Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Last van de bruine rat. Dit kun je doen!

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Last van de bruine rat. Dit kun je doen!

Producten: bruine rat, bruine rat in tuin, rat vangen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25
Budget Ongedierte bestrijden rattenkist - rattenvoerdoos met 2 rattenklem
Professionele Rattenvoerdoos + klem 2x
13,25
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
9,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Last van de bruine rat

Last van de bruine rat gaat over wie er verantwoordelijk is voor de rattenoverlast en hoe je problemen met bruine ratten het beste aan kunt pakken om ze te beheersen en te voorkomen. Ik ben van mening dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor overlast van de bruine rat. Ieder op zijn eigen terrein maar ook daarbuiten. 

De bruine rat heeft 3 primaire levensbehoefte namelijk :

 1. Voedsel
 2. Water
 3. Onderdak

De bruine rat zoekt onderdak dat rustig is gelegen, en waar ze zich in alle rust voort kunnen planten. Vaak nestelen ze zich in de buurt van een voedselbron en ze hebben dagelijks water nodig. Dit zijn belangrijke gegevens voor als je hun leefomgeving wilt verstoren.  Verstoren van een aangename leefomgeving naar een vijandige leefomgeving zal ervoor zorgen dat ze worden verjaagd en niet zo graag terug komen. Bruine Ratten kunnen immers niet leven in een omgeving waar ze constant verstoord worden. Het veroorzaakt stress en daar kunnen ze niet tegen. 

Dit kun je doen om bruine ratten uit je buurt te houden

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen is een samenwerking met buurtbewoners in de wijk. Voor ondernemers op hetzelfde bedrijventerrein is het ook belangrijk om samenwerking met elkaar aan te gaan in de strijd tegen de bruine rat. Bruine Ratten komen vaak voor in woonwijken, bedrijventerreinen, appartementencomplexen en flats. Het grote probleem is dat ieder zijn eigen gang gaat, en niet altijd even bewust omgaat met het gevaar dat er ratten in de buurt kunnen komen of er al zijn. 

Besturen van VvE’s, buurtcomité ‘s en buurt- en ondernemersverenigingen zouden iedereen informatie moeten geven over ongediertepreventie tegen bruine ratten. Ze zouden er ook voor kunnen zorgen dat er meer wordt samengewerkt en dat er dingen worden georganiseerd die ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.  Samenwerking is de doorslaggevende factor als het gaat om rattenbestrijding. Je zou bijvoorbeeld een ongediertepreventie team in je woonwijk of op je bedrijventerrein kunnen vormen. Hierover kun je meer lezen in mijn artikel over ratten bestrijden

Iedereen kan voor zichzelf en voor zijn  eigen bedrijf nog zoveel maatregelen nemen, als andere niet meedoen zal het effect vele malen kleiner zijn. Voordeel van samenwerking is dat iedereen er profijt van heeft. 

Last van de bruine rat? Wat te doen!

Is er last van bruine ratten in je buurt of wil je voorkomen dat er last van de bruine rat komt dan zou iedereen op één lijn moeten zitten en dezelfde preventieve maatregelen dienen te nemen. Enkele simpel dingen om mee te beginnen zijn:

 1. Hygiëne optimaliseren. Ruim rommel en vuilnis direct op. Zorg dat er genoeg vuilnisbakken in de buurt staan die niet toegankelijk zijn voor bruine ratten. Gemeente, woningcorporaties en ondernemersverenigingen dienen hiervoor te zorgen. Zorg ervoor dat containers goed afsluiten en dat ze aan de onderkant zijn afgesloten.
 2. Geen vuilnis aan de straat. Nog regelmatig kom ik het tegen dat vuilnis open en bloot buiten staat totdat het wordt opgehaald. Hoe moeilijk is het om ervoor te zorgen dat er dichte containers staan waar het vuilnis in gestort kan worden.  Ook hier dienen gemeenten en woningcorporaties hun verantwoordelijkheid te nemen. Waar veel mensen wonen is ook veel vuilnis. Zorg ervoor dat er voldoende capaciteit aanwezig is.
 3. Voldoende afvalopslag. Er zal voldoende afvalopslag aanwezig moeten zijn. Zitten containers te vaak te vol dan dient er 1 bijgezet te worden of ze dienen eerder geleegd te worden.
 4. Hou aangelegde gebieden vrij. Hou dichte begroeiing tegen je woning en er omheen kort zodat je kunt zien wat er onder gebeurd. 
 5. Controle onderhoud. Controleer je woning, flatgebouw, appartementencomplex en bedrijfsgebouw op scheuren, gaten en door- en ingangen. 

Wie is er verantwoordelijk voor last van bruine ratten?

Zoals reeds aangeven is samenwerking van cruciaal belang. Ik ben van mening als je geen bruine ratten in je buurt of terrein wilt hebben, dat iedereen daarin een rol speelt. Ook als het gaat om rattenbestrijding dan is het noodzakelijk om samen te werken. De bruine rat bestrijden heeft met name te maken met het onaantrekkelijk maken en houden van de buurt of het terrein. 

Gemeenten en woningcorporaties moeten ervoor zorgen dat er voldoende afgesloten vuilnisbakken of containers in buurten aanwezig zijn waar mensen gemakkelijk hun huisvuil in achter kunnen laten. Ondernemers zijn verantwoordelijk dat het bedrijventerrein netjes en schoon gehouden wordt.

Iedereen is zelf zijn verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van de buurt. Gooi geen etenswaar op straat, maar neem het mee naar huis en gooi het daar netjes in de vuilnisbak. Hygiëne is geen hogere wiskunde maar een kwestie van doen. En dan vooral samen doen!!

Hoeveel afval zie je liggen bij op en afritten van bedrijventerreinen. Mensen die denken daar hun vuilnis neer te gooien zijn ook verantwoordelijk voor de rommel die ze achterlaten. 

Algehele buurt hygiëne

Last van de bruine rat in je buurt heeft hoofdzakelijk te maken met de algehele hygiëne. Algehele hygiëne gaat wat verder dan alleen het huisvuil, maar heeft ook te maken met losliggend fruit in je tuin, en met het voer van je hond, kat, konijn, cavia of vogels. Zorg dat alle voedsel voor huisdieren `s avonds weg gehaald wordt en in afgesloten plastic bakken wordt opgeslagen zodat het niet bereikbaar is voor bruine ratten. 

De gemeente, huiseigenaren en huurders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor last van ed bruine rat, maar ook voor de preventie tegen bruine ratten. Mijn motto is “ Voorkomen is beter dan bestrijden“ Uiteindelijk is het in ieders belang dat er geen mensen ziek worden, en dat rattenoverlast wordt voorkomen.  

Wat eet de bruine rat

Bruine Ratten eten alles wat ze kunnen vinden. Ze hebben hun voorkeuren voor granen, groenten en fruit, zaden en noten en ander etenswaar. Hun voorkeur heeft het eten wat ze kunnen vinden, maar als het nodig is gaan ze ook jagen op insecten en kleine dieren zoals bijvoorbeeld kippen. De bruine rat in stedelijke gebieden concentreert zich op vuilnisbakken en vuilnishopen. 

Bruine Ratten nemen meer voedsel mee dan ze op kunnen eten. Ze leggen ook een voorraadje aan voor als er minder te halen valt. Ratten zoeken met name in de nacht naar voedsel om verborgen te blijven voor hun natuurlijke vijanden.

Ratten zijn voorzichtige eters. Ze eten niet zomaar alles op wat ze voor de eerste keer tegenkomen. Ze proberen nieuw voedsel eerst uit om  te zien of ze er ziek van worden. Verteerd eten niet goed of voelen ze zich er niet goed van, dan zullen er niet meer van eten. Dit was het probleem van acuut werkende vergiften in het verleden. Er trad aasschuwheid op doordat andere ratten uit dezelfde kolonie merkten dat er exemplaren overleden door het eten van vergif. Bruine ratten die dat doorhadden namen geen vergif meer tot zich. Dit verschijnsel is aasschuwheid. 

Last van de bruine rat en je gezondheid

Dat de bruine rat dragers en verspreiders zijn van ziekteverwekkende bacteriën en virussen mag duidelijk zijn, maar er is ook nog een ander aspect wat met gezondheid heeft te maken. Veel mensen zijn bang voor ratten, kunnen niet slapen omdat ze veel herrie maken, of krijgen stress door ratten in hun omgeving. Allemaal factoren die van belang zijn voor je gezondheid. Slecht slapen betekent dat je niet uitgerust bent, en dus niet kunt presteren zoals je graag zou willen. 

Sommige mensen zijn panisch bang van ratten. Geloof me dat je daar niet vrolijk van wordt als die persoon bij jou in huis woont. Bedrijven waar overlast van bruine ratten is hebben te kampen met minder gemotiveerde medewerkers, klanten die weg blijven en een minder goede werksfeer. 

Voorlichting over de bruine rat

Heb je last van de bruine rat of wil je die juist voorkomen dan dien je ervoor te zorgen dat de algehele hygiëne op orde is. In veel gevallen kun je dat niet alleen, en zal er een samenwerking tussen verschillende partijen moeten zijn. Voorlichtingsbijeenkomsten zullen eraan bijdragen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, en gemotiveerde wijk bestuurders kunnen mensen positief beïnvloeden. Last van ratten is niet op te lossen door overal bakken met rattengif te plaatsen als er voor de rest niets gebeurd, want dan is het dweilen met de kraan open, met alle risico`s van dien. 

Last van bruine ratten voorkomen of oplossen kan alleen bewerkstelligd worden met samenwerking en een totaalpakket van toepassingen waardoor wijken niet aantrekkelijk zijn voor ratten. 

Heb je overlast van ratten in  je buurt dan is het gewenst dat je daar melding van kunt maken bij je gemeente. Zij dienen absoluut op de hoogte te zijn als er ratten worden geconstateerd. Er dient namelijk in een vroeg stadium actie ondernomen te worden en niet als het te laat is. Als je ratten al ziet lopen wil dat zeggen dat er al een behoorlijke populatie aanwezig is. 

Wat je kunt doen bij overlast van de bruine rat

Zoals ik reeds in andere artikelen ook al heb vermeld is het goed voor de effectiviteit om overlast van ratten gezamenlijk aan te pakken. Deze gezamenlijke aanpak dient gecoördineerd te worden door:

 • Woningcorporatie
 • Gemeente
 • Wijkvereniging
 • Vereniging van Eigenaren

Het is belangrijk om iedereen op de hoogte te brengen als er ergens bruine ratten worden geconstateerd. Zo kan in kaart gebracht worden waar de grootste overlast heerst. Er kan dan ook gericht gezocht een actie ondernomen worden.

Zelf ratten vangen

Wil je zelf bruine ratten vangen als een professional, kijk dan eens naar ons complete pakket inclusief:

 1. professionele rattenkist
 2. professionele rattenklem
 3. sleutel tbv rattenkist
 4. onweerstaanbaar lokmiddel
 5. granenmix
 6. papiersnippers
 7. handleiding hoe je de rattenkist kunt prepareren en zetten. 

LEES OOK
Ratten bestrijden. Eerste hulp bij rattenoverlast
TIPS voor het zetten van een rattenkist
Ratten vangen. 15 tips van een professionele ongediertebestrijder

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

<strong>Wat eten ratten?</strong>

Wat eten ratten?

Ratten zijn alleseters maar hebben hun voorkeur Ratten eten eigenlijk alles,……. het zijn alleseters en eten daarom alles wat ze…
<strong>Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine</strong>

Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine

Rattenpoep en urine zijn ziekmakend Hoe onfris is het niet als je thuiskomt of op kantoor en er ligt rattenpoep…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling