Fruit, groente en smurrie….de oorzaak van fruitvliegjes
Als je plotseling zeer kleine vliegjes in je keuken ziet,………dan kunnen het zomaar fruitvliegjes zijn. Fruitvliegen kunnen het hele jaar door een probleem zijn, maar komen vooral veel voor in de late zomer/herfst omdat ze worden aangetrokken door gerijpte of fermenterende groenten en fruit.
Tomaten, ananas, meloenen, pompoenen, druiven en andere bederfelijke producten die uit de tuin worden aangevoerd, zijn vaak de oorzaak van een besmetting die zich binnenshuis ontwikkelt. Fruitvliegen worden ook aangetrokken door rottende of overrijpe bananen, aardappelen, uien en andere ongekoelde producten die in de supermarkt worden gekocht. In dit artikel leg ik je uit hoe besmettingen ontstaan en hoe deze bij je thuis of op je bedrijf voorkomen kunnen worden.
Biologie en gedrag van fruitvliegjes
Fruitvliegje zijn een veel voorkomende plaag in huizen, restaurants, bars, industriële keukens, supermarkten en zelfs op toiletten. De fruitvlieg voedt en gedijt zich in het organische materiaal (smurrie) dat zich in afvoerleidingen en schrobputjes bevindt en rijpend fruit en groente.
TIP: Om een fruitvliegenplaag onder controle te krijgen dien je de voedselbron te lokaliseren en deze te verwijderen en schoon te maken.
Volwassenen fruitvliegjes zijn ongeveer 3 mm lang en hebben meestal rode ogen. Het voorste gedeelte van het lichaam is bruin en het achterste gedeelte is zwart.
Fruitvlieg eitjes: 0,5 mm lang. Ze zijn geel van kleur en lijken op rijstkorrels.
Fruitvlieglarven: 3 tot 4 mm lang. Ze zijn wormachtig van model en bleek wit/geel van kleur.
Fruitvlieg poppen: 3 mm lang. Geelachtig bruin van kleur.
Fruitvliegen leggen hun eieren in de buurt van het oppervlak van fermenterend voedsel of andere vochtige- en op organische materialen. Bij het uitkomen blijven de kleine larven zich voeden nabij het oppervlak van de fermenterende massa.
Fruitvliegjes reproduceren zich erg snel
Het reproductiepotentieel van fruitvliegjes is enorm. Vrouwtjes kunnen in hun leven ongeveer 500 eieren leggen. De hele levenscyclus van ei tot adult kan in ongeveer een week worden voltooid.
Eitjes worden direct op voedselbronnen gelegd en bij gemiddelde kamertemperatuur komen de eitjes binnen een dag of twee uit tot larven. De larven groeien ongeveer 4 tot 5 dagen, gevolgd door een verpopping van ongeveer dezelfde lengte waarna ze uitkomen.
Fruitvliegjes worden vooral aangetrokken door gerijpte groenten en fruit in de keuken. Maar ze zullen ook broeden in rioleringen, vuilnisbakken, lege flessen en blikjes, afvalcontainers, dweilen en poetslappen. Voor de ontwikkeling is alleen een vochtige film van fermenterend materiaal nodig.
Veel overlast van fruitvliegen kan afkomstig zijn van overrijpe groenten of fruit die eerder zijn besmet en in huis zijn gebracht. Volwassenen fruitvliegen kunnen ook van buiten door onvoldoende afgeschermde ramen en deuren naar binnen vliegen.
Fruitvliegen zijn vooral hinderlijke plagen. Ze kunnen echter ook voedsel besmetten met bacteriën en andere ziekteverwekkende organismen.
TIP: Fruitvliegvallen zijn nuttig bij het vroegtijdig opsporen en beheersen van deze overlast gevende insecten.
Preventieve maatregelen tegen fruitvliegjes
De beste manier om problemen met fruitvliegen te voorkomen, is door bronnen van aantrekking te elimineren. Een goede algehele hygiëne speelt hierbij een zeer belangrijke rol.
Gerijpte producten moeten worden gegeten, weggegooid of gekoeld. Gebarsten of beschadigde delen van fruit en groenten moeten worden weggesneden en weggegooid in het geval dat er eieren of larven op de beschadigde plek aanwezig zijn.
Een enkele rottende aardappel of ui die achter in een kast is vergeten, of gemorst vruchtensap onder een koelkast kan duizenden fruitvliegjes veroorzaken. Dat geldt ook voor een prullenbak die in de kelder is opgeslagen en die nooit wordt geleegd of schoongemaakt.
Met name horecabedrijven waar men zelf groenten en fruit verwerkt, snijdt en bereidt, waar wijn, cider, bier en andere drankjes worden getapt, moeten ervoor zorgen dat de containers goed worden afgesloten; anders zullen fruitvliegen hun eieren onder het deksel leggen en zullen de kleine larven de container binnenkomen bij het uitkomen.
Ramen en deuren moeten zijn voorzien van goed passende horren om te voorkomen dat volwassen fruitvliegjes van buiten naar binnen komen.
Bestrijden en vangen van fruitvliegjes
Zodra een bedrijf of huishouden is besmet met fruitvliegen, moeten alle potentiële broedgebieden worden gelokaliseerd en geëlimineerd . Tenzij de broedplaatsen worden verwijderd of schoongemaakt, zal het probleem blijven bestaan, ongeacht hoe vaak insecticiden worden toegepast om de volwassen fruitvliegen te bestrijden.
Het vinden van de bronnen van aantrekking en voortplanting kan een hele uitdaging zijn en zal vaak veel denkwerk en doorzettingsvermogen vergen voor een leek.
Potentiële broedplaatsen die ontoegankelijk zijn (bijv. vuilophaal en afvoer) kunnen worden geïnspecteerd met een doorzichtige plastic of glazen fles voorzien van een herbruikbare PestiNext fruitvliegjes kurkenval. Als er in deze gebieden fruitvliegen broeden, komen de adulten tevoorschijn en worden in de fles gevangen.
Je kunt ook overwegen om fruitvliegen te elimineren met een insecticide spuitbus. De kans dat je daarmee een fruitvliegjes probleem onder controle krijgt en houdt is echter zeer klein. Hygiëne optimaliseren zal uiteindelijk het beste resultaat opleveren.
Een betere benadering is echter om een effectieve fruitvliegval te maken met de PestiNext herbruikbare kurkval. Plaats deze effectieve fruitvliegvallen overal waar fruitvliegjes worden gezien. Deze eenvoudige maar zeer effectieve fruitvliegval vangt snel alle overgebleven volwassen vliegen die vervolgens niet meer uit de fles kunnen ontsnappen.
TIPS om overlast van fruitvliegjes te voorkomen
- Verwijder besmette producten in combinatie met het verbeteren van de algehele hygiëne. Optimale hygiëne is de belangrijkste schakel om overlast van fruitvliegjes de kop in te drukken.
- Bewaar fruit en groente in de koelkast.
- Maak afval- en vuilnisbakken elke dag schoon.
- Spoel schrobputjes elke dag schoon en desinfecteer ze.
- Sluit loze waterleidingen, afvoerleidingen en rioleringen af.
- Plaats voldoende fruitvliegvallen ter monitoring.
Overlast fruitvliegjes in horeca bedrijven
Overlast van fruitvliegjes in horecabedrijven zijn hoofdzakelijk te wijten aan onhygiënische toestanden. IK wil hiermee niet zeggen dat er niet goed schoon wordt gemaakt, maar wel dat er heel vaak niet verder wordt gekeken dan dat men kan zien……….en daar zit een belangrijke oorzaak van een fruitvliegjesplaag.
TIP: Kijk elke week eens onder vloerdelen, in en achter kastjes in het bargedeelte, haal koelkasten van hun plaats en haal rommel zoals natte bierviltjes, frisdrankdopjes en alcoholresten weg.
Herbruikbare fruitvliegvallen
PestiNext herbruikbare fruitvliegvallen zijn ideaal voor huis en bedrijf. Ze passen op bijna elke fles en je kunt ze zelf voorzien van de beste lokmiddelen. Ze passen op kleine tot grote flessen en je kunt ze telkens weer opnieuw blijven gebruiken.
- je kunt ze afwassen dus zijn ze goed schoon te houden.
- ideaal voor horeca bedrijven.
- goedkoop en eenvoudig in gebruik.
- herbruikbaar dus duurzaam.
LEES OOK
Fruitvliegjes – zo vang je ze eenvoudig
Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes
Tips tegen fruitvliegjes in de horeca
Waar komen fruitvliegjes vandaan
Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.