Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Hoe veilig opruimen na overlast van muizen of ratten

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Hoe veilig opruimen na overlast van muizen of ratten

Producten: muizen, uitwerpselen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

PestiNext-stankverwijderaar-1
PestiNext Stankverwijderaar
14,95
desinfectiemiddel-500ml-desinfectant-logicsept 1
LogicSept Desinfectiemiddel 500ml (gratis doseerpomp) OP=OP
8,95
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Pas op voor stofdeeltjes van muizen en ratten poep

Veilig opruimen na overlast van muizen of ratten is een serieuze aangelegenheid. Muizen en ratten zijn dragers en verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën, virussen en ander ziekten. Goede voorbereiding van een schoonmaak- en desinfectie actie is geboden. Stofdeeltjes kunnen opwaaien door onzorgvuldig te werk te gaan. Duidelijke instructie is noodzakelijk als je je medewerkers deze klus laat klaren. 

Muizen en ratten poep

rattenpoep-uitwerpselen-van-ratten

Muizen en ratten poep zien er onschuldig uit. Toch zijn ze niet erg fris en bevatten ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Zeker als ze uitgedroogd zijn is het risico aanwezig dat er stofdeeltjes vanaf komen. Deze stofdeeltjes kun jij of je werknemer inademen via neus en mond. Wist je dat muizen en ratten tussen de 60 tot 80 poepjes per dag leggen, en dat ze dat overal doen ?

Muizen en ratten urine

Urine van muizen en ratten is vaak wat lastiger op te merken, doordat het moeilijker is te zien dan poep. Wees alert op urine van deze knaagdieren want het is verraderlijk spul. Urine en uitwerpselen laten ze overal achter en gevaar op besmetting is groot als er niet goed mee omgegaan wordt.

Nesten van muizen en ratten

muizennest-op-zolder

Nesten worden in de regel op droge warme plekken gemaakt. Het nestmateriaal kan stoffig zijn door de droge omgeving. Ze gebruiken allerlei soorten materiaal voor hun nesten waar ze ook haren van hun vacht achter laten. Nesten worden gebouwd op rustige droge plaatsen waar je niet altijd even goed bij kunt.

Hoe veilig opruimen na overlast van muizen of ratten

Veilig opruimen na overlast van muizen of ratten vergt de nodige voorbereiding en aandacht. Heb je een bedrijf dan is het aan te bevelen dat je medewerker goed wordt voorgelicht. Bereidt de schoonmaak en desinfecteer actie goed voor zodat er gemakkelijk gewerkt kan worden. Zorg dat je alles bij de hand hebt zodat er niet steeds heen en weer gelopen hoeft te worden. 

TIPS veilig opruimen na overlast van muizen of ratten 

 1. Zet niets tegen elkaar open. Voorkom opwaaien van stof.
 2. Veeg nooit met een harde bezem, maar altijd met een zachte.
 3. Draag een mond- en neus kapje.
 4. Draag rubber weggooi handschoenen.
 5. Draag een haarnetje.
 6. Spray eventueel een beetje water met ontsmettingsmiddel tegen het opwaaien van stof.
 7. Gebruik geen stofzuiger.
 8. Zorg dat er een afvalbak met zak erin klaar staat, waar je voorzichtig alles in kunt doen.
 9. Knoop deze zak dicht alvorens weg te gooien.
 10. Maak de plaatsen schoon met reinigingsmiddel.
 11. Ontsmet de besmette plaatsen.
 12. Neem een douche na de werkzaamheden. 

Veilig opruimen na overlast van muizen of ratten is zoals gezegd een serieuze aangelegenheid. Stofdeeltjes en besmette spullen met urine kunnen ziekteverwekkende bacteriën, en virussen verspreiden. Neem het opruimen serieus, het gaat tenslotte om de gezondheid van jezelf of je medewerkers. 

Ziekteverwekkers verspreid door muizen en ratten

Er zijn verschillende ziekteverwekkers die worden verspreid door ratten en muizen. Hieronder geef ik je een overzicht van die ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Vaak wordt er niet bewust genoeg met de risico`s om gegaan en kan men behoorlijk ziek worden van achtergebleven poep, urine en buiksmeer. 

 1. Hantavirus. Wordt verspreid door verschillende soorten ratten, muizen en andere knaagdieren. Het Hantavirus wordt ook aangegeven als HPS syndroom
  Hoe wordt het verspreidt ?
  A. Het Hantavirus verspreid door het inademen van stof dat is besmet met uitwerpselen (poep) en/of urine.
  B. Door direct contact met knaagdieren of hun uitwerpselen.
  C. Door bijtwonden.
 2. Hemorragische koorts / renaal syndroom. Dit is een virus dat wordt verspreid door verschillende soorten ratten en muizen.
  Hoe wordt het verspreidt ?
  A. Door het inademen van stof dat is besmet met urine en uitwerpselen van knaagdieren.
  B. Door direct contact met knaagdieren of hun uitwerpselen en urine.
  C. Door bijtwonden.
  D. Dit virus kan ook verspreid worden door direct contact van persoon naar persoon.
 3. Leptospirose. Dit is een bacterie die wordt verspreid door knaagdieren zoals ratten, muizen en andere dieren.
  Hoe wordt het verspreidt ?
  A. Door het eten of drinken van voedsel dat is besmet door urine van besmette dieren.
  B. Door contact via de huid of slijmvliezen met water dat is besmet met urine van besmette dieren.
 4. Salmonella. Dit is een bacterie die wordt verspreid door ratten en muizen.
  Hoe wordt het verspreidt ?
  A. Door het eten en drinken van voedsel dat is besmet met uitwerpselen van ratten en muizen.
 5. Rattenbeetziekte. Dit is een bacterie die wordt verspreid door ratten en mogelijk ook door muizen.
  Hoe wordt het verspreidt ?
  A. Door eten of drinken dat is besmet met uitwerpselen van ratten.
  B.  Door een beet of krab wond van een rat.
  C. Door contact met een dood knaagdier.

Aandachtspunten bij het werken met in het wild levende ratten (Bron RIVM)

In februari 2015 is bekend geworden dat bruine ratten in Nederland geïnfecteerd kunnen zijn met het seoulvirus (een hantavirus soort). In een gebied was bij een paar bruine ratten dit virus gevonden. Bij herhaling van het onderzoek in dezelfde regio werden geen besmette ratten gevangen. Deze infectie komt dus waarschijnlijk zeer plaatselijk voor onder enkele dieren. 

Ook is in dit onderzoek gekeken naar leptospiren, veroorzakers van onder andere de ziekte van Weil. Het is al langer bekend dat ratten, dus ook muskus- en beverratten, in heel Nederland drager kunnen zijn van leptospiren. Bij onderzoek onder bruine ratten in Nederland was 39-50% van de ratten geïnfecteerd met leptospiren. 

Kom je regelmatig in aanraking met ratten of hun urine/uitwerpselen? Dan heb je een hoger risico om ziek te worden van het seoulvirus of leptospiren. Klachten als gevolg van seoulvirus en leptospiren lijken op elkaar; bij beide zijn er griepachtige verschijnselen, koorts en in ernstige gevallen nierproblemen. In deze tekst lees je meer over welke preventieve maatregelen en hygiënemaatregelen je kunt nemen als je in het veld met ratten werkt. 

Seoulvirus 

Wat is het seoulvirus? Het seoulvirus is een hantavirus soort die van ratten op mensen kan overgaan. 1 op de 10 mensen die hiermee besmet worden kan daarvan ziek worden. De klachten zijn meestal mild en lijken op griep, maar kunnen soms erger zijn zoals een nierontsteking. 

Hoe kan ik seoulvirus krijgen? Je kunt besmet raken door het inademen van stofdeeltjes of kleine druppeltjes van uitwerpselen, urine en speeksel van besmette knaagdieren. Als je werkt met besmette dieren of de ingedroogde uitwerpselen of urine daarvan, waarbij stofvorming kan plaatsvinden, is de kans op besmetting groter. Je kunt ook besmet raken na een beet van besmette knaagdieren en via slijmvliezen of een beschadigde huid. Het seoulvirus is niet besmettelijk van mens op mens. 

Ziekte van Weil 

Wat is de ziekte van Weil? Leptospiren zijn bacteriën die onder andere de ziekte van Weil kunnen veroorzaken. Het ziektebeeld lijkt op griep met koorts, waarbij ook een nierontsteking kan ontstaan. De ziekte kan in zeldzame gevallen een dodelijke afloop hebben. Ongeveer 1 op de 10 mensen die de ziekte van Weil krijgt, is erg ziek. 

Hoe kan ik de ziekte van Weil krijgen? Leptospiren komen via de beschadigde huid of slijmvliezen in het lichaam. je kunt besmet raken door contact met besmette knaagdieren zoals (bruine) ratten, de urine daarvan of de met urine vervuilde omgeving. Ook door het inademen van besmette stofdeeltjes of kleine druppeltjes of door spatten van besmette urine in de ogen kun je besmet raken. De ziekte van Weil is vrijwel niet besmettelijk van mens op mens. 

Hygiënische maatregelen toepassen 

Werk je met ratten? Dan is het advies om blootstelling aan leptospiren, seoulvirus en andere ziekteverwekkers te voorkomen. Dit doe je door onderstaande hygiënische en beschermende maatregelen te nemen: 

 • Beperk het contact met (zieke) dieren en kadavers en voorkom contact met uitwerpselen, urine, bloed en speeksel. 
 • Voorkom stofvormend werk om blootstelling aan seoulvirus te voorkomen. Bijvoorbeeld door bij het werken in of op droge oppervlakken, deze nat te maken als dat kan. Vermijd daarbij opspattend water. 
 • Reinig de handen door deze te wassen met water en vloeibare zeep als deze zichtbaar vuil zijn. Als de handen er schoon uitzien mag ter vervanging gebruik gemaakt worden van handdesinfecterende middelen (handalcohol). Handalcohol werkt echter niet goed bij zichtbaar vuil. Zorg dat reinigingsmiddelen voldoende beschikbaar zijn bij de plek waar je werkt, of anders in de auto. Reinig de handen: 
 • na onbeschermd contact met dieren of dierlijke materialen; 
 • vóór het eten, roken en drinken; 
 • vóór en na toiletbezoek;  
 • vóór en na gebruik van handschoenen of na aanraking van andere gebruikte beschermingsmiddelen. 
 • Draag geen horloge of andere sieraden. 
 • Spoel na verwonding de wond goed uit met water en zeep. 
 • Dek schaaf en snijwonden af met een waterdichte pleister of wondspray. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken 

 • Draag geschikte kleding, afhankelijk van werksituatie, bijvoorbeeld lieslaarzen of een waadpak. 
 • Gebruik lange, liefst waterdichte, handschoenen die een goede bescherming bieden. Vervang handschoenen meteen als ze kapot zijn. 
 • Gebruik als je in contact kunt komen met uitwerpselen, urine, bloed of speeksel van ratten: V handschoenen; V een veiligheidsbril die zowel de voor- als zijkant van de ogen afschermt; V een mondneusmasker (minstens type FFP2). 
 • Bijvoorbeeld bij het legen, controleren en schoonmaken van vangmiddelen. Hiermee voorkom je infectie via spatten of het inademen van stof- en vloeistofdeeltjes in de lucht. 
 • Draag ook bij het afvoeren of begraven van ratten handschoenen, een veiligheidsbril en een mondneusmasker. 
 • Gebruik het liefst wegwerpmiddelen en neem deze na gebruik in een gesloten afvalzak mee. beschermingsmiddelen die hergebruikt worden, neem je mee in een afgesloten zak of container. Pas na grondige desinfectie worden deze weer opnieuw gebruikt. 
 • Trek als laatste persoonlijk beschermingsmiddel de handschoenen uit (afrollen) en reinig de handen. 

Ben je werkgever? 

Dan moet je voorlichting en instructie geven aan de medewerkers, zorg dat je de juiste reinigings- en beschermingsmiddelen beschikbaar zijn en hou toezicht op het juist gebruik van de middelen. Ook de medewerker zelf is verantwoordelijkheid voor zijn of haar gezondheid en veiligheid. Zij moeten zich aan de instructies houden en de aangeboden preventieve middelen goed gebruiken.

LEES OOK
Bedrijfsblindheid een groot probleem
Ratten herkennen. Hoe ruim je rattenpoep op?
Muizen poep en urine

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

6 reacties

 1. Beste,

  Ik heb ratten zien lopen in de tuin. Ondertussen staan er enkele vallen in de tuin. Het probleem zal niet voorbij gaan aangezien de buurman de perfecte broedplaats voor de ratten heeft gemaakt. Er liggen spullen in de tuin van de buurman die je normaal naar een recyclage park zou brengen. Verder zetten zij eten buiten voor katten. Dit is eerder dweilen met de kraan open en het maakt een mens op de duur moedeloos.
  Zelf composteer ik in de tuin, in een compostbak. Er wordt enkel rauw groentenafval en afgereden gras in gedeponeerd. Zou het kunnen dat ratten hier ook aan komen peuzelen?

  1. Beste Lies, hartelijk dank voor je reactie. Zoals je aangeeft is de omgeving voorzien van allerlei zaken die aantrekkelijk zijn voor ratten. Bestrijden van deze knaagdieren zal daarom moeizaam zijn. Het beste is om dit soort problemen gezamenlijk aan te pakken, maar ik weet dat dit vaak erg moeilijk is. Jij kunt niet meer doen dan zoveel als mogelijk alle voedselbronnen weg nemen en dus ook je compostbak. Je zou in je tuin en rondom de compostbak Tupoleum kunnen gebruiken. Deze geur vinden ratten absoluut niet fijn en gaan in de regel weg als ze dit ruiken. Gezamenlijk de voedselbronnen en schuilplaatsen weg halen zal uiteindelijk het meeste succes hebben. Met v riendelijke groet François

 2. Beste Francois,
  Ik kom weinig in de schuur, maar wil er meer gebruik van gaan maken.
  Ik kwam paar weken geleden in een zak met poetslappen 3 muizen tegen die gezellig een nest hadden.
  En de schuur lag aardig met muizenkeutels en veel stof.
  Aangezien de urine of buiksmeer niet goed te zien is op de stelling, planken en op de vloertegels, neem ik aan dat dat ook overal ligt.
  Is het aan te raden om bij schoonmaak een halfgelaatsmasker en veiligheidsbril te dragen?
  Dit ook ivm longziektes.
  Zoja welke type masker? Voor dampen of stof?
  Ik ben nu eerst de spullen uit schuur buiten aan t schoonmaken met hyghienische natte doekjes. Als de spullen eruit zijn wil ik met ragebol stofnesten van houten plafond en wanden stofvrij maken en planken e.d soppen en daarna met desinfecterend middel ik neem aan alcohol afnemen. Het is geen doen om wanden en plafonds en vloer (waarop urine en buiksmeer ?) te soppen waar straks wel weer spullen op of tegenaan gezet te worden.
  Ik ga het zo inrichten dat het niet meer aantrekkelijk wordt voor ze, het meeste gaat in boxen met deksel.
  Gaat het event virus wat nog aanwezig is vanzelf weg of dood?
  Het is niet haalbaar alles goed schoon te maken helaas omdat ik lichamelijke beperkingen heb.
  Er hangt een muffe geur ondanks dat het geen goed afgesloten schuur is.
  Onder het dak is het gedeeltelijk open.
  Wat verder nog te doen?
  Graag je advies.
  Alvast bedankt!

  1. Beste Jannie, hat dragen van beschermende kleding raad ik je absoluut aan. Er wordt soms nogal laks over gedaan maar je kunt van de uitwerpselen en de stof daarvan behoorlijk ziek worden. Draag dus een stofdicht masker. Voor de rest oe je het goed zoals je omschrijft. Met vriendelijke groet François

 3. beste ik heb ratten gehad in de kast onder mijn trap.ik wil de kast laten uitruimen ik kan dat door gezond heid niet zelf .weet u een bedrijf die dit evt voor mij zou kunnen doen.in de omg haarlem.vrg mvr albers

  1. Beste mevrouw Albers, dank voor uw bericht. Ik kan u helaas geen adres geven omdat ik geen bedrijf kan in de buurt van Haarlem. U zou info kunnen inwinnen bij brancheorganisatie Platform Plaagdierbeheersing Nederland. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling