#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Herkennen van een Rattenplaag – 10 tips tegen ratten

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Herkennen van een Rattenplaag – 10 tips tegen ratten

Producten: last van ratten, ratten bestrijden, rattenplaag

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25
Budget Ongedierte bestrijden rattenkist - rattenvoerdoos met 2 rattenklem
Professionele Rattenvoerdoos + klem 2x
12,85
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Ratten…..je hoort er elke dag wel van

Rattenplaag! Waar komen ze toch vandaan? Elke dag hoor, of zie je wel een bericht dat er ergens een rattenplaag heerst. Meestal in gebieden waar veel mensen wonen. Binnensteden en dichtbevolkte stadsdelen zijn vaak het toneel van ernstige overlast van deze sluwe en slimme beesten. 

In Nederland en België zijn er twee soorten wilde ratten die zich in onze huizen of bedrijfspanden wagen. Als je te maken hebt met een rattenplaag, ga er dan vanuit dat het een plaag van bruine ratten is. De bruine rat komt het meest voor in ons kikkerlandje. Veel mensen kennen dit type rat ook als de kanaalrat of rioolrat.

Naast de bruine rat kunnen we ook te maken krijgen met de zwarte rat. Dit type rat wordt ook wel de huis- of dakrat genoemd. We moeten van ze af, net als de bruine rat, om gevaarlijke situaties te vermijden.

Ratten zijn graag bij mensen in de buurt

Ratten zijn beesten die zich heel gemakkelijk aanpassen aan hun omgeving. Ze kunnen leven in een zeer primitieve leefomgeving. Veel mensen zijn zich niet bewust, dat een rattenplaag ontstaat door hun eigen gedrag en gewoonten. Mensen creëren ideale omstandigheden voor ratten. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat ratten zich heerlijk voelen, en goed kunnen gedijen. Des te meer mensen, des te fijner ratten het vinden.

Waar komen ratten op af

Ratten hebben drie primaire levensbehoeften. Deze behoeften zijn:

 • 1. Voedsel
 • 2. Water
 • 3. Onderdak

Wat de eerste levensbehoeften betreft zijn het precies mensen. Ratten hebben dezelfde primaire levensbehoeften. Wij mensen helpen ze daar goed bij. De mens geeft ze wat ze nodig hebben, en daar ligt dan ook de oorzaak van het probleem.

Zachte winters spelen ook een rol

Zachte winters van de afgelopen jaren spelen absoluut een rol. Er sterven minder jonge ratten in een zachte winter. In een strenge winter gaan er meer ratten dood door de kou. De opwarming van de aarde zal dit probleem niet ten goede komen. Hierdoor zullen we ook steeds meer last gaan krijgen van exotische dieren en insecten.

Wat zijn de gevaren van een rattenplaag?

Het is algemeen bekend dat het noodzakelijk is om een rattenplaag tegen te gaan. Deze enge knaagdieren schrikken veel mensen af. Er is echter nog een tweede reden waarom het herkennen van ratten zo belangrijk is. Ratten verspreiden namelijk allerlei ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Ziekteverwekkende bacteriën en virussen die ratten verspreiden zijn:

 • De rattenbeetkoorts
 • Omdat ziekte
 • Salmonella-bacteriën
 • TB
 • Paratyfus
 • E coli
 • Hantavirussen
 • De varkenspest

Hoe voorkom je een rattenplaag

Je kunt heel veel doen tegen overlast van ratten. Het probleem is vaak dat jij wel iets doet, en een ander niet. Je kunt je tuin nog zo schoon houden, maar als de buren brood strooien, kippen of konijnen hebben, dan heeft jouw actie weinig zin. Het is dan zaak dat je je huis goed gaat beschermen tegen deze beesten. Je kunt ook middels een buurtcomité gezamenlijk actie ondernemen. Gezamenlijk actie ondernemen en optreden tegen ratten werkt altijd beter. 

Alle ziekteverwekkende bacteriën en virussen die ratten verspreiden zijn erg gevaarlijk. Om nog maar niet te praten over het gevaar dat hun gedrag met zich meebrengt. Het enige wat ze hoeven te doen is aan een netsnoer (elektra) te knagen om een ​​heel huis tot de grond toe af te branden. Dat is wat je echt niet wilt meemaken!!

Vanwege de vele risico’s die een rattenplaag met zich meebrengt, wil ik je graag als professioneel ongediertebestrijder een paar tips geven om de kans op een rattenplaag te minimaliseren:

 • Gooi afval altijd in een afgesloten vuilniszak en gooi de vuilniszakken meteen weg.
 • Voorkom gaten of scheuren in je huis, houd daarbij altijd rekening met muizen. Als muizen er niet meer doorheen kunnen, dan kunnen ratten er zeker niet meer doorheen. Een rat kan door een opening van een 12mm kruipen.
 • Zet zo min mogelijk rommel in en om je huis zodat ratten geen comfortabel onderkomen kunnen vinden.
 • Heb een hond of een kat. Deze kunnen de rat wegjagen als een kwaadaardige indringer.
 • Let op tekenen die wijzen op een rattenplaag. Zo ben je altijd op tijd bij. Hieronder heb ik de tien belangrijkste kenmerken voor je samengevat.

Hoe ontstaat een rattenplaag?

Zoals wellicht bekend zal zijn is een rat nooit alleen! Ratten leven in familieverband. Dus als je een rat in of om je huis hebt gezien, is de kans groot dat er meerdere in de buurt zijn.

Zelfs als de ratten in het begin maar in een kleine kolonie leven, zal deze snel uitbreiden. Ratten kunnen gemakkelijk 150 jongen per jaar grootbrengen. Ze brengen deze jongen groot in een nest dat ze het liefst in de buurt van een goede voedselbron bouwen.

Je vindt deze voedselbronnen vaak in of rond onze huizen. Daarom planten ze zich maar al te graag binnen onze vier muren voort. Je kunt je voorstellen dat er zo snel een rattenplaag ontstaat.

Wist je dat een rattenplaag kan alleen ontstaan als er voldoende voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn?? Een rattenpopulatie alleen groter kan worden als er voldoende voedsel en schuilplaats aanwezig is???

Zo herken je een rattenplaag

Als je een rat ziet, weet je bijna zeker dat er ergens een rattenplaag in de buurt is. Er zijn een aantal tekens die je kunt gebruiken om een ​​rattenplaag te identificeren. Hoe eerder je de ratten te pakken hebt, hoe eerder je afscheid van ze kunt nemen.

De tien belangrijkste signalen waaraan we een rattenplaag herkennen zijn:

 • Pootafdrukken zijn op verschillende plaatsen in huis zichtbaar. Dit zijn de voetafdrukken van de rat die het best te zien zijn in zand of modder, bijvoorbeeld in de kruipruimte.
 • Er zijn sporen van buikvet op je vloeren. Deze sporen worden veroorzaakt doordat de buik van de ratten tijdens het lopen de grond raakt. De buik zit vol met vet dat zichtbaar is op de vloer.
 • Je vindt rattenpoep in je kasten, op je vloeren en op allerlei andere plekken in huis. Deze uitwerpselen zijn tot 22 millimeter groot en hebben de vorm van een banaan.
 • Je meubels of kabels zijn duidelijk beschadigd. De ratten richtten deze schade aan door met hun snijtanden te slijpen. Zelfs hout wordt niet gespaard.
 • Krab geluiden zijn zowel ‘s nachts als overdag te horen. Deze geluiden worden gemaakt door ratten als ze bewegen.
 • Er zijn holen rondom je huis. Je kunt deze holen vinden door de looppaden van de ratten te volgen. Ratten uit een kolonie volgen altijd dezelfde route naar de holen en maken zo hun routes.
 • Er hangt een penetrante geur in je huis, die vooral in, achter of onder kasten te ruiken is. De geur wordt verspreid door ratten zodat hun familieleden ze kunnen vinden.
 • Er is een nest in een hoek of een andere beschutte plek. Nesten vind je vooral in kelders, in tuinen of onder het dak.
 • Je voedselvoorraad wordt aangevreten. Ratten zijn snelle eters en kunnen zich een weg banen door veel verschillende soorten verpakkingsmateriaal. Zo kunnen ze genieten van je voorraad eten.
 • Zo nu en dan vind je een gat op een verrassende plek. Bijvoorbeeld in isolatiemateriaal. De rat knabbelde vervolgens door het materiaal heen zodat er een nest achter of in kon worden gebouwd.

Hoe hou je ratten uit huis

Ongediertepreventie en samenwerking met de buurt zijn de sleutelwoorden voor succes. Ongediertepreventie werkt het beste als iedereen met je meedoet. Je kunt zelf enkele maatregelen nemen die ervoor zorgen dat ratten niet bij je binnen komen. Enkele van deze maatregelen zijn :

 • 1. Maak je tuin, plaats of balkon vrij van voedsel. Ratten hebben dan een reden om door te lopen.
 • 2. Maak openingen in je buitenmuur dicht. Ratten kunnen dan niet snel bij je naar binnen schieten.
 • 3. Maak openingen binnen in je huis dicht. Openingen zitten vaak onder keukenkastjes, in de meterkast, in de waterput, boven op zolder en op enkele andere plaatsen. Zorg ervoor dat er binnen geen doorgangen zijn waardoor ratten zich kunnen verplaatsen.
 • 4. Buiten kun je rattenklemmen in een rattenkist zetten om ongewenste bezoekers direct te vangen. Maak een rattenklem zo klaar dat die heel aantrekkelijk is om eraan te komen.
 • 5. Plaats elektronische dierverjagers in je huis voor het creëren van een onaangename leefomgeving voor ratten.

Creëer een onaangename omgeving voor ratten

Elektronische dierverjagers zorgen ervoor dat ratten gaan stressen. Simpelweg gezegd kunnen ratten niet leven in een omgeving waar ze constant gestrest raken. Elektronische dierverjagers spelen in op het metabolisme van ratten waardoor ze een enorme drang naar water krijgen en hun navigatie systeem raakt in de war. Ze raken gedesoriënteerd en willen water. Dit zorgt ervoor dat ze onder constante stress leven. Ratten kunnen daar niet tegen, en zullen er als een haas vandoor gaan.

10 TIPS tegen Ratten

Deze 10 tips tegen ratten zijn bedoeld als ongediertepreventie en het voorkomen van overlast ratten. Deze tips gaan over het wegnemen van de eerste levensbehoefte van ratten en het optimaliseren van algehele hygiëne. In de praktijk hoor ik vaak dat het allemaal al heel hygiënisch en schoon is, en dat klopt dan vaak ook. Er worden vaak wel enkele essentiële dingen over het hoofd gezien, die werken als een magneet en ratten aantrekken. 

 1. Zoek en blokkeer de ingangen waardoor ratten je woning of bedrijfsgebouw in kunnen komen. Je kunt je niet van ratten ontdoen als er steeds weer nieuwe exemplaren binnen kunnen komen. Spoor de ingangen van je woning op en kijk goed of je sporen van ratten kunt vinden. Let ook op of je holen in de grond, of in een talud ziet zitten. Kijk onder de buitenmuren, houtstapels, schuurtjes en straatwerk.

  Openingen in je buitenmuur zijn eenvoudig en goedkoop dicht te maken met rvs wering gaas.

  Zorg er ook voor dat doorgangen binnen in huis worden dichtgemaakt. Ontneem ratten hun vrijheid om zich overal door je huis te kunnen begeven. Een ander heel belangrijk punt is om je riolering te laten controleren op lekkages.
 2. Zoek en blokker de wegen die ratten gebruiken om je woning te betreden zo veel als mogelijk. Gebroken rioolbuizen, putdeksels en open afvalcontainers zijn vaak een bron van overlast van ratten.
 3. Zorg dat ratten niet bij vogelzaad kunnen komen. Zowel de zwarte als de bruine rat zijn zeer goede klimmers. Vogelzaden zijn vette zaden, en daar zijn ratten dol op. Zorg ervoor dat deze zaden niet toegankelijk zijn voor ratten. Komen ratten op vogelzaad af dan is het risico dat er af en toe ook een vogel aan gaat reëel aanwezig. Wees erop bedacht en zorg ervoor dat vogelzaden in speciale voerbakken zitten zodat er zo min mogelijk gemorst wordt en dat ze niet toegankelijk zijn. Sla vogelvoer het beste op in afgesloten metalen bakken.
 4. Ruim voedsel van huisdieren op. Ratten houden van honden- en kattenvoer. Zorg er voor dat ook deze in metalen bakken of containers wordt opgeslagen. Plastic containers weerhouden ratten niet om er doorheen te knagen.  Zet de bakken het liefst hoog en van de muur af. Zorg ervoor dat het voer `s nachts niet blijft staan maar opgeborgen wordt.
 5. Haal water weg. Ratten kunnen niet zonder water. Lekkages, vijvers, waterbakken van dieren, gootstenen, afvoerputjes, verstopte dakgoten, vogelbaden en autobanden zijn plaatsen waar ratten water kunnen vinden. Neem zoveel als mogelijk water weg en repareer lekkages.
 6. Plaats rattenvallen op de juiste manier. Zet rattenvallen met de smalle kant tegen de muur zodat ze er van beide kanten in kunnen lopen (het ronde lokaasdepot tegen de muurzijde). Zorg dat de vallen in een rattenkist staan die niet toegankelijk is voor kleine kinderen,  huisdieren en vogels. Zet vallen nooit los in een open ruimte maar altijd tegen een wand of iets dergelijks. Maak een rattenval aantrekkelijk met lokaas zodat ratten er ook op af komen, en zorg ervoor dat ze in een speciale rattenkist zitten, voor de veiligheid van kleine kinderen en niet doelgroep dieren.
 7. Gebruik handschoenen. Kom niet met blote handen aan welke rattenval dan ook. Zorg ervoor dat er geen menselijke geur op de val komt. Ratten zullen het ruiken en meer argwanend worden tegenover de val. Gebruik van handschoenen is uit hygiënisch oogpunt altijd beter.
 8. Gebruik van rattengif. Als consument kunt je nu geen rattengif in Nederland kopen. Het gebruik door professionele ongediertebestrijders is aan strenge banden gelegd. Gebruik het liefst geen rattengif maar meerdere rattenvallen. Er zijn verschillende soorten rattenvallen op de markt, welke heel erg goed werken. Wil je wel rattengif gebruiken hou je dan exact aan de omschrijving en zorg ervoor dat het niet toegankelijk is voor kinderen en huisdieren.
 9. Sluit een kat nooit op bij ratten. Is de kat een vanger en zijn er meerdere ratten aanwezig dan zal er een gevecht ontstaan waarbij de kat waarschijnlijk het loodje legt.
 10. Optimaliseer hygiëne. Hygiëne heeft alles te maken met voedselbronnen. Ontneem zoveel als mogelijk alle bronnen van voedsel. Losliggend fruit in je tuin hoort daar ook absoluut bij. Laat het niet liggen maar ruim het regelmatig op en nodig geen ratten uit om bij je langs te komen. Voor je het weet blijven ze bij je in de buurt.

  Open containers zijn ook erg gewild bij ratten. Ze kunnen er eenvoudig aan de onderkant in en op hun gemak in een beschermde omgeving hun buik vullen.  Zorg ervoor dat de afvoerdop van je container er ook daadwerkelijk op zit. 

LEES OOK
Rattenval- alles over het maken, kopen en zetten van rattenvallen
Het verschil tussen conventionele- en moderne ongediertebestrijding
Bruine ratten en habitat management

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen…
Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Steeds meer meldingen van rattenoverlast Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over…
Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Hiervoor zijn voerdozen voor ratten en muizen bedoelt Een voerdoos voor ratten of muizen is bedoelt om giftige bestrijdingsmiddelen zoals…
Ook handig bij jouw bestelling