#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Handleiding zelf ratten vangen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Handleiding zelf ratten vangen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Budget Ongedierte Bestrijden rattenkist - rattenvoerdoos
Professionele Rattenvoerdoos - Rattenkist
8,25
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
8,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Wat is een rattenkist / rattenvoerdoos

Een rattenkist oftewel rattenvoerdoos is oorspronkelijk een plastic bak met een deksel en zowel links als rechts een ingang. Vroeger werdt in deze rattenvoerdozen rattenvergif gedaan zodat men ratten kon bestrijden door middel van vergiftiging. 

Moderne rattenkisten worden niet meer alleen gebruikt om rattengif te zetten, maar ook om ratten te bestrijden middels een rattenklem welke in de rattenkist wordt geplaatst.

Ratten bestrijden

Ratten bestrijden is een noodzakelijk kwaad daar ze een gevaar voor je gezondheid kunnen vormen. Wilde ratten leven al sind heugenis bij mensen in de buurt, terwijl eigenlijk niemand ze daar wil hebben. 

Buiten ratten bestrijden middels rattengif is wettelijk verboden mits het wordt gedaan door een professioneel bedrijf dat zich aan strenge regels dient te houden. Professionele bedrijven welke nog rattengif willen gebruiken moeten volgens een handboek werken waarin staat beschreven waaraan zij zich dienen te houden.

Werken volgens deze handleiding en voorschriften is voor particulieren een dure aangelegenheid als ze een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

Zelf ratten vangen

Zelf ratten vangen volgens deze handleiding is precies hetzelfde als professionals het doen. Ik beschrijf in deze handleiding zoals ik zelf te werk ga in de dagelijkse praktijk. Bedenk wel dat zelf ratten vangen niet altijd even simpel is en dat je direct gaat vangen. 

Zelf ratten bestrijden met rattenkist en klem

Vind je ratten laten bestrijden door een bedrijf te duur, of wil je het gewoonweg zelf doen, dan heb ik deze handleiding voor jouw geschreven. Zelf ben ik professioneel ongediertebestrijder en deel graag mijn kennis met je zodat je niet direct veel kosten hoeft te maken. 

Zelf ratten bestrijden met rattenkist en klem vergt een aantal essentiële stappen voor een optimaal effect. Twee zeer belangrijke kenmerken van een rattenvanger zijn:

 1. Hij of zij heeft geduld.
 2. Hij of zij is creatief. 

Belangrijk bij het vangen van ratten

Voordat ik meer uitleg ga geven over het daadwerkelijk vangen van ratten, geef ik je enkele tips welke ervoor zorgen dat de vangkans aanzienlijk toe zal nemen. 

 1. Plaats rattenkisten / rattenvoerdozen altijd langs een muur of wand. Ratten lopen van naturen langs muren en wanden. Dit doen ze omdat ze niet goed zien en voor verdediging.
 2. Gebruik rattenklemmen in een kist of voerdoos. Ratten verblijven graag in een beschutte omgeving. Deze geef je zo door een rattenklem in een voerdoos of kist te doen. Professionele rattenkisten zijn voldoende hoog zodat ratten erin kunnen zitten, zijn weersbestendig en gemakkelijk in gebruik.
 3. Gebruik lokaas waar ratten dol op zijn. Zwarte ratten zijn meer planteneters en bruine ratten zijn alleseters. Zelf gebruik ik bijna altijd pindakaas met stukjes noot met daarin een paar zonnebloempitten. Je kunt ook ander voedsel gebruiken. Het liefst voedsel met een sterke geur zoals vis of beschimmelde kaas.
 4. Heb geduld. Ratten moeten wennen aan nieuwe obstakels in hun omgeving. Ga je een rattenkist zetten span dan de rattenklem nog niet. Maak de rattenkist aantrekkelijk met wat papiersnippers op het plastic loopvlak, doe het lokaasdepot voor op de professionele klem vol met pindakaas en strooi enkele zonnebloempitten in de rattenkist.

  Op deze manier kun je monitoren of de rattenkisten met klapval op de juiste plekken staan, en je kunt zien dat het lokaas wordt opgenomen ja of nee. Wees je bewust dat ratten slim en sluw zijn. Ze moeten eerst vertrouwen krijgen in het door jouw geplaatste object. Maak de rattenklem daarom in het begin zo aantrekkelijk mogelijk, en voer ze enkele dagen bij zodat ze deze nieuwe bron van voedsel als veilig wordt beschouwd.
 5. Vullen van het lokaasdepot voor op de rattenklem. Ga je de rattenklem in de rattenkist op scherp zetten vul dan het lokaasdepot voor op de klem maar voor 3 kwart. Een veelgemaakte fout is dat als men klemmen scherp gaat zetten er teveel lokaas in wordt gedaan waardoor ratten het eruit kunnen eten zonder dat de klem af gaat. 
 6. Draag handschoenen. Het beste is om dunne latex handschoenen aan te doen zodat de rattenkist en klem niets van menselijke geur hebben. Dit omdat ratten in het algemeen bang zijn voor menselijke geur, maar ook om jezelf te beschermen met het legen van de klem.
 7. Was rattenkisten en klemmen niet af.  In de praktijk gebeurd het nogal eens dat mensen de rattenkist en rattenklem schoonmaken en ontsmetten met chloor. Dat is absoluut niet nodig en raad ik je ten zeerste af. Rattenkisten welke juist goed zijn belopen wekken vertrouwen bij andere ratten. 
 8. Gebruik voldoende rattenvallen. Vermoed je dat het slechts om een enkele rat gaat dan kun je volstaan met 2 rattenkisten met klapval. Als je deze op strategische plekken zet zoals hierboven omschreven dan zul je absoluut ratten gaan vangen. Gaat het om een groter gebied en zie je zelfs overdag een rat lopen dan adviseer ik je om meerdere rattenkisten met klapval te plaatsen. 
 9. Neem ander voedselbronnen weg. Neem zoveel als mogelijk alle andere vormen van voedsel weg. Hierdoor zullen ratten zich eerder aangetrokken voelen tot de rattenkist met klapval. 
 10. Dek de rattenkist met klapval goed af. Om te voorkomen dat je vogeltjes of andere niet doelgroep dieren gaat vangen adviseer ik je om takken over de rattenkist heen te leggen. Ratten kunnen er dan nog wel in maar vogeltjes, egels en andere niet doelgroep dieren niet. 
 11. Controleer de vallen elke dag. Er dient elke dag gecontroleerd te worden of er vangst is. Een val waar een rat in zit vangt immers niets meer totdat deze opnieuw is gezet. 
 12. Geef het goede voorbeeld. Gooi geen voedselresten op de straat. Neem ze mee naar huis en gooi het thuis in je afvalcontainer. Goed voorbeeld doet goed volgens. 
 13. Vogels voeren. Voer je vogels, op welke plek dan ook dan is het risico aanwezig dat je ook ratten aan het voeren bent.
 14. Vuilcontainers. Zorg dat je vuilcontainer goed afgesloten is. Vaak zit er een aftapdop aan de onderkant welke in zeer veel gevallen niet dicht zit. Dit geeft ratten toegang tot je container met alle gevolgen van dien.

Op deze plekken zet je een rattenkist met klapval

Plaats een rattenkist met klapval op plekken waar je activiteit van ratten waarneemt. Voorbeelden om deze vallen te plaatsen zijn:

 • in of rondom je garage, schuur, tuinhuis.
 • in en rondom je kippenren, vogel- en konijnenkooi.
 • op de looppaden van ratten.
 • bij hout- en steenstapels.
 • rondom opslag en vuilcontainers.
 • rondom je huis of bedrijfsgebouw.
 • op alle andere plekken waar je activiteit van ratten waarneemt. 

Omgevingsfactoren spelen een cruciale rol

Omgevingsfactoren spelen een cruciale rol bij het bestrijden en voorkomen van rattenoverlast. Samenwerking met de buurt waarin je woont is absoluut aan te raden, maar blijkt in de praktijk nogal lastig te zijn. 

Jij kunt overlast van ratten in je tuin hebben waarvan omgevingsfactoren de oorzaak zijn. Het is daarom van belang om zeker naar deze factoren te kijken. 

Zo gebruik je een rattenkist met klapval

Nu je al heel veel weet over het plaatsen van een rattenkist met klapval, en nu je weet waar je op dient te letten, is het tijd geworden dat ik je ga vertellen hoe je veilig een rattenkist met klapval kunt zetten. 

Doe als eerste dunne latex handschoenen aan. 

Stap 1. Maak de rattenkist met de bijgeleverde sleutel open. Dit doe je door de sleutel in het sleutelgat te doen en deze een kwartslag te draaien. Je kunt nu het deksel openen. 

Stap 2. Zet de rattenkist op een vlakke tafel. Dit vind ik zelf altijd heel gemakkelijk werken. 

Stap 3. Neem de klapval oftewel de rattenklem en vul het ronde lokaasdepot voor de helft met pindakaas en nootjes. Stop in de pindakaas twee bijgeleverde zonnebloempitjes. 

Stap 4. Verdeel wat papiersnippers over de bodem van de rattenkist.

Stap 5. Zet de rattenklem in de rattenkist en span deze nog niet. Het is ook een optie om 2 rattenkisten met klapval niet te spannen en een 3e rattenkist met klapval wel te spannen. Je zet dan de gespannen rattenval in het midden en de twee ontspannen aan beide zijden er 3 meter vandaan. 

Stap 6. Controleer de rattenkisten elke dag. Ook als je ze niet spant is het belangrijk om elke dag even te kijken of het lokaas is opgegeten. Als dat zo is vul je het lokaas elke dag even aan. 

Stap 7. Span de rattenklemmen in de rattenkisten welke je hebt gezet, en blijf deze elke dag controleren. In dit stadium zou je als het goed is ratten moeten gaan vangen. 

Als je geen ratten meer vangt

Neemt het vangen van ratten op een gegeven moment af, dan begin je weer bij stap 3. Het hele proces begint dan weer van voor af aan. Laat de ratten eerst weer wennen aan de vallen, heb geduld en wees creatief.

Als de vangst op een gegeven moment op een laag niveau is kun je rattenklem in de kist gespannen laten staan. 

Ratten vangen lukt het beste als je er op een ontspannen manier mee omgaat. Ik bedoel hier eigenlijk dat je ermee omgaat alsof het je hobby is. Je krijgt dan vanzelf nieuwe ideeën en je verzint vanzelf nieuwe methoden om je vangsten te optimaliseren. 

Bestel op de button hier onder direct een professionele rattenkist met klem

bestel direct een PestiNext insectenval

LEES OOK

Zie op deze link al onze artikelen tegen ratten

Bruine rat in de tuin? Bruine rat vangen

Wat is een rattenkist? Tips voor het zetten van een rattenkist.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen…
Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Steeds meer meldingen van rattenoverlast Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over…
Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Hiervoor zijn voerdozen voor ratten en muizen bedoelt Een voerdoos voor ratten of muizen is bedoelt om giftige bestrijdingsmiddelen zoals…
Ook handig bij jouw bestelling