Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Het verschil tussen conventionele- en moderne ongediertebestrijding

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Het verschil tussen conventionele- en moderne ongediertebestrijding

Producten: ongediertebestrijding

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

PestiNext-muizenklem-muizenval-5stuks
5x Professionele muizenval (muizenklem)
6,75
PestiNext muizen en ratten afweermiddel
PestiNext Muizen afweermiddel (gifvrij, 100% natuurlijk)
13,95
RVS wering gaas - muizengaas - 10cm-bob
Muizengaas RVS (hoogste kwaliteit) - 10cm breed - per meter
9,95
PestiNext-Muizengaas
Muizengaas RVS (hoogste kwaliteit) - 5cm breed - per meter
6,95

Dit is wat ouderwetse ongediertebestrijding is

Conventionele (ouderwetse) ongediertebestrijding is niets meer en minder dan het bestrijden van ongewenste beestjes met giftige chemische bestrijdingsmiddelen. Conventionele ongediertebestrijding is gericht op het elimineren (doden) van ongewenste beestjes door middel van pesticiden met weinig tot geen aandacht voor preventieve maatregelen. 

Bij de ouderwetse manier van ongediertebestrijding is er geen tot weinig aandacht voor de mogelijke schade die pesticiden aanrichten ten aanzien van:

 • de natuur
 • het milieu
 • de negatieve effecten voor de menselijke gezondheid
 • de invloed op voedsel en water voor mens en dier

Het midden van de twintigste eeuw was zo’n beetje de bloeitijd voor het gebruik van chemicaliën voor heel veel dingen. Chemicaliën werden gebruikt als meststof voor gewassen, met chemische stoffen werden zaden zogenaamd gezonder en sterker gemaakt.  

Chemisch ingrijpen was voor veel dingen een fantastische uitkomst. Zo konden er ook dierplagen mee bestreden worden, zonder dat men erbij stil stond dat het ook heel veel negatieve bijeffecten kon hebben. Gelukkig is het tij aan het keren. 

Er worden nog steeds chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar ze dienen gecombineerd te worden met het moderne Integrated Pest Management.(Geïntegreerd Plaagdier Management) 

Moderne Ongediertebestrijding op basis van IPM

Sinds 2012 ben ik als professioneel ongediertebestrijder volgens de IPM standaarden gaan werken. Een belangrijk onderdeel van moderne ongediertebestrijding is het geven van voorlichting. Ongediertebestrijding is iets wat je als laatste redmiddel dient te doen.

Allesomvattende ongediertepreventie op basis van IPM is erop gericht om overlast van ongewenste beestjes te voorkomen.

Hoe werkt moderne ongediertebestrijding op basis van IPM ?

IPM Integrated Pest Management oftewel Geïntegreerd Plaagdier Management. In principe is deze methode gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. IPM richt zich op de lange termijn preventie van schadelijke organisme. Kennis van het ecosysteem van ongedierte is daarbij van cruciaal belang. Het is een systeem waarbij alle mogelijke plaagdierbestrijding technieken worden toegepast alvorens men met giftige pesticiden gaat werken. 

Budget Ongedierte Bestrijden werkt volgens de IPM methode. 

Met IPM neem je maatregelen om problemen met ongedierte te voorkomen voordat het een probleem kan worden. Je bent met IPM het ongedierte een stapje voor. Hygiëne en bouwkundige maatregelen zijn zeer belangrijke onderdelen van een IPM plan.

In plaats van ongedierte simpelweg te elimineren door middel van pesticiden kijk je met deze duurzame methode juist ook naar de omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren die van belang zijn voor het ontwikkelen van een populatie ongedierte. Weet je wat de omgevingsfactoren zijn, en weet je met wat voor ongedierte je te maken hebt, dan kun je maatregelen nemen waardoor de draagkracht wordt weggenomen. 

Met IPM ben je in staat om ongedierte problemen met ratten of muizen in huis zonder gebruik van rodenticiden op te lossen. Ik geloof absoluut in deze methode, en ben ervan overtuigd dat je 85% van problemen met ratten of muizen middels deze methode op kunt lossen. 

Door het wegnemen van de draagkracht en het verslechteren van de omstandigheden zullen muizen en ratten je huis of bedrijfspand gaan verlaten. Tevens is de kans op nieuwe overlast vele malen minder, omdat de maatregelen die je hebt genomen een duurzaam karakter hebben.

Monitoring en determinatie geven de informatie die nodig is om het juiste ongediertemanagement in te zetten voor het overlast gevende ongedierte. Monitoring van de omgeving, welke schade hebben ze aangericht, gifvrij lokaas stations, hoe groot is de populatie en hoe kunnen ze zich verplaatsen. Allemaal belangrijke gegevens voor een duurzaam IPM beleid.

Weten waarmee je te maken hebt is nog altijd de beste sleutel tot succes. De beste strategie kan daarmee bepaald worden. Er zal vaak worden gekozen voor een combinatie van maatregelen om het beste effect te verkrijgen.

Waarom IPM (moderne ongediertebestrijding) zo effectief is ?

IPM is zo effectief omdat het een aantal invloedrijke factoren combineert. Door deze invloedrijke factoren zo te beïnvloeden zal ongedierte zich niet meer thuis voelen bij jou thuis of in je bedrijf. Duurzame maatregelen welke in combinatie worden genomen hebben het meeste en het beste effect op ongewenste beestjes. 

Focus op de omgeving en ontneem ze eten en schuilplaatsen

Een zeer belangrijke factor bij moderne ongediertebestrijding is de focus op omgevingsfactoren, zoals voedsel en schuilplaatsen. Je wilt tenslotte je huis onaantrekkelijk maken voor ongewenste beestjes. Kakkerlakken gaan bijvoorbeeld binnen een week dood als ze geen toegang tot water hebben. Repareer lekkages daarom zo snel als mogelijk.

Stilstaand water is altijd een hekel punt als het gaat om optimale ongediertepreventie. Muizen, ratten, muggen, kakkerlakken en schimmels hebben allemaal water nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om water- en voedselbronnen weg te nemen. Dit gaat je heel erg snel resultaat opleveren.

Je huis is de meest directe omgeving, maar vergeet de buitenkant en bijgebouwen niet. Een garage waar stapels oude kranten liggen, of een houstapel buiten tegen de gevel zijn allemaal schuil- en nestplaatsen voor muizen en ratten. Wist je dat een populatie muizen of ratten groeit naar mate er voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn. Ontneem je ze deze dan zal er nooit een plaag kunnen ontstaan.

IPM omvat de volgende 5 stappen :

 1. Vaststellen van het ongedierte (determineren)
 2. Monitoring van aantallen en schade
 3. Wanneer is actie noodzakelijk
 4. Voorkomen van ongedierte
 5. Wegnemen van draagkracht

IPM (Geïntegreerd Plaagdier Management) is zo effectief omdat de leefomgeving van het ongedierte zo wordt veranderd zodat ze zich niet meer thuis voelen. Het zoeken naar de oorzaak is daarbij van het grootste belang. Is er ergens een voedselbron in de buurt waar je geen weet van hebt, dan zou dat de oorzaak van je ongedierteprobleem kunnen zijn!! Weet je de oorzaak te vinden, dan kun je daarmee de draagkracht voor de ontwikkeling van de populatie ongewenste beestjes weg nemen. 

De ongewenste beestjes kunnen van je buren afkomen omdat ze huisdieren hebben, of vanuit je kruipruimte, of van de naastgelegen boomgaard? Het is dus zaak om te kijken of er doorgangen en ingangen zijn van buitenaf.

Hoe gemakkelijk kunnen de ongewenste beestjes zich verplaatsen door je huis of bedrijf ? Neem maatregelen tegen migratie (verplaatsing) van ongedierte. Ongedierte wat zich niet kan verplaatsen zal zich niet thuis voelen bij jou in huis of bedrijf. 

Elimineer ongedierte met behulp van vallen. Bedenk jezelf dat IPM erop gebaseerd is dat bestrijdingsmiddelen pas als allerlaatste middel worden gebruikt. 

Wegnemen van draagkracht door een beter hygiënebeleid. Daar waar voedsel is, is ook ongedierte. 1 en 1 = 3, als je begrijpt wat ik bedoel. Hygiëne is de belangrijkste factor als het gaat om duurzaam ongediertepreventie beleid op basis van IPM.

Wat men ook doet, je moet blijven monitoren om ongedierte in een vroeg stadium te ontdekken. 

Budget Ongedierte Bestrijden kan je helpen met ervaring en kennis als het gaat om duurzame oplossingen en toepassingen tegen muien en ratten in huis. Wij zijn voorstander van de IPM methode en passen deze ook dagelijks toe bij klanten in onze werkregio. Heb je vragen hoe jij IPM kunt toepassen zodat je een duurzame oplossing kunt bewerkstelligen, stel ze dan gerust hier onder in het reactieveld, zodat andere er ook weer van kunnen leren.

Ik ben gediplomeerd ongediertebestrijding technicus, heb 35 jaar ervaring in de voedingsmiddelenindustrie, ben HACCP gecertificeerd en ben hygiëne expert.

LEES OOK
RVS wering gaas – muizengaas – wat is het en hoe gebruik je het.
Weren van muizen en ratten
Muizen in spouwmuur. Dit kun je eraan doen.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

Handleiding PestiNext elektronische muizen- en rattenverjagers

Handleiding PestiNext elektronische muizen- en rattenverjagers

Hoe werken PestiNext elektronische muizen- en rattenverjagers Je hebt muizen of ratten in huis?…………Je wilt een duurzame en gifvrij oplossing?……..In…
<strong>Hoe werken PestiNext muizenverjagers?</strong>

Hoe werken PestiNext muizenverjagers?

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe PestiNext muizenverjagers werken en wat je kunt verwachten in je huis nadat…
Waarom veroorzaken duiven zoveel overlast?

Waarom veroorzaken duiven zoveel overlast?

Duiven zijn wereldwijd overlast gevende vogels Heb je met duiven overlast te maken dan ben je waarschijnlijk ten einde raad.…
<strong>Buiten gebruik van muizen- en rattengif is verboden?</strong>

Buiten gebruik van muizen- en rattengif is verboden?

Wist jij dat muizen- en rattengif verboden zijn om buiten te gebruiken? Buiten Gebruik van muizengif en rattengif (rodenticiden) is…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling