Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Producten: emelten bestrijden, emelten in gras, engerlingen bestruijden, engerlingen in gras

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BSI Larvex tegen engerlingen en emelten in het gras
12kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
59,95
larvex 21kg-tegen-engerlingen-en-emelten
21kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
94,95
bsi-omni-insect-tegen-buxusrups-25ml
BSi Omni Insect tegen Trips - Witte Vlieg - Kevers
12,90
bsi-larvex-tegen-emelten-engerlingen
6kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
29,95

Engerlingen en Emelten

Gazons, grasvelden en sportterreinen worden in toenemende mate aangetast door insecten-plagen. Vooral de larven van verschillende soorten kevers en langpootmuggen veroorzaken grote schade. 

Dat leidt vaak tot grote stukken gras die deels of volledig verzwakken of wegkwijnen. Vaak wordt de esthetische schade verergerd door vogels zoals kraaien en spechten…….die de graszoden verder openkrabben, op zoek naar juist die insectenlarven

Een losse grasmat?……….. Verspreide kale plekken op je gazon?……….. Zijn er (bodem)insecten aan het werk?

bsi-larvex-tegen-emelten-engerlingen
Larvex 6 kg

Waar en wanneer veroorzaken Engerlingen en Emelten de meeste problemen?

Gazons, grasmatten op lichte, luchtige grondstoffen zoals zand worden vaak aangetast. Droogte en een gebrek aan bemesting verergeren het probleem. De schadeperiode hangt af van het soort insect. 

Emelten, de larven van langpootmuggen, zijn vooral actief net voor of net na de winter. 

Engerlingen, larven van onder meer de meikever, rozenkever en junikever……richten zich vooral op schade aan vanaf de lente tot eind van de zomer.

Wat doet Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten met je gazon?

Larvex geeft een optimale gezondheid aan je gazon dankzij de aanbreng van onmisbare voedingssupplementen, zodat de plant-eigen weerstand van het gazon de aanval van insecten of hun larven overleeft, veel beter de nadelige invloed van deze insecten verdraagt en snel hersteld. 

Bovendien gaat het wortel herstel van de grasplanten krachtiger ontwikkelen waardoor na enkele weken de kale plekken terug dicht groeien. 

bsi-larvex-strooikorrels-tegen-engerlingen-emelten
Larvex 2,5 kg

Zo gebruik je Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Bij aanleg van een nieuwe grasmat (gazon)

 • Voor het inzaaien 2,5 kg Larvex per 80m² uitstrooien en lichtjes inwerken, voor optimale groeiomstandigheden. 
 • Er is ook een 6 kg verpakking waarmee je 200m² kunt behandelen
 • 21kg voor het behandelen van 700m²

Bij gebruik op bestaande gazons

 • 1e methode: 2,5 kg Larvex per 80m² uitstrooien over het gras, met de hand of met een strooiwagentje. Of 6 kg voor het behandelen van 200m².
 • 2e methode: Larvex in de bodem inwerken. Op de aangetaste zones 4 tot 10 gleufjes per m² maken met behulp van een spade. Giet met het meegeleverde bekertje telkens ¼ bekertje uit per gleufje. Dat gaat best als je eerst het bekertje aan een stokje niet en dan telkens ¼ bekertje tegen het blad van de spade uitgiet. Je hoeft dan niet eens te bukken en behandelt 10m² in 10 minuten.

Wanneer Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten toepassen

Tegen Emelten (larven van langpootmuggen) wanneer er schade wordt waargenomen. Meestal is dit oktober tot november of eind januari tot begin april. Niet toepassen beneden de 5°C. Indien nodig 2 keer toepassen met 3 maanden interval. Bovengronds strooien is voldoende, emelten bevinden zich aan de oppervlakte. 

Tegen Engerlingen (larven van de mei-, juni-,en rozenkever) 1e behandeling eind april tot begin mei en de 2e behandeling eind juni tot begin juli.

Belangrijke tip voor na de toepassing van Larvex

Na het aanbrengen adviseren wij onmiddellijk overvloedig begieten of beregenen, of als het overvloedig natuurlijk regent is dat ook voldoende. Bedenk wel dat wij hier 20 liter per m² bedoelen, dus behoorlijk wat. 

Overvloedige beregening is nodig zodat de Larvex zich goed verdeelt in de wortelzone, wat de werking ervan optimaliseert. Het gras zal zich gaan verstevigen en nieuwe wortels vormen. Na circa 4 weken is het verschil met onbehandelde zones opmerkelijk. Larvex werkt circa 3 maanden, zodat herbeplanting nodig of wenselijk kan zijn.

Kenmerken Larvex

 1. Maak je gazon weer in topvorm.
 2. Gras hersteld sneller na insecte-, larvenplaag.
 3. Al na 4 weken resultaat voor zwakke plekken in je gazon.
 4. Strooikorrels zijn eenvoudig aan te brengen.
 5. 2 tot 3 behandelingen per jaar.

2,5 kg is voldoende voor een grasmat van 80m² of 2 behandelingen voor 40m².
6,0 kg is voldoende voor een grasmat van 200m² of 2 behandelingen voor 100m².
21 kg is voldoende voor een grasmat van 700m² of 2 behandelingen voor 250m².

Larvex tegen stress, insecten en ziekten van je gras dankzij de aanbrengen van essentiële voedingssupplementen. 

Laat je gras niet verder kapot maken en begin direct met het herstellen ervan. Larvex is de oplossing.

Lees ook
Hoe erg zijn larven zoals engerlingen en Emelten in je gras
Wat te doen tegen emelten de larven van langpootmuggen in je gras

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

45 reacties

 1. Dank voor de uitleg. Ik heb vrijdag gestrooid maar lees dat ik nog wel wat water moet sproeien.

  Wat ik niet lees is of ik dit kan combineren met bijvoorbeeld kalk wat ook in deze periode moet of dat je hier mee moet wachten. Tussen kalk en mest zit enkele weken volgens mij maar hoe zit het met dit artikel en kalk?

  1. Beste Jasper, dank voor je reactie. Als de Larvex goed is ingeregend of bewatert dan kan daarna de kalk gestrooid worden. Als je dat tegelijk doet dan spoelt de kalk weg en dat is juist niet de bedoeling. Dus je kunt de kalk strooien nadat de Larvex goed is beregent. Met vriendelijke groet François.

 2. Hallo ik heb vooral last van enerlingen in mijn bloempotten ,ik zet namelijk zomers ook mijn kamerplanten buiten .Nu heb ik al bij meerdere kamerplanten die ik dan weer binnen zet ondekt dat ze daar ook in zaten ,want die gaan dus dood.MIjn vraag is kan ik daar ook larvex voor gebruiken zoals bovenop strooien op de pot zodat ik mijn planten weer naar buiten kan zetten groetjes sandra

  1. Beste Sandra, hartelijk dank voor je reactie. Je kunt daar zeker Larvex voor gebruiken maar ik adviseer je om dat niet binnen te doen. Larvex rukt niet fris en is binnen een zeer onaangename geur. Je kunt ook de potgrond vervangen en de wortels spoelen en eventueel dompelen in een omni-insect oplossing, ook van BSI. Ik hoop dat je hiermee verder kunt. hartelijk dank en vriendelijke groet François

 3. Moet ik dit middel op het hele gazon ongeveer 100m2 aanbrengen of is het voldoende om daar waar de plekken zijn opgetreden met een deel daar omheen te behandelen

  1. Beste Jack, dank voor je bericht. Je kunt het ook plaatselijk gebruiken zoals je aangeeft. Zorg er wel voor dat je die plekken goed beregent zodat het daar de grond in trekt. Met vriendelijke groet François

 4. Kan ik het product nu aanbrengen? Of moet ik wachten tot eind juni? Ik zie nu schade aan het gazon (ik vermoed overigens dat ze al jaren aanwezig zijn in deze grasmat, nieuwe woning, waar nooit iets aan gras is gedaan)

  1. Beste Susan, je kunt Larvex het hele jaar door gebruiken. Het aller belangrijkste is dat je na het aanbrengen ruim voldoende beregent (sproeit) zodat het product de grond in trekt. Met vriendelijke groet François

 5. We hebben veel last in de moestuin, aardappelen, rode bieten worden aangevreten,kan het daar ook met succes voor of eigenlijk tegen gebruikt worden?

 6. Beste François,
  Kan ik larvix ook bij hoge temperaturen (30°C) gebruiken. Bijvoorbeeld net voor een onweersbui?
  Met vriendelijke groet,
  Ruud Wieringa

  1. Beste Ruud, ja hoor dat is geen probleem. Het moet echter wel een fikse regenbui zijn. Het advies luid de eerste en tweede dag 20 liter water per m² te beregen voor het beste resultaat. met vriendelijke groet François.

  1. Beste Lotti, Larvex bevat geen aaltjes. Larvex geeft een optimale gezondheid aan je gazon dankzij de aanbreng van onmisbare voedingssupplementen, zodat de plant-eigen weerstand van het gazon de aanval van insecten of hun larven overleeft, veel beter de nadelige invloed van deze insecten verdraagt en snel hersteld.

   Bovendien gaat het wortel herstel van de grasplanten krachtiger ontwikkelen waardoor na enkele weken de kale plekken terug dicht groeien. Met vriendelijke groet Francois

 7. Hoi, ik heb ontzettend veel last in de moestuin van engerlingen. Sla, venkel en vele andere groenten moeten het ontgelden volgens telkens hetzelfde stramien. Wortels van de planten worden vakkundig weg gegeten met als gevolg dat de planten een dag later plat tegen de grond liggen. Als ik onmiddellijk op die plek graaf vind ik de engerlingen telkens terug. Als ik 10 sla plantjes zet, zijn er een week later slechts 3 van over. Ondoenbaar dus.
  Aaltjes heb ik al verschillende keren gebruikt, maar geven niet het resultaat dat ik wens. Dit voorjaar nog gedaan, maar te weinig resultaat.
  Mag ik Larvex gebruiken in de moestuin?
  Met vriendelijke groeten.
  Eddy

  1. Beste eddy, dank voor je bericht. je kunt Larvex veilig gebruiken in je moestuin. Ik heb het nagevraagd bij een vertegenwoordiger van BSI. Larvex bestaat uit essentiële voedingssupplementen. Hou er wel rekening mee dat je minstens bewaterd zoals op de verpakking is aangegeven. Met vriendelijke groet François.

 8. Dag,

  Ik heb een vraagje, is het product te voorkoming van of bestrijdt het ook emelten en engerlingen.

  Viendelijke groet

  Hans Robijn

 9. Goedemiddag,
  Wij gebruiken larvex maar hoelang moet je het beregenen. Is daar een tijdsindikatie voor?

  Met vriendelijke. Gr.
  Marja

  1. Beste Marja, dank voor je bericht. De tijdsduur si lastig aan te geven. Op de verpakking staat dat je het beste beregent tot 20 liter water per m² zowel de eerste als de tweede dag na het aanbrengen. Met vriendelijke groet François

  2. Beste Marja, dank voor je bericht. Op de verpakking staat dat je voor het beste resultaat de eerst en de tweede dag 20 liter water per m² moet beregenen. Hoe lang dat in tijd is weet ik niet. Met vriendelijke groet François

 10. Ik heb emelten in mijn gazon. Ik heb de aangevreten en vergeelde delen verwijderd en zit dus nu op de kale grond. Kan ik het hele gazon en de kale delen behandelen met Larvex en direct daarna nieuw gras inzaaien?

  1. Beste Eddy, Larvex bestaat hoofdzakelijk uit essentiële voedingssupplementen. Of je dit ook in een moestuin kunt en mag gebruiken durf ik je eerlijk gezegd niet te zeggen. Ik kan er op de site vab BSI ook niet over terug vinden. Wellicht kun je BSI hier over bellen. Met vriendelijke groet Francois

 11. Heb in gazon vele engerlingen ontdekt.Heb de opgevreten zoden verwijderd en nu Larvex met look en soja op gestrooid.Wanneer kan ik de kale plekken nu terug zaaien met gazon zaad ?Wat raad u mij verder aan om te voorkomen dat de engerlingen terug komen?mvg Luc

  1. Beste Luc, larvex werkt ook preventief en bevat veel essentiële voedingssupplementen en daarmee is het een perfect middel voor een gezond en optimaal gazon. Er is door de droogte extra veel overlast van engerlingen geweest afgelopen zomer. Met vriendelijke groet François

  1. Beste Erik, als je Larvex aanbrengt op het gras dan dien je volgens de omschrijving heel goed te beregenen zodat het goed de grond in trekt. Het ligt dan niet meer op het gras en kan geen kwaad. Met vriendelijke groet Francois

  1. Beste Manon, Larvex bestaat uit voedings- en meststoffen. Als je het gebruikt volgens de handleiding en heel goed beregent zoals aangegeven op de handleiding dan is er geen probleem. Met vriendelijke groet Francois

  2. Beste Manon, ik heb nog even navraag gedaan bij BSI de leverancier van Larvex. Het is onschadelijk maar het is niet geschikt voor consumptie. Daarom is het belangrijk om zeker te weten dat het goed de grond in is getrokken. Kippen pikken nogal in het gras en kunnen het op die manier binnen krijgen en dat is niet goed. Met vriendelijke groet Francois

 12. Beste ,
  Een vraag : Op 29 oktober heb ik 2 dozen van 6 kg larvex van BSI gestrooid op het gras een oppervlakte van 240 m³ .
  Tot heden nog kilo’s levende emelten op de terras . is dat normaal na zoveel dagen na de behandeling van dat product ?
  Met vriendelijke groet ,
  Marie

  1. Beste Marie, dank voor je reactie. Het is heel belangrijk nadat Larvex is aangebracht op het gras dat het minimaal volgens de gebruikshandleiding wordt bewaterd. Heb je dat je dat volgens de handleiding gedaan? Heb je dat gedaan dan en heb je toch nog zoveel last van emelten dan kun je het beste contact met BSI opnemen. Normaliter werkt larvex erg goed. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

Hoe erg zijn larven van Engerlingen en Emelten in je gras

Hoe erg zijn larven van Engerlingen en Emelten in je gras

Zo tasten larven van Engerlingen en Emelten je grasmat aan! Larven die in het larvale oftewel onvolwassen stadium zijn, beschadigen…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling