#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Hoe erg zijn larven zoals Engerlingen en Emelten in je gras

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Hoe erg zijn larven zoals Engerlingen en Emelten in je gras

Producten: emelten bestrijden, engerlingen bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

larvex 21kg-tegen-engerlingen-en-emelten
21kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
74,49
bsi-omni-insect-tegen-buxusrups-25ml
Omni Insect tegen rupsen van Buxusmot
15,47
bsi-larvex-tegen-emelten-engerlingen
6kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
21,36
bsi-larvex-strooikorrels-tegen-engerlingen-emelten
2.5kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
12,93

Larven die in het larvale oftewel onvolwassen stadium zijn, beschadigen je gazon door zich te voeden met de wortels van je gras. 

Engerlingen zijn larven van onder andere de meikever, junikever en rozenkever. Emelten zijn de larven van langpootmuggen.  

Aantasting door engerlingen of Emelten veroorzaken dunner wordend gras op plekken en het gras zal daar gaan verdwijnen. Deze plekken zullen in omvang gaan toenemen als je geen actie onderneemt. Gras waarvan de wortels zijn weggevreten kun je heel gemakkelijk uit de grond trekken. 

Wat ik vaak van huiseigenaren met een tuin hoor, is dat ze denken dat ze larven in hun gras hebben omdat dieren zoals mollen, kraaien en andere vogels in het gazon graven. Dit is echter geen betrouwbare aanwijzing, omdat larvenplagen niet altijd gepaard gaan met dierschade en dierschade niet altijd het gevolg is van een larvenplaag. 

Mollen en vogels die in je gras wroeten voeden zich met andere insecten dan Engerlingen en Emelten, namelijk: regenwormen die gunstig zijn voor de gezondheid van je gras. Kortom als je larven van Engerlingen en Emelten in je gras hebt en vogels pikken naar regenwormen dan is dat schadelijk voor je mooie grasmat. Je gras komt er dood bij te liggen, en daarbij wordt het mooie uiterlijk van je tuin behoorlijk ten gronde gericht.

Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Hoe weet je of je larven in je gras hebt zitten

De enige manier om er zeker van te zijn dat je Engerlingen of Emelten in je gras hebt is simpel door ernaar te zoeken. Je kunt het beste naar larven in je gras zoeken op de volgende manier.  

  1. Met behulp van een schop of een graskanter kun je een stukje gras weghalen waar je vermoed dat larven zitten.
  2. Schil een stukje gras los van de aarde. Komt het er heel gemakkelijk af dan is de kans groot op larven.
  3. Spaai simpelweg een beetje grond om en tel hoeveel larven je vindt. Als je 10 of meer larven per m² vind heb je een ernstige besmetting van larven. 

Afhankelijk van de grootte van je gazon wil je misschien op verschillende plekken naar larven zoeken. Alleen omdat er veel larven zijn, of juist niet zoveel, op een bepaalde m², wil nog niet zeggen of de larven plaag door je gehele grasmat zit. Richt je verkenning op de delen van je gras waar je symptomen van aantasting van larven ziet.

Periodiek je gras controleren is de beste verdediging tegen Engerlingen en Emelten. Doe dit vooral laat in de zomer en net na de winter.

Moet je Engerlingen en Emelten bestrijden

Als je een hoge concentratie van Engerlingen en/of Emelten hebt, 10 of meer per m², dan is een behandeling sowieso aan te raden. Heb je in mindere mate larven in je gras dan is dat een aanwijzing dat je de gezondheid van je gras eens opnieuw moet bekijken. 

De meeste larven van kevers hebben een levenscyclus van een jaar; Junikevers hebben een cyclus van drie jaar. De timing verschilt per keversoort en regio, maar over het algemeen komen volwassenen uit de grond, paren en leggen eieren in de loop van twee tot drie weken in de vroege tot midzomer.

Afhankelijk van het bodemvocht en de temperatuur komen de eieren ongeveer twee weken na het leggen uit, halverwege tot laat in de zomer. De nieuwe generatie wortel-kauwende larven begint onmiddellijk na het uitkomen te eten aan de wortels van je gras. Piekvoeding vindt plaats in de vroege herfst. Meestal opereren de larven enkele centimeters onder het grondoppervlak, maar graven ze dieper voordat de winter aanbreekt.

Natuurlijke behandeling om Engerlingen en Emelten te bestrijden

Engerlingen en Emelten zijn heel goed te bestrijden met BSI Larvex. De Larvex strooikorrels zijn opgebouwd uit onmisbare voedingssupplementen. Door het aanbrengen van deze onmisbare voedingssupplementen verhoog je de weerstand van je gras. 

De verhoogde weerstand kan een aanval van Engerlingen en Emelten weerstaan. Een ander voordeel van BSI Larvex is dat het wortel herstel van je gras ervoor zorgt dat het zich veel krachtiger ontwikkeld. 

Kenmerken Larvex

  1. Maak je gazon weer in topvorm.
  2. Gras hersteld sneller na insecte-, larvenplaag.
  3. Al na 4 weken resultaat voor zwakke plekken in je gazon.
  4. Strooikorrels zijn eenvoudig aan te brengen.
  5. 2 tot 3 behandelingen per jaar.

Larvex tegen stress, insecten en ziekten van je gras dankzij de aanbrengen van essentiële voedingssupplementen. 

Laat je gras niet verder kapot maken en begin direct met het herstellen ervan. Larvex is de oplossing.

Bestel direct 2,5 kg Larvex
Bestel Direct 6,0 kg Larvex
Bestel direct 21 kg Larvex

2,5 kg is voldoende voor een grasmat van 80m² of 2 behandelingen voor 40m².
6,0 kg is voldoende voor een grasmat van 200m² of 2 behandelingen voor 100m².
21 kg is voldoende voor een grasmat van 700m² of 2 behandelingen voor 250m².

Lees ook
Wat te doen tegen Emelten de larven van langpootmuggen in je gras
Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Engerlingen en Emelten Gazons, grasvelden en sportterreinen worden in toenemende mate aangetast door insecten-plagen. Vooral de larven van verschillende soorten…
Ook handig bij jouw bestelling