Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Ontwormen van je paard met diatomeeënaarde

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Ontwormen van je paard met diatomeeënaarde

Producten: Natuurlijk ontwormen, Paard ontwormen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

ditaomeeenaarde voedselkwaliteit budget ongedierte bestrijden (4)
25kg PestiNext Diatomeeënaarde (eco & gifvrij)
84,95
ditaomeeenaarde voedselkwaliteit budget ongedierte bestrijden
2.5kg PestiNext Diatomeeënaarde (eco & gifvrij)
22,50
Pestinext-dazen-weg-1ltr
PestiNext Dazenweg
18,97

Diatomeeënaarde voor je paard als voedingssupplement en als natuurlijke ontwormer. 

Diatomeeënaarde kan op verschillende manieren worden gebruikt als voedingssupplement voor paarden. Dit fijne poeder kan heel goed gebruikt worden als een natuurlijke insecticide en als voedingssupplement bevat het vele waardevolle sporenmineralen zoals:

 1. Magnesium
 2. Calcium
 3. Natrium 
 4. IJzer

Naast deze waardevolle sporenmineralen heeft diatomeeënaarde ook nog een heel bijzondere mechanische werking.

De microscopische fijne structuur van dit 100% natuurlijke en niet giftige middel heeft een scrubbende werking. De zeer fijne diatomeeën hebben een schurende werking waardoor kruipende insecten en wormen worden afgestoten en en hun heil ergens anders gaan zoeken

Het is een perfect mechanisch afweermiddel voor velerlei kruipende insecten, larven en wormen. 

Zo kun je diatomeeënaarde voor je paard gebruiken

Als natuurlijk afweermiddel.

Diatomeeënaarde heeft een zeer sterk vochtabsorberend vermogen. Het is daarom heel effectief om vochtige plaatsen droog te maken of te houden. Hierdoor voorkom je bacterievorming op vochtige plekken. 

Als voedingssupplement.

Door de waardevolle sporenmineralen welke diatomeeënaarde bevat is het een perfect voedingssupplement voor paarden. Het geeft extra magnesium, calcium, natrium en ijzer. Het werkt versterkend op de conditie van de hoeven en vacht.

Als ontwormer.

Buiten de sporenelementen welke diatomeeënaarde bevat, bevat het ook minuscuul kleine scherpe randjes waardoor wormen worden beschadigd en niet verder kunnen leven. 

TIP: Hang een jute zak met diatomeeënaarde in de stal zodat paarden zich eraan kunnen krabben. Als je paard tegen de zak aan wrijft komt er wat diatomeeënaarde op de huid, wat ervoor zorgt dat huidparasieten het niet overleven. 

Diatomeeënaarde voor paarden

Diatomeeënaarde voor paarden dient van voedselkwaliteit te zijn. Waar je het ook voor wilt gebruiken ik adviseer je om altijd voor voedsel kwaliteit te kiezen, puur om het feit dat dit de beste kwaliteit is welke je kunt krijgen. 

Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit is 100% natuurlijk en zeer fijn van structuur. 99% van de deeltjes passen door een zeef van 25 micron. Het is dus een zeer fijn poeder.

Let er wel altijd op dat je geen stof veroorzaakt. Doordat diatomeeënaarde zeer sterk vochtabsorberend is veroorzaakt het irritatie van de ogen en luchtwegen. Draag daarom altijd een stofmasker en bril

Dosering voor ontworming van paarden

Wil je diatomeeënaarde voor ontworming en detoxen van paarden gebruiken dan is de dosering afhankelijk van het gewicht van een paard. De aanbevolen dosering is 1 koffiekopje per 450 kilogram lichaamsgewicht. Een behandelplan van minimaal 60 dagen wordt aanbevolen om te ontwormen.

Er wordt ook wel 2% diatomeeënaarde van voedselkwaliteit gebruikt van het gewicht van het voer als dosering. Je kunt als onderhoudsdosering een half kopje aanhouden. Hou altijd rekening met het lichaamsgewicht. 

Het poeder heeft geen onaangename geur of textuur. Je kunt het daarom gerust door het voer mengen en paarden nemen het daarmee in zonder dat ze er iets van merken. 

Wormen kunnen niet gewend raken aan diatomeeënaarde en zal daarom altijd effectief werken. 

Let op : Heb je langere tijd geen diatomeeenaarde aan je paard gegeven bouw het dan langzaam op. Bij een hoge dosering in het begin kan er een ontgiftingsreactie ontstaan waardoor het paard zich niet zo lekker voelt. 

Luizen afweren bij paarden met diatomeeënaarde

Luizen, vlooien en mijten zijn heel goed af te weren met diatomeeenaarde. Zoals reeds eerder aangegeven is het handig om een jute zak op te hagen waaraan paarden zich kunnen krabben. Er komt daardoor een laagje diatomeeenaarde op de huid dat zeer effectief werkt tegen luizen en andere huidparasieten. 

Wist je dat??

Wist je dat diatomeeënaarde van voedselkwaliteit wordt verwerkt in huidverzorgingsproducten, tandenpasta`s, verschillende etenswaren, dranken, medicijnen, verven en waterfilters?? 

Inwendige parasieten verstoren de opname van voedsel, veroorzaken gewichtsverlies, koliek en diarree. Externe parasieten veroorzaken huidinfecties en een enorme hoeveelheid stress voor je paard. 

Beheer van parasieten bij je paard

Met een goed beheer van zowel inwendige als externe parasieten zal een paard een verbetering in gezondheid laten zien. Het uiterlijk en het gedrag zal verbeteren en de assimilatie van voer zal beter worden waardoor het gewicht zal toenemen en de voerkosten lager zullen worden.

Mijn ervaring met diatomeeënaarde is dat het een fantastisch en zeer effectief middel is tegen diverse kruipende en vliegende insecten. Diatomeeënaarde vertoont geen indicatie van mechanische of chemische schade aan weefsel en daarom kan het bij paarden aan het voer worden toegevoegd voor het beheersen van inwendige parasieten, en kan het uitwendig op de vacht worden gebruikt. 

Hoe werkt diatomeeenaarde?

Het siliciumdioxide in deze stof is een halfgeleidend mineraal dat bij de opwarming door lichaamswarmte negatief wordt geladen. Wanneer dit gebeurd geeft het elektronen af welke positief geladen zijn, en slechte dingen aantrekken en absorberen. Deze positief geladen dingen kunnen slechte microben, vrije radicalen of ander positief geladen afval zijn.

Door de sterke lading kan elke schaal een groot aantal positief geladen stoffen opnemen, of ze nu chemisch, of in de vorm van bacteriën of virussen zijn. Na het aantrekken van de positieve slechte stoffen gaat de diatomeeenaarde door de maag en darmen, en worden de schadelijke stoffen afgevoerd. 

Parasieten zoals wormen worden door de mechanische werking van diatomeeenaarde uitgeschakeld en ook afgevoerd. 

Voor welke dieren kun je ook diatomeeenaarde gebruiken.

Dieren waar je diatomeeenaarde kunt gebruiken voor de verschillende doeleinden zijn:

 • koeien
 • schapen
 • honden
 • katten
 • kippen
 • geiten
 • kalveren

– Honden onder 20 kg 1 theelepels

– Honden boven 20 kg 2 theelepel

– Honden boven de 40 kg 2 theelepels

– Katten 1 theelepel

– Kittens 1/2 theelepel

– Kippen 5 % van het rantsoengewicht

– Rundvee 2 % van het droge rantsoen gewicht

– Kalveren 4 gram s\’morgens

– Varkens 2 % van het rantsoengewicht

– Schapen 1 % van het krachtvoergewicht

– Geiten 1 % van het krachtvoergewicht

Als kuur kun je diatomeeënaarde 2 a 3 maanden geven. Dit doe je 1 a 2 keer per jaar onder andere vanwege de cyclus van de darm parasieten.

BESTEL DIRECT

LEES OOK
Voordelen van diatomeeenaarde als voedingssupplement
Bloedluis – Vogelmijt
Zo kun je diatomeeenaarde gebruiken

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

5 reacties

 1. hoeveel mg mag ik aan een shetlander van ong 150 kg geven ? ik heb ergens gelezen 10 mg en aan een paard 10-30 mg ?
  en hoe geef ik t aan kippen ? mag het dan door het voer heen ? ik hoor graag van U een advies. met vr gr els leidelmeyer

  1. Beste Els, hartelijk dank voor je vraag. De standaardverhouding voor het voeren van dieren met Diatomeeenaarde is ongeveer 2% van het gewicht van het voer. Bij kippen mag het ook door het voer heen. Is je vraag zo voldoende beantwoord ?? Met vriendelijke groet Francois

  1. Beste Regina, dank voor je reactie. Specifiek voor deze 2 parasieten weet ik het niet. Diatomeeenaarde werkt heel goed tegen maag en darm parasieten. De 2 soorten die je noemt horen daar denk ik ook bij en zal diatomeeenaarde hierop een gunstige werking hebben. Je kunt maximaal 2% van het gewicht wat aan voedsel wordt gegeven toevoegen. Diatomeeënaarde van voedingskwaliteit kan heel goed worden gebruikt voor het ontwormen van paarden. Diatomeeënaarde van voedingskwaliteit is het type dat wordt aanbevolen voor menselijke- en dierlijke consumptie. Wanneer het wordt gegeten, wordt er maar heel weinig van de diatomeeënaarde in het lichaam opgenomen en de scherpe, fijne microstructuur van diatomeeënaarde werkt als een schroboplossing voor het spijsverteringskanaal van paarden. Zoals diatomeeënaarde door de darmen van een paard werkt, snijdt het door darmparasieten (wormen) – doodt ze en versnippert ze zodat ze uit het spijsverteringsstelsel kunnen worden afgevoerd.

   Als je diatomeeënaarde aan je paard geeft, zorg er dan voor dat het van voedingskwaliteit is. De aanbevolen dosering verschilt per paard en is grotendeels afhankelijk van het lichaamsgewicht. Een algemeen aanbevolen hoeveelheid diatomeeënaarde van voedingskwaliteit is 1 kopje per 450 kilo lichaamsgewicht van het paard of zoals hier boven aangegeven maximaal 2% van het voedselgewicht. Een hoger aantal wormen kan een hogere dosering vereisen. Er wordt een behandelplan van minimaal 60 dagen aanbevolen en je moet het aantal fecale wormen ten minste elke 30 dagen controleren. Als het aantal fecale wormen niet verbetert, overweeg dan om de dosis diatomeeënaarde te verhogen. Evenzo, als het aantal fecale wormen verbetert, kun je overwegen de dosering te verlagen. Veel paardenhouders blijven een kleine dosis diatomeeënaarde aan hun paarden toedienen, zelfs nadat ze ontwormd zijn.

   Diatomeeënaarde heeft geen onaangename geur of textuur, dus het rechtstreeks mengen met het voer van je paarden werkt prima. Paarden zullen het eten zonder de aanwezigheid ervan op te merken. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

Handleiding diatomeeenaarde

Handleiding diatomeeenaarde

Diatomeeenaarde 100% natuurlijk en gifvrij PestiNext diatomeeënaarde is een 100% natuurlijk product vervaardigd uit fossiele plankton en is reukloos. Diatomeeenaarde kan…
Voordelen van diatomeeenaarde als voedingssupplement

Voordelen van diatomeeenaarde als voedingssupplement

Diatomeeënaarde is een 100% natuurlijk product Misschien heb je nog nooit van diatomeeënaarde gehoord, maar de kans is groot dat…
Zo kun je diatomeeenaarde gebruiken

Zo kun je diatomeeenaarde gebruiken

Diatomeeënaarde het alternatief voor giftige bestrijdingsmiddelen Diatomeeënaarde is een uniek 100% natuurlijk product met zeer veel positieve eigenschappen en gebruiksmogelijkheden.…
Bedwantsen weren met diatomeeënaarde

Bedwantsen weren met diatomeeënaarde

Diatomeeenaarde is een natuurlijke stof Bedwantsen weren met diatomeeënaarde is een 100% gifvrije en zeer effectieve manier om van deze…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling