#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Gebruik van lijmplanken

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Gebruik van lijmplanken

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (1)
6x Elektronische Muizenverjager (beter dan Ultrasoon!)
203,75
lijmplank - lijmplaat lijm solvent - oplosmiddel
Sakarat Lijmplank Oplosmiddel
19,95

Gebruik van lijmplanken

In dit artikel wil ik het graag over het gebruik van lijmplanken hebben. Als professioneel ongediertebestrijder voel ik mezelf verplicht om jou als gebruiker of potentieel gebruiker goede en eerlijke voorlichting te geven. 

Gebruik van lijmplanken is verboden

Wellicht vertel ik je hier niets nieuws. In Nederland is het gebruik van lijmplanken verboden voor het vangen van muizen en ratten. Onder bepaalde omstandigheden kun je voor het doel muizen en ratten vangen een ontheffing aanvragen bij de NVWA. Je komt dan als bedrijf onder verscherpt toezicht te staan en je moet aan strenge voorwaarden voldoen. 

Handhaving op gebruik van lijmplanken

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is de organisatie welke moet toezien op het gebruik van lijmplanken. Als particulier heb je zelden of nooit in je leven te maken met deze organisatie, maar als bedrijf wel, zeker als je in de voedingsmiddelen branche werkzaam bent. Horeca, slagers en bakkers hebben in de praktijk met de NVWA te maken. 

In genoemde branches is bekend dat gebruik van lijmplanken voor het vangen van ratten en muizen verboden is. 

Waarom is gebruik van lijmplanken verboden

Gebruik van lijmplanken is verboden om een zeer serieuze reden, namelijk dierenleed. Op een lijmplank vang je levend muizen en ratten, welke uiteindelijk door stress sterven. Het proces van sterven kan soms wat langer duren. Muizen en ratten zijn beestjes met hersenen en lijden dus enorm aan deze vorm van bestrijden. 

BOB wil hier graag genoemd hebben dat deze manier van muizen en ratten bestrijden niet voor iedereen weggelegd is. Het zien van gevangen muizen of ratten kan als schokkend worden ervaren. Ga je muizen of ratten vangen met lijmplanken bereid je daar dan wel op voor. 

Een ander reden waarom lijmplanken zijn verboden is dat er ook andere niet doelgroep dieren mee gevangen kunnen worden. Je moet hier denken aan het vangen van vogels, katten, egels en andere niet doelgroep dieren. 

Lijmplanken verkopen is niet verboden

Verkoop van lijmplanken is niet verboden. Gebruik voor het vangen van muizen en ratten is wel verboden, zoals reeds aangegeven. Lijmplanken –  lijmvallen kunnen ook gebruikt worden om te monitoren van insecten. Dat is niet verboden. Hou er rekening mee dat als je een bedrijf hebt en er liggen muizenkeutels langs een lijmval dat de NVWA er niet intrapt als je zegt dat ze er liggen om insecten te monitoren. 

Wel gebruik van lijmplanken

Besluit je om wel lijmplanken te gaan gebruiken of gebruik je ze al doe het dan zo humaan en veilig als het kan. Neem onderstaande punten in acht en bereidt jezelf voor als je met deze methode van bestrijding gaat werken. 

 1. Plaats lijmvallen altijd op plekken waar kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren niet bij kunnen komen. 
 2. Zorg ervoor dat je altijd lijmplank oplosmiddel bij de hand hebt voor als punt 1 niet in acht wordt genomen. 
 3. Scherm lijmplanken zoveel als mogelijk af met lijmplanken bescherming.
 4. Controleer lijmplanken meermaals per dag en verlos gevangen exemplaren uit hun lijden. 

Effectiviteit van lijmplanken

Lijmplanken zijn nog steeds erg gewild als bestrijdingsmiddel. Dit komt mede door de effectiviteit van dit middel. Gebruik van lijmplanken kan zeer effectief zijn en ze stellen je in staat om een grote populatie in korte tijd zeer sterk te reduceren. 

In sommige gevallen is het gebruik een echte uitkomst. BOB vindt het de verantwoordelijkheid van iedere persoon en bedrijf zelf om ze te gebruiken voor het vangen van ratten en muizen. Plaats ze in ieder geval veilig en controleer ze regelmatig. 

Overlast van muizen en ratten voorkomen

Als professioneel ongediertebestrijder deel ik graag mijn kennis met bezoekers op onze website en met iedereen die het wil weten. Ik ben ervan overtuigd dat je met de juiste weringsmaatregelen en een optimale hygiëne al 85% gedekt hebt. 

De meeste overlast van ongewenste beestjes is te voorkomen als de mens bewuster omgaat met onderhoud van woningen en bedrijfspanden, en als hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Bij het laatste kun je jezelf afvragen of vogels voeren wel nodig is en hoe je een konijnenhok of kippenren zo kunt maken dat muizen en ratten er niet bij kunnen. 

Blijf onze Tips & Advies volgen met tips, toepassingen, oplossingen en allerlei advies met betrekking tot ongewenste beestjes. 

Waarschuwing voor gebruik van lijmvallen – lijmplanken

Werken met lijmvallen veroorzaak dierenleed. Weet waar je aan begint als je dit vangmiddel in gaat zetten. Niet iedereen kan het vangen van levende dieren zien en ermee omgaan. Ik weet dat er gevallen bekend zijn dat mensen het niet aan kunnen zien. Gebruik lijmvallen nooit buiten en altijd in een afgeschermde omgeving.

Tips om overlast van muizen en ratten te voorkomen

 1. Bewaar afval in een metalen of zwaar plastic container met afgesloten deksel en onderkant.
 2. Plaats vuilniszakken kort voor het ophalen pas buiten. Zet ze niet een nacht van te voren al op straat.
 3. Verwijder dichte begroeiing rondom je huis of bedrijfspand. Muizen of ratten kunnen zich er onder schuil houden. 
 4. Sla voedsel op in afgesloten metalen of glazen potten die goed afsluiten.
 5. Laat voer voor huisdieren niet open en bloot staan en ruim `s nachts de voederbak op. 
 6. Strooi geen voer voor vogels en maak je volière, kippenren, duiventil of ander dierverblijf ongedierteproof.
 7. Veeg etensresten van je terras af. Beter is het om te stofzuigen. 
 8. Inspecteer je huis op openingen, gaten en kieren rondom, binnen en in de kelder.
 9. Zorg dat deuren en ramen goed afsluiten.
 10. Ruim zolders en opslagplaatsen waar oude rommel ligt op. Voorkom dat muizen of ratten zich daar kunnen nestelen.

Ratten en muizen hebben 3 eerste levensbehoeften namelijk:

 1. Voedsel – Optimaliseer de hygienische omstandigheden. Let daarbij ook op omgevingsfactoren. Ratten en muizen kunnen niet zonder voedsel.
 2. Water – Ratten en muizen kunnen ook niet zonder water. Probeer voor zover dat kan water weg te nemen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de omgeving.
 3. Schuilplaats – Ontneem ze zoveel als mogelijk schuilplaatsen bij je inde buurt.

Zorg dat deze 3 eerste levensbehoeften worden doorbroken en er kan al geen plaag meer uitbreken. een muizen en ratten populatie groeit naar gelang er voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn. Vermijd daarom hout- en steenstapels.

Advies van BOB

Ben je op zoek naar alternatieve vangmiddelen, verjaagmiddelen of wil je gewoon advies, neem dan contact op met BOB.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Ook handig bij jouw bestelling