is het natuurlijk zonde als je haag wordt kaalgevreten door de buxusmot. 

buxusrup-bestrijden-budget-ongedierte-bestrijden

Zo ga je het beste te werk tegen de buxusrups

De BSI methode

Stap 1.

Afhankelijk van de grootte van je buxushaag of hagen plaats je 1 of meerdere monitoring vallen voor buxusmotten. Deze buxusmot vallen worden geleverd met een feromooncapsule voor het vangen van mannelijke buxusmotten. 

Werkingsprincipe monitoring van voor buxusmotten

De buxus mottenval werkt met feromonen. Mannelijke buxusmotten worden aangetrokken door de feromonen, en denken dat ze een vrouwelijke buxusmot benaderen. Zodra ze de val binnen komen kunnen ze niet meer ontsnappen. 

Wat doet deze buxusmot val?

  • Voor alle duidelijkheid, deze val doet niets aan buxusrupsen die reeds aanwezig zijn in de buxussen. De aanwezigheid van buxusmotten wordt wel zeer snel door deze val vastgesteld. 
  • Door met deze buxusmot val te werken, worden plagen van de buxusmot in een vroeg stadium opgemerkt, en weet je dat de buxusplanten kort nadien kunnen aangevreten worden door buxusrupsen. Belangrijk is vanaf dan goed de buxusplanten te controleren en zodra kleine rupsen opgemerkt worden, de inzet van BSI omni Insect te overwegen.

De eerste aantasting vindt meestal al plaats in april, ten gevolgen van buxusrupsen die overwinterden. Nadien zijn er gemiddeld 3 vluchten van buxusmotten (mei/juni/juli/augustus/september/oktober) met tussenin nog twee pieken rups aantasting. 

Zodra je Buxusmotten vangt met de vallen, weet je dat er de weken nadien buxusrupsen te verwachten zijn. Controleer je buxusplanten dan 2 a 3 keer per week, want de schade door buxusrupsen kan in enkele dagen tijd enorm zijn.

Stap 2.

Besproei de buxusplanten met BSI Omni Insect. Dit is een snel en breed werkend insecticide met contactwerking, voor gebruik op onder andere buxusplanten. BSI Omni Insect is naast buxusrupsen ook effectief tegen bladluizen, kevers, witte vlieg en trips.

Dankzij de maagwerking van BSI Omni Insect houden de bespoten insecten direct na toepassing op met het zich voeden met de gewassen waardoor de schade aan de gewassen onmiddellijk stopt. Al zullen er aan aantal rupsen zijn die niet direct sterven dan noch zullen wel direct stoppen met opeten van de buxusblaadjes. 

BSI Omni Insect is een snel en doeltreffend middel tegen buxusrupsen Een combinatie met de BSI Buxusmot Feromoonval is perfect om je buxusplanten te beschermen tegen buxusrupsen.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Ook handig bij jouw bestelling