#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Muizen poep en urine

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Muizen poep en urine

Producten: muizenkeutels, muizenpoep opruimen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Geen producten gevonden.

Muizen poep en urine……barstensvol met ziekteverwekkende bacteriën en visrussen.

Muizenpoep en urine zijn besmet met ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Het is zaak als je muizen hebt of hebt gehad om de uitwerpselen zorgvuldig te behandelen. Neem het schoonmaken van gebieden welke zijn besmet door muizen serieus. Muizenpoep en urine worden overal waar muizen lopen achter gelaten.

Heb je overlast van muizen dan is schoonmaken en desinfecteren van groot belang. Dit is van groot belang voor de voedselveiligheid en voor de gezondheid van je bezoekers, personeel en familieleden.

Ruimtes waar muizen hebben gelopen en waar ze zich hebben genesteld kunnen heel penetrant ruiken naar urine en muizenpoep. Het is echt een doordringende geur die verre van lekker en fris is. Vaak een beetje muffig.

Ruim je een oud muizennest op of je hebt er één gevonden veeg het dan rustig op en voorkom stofvorming want daar zitten juist de ziekteverwekkende bacteriën en virussen in. In stofdeeltjes kunnen uitgedroogde stukjes uitwerpsel zitten welke je in kunt ademen. Het Hantavirus wordt doorgegeven aan mensen als ze lucht inademen waarin zwevende deeltjes van uitwerpselen zitten.

Als je muizenpoep en urine gaat opruimen hou je dan aan de volgende hygiëne regels. 

 • Draag rubber handschoenen
 • Spuit de uitwerpselen eerst in met desinfectant, zodat ze een beetje vochtig zijn en niet gaan stoffen
 • Gooi gebruikte doeken direct weg
 • Veeg eerst alles op
 • Schrob met een goed reinigingsmiddel
 • Ontsmet de geïnfecteerde plekken goed

Geïnfecteerde materialen dienen weggegooid te worden. Deze mogen en kunnen absoluut niet meer verkocht worden, en er mag zeker geen voedsel meer mee bereid worden. Helaas constateer ik in de praktijk als professioneel ongedierte adviseur wel eens anders. Onderschat de risico`s niet van materialen en producten die zijn aangevreten door muizen en die zijn besmeurd met muizenpoep en urine.

Ventileer geïnfecteerde ruimtes goed. Moet je een ruimte schoonmaken waar weinig ventilatie is draag dan altijd een stofmasker.

Ziektes die je kunt krijgen van muizenpoep en urine: 

 • Hantavirus
 • Salmonella
 • Leptospirose
 • Rattenbeetziekte

Kruisbesmetting kan heel gemakkelijk plaats vinden als je niet alert bent op muizenpoep en urine. Denk niet als je het wegveegt van bijvoorbeeld een werktafel of het aanrecht dat ze dan schoon zijn. Kruisbesmetting ligt op de loer en je kunt er heel erg ziek van worden, als je de oppervlakten niet goed reinigd en ontsmet.

Ga voorzichtig om met muizenpoep en urine. Voedselvergiftiging en ander ziektes zijn een risico voor jouw en andermans gezondheid. 

Muizenpoep is gevaarlijker dan je denkt

Iedereen heeft wel eens muizenpoep zien liggen. Van die kleine rijstvormige zwarte keuteltjes. Op plaatsen waar muizen voor een periode hebben genesteld kan het soms behoorlijk vol liggen met muizenpoep.  Wist je dat het opruimen ervan een behoorlijk risico met zich mee kan brengen en dat je er flink ziek van kunt worden ?

Ik weet uit ervaring in de praktijk dat er inderdaad heel luchtig en laks over wordt gedacht. Het is maar muizenpoep wordt er dan gezegd. Ze pakken een bezem en beginnen ongecontroleerd te vegen. De stof die opwaait en die je niet ziet kan het Hantavirus bevatten. Deze stofdeeltjes adem je in met alle gevolgen van dien. Het Hantavirus zit in uitwerpselen van muizen en ratten.

Ziekteverschijnselen kunnen zijn :

 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Misselijkheid
 • Grieperig gevoel

Ik ben overigens van mening dat je op moet passen met alle uitwerpselen van dieren. Of het nu hondenpoep, kattenpoep of poep van een cavia of konijn is maakt niet uit. Het zijn allen zeer onhygiënische uitwerpselen. Dat geldt overigens ook voor urine van deze dieren. 

Tips voor het opruimen van muizenpoep :

 1. Trek rubber handschoenen aan.
 2. Doe een stofmasker voor ter voorkoming van inademen.
 3. Spray het te vegen oppervlakte vochtig zodat het niet stoft. Liefst met een ontsmettingsmiddel.
 4. Veeg voorzichtig alles bij elkaar.
 5. Doe het voorzichtig in een vuilniszak. 

70% van de opkomende infectieziekten met een hoog potentieel om zich te verspreiden over grote groepen komen van dier op mens. Dit noemen we zoönosen. 

Dodelijke variant van het Hantavirus

In 2010 is een zeer dodelijke variant op het Hantavirus uitgebroken in Yosemite Park in de Amerikaanse staat Californië. Deze variant blijkt in 90% van de gevallen dodelijk te zijn. Het Ebola virus is in 50% van de gevallen dodelijk. Dit om aan te geven dat er zeer gevaarlijke virussen rond kunnen waden.  

Muizenpoep kan dus veroorzaker zijn van het Hantavirus bij mensen. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat het Hantavirus in Nederland meer voorkomt dan tot nu toe werd gedacht.

Ga je muizenpoep opruimen neem dan echt beschermende maatregelen. Ik zie het maar al te vaak onderweg dat medewerkers van bedrijven beginnen zonder enige bescherming. Een gewaarschuwd man telt voor twee.

Muizenkeutels opruimen

Het is een onderwerp waar men doorgaans niet graag over praat. Muizenkeutels opruimen is niet iets waar je hogere wiskunde voor gestudeerd hoeft te hebben, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee dient te houden. Ik ga je in uitleggen waar je rekening mee kunt houden als je op een veilige manier deze uitwerpselen op wilt ruimen.

Voordat ik je ga vertellen hoe muizenkeutels op te ruimen, ga ik je eerst vertellen waarom dat het zo belangrijk is om rekening te houden met bepaalde handelingen. Laten we wel wezen dat het opruimen van muizenpoep geen hygiënische klus is zonder gevaren. Je dient wel degelijk rekening houden met het feit dat muizenkeutels ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Met het opruimen ervan kun je besmet raken door de ziekteverwekkende bacteriën en virussen welke erin zitten.

Muizenpoep kan onder andere de volgende ziekteverwekkende bacteriën en virussen bevatten :

 • Hantavirus
 • Salmonella
 • Leptospirose
 • Rattenbeetziekte

Waarom zou je zorgen maken over muizenkeutels ?

Muizenkeutels geven ten eerste aan dat er muizen bij je aanwezig zijn. Aan de hoeveelheid keutels kan soms afgeleid worden of je veel muizen hebt. Één muis legt ongeveer 60 tot 80 keutels per dag en laat de gehele dag door urine lopen. Twee muizen kunnen dus behoorlijk veel muizenpoepjes op een dag produceren. 

Het lijkt er al heel snel op dat je met veel muizen te maken hebt. In de praktijk kan het meevallen. Je kunt natuurlijk niet zien wat ze boven het plafond, of achter wanden aan keutels achter laten. Inschatten hoeveel muizen je hebt is daarom erg lastig.

Enkele tekenen dat je muizen in huis hebt zijn :

 • Muizenkeutels 
 • Muskusachtige geur
 • Knaag resten
 • Opeenstapeling van nestmaterialen
 • Zwartachtig buiksmeer op in- en doorgangen en looppaden
 • Knaagschade aan wanden, meubels, bekabeling en voorraad

Muizenkeutels zijn lang en dun van vorm en hebben een spits begin en einde. De lengte varieert van 3 tot 8 millimeter en de dikte van 1 tot 3 millimeter. Ze hebben de vorm van een rijstkorrel. 

Hoe ziet een muizennest er uit ?

Een muizennest is een opeenstapeling van afgeknaagd materiaal. Dit kan heel verschillend van aard zijn. Muizen bouwen hun nesten van papiersnippers, stukjes textiel, isolatiemateriaal, vulmiddelen en plastic. Een nest bouwen ze op rustige plaatsen, waar ze niet snel verstoord zullen worden en vaak in de buurt van een warmtebron.

De do`s en don`ts voor het opruimen van muizenkeutels :

Misschien ben je geneigd om snel de stofzuiger te pakken en de muizenpoep op te zuigen. Bedenk jezelf dan, en doe het niet omdat dit niet verstandig is. Heb je veel muizenkeutels liggen dan adviseer ik je om voorzorgsmaatregelen te nemen. Nogmaals muizenpoep bevat ziekteverwekkende bacteriën en virussen die overgedragen kunnen worden. 

Don`ts

 1. Gebruik geen harde bezem of stofzuiger voor het weghalen van de keutels. Dit kan ziekteverwekkende bacteriën opstuiven of uitblazen die jij kunt inhaleren. Veeg ze voorzichtig bij elkaar met een zachte veger en doe ze in een vuilniszak.
 2. Maak niet schoon met je blote handen. Uitwerpselen zijn besmet.
 3. Laat stof niet opwaaien. 

Do`s 

 1. Laat de ruimte voorafgaand aan het schoonmaken ventileren.
 2. Draag rubber handschoenen.
 3. Doe alle resten in een afgesloten vuilniszak en doe die direct in de container.
 4. Maak daarna schoon met een goed reinigingsmiddel.
 5. Ontsmet de plaatsen waar de keutels hebben gelegen.

Als het vuile werk is gedaan neem dan preventieve maatregelen om muizen in huis te voorkomen. Wees je bewust dat muizenkeutels een gevaar voor je gezondheid kunnen zijn ? 

Weet jij of je toetsenbord niet is besmet met muizenpoep of urine?

Er komen muizen op kantoor en deze kunnen je werkplek besmetten. Ze lopen over je toetsenbord op zoek naar broodkruimels of andere voedselresten. Dit maakt je toetsenbord niet erg hygiënisch. Er is door schoonmaakbedrijf Fusernet Services onderzoek gedaan naar de hygiëne van kantoorapparatuur.

Toetsenborden bleken dermate smerig te zijn dat je haast geen toets meer durft aan te raken, zoals werd beschreven in metronieuws.

Desbetreffend schoonmaakbedrijf komt dagelijks op vele werkplekken in verschillende branches. Ze hebben steekproefsgewijs de werkplekken onderzocht. Niet alleen de toetsenborden bleken virussen te bevatten, maar ook telefoons en computermuizen.

Kantoren die zo hygiënisch lijken te zijn op het oog, zijn blijkbaar een bron van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Mede oorzaak is het nieuwe werken. Hierbij worden kantoorapparatuur door veel andere mensen gebruikt. Verkoudheidsvirussen worden op deze manier gemakkelijk overgedragen.

Kantoorapparatuur op werkplekken van IT bedrijven blijken het meest vervuild te zijn, scholen zijn het meest hygiënisch, en in de zorg blijken de werkplekken relatief behoorlijk vervuild te zijn. 

Dat apparatuur zo besmet zijn komt mede doordat mensen niet vaak genoeg hun handen wassen. Het nuttigen van etenswaar op de werkplek is daar ook debet aan.

Er werden op werkplekken sporen gevonden van :

 • Muizenpoep
 • Eten
 • Bacteriën
 • Haren
 • Stof 
 • Huidschilfers

Computers en telefoons zijn enorme bronnen van bacterievorming. Er blijken 400 keer meer bacteriën op te zitten dan op een toiletbril. Dit is onderzocht door de Universiteit van Arizona op de afdeling van microbiologie en immuniteit.

De aanwezige bacteriën vergroten het verzuimcijfer. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat werknemers regelmatig verkouden zijn en zelfs huidirritaties krijgen.

Bron toetsenbord besmet : metronieuws

LEES OOK
Tips tegen muizen op kantoor
Muizen in huis voorkomen
Last van muizen boven het plafond
Muizen verjagen

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 reacties

 1. Ik moest op mijn werk muizenkeutels opzuigen met de stofzuiger. En daar de vloer ontsmetten. Van mijn leiding gevende die een paar dagen eerder met een ongedierte bestrijder voor de muizen, een prevensie rondje liep. Omdat ik bang ben voor muizen en regelmatig stofzuig en dwijl op mijn werk, (een wasserij in een verzorgingshuis.) ben ik eens gaan google naar wat te doen tegen muizen en ratten omdat ik bij mij thuis vergrote kans op ratten overlast heb naast de muizen op mijn werk. Zo kwam ik op dit artikel. Ik lees tot mijn schrik dat je muizen poep niet mag opzuigen met de stofzuiger. Ik heb na het lezen van dit artikel. De stofzuiger zak gelijk vervangen en weg gegooid. Ik hoop dat dit voldoende is. En heb daarna aangegeven dat het niet mag met een stofzuiger en waarom. Bedankt voor dit uitgebreide nuttige van levens belang artikel.

  1. Beste Margret, er wordt te vaak laks omgegaan met de risico`s van uitwerpselen van muizen en ratten. Voorzichtigheid is geboden. Nadat je hebt schoon gemaakt is ontsmetten altijd het advies. Met vriendelijke groet Francois

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Volieregaas – Vogelgaas met een kleine maaswijdte Heb je het idee om zelf een volière, kippenren of een konijnenhok te…
Muizen weren

Muizen weren

Hoe kun je muizen weren uit je huis? Heb je last van muizen in huis dan is er een reden…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid is heel iets anders dan het systeem van de PestiNext muizenverjager. Muizen verjagen met geluid kan…
Ook handig bij jouw bestelling