Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

Producten: muizen bestrijden, muizen vangen, Muizen verjagen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
PestiNext® Elektronische Muizenverjager – 90 dagen Resultaat Garantie
49,95
PestiNext-lokaas-voor-muizen-en-ratten-6
10 gram PestiNext Lokaas voor Ratten (gifvrij & 100% natuurlijk)
3,45
PestiNext-lokaas-voor-muizen-en-ratten-6
50 gram PestiNext Lokaas Ratten (gifvrij & 100% natuurlijk)
6,90
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
Elektronische Rattenverjager (beter dan Ultrasoon!)
49,95

Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

In dit artikel ga ik je als professioneel ongedierte adviseur uitleg geven over muizen bestrijden zonder giftige stoffen. Ik ga je stapsgewijs uitleggen hoe je duurzaam en milieuvriendelijk deze ongewenste beestjes uit je huis kunt krijgen en hoe je kunt voorkomen dat ze bij je binnen komen. Overlast van muizen is een veel voorkomend probleem. Dit probleem wordt van oudsher nog te vaak aangepakt door middel van het plaatsen van muizengif. Muizengif is een chemische stof dat zeer moeilijk afbreekbaar is in het milieu, en onnodig andere dieren dood en ziek maakt.

Meer voorlichting over ongedierte en preventie

Ik ben ervan overtuigd dat bewustwording toeneemt naarmate men meer informatie over bepaalde onderwerpen heeft. Meer en betere voorlichting over ongedierte (ongewenste beestjes) draagt ertoe bij dat er minder overlast zal zijn. Soms zijn het hele simpele kleine dingen waar je rekening mee kunt houden om bijvoorbeeld overlast van muizen te voorkomen.

Muizen bestrijden is meer dan alleen het zetten van een bakje muizengif. Ik ben van mening dat er meer voorlichting gegeven dient te worden aan particulieren, maar zeker ook aan bedrijven. 

Het bestrijden van muizen is geen hogere wiskunde en daarom ben ik ervan overtuigd dat heel veel overlast van deze beestjes voorkomen kan worden, als je maar over de juiste informatie beschikt. Van oudsher is deze informatie niet altijd gegeven. Duurzaam en milieuvriendelijk muizen bestrijden omvat een aantal essentiële zaken die heel simpel uit te voeren zijn, en waarmee heel simpel rekening gehouden kan worden. Het is een bewustwordingsproces die je een ander kijk zal geven op ongediertebestrijding. 

Rekening houden met ongedierte

Als je aan ongediertebestrijding moet gaan doen omdat je overlast hebt van muizen, dan is je ongediertepreventie niet optimaal. Dat is een hele simpele conclusie maar het is wel zo. Ongediertepreventie begint al met het bouwen en verbouwen van woningen en andere gebouwen. Wie houdt er rekening met ongedierte als men gaat verbouwen………..? Nagenoeg niemand! Door rekening te houden met ongedierte kan je heel veel ellende en stress achteraf worden bespaart, of het nu particulier of zakelijk is. 

Hoe simpel is het om bijvoorbeeld gaten en doorgangen in muren en funderingen dicht te maken tijdens de nieuwbouw of verbouwing? In de praktijk blijkt dat er absoluut geen rekening wordt gehouden met ongedierte. Ik ben ervan overtuigd als dat wel wordt gedaan, dat er veel kosten van ongediertebestrijding bespaart kunnen worden. Dit geldt zeker voor horeca ondernemingen, bakkers en andere voedsel gerelateerde bedrijven, maar ook voor particulieren woonhuizen in binnensteden, woonwijken, agrarische- en bosrijke gebieden. 

Elke dag komen wij als professioneel ongedierte adviesbedrijf situaties tegen waarbij heel mooi, en voor veel geld is verbouwd. Als men dan overlast van muizen krijgt, blijkt dat er tijdens de verbouwing geen openingen, gaten en doorgang dicht gemaakt zijn. Het dichtmaken van openingen, doorgangen en gaten is tijden bouw en verbouw juist heel eenvoudig en kost erg weinig. Begrijp je wat ik bedoel??? 

Waarom overlast van muizen aanpakken

Muizen zijn dragers en verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Ze kunnen voedsel, apparatuur en plekken waar ze lopen besmetten.  De besmetting vindt plaats doordat ze overal sporen van urine en ontlasting achter laten. Wist je dat één muis tussen de 60 tot 80 keuteltjes per dag legt? Overlast van muizen dient om die reden serieus aangepakt te worden. 

Waarom muizengif niet de oplossing is

Muizengif biedt nooit geen duurzame oplossing, maar slechts een tijdelijk. In de meeste gevallen komt het probleem na een korte periode weer terug.  Dit komt simpelweg door het feit dat de oorzaken niet worden weggenomen. Wist je dat er alleen al in Nederland jaarlijks bijna 800.000 kilogram muizengif en rattengif wordt verbruikt? Muizengif dient overigens constant aangevuld te worden totdat er minder opname is. Gebeurd dat niet dan ben je de muizen alleen maar aan het voeren en worden ze resistent.  Muizen bestrijden bevat een aantal essentiële handelingen waar ik verder op terug zal komen. 

buitengebruik muizengif is verboden - muis in tuin

Waarom duurzaam en milieuvriendelijk 

Muizen bestrijden op de ouderwetse manier met muizengif is zoals gezegd niet duurzaam en zeker niet milieuvriendelijk. Het gebruik van muizengif heeft een aantal zeer negatieve neveneffecten. 

Deze negatieve effecten zijn als volgt :

 1. Muizengif is zeer persistent ( zeer moeilijk afbreekbaar )
 2. Muizengif dood roofvogels 
 3. Muizengif dood landroofdieren
 4. Muizengif is risicovol voor huisdieren
 5. Muizengif is risicovol voor kleine kinderen
 6. Muizengif wordt nog vaak verkeerd gebruikt

Redenen genoeg waarom je zou kiezen voor alternatieve toepassingen en methodes waarbij geen muizengif worden gebruikt.

Wat is belangrijk als je overlast van muizen hebt

Overlast van muizen op een duurzame en milieuvriendelijke manier oplossen omvat een aantal cruciale stappen. Deze stappen gelden voor alle situaties waarbij muizen voor overlast zorgen. Overlast van muizen te lijf gaan volgens het hieronder omschreven stappenplan biedt je een duurzame en milieuvriendelijke oplossing.

Stappenplan muizen duurzaam onder controle

Om overlast van muizen duurzaam onder controle te krijgen zijn zoals gezegd, een aantal cruciale stappen te nemen. Het is daarbij belangrijk dat je kritisch voor jezelf bent, maar het is ook belangrijk dat je de stappen ten uitvoer brengt. Heel vaak zijn er redenen genoeg om iets niet te doen. Nu is het belangrijk om het juist wel te doen.  In de praktijk hoor ik vaak de volgende argumenten om iets niet te doen :

 • Ja maar, hier is dat niet
 • Ja maar, het is hier toch schoon
 • Ja maar, dat is hier niet mogelijk
 • Ja maar, dit is een oud pand
 • Ja maar, dat kan hier niet
 • Ja maar, dat is duur
 • Ja maar,…………..
 • Ja maar, ……….wat is jouw excuus ????

Muizen bestrijden stappenplan

 1. Stap 1 Vaststellen welke soort ongewenst beestjes het is

Vaststellen van welk ongewenst beestje je overlast hebt is determineren. Determineren is belangrijk om als eerste te doen. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen aan een keutel kan zien van welk diertje het af komt. Ik ga er in dit artikel van uit dat is vast komen te staan dat we te maken hebben met de huismuis. 

 1. Stap 2 Inventarisatie Buiten
 1. Inventariseer je huis of bedrijfsgebouw aan de buitenkant op scheuren, gaten en openingen welke groter zijn dan een halve centimeter. Dakranden, ventilatie openingen, leiding doorvoeren, kozijnen die niet goed afsluiten en dergelijke zijn allemaal van belang.
 2. Inventariseer of er in de omgeving bronnen van voedsel. Bronnen van voedsel kunnen zijn; fruitbomen, notenbomen, diervoeders, vogelkooien, kippenren, afvalcontainers of open en bloot staand vuilnis.
 3. Inventariseer of er in de omgeving water aanwezig is. Water is ook voor muizen een eerste levensbehoefte. Bij muizen is het zo dat als hun voedsel voor minimaal 15% vocht bevat dat ze geen extra water nodig hebben. 
 4. Inventariseer of er in de omgeving geen plaatsen zijn waar ze gemakkelijk kunnen nestelen. Muizen nestelen graag in de buurt van mensen, maar wel op beschutte plekken die moeilijk of nauwelijks toegankelijk zijn voor mensen. Deze plekken zijn onder ander te vinden bij opgeslagen haardhout, rommel achter een schuurtje, overvolle zolder, onder een houten terrasvloer of onder een schuur. 

Als je een lijst hebt gemaakt met je bevindingen, dan ga je deze stap voor stap repareren, dicht maken of je verzint een andere oplossing. In de regel valt dit wel mee om te doen. Zoals ik het nu schets lijkt het een hele klus, maar dat is het niet. Een ander bijkomstig voordeel is dat je weer helemaal je up to date bent met het onderhoud van je leefomgeving. 

 1. Stap 3 Inventarisatie Binnen

Zoals je buiten het stappenplan hebt uitgevoerd , gaat je dat ook binnen doen. Muizen bestrijden op een duurzame en milieuvriendelijke manier vergt niet meer dan een beetje anders denken en doen. Bewuster omgaan met bepaalde zaken geeft een andere kijk op de problematiek, met duurzame en milieuvriendelijke oplossingen tot gevolg. Dat is waar het hier om gaat en wat je tenslotte ook wilt. 

inventarisatie inspectie ratten en muizen

Inventariseer je woning of bedrijf inpandig op de volgende punten :

 1. Zijn er doorgangen vanuit de kruipruimte of kelder? Via deze doorgangen kunnen muizen naar boven komen. 
 2. Zijn er doorgangen vanuit de kruipruimte of kelder naar de spouwmuur ? Via deze openingen kunnen muizen zich door het gehele pand vrij bewegen.
 3. Ligt er voedsel dat niet afgesloten is in keukenkastjes, gangkast of andere kasten? Sla voedsel op in afgesloten plastic bakken. 
 4. Staat er voer van huisdieren open en bloot. Sla ook dit voer op in plastic afgesloten bakken of emmers. 
 5. Blijft er vuile vaat staan s`nachts of overdag? We leven allemaal in een gehaaste wereld. Dit kan de reden zijn om te zeggen dat je de vaat laat staan. In een risicovolle omgeving kan dit al leiden tot overlast van muizen. Het is een kleine moeite om de vaat direct te doen. Uiteindelijk dient deze toch gedaan te worden. 
 6. Bewaar je onnodig veel spullen op zolder of in de garage? Dit is vaak een lastig punt. In de praktijk komen wij het nogal eens tegen dat zolders en garages werkelijk stampvol liggen. Voor muizen is dat ideaal. Muizen kunnen zich daar gemakkelijk verstoppen en ze hebben een rustige nestplaats. Met voldoende voedsel in de buurt kan een muizenprobleem hier uitgroeien tot een ware muizenplaag. Ruim oude rommel die je niet meer gebruikt regelmatig op. Je kunt er veel overlast en ellende mee besparen. 

Muizen zijn nieuwsgierig en verplaatsen zich graag

Muizen zijn van nature nieuwsgierig aangelegd en verplaatsen zich graag door je woning of bedrijfsgebouw. Ontneem je ze de vrijheid om zich overal te kunnen bewegen en rond te snuffelen dan hebben ze het al niet meer zo goed naar hun zien. Des te moeilijker en minder fijn je het de muizen maakt, des te eerder zullen ze weg gaan.

Muizen die reeds al langere tijd in familieverband bij je wonen zijn moeilijker te verjagen en te bestrijden dan muizen die nieuw zijn. Wonen muizen al langer bij je in huis dan weten ze reeds overal de weg en kunnen ze eenvoudig een rustiger plekje vinden.

Hoe nu verder

Nu je weet waarom muizengif geen duurzame en milieuvriendelijke oplossing biedt, en nu je weet dat het belangrijk is om zowel binnen en buiten te inventariseren is het tijd om verdere te gaan naar de volgende duurzame stap.  Alvorens ik verder ga wil ik nog even kort herhalen wat tot nu toe de belangrijkste punten zijn.

 1. Vaststellen van het soort gedierte. ( determineren )
 2. Inventarisatie omgeving buiten
 3. Inventarisatie binnen

De punten uit de inventarisatie binnen en buiten dienen te worden aangepakt. Hierbij neem je mogelijk de oorzaak en bron weg die de overlast van muizen veroorzaakt. Dit zijn duurzame maatregelen waarvan je jarenlang plezier hebt, die zich uiten in geen of minder last van muizen. Een ander bijkomend voordeel is dat het onderhoud van je woning of bedrijf weer helemaal up to date is.

 In het kort komen de stappen hier op neer

 1. Met welk dier hebben we te maken. De huismuis
 2. Nemen van bouwkundige maatregelen binnen en buiten. Als dit van toepassing is.
 3. Optimaliseren van hygiëne binnen en buiten. Als dit van toepassing is. Wegnemen van de voedselbron oftewel draagkracht. Wist je dat een populatie muizen groeit naar gelang er voedsel aanwezig is. Is er veel voedsel aanwezig kan de populatie zo groot worden dat er een plaag uitbreekt. Is er weinig voedsel aanwezig zal er nooit geen plaag uit breken. 
 4. Nemen van preventie maatregelen en eventueel gifvrij bestrijden.
 5. Monitoren 

Stap 1, 2 en 3 zijn reeds uitvoerig uitgelegd. Heb je daar vragen over dan kun je ons daar altijd vragen over stellen onder in het reactieveld van dit artikel. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord. 

Nemen van preventieve maatregelen en eventueel gifvrij bestrijden

Afhankelijk van de aard van de overlast van muizen kunnen er maatregelen genomen worden.  Er verschillende mogelijkheden om muizen te vangen. Voor elke methode is iets te zeggen. Waar het hier om gaat is dat we muizen bestrijden zonder gebruik van muizengif.  

Er zijn diverse vangmethodes waarvan er één zeer omstreden is. Deze methode is met kleef- of lijmplanken. In de praktijk is dit een zeer veel toegepaste methode. Deze methode is verboden voor het vangen van ratten en muizen. De wetgeving is hieromtrent niet rechtlijnig. Lijmplaten mogen namelijk wel verkocht worden, maar niet gebruikt voor het vangen van ratten en muizen. 

Bedrijven riskeren een zeer hoge boete van de NVWA Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Muizen en ratten vangen met lijmplaten valt onder de noemer dierenmishandeling. 

Voor het vangen van muizen zijn er allerlei alternatieve mogelijkheden. De wijze waarop je muizen zou willen vangen is per persoon verschillend. Niet iedereen wil een muis direct doden en de ander weer wel. Je heeft in ieder geval keuze genoeg als het gaat om vangen van muizen.

Verschillende manieren om muizen te vangen zijn 

 1. Klapval. Hierbij klapt een metalen beugel over de muis heen. Als de muis er goed tussen komt is hij of zij direct dood. het is daarom belangrijk om professionele muizenklemmen met klapval te gebruiken. 
 2. Inloopval . De muis loopt erin en kan er niet meer uit. Het is zaak dat deze vallen snel worden geledigd als je niet wilt dat de muis dood gaat. Zitten ze er te lang in dan kunnen muizen aan stress overlijden. 
 3. Vangkooi. Is nagenoeg hetzelfde systeem als de inloopval, maar is meer open en minder stressvol.

Muizen verjagen 

Muizen verjagen is een alternatieve vorm van ongediertebestrijding en preventie.  In heel veel gevallen kan dit afdoende en zijn de meeste maatregelen uit deze handleiding niet direct nodig. 

Het principe van muizen verjagen is en andere dan muizen bestrijden.  Zoals aangegeven worden bij het bestrijden van muizen nog steeds te veel giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het gebruik ervan gebeurd vaak niet altijd volgens de voorschriften.  De gifberg van 800.000 kilogram muizengif komt elk jaar opnieuw in ons milieu terecht. 

Preventieve werking van muizen verjagen

Een systeem waarmee muizen worden verjaagt werkt zeer preventief.  Het principe van een dergelijk systeem is dat de leefomgeving van muizen zo onaangenaam mogelijk wordt gemaakt. Ze raken door het systeem gestrest, en muizen kunnen simpelweg niet leven in een omgeving waar ze constant gestrest raken. Uiteindelijk zullen ze je woning of bedrijf gaan verlaten. 

Het kan soms zo zijn dat muizen verjagen middels dit systeem niet altijd voldoende resultaat boekt. Dit kan diverse oorzaken hebben. Enkele oorzaken waarom dit niet zou werken zijn:

 • Geen elektrische bekabeling aanwezig, bijvoorbeeld in een kelder
 • Te weinig elektra aanwezig
 • Openingen naar naastgelegen panden waar ook muizen zitten
 • Onhygiënische situaties

In deze gevallen kan het soms nodig zijn om extra maatregelen te nemen. Deze maatregelen zijn allemaal uitgelegd in dit artikel. Bedrijfsmatig kan het zelfs zo zijn dat er een combinatie van maatregelen nodig is. De te nemen maatregelen hangen af van de bouwkundige situatie, de algehele hygiëne en hoe bewust bewoners en medewerkers omgaan met ongedierte zoals muizen.

Budget Ongedierte Bestrijden werkt al sinds 2012 succesvol met elektronische muizenverjagers. Door onze jarenlange ervaring weten wij dat dit systeem erg goed kan werken als ze op de juiste manier worden ingezet. 

Lees op deze link meer over elektronische muizenverjagers.

LEES OOK
Gebruik van muizengif
Muizen in huis wat te doen
Rodenticiden – muizengif – rattengif wat zijn het voor bestrijdingsmiddelen

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Volieregaas – Vogelgaas met een kleine maaswijdte Heb je het idee om zelf een volière, kippenren of een konijnenhok te…
Muizen weren

Muizen weren

Hoe kun je muizen weren uit je huis? Heb je last van muizen in huis dan is er een reden…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid is heel iets anders dan het systeem van de PestiNext muizenverjager. Muizen verjagen met geluid kan…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling