Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Hoe kan ik tapijtkevers zelf bestrijden? 5 TIPS

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Hoe kan ik tapijtkevers zelf bestrijden? 5 TIPS

Producten: tapijtkever, tapijtkever bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Tapijtkever-val-tapijtkever-vangen
10x Tapijtkever valletjes + lokmiddel
17,50
ditaomeeenaarde voedselkwaliteit budget ongedierte bestrijden
1kg PestiNext Diatomeeënaarde (eco & gifvrij)
12,95
strooier diatomeeenaarde-insectenpoeder (2)
Handige Strooibus voor poeder / diatomeeënaarde
4,97

Tips voor het zelf bestrijdend van tapijtkevers

Heb je last van tapijtkevers dan is het tijd om direct actie te ondernemen. Lees verder ook hoe je overlast van deze vraatzuchtige kever kunt voorkomen.

TIP 1. Stofzuigen

Grondig stofzuigen is van essentieel belang als je zelf de tapijtkever wilt bestrijden. Besteed met name veel aandacht aan lastig te bereiken plekken zoals:

 • onder kasten
 • onder bedden
 • onder ander meubilair

Zorg ervoor dat ook alle meubilair van zijn plaats af wordt geschoven zodat je echt overal goed en secuur kunt stofzuigen. 

TIP 2. Insprayen met bestrijdingsmiddel

Je kunt zelf een bestrijding tegen tapijtkevers uitvoeren met een residueel (langwerkend) bestrijdingsmiddel. Ik kan je aanraden om Edialux Topscore tegen kruipende insecten te gebruiken. Het voordeel van dit bestrijdingsmiddel is dat het tot 6 weken na de behandeling effectief blijft. 

Spray met dit langwerkende insecticide vooral plinten, naden, kieren en onder de randen van vloerbedekking en vloerkleden. 

TIP 3. Naden en kieren kitten

Sofzuig eerst alle naden en kieren in je kasten en meubilair. Doe dit grondig en serieus. Hierna kun je alle naden en kieren gaan kitten met siliconenkit. Laat de kit drogen en spuit vervolgens alles in met het residueel werkende bestrijdingsmiddel Edialux Topscore voor kruipende insecten. 

TIP 4. Kleding wassen

Kleding en aangetaste tapijten kun je het beste wassen of laten reinigen op minimaal 60°C. Laat een wasbeurt of reiniging minimaal 30 minuten duren. Grote tapijten kun je het beste invriezen op -18°C voor minimaal 2 weken om alle te doden. Er zijn vrieshuizen die dit voor je kunnen en willen doen, maar in een grote vrieskist gaat het ook. 

TIP 5. Herhalen van bestrijdingsactie

Heb je TIP 1 t/m 4 uitgevoerd dan is het raadzaam om te blijven monitoren met de Tapijtkever valletjes om er zeker van te zijn dat deze vraatzuchtige beestje echt weg zijn. Zijn ze niet weg dat is het aan te bevelen om nogmaals een bestrijdingsactie uit te voeren. Ben je het zat dan kun je wellicht beter een professionele ongediertebestrijder inschakelen. 

tapijtkever-larve-in-tapijt

Wat is een Tapijtkever

Tapijtkevers behoren tot de meest vernielzuchtige insecten. In hun volwassen stadium zien ze eruit als griezelige boosaardige insecten. Ze hebben de neiging om zich rond ramen en deurkozijnen te verzamelen, dus controleer deze gebieden goed als je denkt met dit insect van doen te hebben.

Hoewel het erg vervelend is als je met dit insect te maken hebt vormen volwassen tapijtkevers geen gevaar, maar wel hun larven. Deze kleine harige wormen vormen een gevaar voor veel natuurlijke vezels. 

Hoe komen tapijtkevers in mijn huis?

Tapijtkevers kunnen op verschillende manieren in je huis komen. Liftend op snijbloemen, op kleding of huisdieren, maar ze kunnen ook door open ramen naar binnen vliegen.

Eenmaal binnen kunnen deze kevers (Dermestiden) zich nestelen en eieren leggen. 

Zoals reeds aangegeven richten de volwassen exemplaren geen schade aan maar hun larven wel. Larven kunnen schade berokkenen aan:

 • tapijten
 • gordijnen
 • stoffering
 • kleding

Waar verblijven tapijtkevers?

tapijtkevers doen hun naam geen eer aan omdat ze ook in allerlei andere dingen leven. Over het algemeen geven ze de voorkeur aan donkere gebieden. Je kunt ze vinden achter plinten, pantry`s, kasten en dressoires. Vooral op plekken waar bont of wollen kleding wordt bewaard. 

Tapijtkevers kunnen zich ook nestelen in spelten van banken, fauteuils, stoelen en andere gestoffeerde meubels. Stoffen speelbeestjes of knuffeltjes waar vacht- en huidschilfers van huisdieren in aanwezig zijn, zijn naar alle waarschijnlijkheid ook plekken waar de tapijtkever zich in verschuilt.

Wat eten tapijtkevers?

Synthetische vezels zijn veilig voor deze vraatzuchtige keversoort. Duurdere natuurlijk stoffen zoals kleding van katoen, linnen, zijden en wol, maar ook dekens en natuurlijke vloerkleden en tapijten zijn de belangrijkste voedselbronnen voor tapijtkevers. 

Sommige soorten tapijt kevers voeden zich ook met pasta`s, meel, maismeel en droog huisdier voedsel. De larven voeden zich uitsluitend met dierlijke producten. 

Hoe planten ze zich voort?

Volwassen exemplaren kunnen meer dan 100 eieren leggen die binnen 7 tot 35 dagen uitkomen. De snelheid hiervan is afhankelijke van de omstandigheden. Temperatuur speelt daarbij een belangrijke rol. Terwijl de larven enkele weken zonder voedsel kunnen, zijn ze in dat stadium het meest destructief. 

Het larve stadium kan 2 tot 12 maanden duren. In die tijd kunnen ze dus erg veel schade aanrichten. 

Vrouwtjes leggen hun eieren in vogel- en wespennesten, in nesten van andere dieren, in gedroogde as, in wollen kleding en wollen kleden. Normaliter ontwikkeld zich er één generatie per jaar, maar bij zeer gunstige omstandigheden kan dit oplopen tot wel drie generaties per jaar. Dit is afhankelijk van het voedselaanbod en hogere temperatuursomstandigheden. 

Hoe kun je een besmetting van de tapijtkever opmerken?

De eitjes van de tapijtkever zijn klein en lastig te zien, dus je merkt een besmetting pas op als er schade aan stoffen ontstaat. Verschijnen er kale plekken in vloerkleden, of kleine gaatjes in kleding en meubelstoffen. Groet gaten geven aan waar larven massaal hebben gevreten. 

Uiterlijk van de tapijtkever

 • De gewone tapijtkevers zijn 1,8 tot 3,2 mm lang
 • Hun kleur is vaak vrij dof zwart
 • Ze zijn ovaalvormig tot cilindrisch van vorm
 • Ze hebben drie onscherpe brede dwarsbanden
 • Lichtbruin tot wit van kleur

De larven zijn eivormig met lichte beharing. Aan het achterste segment staan twee bosjes bruine haren die schuin naar elkaar gericht zijn als een tentdakje. 

Wat kun je doen tegen aanwezigheid van tapijtkevers?

Wat je het beste kunt doen tegen een besmetting van deze keversoort is het voorkomen van vogelnesten onder dakpannen of bomen en hoge bossages rondom je woning. Verwijder oude hommel- of wespennesten als je erbij kunt komen. Ruim oude kadavers op van muizen, kippen, ratten, kat en hond. 

Maak naden kieren en kleine spleetjes dicht zodat ze zich daar niet in kunnen verschuilen. Spoor oude vogelnesten op en haal die weg.

Hoe kun je activiteit van de tapijtkever in je woning of bedrijf monitoren?

Monitoren van tapijtkevers kun je doen met speciaal daarvoor ontwikkelde Tapijtkever valletjes. Deze valletjes kun je voorzien van de bijgeleverde lokstof welke zeer aantrekkelijk is voor tapijtkevers. Heb je enkele exemplaren gevangen dan kun je met zekerheid vaststellen of je daadwerkelijk met de tapijtkever te maken hebt. 

Waarschuwing: Lees voor het gebruik van welk bestrijdingsmiddel dan ook altijd eerst de wettelijke gebruiksvoorschriften op de verpakking. Neem de voorzorgsmaatregelen serieus en draag beschermende kleding. 

Hoe kan ik tapijtkevers voorkomen?  9 TIPS

Voorkomen is nog altijd beter dan achteraf bestrijden. wanneer tapijtkevers uit je huis zijn verdwenen dan is het zaak om te voorkomen dat ze terug komen. Volg onderstaande actie`s om te voorkomen dat de tapijtkever terugkeert in je huis.

 1. Neem voedselbronnen voor tapijtkevers weg. Laat dus niet onnodig oude wollen kleden, dekens en kleren liggen. Ruim ze op, en gooi ze weg. Wil je ze toch bewaren doe dat dan in een afgesloten plastic bakken. 
 2. Stofzuig vaker dan dat je eerst deed. Doe dit met name bij naden en kieren in plinten, bij stopcontacten, maar ook in je katen.
 3. Verwijder vogel- en insectennesten in en rondom je woning. 
 4. Vermijd natuurlijke vezels in vloerkleden, tapijten en meubels. 
 5. Ruim dode insecten en kadavers van dieren direct op.
 6. Maak alle naden en kieren zoveel als mogelijk dicht. Dit werkt ook heel goed tegen andere ongewenste beestjes. 
 7. Mottenballen kunnen de aantrekkingskracht op de tapijtkever van wollen kleding beperken. Kleding die je alleen in de winter draagt kun je beschermen met motten ballen. Beste in een afgesloten plastic bak.
 8. Zet tapijtkever valletjes om te monitoren.
 9. Plaats horren, want deze kevers kunnen ook bij je naar binnen vliegen.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel.

Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

5 reacties

 1. Beste Francois van Iersel,

  Ik heb tapijtkevers gezien in mijn auto en op balkon en in huis.

  Mijn vraag: zwarte puntjes overal: is dat een stadium van tapijtkevers?

  Hele kleine zwarte spinnetjes ook. Echt mini..

 2. Beste Francois,

  Grauwe bedwants lijkt het wat in de auto zag.

  Lijkt dat ook op de tapijtkever? In huis dus overal zwarte puntjes, gaatjes in kleding. We hebben nl ook ….motten.

  Snachts echter extreme jeuk in bed. Ik zie niks! Alleen zwarte puntjes bij de naden aan de zijkant

  Mvg Irene

  1. Beste Irene, het is belangrijk om te weten met welke soort je te maken hebt om een effectieve methode in te zetten. Determineren is daarom belangrij. Het KAD kan dit voor je doen. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling