Hoe ontstaat een Muizenplaag

Tips & advies over ongedierte

Hoe ontstaat een Muizenplaag

Producten: muizen, muizen bestrijden, muizenplaag

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

lijmboek-lijmval-lijmplank-ratten-muizen-budget-ongedierte-bestrijden
5 - Lijmval - Lijmplank - opvouwbaar - 25x17cm
6,97
3 x Lokdoos - Voerdoos Muizen met muizenklem
13,97
muizenval - muizenklem - klapval muizen 3 stuks
3 x Professionele muizenklem - muizenval
5,40
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch
4 - Elektronische Muizenverjager
94,96

Zo ontstaat een muizenplaag

Er wordt in de volksmond al snel over een muizenplaag gesproken, maar van een echte plaag spreekt men pas als er grote hoeveelheden voor een langere tijd voorkomen.

Een muizenplaag kan alleen maar uitbreken als er voldoende voedsel aanwezig is. Een muizenpopulatie groeit naar gelang er voedsel en nestplaats aanwezig is. Er kan dus alleen een muizenplaag uitbreken als er veel voedsel en voldoende nestplaatsen aanwezig zijn. Is er veel voedsel aanwezig kan er een muizenplaag ontstaan, is er weinig voedsel kan er geen plaag ontstaan. 

Wat is een muizenplaag

Een muizenplaag is niets meer en minder dan enorm veel muizen in één bepaald gebied. Dat ene gebied kan je huis of bedrijf zijn, kan een wijk of stadsdeel zijn, maar kan ook in weilanden zijn. Breekt er een plaag uit dan is er altijd een ruime voedselbron aanwezig. Plagen van muizen kunnen behoorlijk veel schade aanrichten aan landbouwgewassen, aan voedsel voorraden en aan graanvoorraden. Een muizenplaag kan ook voor veel stress, ergernis en kopzorgen zorgen. Neem bijvoorbeeld de agrarische sector in Friesland die zwaar te kampen heeft gehad door extreem veel overlast van muizen. 

Hoe ontstaat een muizenplaag

Een plaag van muizen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Er zijn factoren waardoor er minder muizen op een natuurlijke dood verdwijnen en er zijn  factoren die met water te maken hebben.

Factoren die van invloed zijn op het ontstaan van een muizenplaag zijn:

 • Zachte winters
 • Droge periodes
 • Aanwezigheid van voldoende nestplaatsen
 • Voldoende voedselbronnen

Wanneer spreekt men van een muizenplaag

Wanneer men van een muizenplaag spreekt is heel verschillend. Als je in een woning 40 muizen hebt zitten dan heb je te kampen met een muizenplaag. Op een weiland in Friesland spreekt men niet van een plaag bij 40 muizen. Het is afhankelijk van de ruimte en of het binnen of buiten is. Muizen behoren tot de natuur en zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Er rennen natuurlijk heel veel muizen rond in de natuur, maar door het voedsel reguleert het aantal zich vanzelf.

Wat kunnen oorzaken zijn van een muizenplaag

Iets wat altijd problemen geeft met muizen, is dat er buiten meerdere soorten dieren aanwezig zijn en gehouden worden zoals: Kippen, paarden, vogels en andere dieren zijn heel vaak aanleiding voor overlast van muizen. Diervoeders die daardoor op de grond liggen, maar ook die niet afgesloten opgeslagen worden, zijn een enorme voedselbron voor muizen. 

Andere vormen van voedselbronnen zijn :

 • fruit van bomen op de grond
 • noten van bomen op de grond
 • Zaden uit eikels
 • vuilnis dat open en bloot staat

Hoe en muizenplaag in en rondom huis voorkomen

Een plaag van muizen in en rondom huis is heel eenvoudig te voorkomen. Zorg dat er geen voedselbron aanwezig is. Hou diervoeders afgesloten en laat vuilnis niet onnodig lang buiten staan. Gooi geen eten weg in de buurt van huis, maar doe het in de vuilnisbak. En een andere zeer belangrijke factor is het voorkomen en wegnemen van schuil- en nestplaatsen. 

Wat nog meer doen….enkele tips

Om ervoor te zorgen dat muizen niet bij je naar binnen kunnen komen, en dat ze zich niet fijn voelen bij je thuis kan Budget Ongedierte Bestrijden je heel goed helpen met allerlei duurzame en milieuvriendelijke producten. 

Tips ter voorkoming van een muizenplaag

 1. Neem alle voedselbronnen zoveel als mogelijk weg. Zaden uit eikels, dennenappels en losliggend fruit en noten zijn ook voedselbronnen. 
 2. Voorkom nest- en schuilplaatsen zoals hout- en steenstapels.
 3. Bewaar niet onnodig veel spullen. In de praktijk kom ik nogal eens overvolle schuurtjes, garages, kelders en zolders tegen. Dit zijn ideale schuil- en nestplaatsen.
 4. Ruim diervoeders, en gemorst voer elke avond op.
 5. Strooi geen voer voor vogels, ze hebben het ook absoluut niet nodig. Er is voldoende voer in de natuur.
 6. Neem preventieve maatregelen in en rondom je woning of bedrijfsgebouw.

LEES OOK
Zo zet je het beste een muizenklem
Kenmerken van muizen in huis
Zo gebruik je muizen lokdoosjes

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Muizenoverlast

Muizenoverlast

Muizenoverlast – Dit kun je eraan doen zonder gebruik van muizengif Veel mensen hebben er last van: Muizenoverlast. Doordat muizen…
Tips tegen muizen op kantoor

Tips tegen muizen op kantoor

Heb jij ook last van muizen op kantoor? Veroorzaken ze bij jou ook paniek en stress situaties?…..Wordt eten in het…
Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

Muizen bestrijden zonder giftige stoffen In dit artikel ga ik je als professioneel ongedierte adviseur uitleg geven over muizen bestrijden…
15-Fabeltjes over ratten en muizen

15-Fabeltjes over ratten en muizen

Fabeltjes over ratten en muizen Fabeltjes over ratten en muizen die leuk zijn om te weten.  Fabeltje 1.   Muizen hebben…
Ook handig bij jouw bestelling