#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Tips & advies over ongedierte

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Producten: muizen, ratten, verjagen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
Elektronische Muizenverjager (beter dan Ultrasoon!)
29,50
RVS wering gaas - muizengaas - 10cm-bob
Muizengaas RVS (extra kwaliteit) - 10cm breed - per meter
8,95
PestiNext-Muizengaas
Muizengaas RVS (extra kwaliteit) - 5cm breed - per meter
5,95
professionele-muizenklem
Professionele muizenval (muizenklem)
1,85

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten

Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van elkaar verschillen. De leefgewoontes onderling zijn echter veel anders. Als je muizen en ratten effectief wilt bestrijden en onder controle wilt houden, dan is het handig als je weet wat hun kenmerken en leefgewoonten zijn. 

In Nederland staan huismuizen op nummer 1 als het gaat om overlast veroorzaken. De huismuis is de meest voorkomende muizensoort, en komt algemeen voor in alle soorten huizen en bedrijfsgebouwen. Op nummer 2 staat de bruine rat en op de 3e plaats staats de zwarte rat.

Alle drie zijn knaagdieren en het zijn dragers en verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Alle drie de soorten worden aangetrokken door voedsel, ze hebben een schuilplaats nodig, en ze hebben water nodig. Ze hebben dus dezelfde primaire levensbehoefte als mensen. Niet verwonderlijk dat ze dan ook zo graag bij ons in de buurt leven. Mensen verschaffen hen precies wat ze heel fijn vinden en nodig hebben.

De Huismuis

Huismuizen veroorzaken de meeste overlast in huizen en bedrijven. Ze komen algemeen voor in Nederland en omringende landen. 

Uiterlijke kenmerken zijn:
1. Slanke bouw
2. Spitse kop
3. Grote oren
4. Kraalogen
5. Vijf tenen aan elke poot
6. Lichaamslengte 7 tot 10 cm
7. Staartlengte 7 cm

Leefwijze van de huismuis

Huismuizen hebben een groot aanpassingsvermogen en het zijn zeer goede klimmers. Ze kunnen tot wel 30 cm hoog springen. Reuk is hun voornaamste zintuig. Ze reageren snel op gevaar van buitenaf. Zwemmen niet graag, maar kunnen het wel. Ze zijn met name `s nachts actief. Weten zich goed te verschuilen.

Huismuizen maken nestplaatsen op rustige plekken. Ze kunnen in tegenstelling tot de bruine rat een paar dagen zonder water, mits hun voedsel voor minimaal 15% uit water bestaat. De vacht van huismuizen past zich aan de weersomstandigheden aan. (wintervacht). Ze planten zich snel voort en nestelen zich overal in huizen en gebouwen.
Huismuizen worden aangetrokken door voedsel en warmte.

De Bruine Rat

De bruine rat wordt ook wel riool rat genoemd. De bruine rat is de meest voorkomende rattensoort in Nederland. De kleur van deze soort is geen kenmerk. Ze leven algemeen laag aan de grond in een waterrijke of vochtige omgeving.

Uiterlijke kenmerken zijn:
1. Stevige bouw
2. Stompe snuit
3. Kleine oren ( naar voren geklapt tot achter de ogen )
4. Dikke vrijwel kale staart die korter is dan het lichaam
5. Lichaamslengte 22 tot 30 cm

Leefwijze van de bruine rat

Bruine ratten zijn cultuurvolgers en hebben een bijzonder groot aanpassingsvermogen. Ze kunnen uitstekend graven, zwemmen en klimmen. Reuk is hun voornaamste zintuig en ze zijn `s nachts het meest actief. De bruine rat kan niet zonder water leven. Ze komen voor in kelders, schuren, stallen, houtopslagplaatsen het rioolstelsel onder en in gebouwen, in slootkanten bij akkers, in agrarische gebouwen, in industriële gebouwen en woonhuizen, bij ongecontroleerde vuil opslagplaatsen en bij slecht geregelde opslag en afvoer van huisvuil.

Het liefst verblijft deze rattensoort in vochtige niet al te warme ruimten. Bruine ratten worden aangetrokken door voedsel. Alhoewel ze hun voorkeur hebben voor eiwit- en zetmeelrijk voedsel zoals vette zaden en granen eten ze ook slakken, kikkers, larven, en vogeleieren. Bij gebrek aan beter eten lusten ze alles, want het zijn alleseters.


De bruine rat varieert in gewicht van 150 tot wel 500 gram voor een volwassen exemplaar. Hun staart is korter dan het lichaam.

Gevaren van de bruine rat 

De gevaren van de bruine rat zijn dat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen bij zich dragen en verspreiden. Ze zijn daarmee gevaarlijk voor je gezondheid omdat je er allerlei ziekten van op kunt lopen.

Een ander groot gevaar is dat ze knagen aan allerlei soorten spullen en materialen, waardoor ze voor enorm veel schade kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvreten van graan, maïs en andere voedselvoorraden.

Het grootste gevaar schuilt in het feit dat deze knaagdieren zich maar al te graag aan elektriciteit bekabeling ten goede doen waardoor kortsluiting met brand als gevolg kan ontstaan, of machines die uitvallen waardoor enorme financiële schade wordt veroorzaakt.

De Zwarte rat

De zwarte rat leeft op droge, vaak hoog gelegen plaatsen. In Nederland komt de zwarte rat voor in havengebieden, in een deel van Noord Brabant in agrarische bedrijven en in veevoederbedrijven. De zwarte rat wordt in steeds meer stedelijke gebieden waargenomen.

Uiterlijke kenmerken zijn:
1. Slanke bouw
2. Vrij spitse snuit
3. Grote kraalogen
4. Grote oren
5. Lange dunne staart die langer is dan het lichaam
6. Lichaamslengte 14 tot 23 cm

Het gewicht van de zwarte rat varieert van 150 tot 250 gram en dit knaagdier heeft de voorkeur voor een droog leefgebied. De zwarte rat heeft een slanke bouw, een spitse kop en grote oren. De staart van deze rat is langer dan het lichaam.

Gevaren van de zwarte rat

De zwarte rat is ook een drager van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Ze zijn daarmee ook gevaarlijk voor je gezondheid. Deze rattensoort knaagt ook graag op elektriciteit bekabeling en is een groot gevaar voor agrarische bedrijven. Schade van de zwarte rat kan uiteenlopen van knaagschade aan materialen, aanvreten van voedsel en financiële schade door uitvallen van machines en apparatuur tot het veroorzaken van brand in stallen en woningen.

Voortplanting huismuizen

Huismuizen planten zich snel voort. Een jonge huismuis is na twee maanden geslachtsrijp. Ze hebben een draagtijd van 3 weken en werpen dan gemiddeld 5 tot 6 jongen. Dit doen ze gemiddeld 6 tot 10 keer per jaar, en hun nakomelingen ook. Onder gunstige omstandigheden is er dus zo een muizenplaag ontstaan. 

Voortplanting bruine rat

Bruine ratten planten zich ook snel voort. Een jonge bruine rat is na drie maanden geslachtsrijp. Hun draagtijd is 21 tot 23 dagen en werpen 7 to 10 jongen. Ze werpen maximaal 15 keer, en hun nakomelingen doen dat ook. In theorie kan elk wijfje 120 jonge ter wereld brengen. Dit is sterk afhankelijk van de omstandigheden.

Voortplanting zwarte rat

Zwarte ratten planten zich ook snel voort. Ze zijn na drie maanden geslachtsrijp. De draagtijd van de zwarte rat is 20 tot 24 dagen en werpen dan tussen de 6 tot 10 jongen.  De zoogtijd is 3 weken. De zwarte wijfjes rat werpt gemiddeld 6 keer per jaar. Afhankelijk van de omstandigheden kan ze 96 nakomelingen op de wereld zetten. 

Voorkomen van plagen en overlast

Ondanks het feit dat de drie soorten geheel ander levenswijze hebben, hebben ze ook drie overeenkomsten. Ze hebben alle drie voedsel, water en nestplaatsen nodig. Plagen en overlast voorkom je door ervoor te zorgen dat er zeker twee van de drie levensbehoefte niet aanwezig zijn. 

Ik geloof als professioneel ongedierte adviseur dat overlast van muizen en ratten in woningen altijd voorkomen kan worden. Feit is echter dat er in het verleden nooit niet zoveel aandacht is geweest voor het voorkomen van plagen. Men is altijd bezig geweest met bestrijden van plagen, maar niet zozeer in het voorkomen van plagen. 

Bewustwording is noodzakelijk

Voorkomen van plagen met muizen en ratten heeft voornamelijk te maken met bewustwording. Dit is de reden dat ik regelmatig artikelen schrijf op mijn blog over muizen en ratten en hoe overlast voorkomen kan worden.  Weren, hygiëne optimaliseren en preventieve maatregelen zijn sleutelwoorden als het gaat om voorkomen, maar als je er niet bewust mee omgaat kun je op overlast van muizen of ratten wachten.

TIPS om overlast van muizen en ratten voorkomen

Overlast van muizen of ratten in woningen is eenvoudig te voorkomen als je de juiste preventieve maatregelen neemt. Het nemen van preventieve maatregelen is naar mijn professionele mening steeds meer noodzakelijk om twee belangrijke redenen, namelijk:

  1. Er komen steeds meer mensen.
  2. Er mag steeds minder om deze dieren te bestrijden.

Twee belangrijke redenen waardoor de ratten- en muizen populaties alleen maar toe zullen nemen.  Om dus geen overlast van deze ongewenste knaag- en plaagdieren te krijgen zul je preventie maatregelen moeten nemen. 

Tips tegen ratten en muizen

  1. Voorkom nestplaatsen in en rondom je woning. 
  2. Neem voedselbronnen weg.
  3. Ontneem ze water.

Preventieve maatregelen in huis

Twee simpele preventieve maatregelen die iedereen kan nemen zijn:

  1. Plaatsen van PestiNext elektronische dierverjagers. Hiermee creëer je een omgeving die ratten en  muizen niet fijn vinden, waardoor ze niet bij je in huis willen zijn. Dit is de meest simpele manier van muizen en ratten verjagen, maar kan ook heel goed preventief ingezet worden. 
  2. Maak openingen in je buitenmuur dicht met rvs wering gaas. Hiermee voorkom je dat knaagdieren in huis komen. Doe dat altijd pas als je ze eerst heb verjaagd.

Onderstaande artikelen zijn perfect geschikt om muizen en ratten buiten te houden.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Muizen bestrijden in huis, wat te doen?

Muizen bestrijden in huis, wat te doen?

In dit artikel ga ik je de grondbeginselen van duurzame ongediertepreventie tegen muizen vertellen die je echt gaan helpen. Er…
Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen…
Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Steeds meer meldingen van rattenoverlast Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over…
Ook handig bij jouw bestelling