Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Op welke manieren kan ik ongedierte bestrijden?

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Op welke manieren kan ik ongedierte bestrijden?

Producten: ongedierte bestrijden, ongediertebestrijding

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
PestiNext® Elektronische Muizenverjager – 90 dagen Resultaat Garantie
49,95
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
Elektronische Rattenverjager (beter dan Ultrasoon!)
49,95
PestiNext-muizenklem-muizenval-5stuks
5x Professionele muizenval (muizenklem)
6,75
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
Elektronische Muizenverjager (40m²) - 90 dagen Resultaat Garantie
49,95

Dit zijn de verschillende manieren van ongedierte bestrijden

Heb jij ook wel eens een insectenplaag in je huis ontdekt?……..Bezorgde de insecten jou ook een verontrustend en onaangenaam gevoel. Diverse insecten kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan voedsel, apparatuur, kleding en aan je gezondheid.

Misschien heb je last van muizen of ratten,……..of andere ongewenste beestjes? Bedenk je dat er altijd een oplossing voor je ongedierteprobleem is. Vaak kun je het probleem zelf oplossen en soms heb je hulp nodig van een professionele ongediertebestrijder. In dit artikel laat ik je kennismaken met verschillende soorten ongedierte bestrijden, en leg ik je uit welke je zelf kunt doen en wanneer je een professional zoals BOB nodig hebt. 

Dit zijn de verschillende manieren om ongedierte te bestrijden

Zoals reeds aangegeven is er altijd een oplossing voor je ongedierteprobleem. De verschillende methodieken kun je onderverdelen in:

 1. Chemische bestrijding. Dit is een manier van ongedierte bestrijden middels giftige bestrijdingsmiddelen. 
 2. Biologische bestrijding. Hierbij worden natuurlijke vijanden ingezet voor het bestrijden van ongewenste schadelijke beestjes. 
 3. Hygiënische bestrijding. Door middel van de algehele hygiëne te optimaliseren ervoor zorgen dat ongewenste beestjes weg gaan.
 4. Fysiek bestrijden. Ongedierte zoals insecten en knaagdieren worden gevangen, gedood en verwijderd middels fysieke ongediertebestrijdingsmiddelen zoals lijmvallen, klapvallen en andere vangmethoden. 
 5. Fumigatie. Met deze manier van bestrijden worden schimmels en ander ongedierte bestreden middels begassing. 
 6. Vernevelen. Met name insecten worden middels deze manier bestreden. Er wordt met een mistapparaat (frogger) oftewel een vernevelaar een kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddel in een ruimte verneveld. 
 7. Warmte en stoombehandeling. Middels een warmte behandeling kunnen complete huizen en kamers behandeld worden. Met stoom kunnen specifieke infecties heel lokaal worden behandeld. Middels warmte techniek kun je bijna alles uitroeien maar het is niet altijd mogelijk en het is een hele dure techniek.
 8. Gifvrij Plaagdier Management. Een door de eigenaar van Budget Ongedierte Bestrijden uitgedachte methode voor het gifvrij bestrijden van muizen en ratten in gebouwen. Cruciale onderdelen zijn IPM en Habitat management

Afhankelijk van de aard van de besmetting kun je kiezen voor een bepaalde methodiek. Het is voordat je ergens aan begint wel van belang om te weten met welke soort je te maken hebt. Soms kun je het zien aan de ontlasting. Kleur van een bepaalde soort wil niets zeggen over wat het werkelijk is. Je kunt laten onderzoeken (determineren) met welke soort ongedierte je te maken hebt bij het Kennis en Adviescentrum voor dierplagen het KAD

Wat is chemische bestrijding van ongedierte?

Veel mensen denken nog steeds dat ongedierte bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen het snelste werkt en het meest effectief is. Ik kan je zeggen dat dit zeker niet altijd waar is. Vaak is chemische bestrijding een tijdelijke oplossing en zal men één of meerdere keren een behandeling moeten herhalen. Dit maakt chemische bestrijding vaak duur en is nota bene niet milieuvriendelijk en zeker niet altijd veilig. 

Waarmee kun je chemische ongediertebestrijding toepassen?

Chemische ongediertebestrijding kun je op de volgende manieren toepassen. 

 1. Insecticiden: Vaak zijn dit spuitbussen, gels, poeders of korrels. Insecticiden worden vaak ingezet tegen insecten zoals kakkerlakken, vliegen, mieren, zilvervisjes, vlooien en andere kruipende en vliegende insecten.

  Spuitbussen werken vaak erg snel. De meeste insecten zijn na enkele minuten door nadat ze in aanraking zijn gekomen met de werkzame stof. Gebruik spuitbussen altijd volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
 2. Rodenticiden: Muizen- en rattengif zijn rodenticiden. Beide zijn exact dezelfde producten en hebben verschillende soorten werkzame stof. Rodenticiden dienen te worden opgegeten en bevatten vaak antistollingsmiddel waardoor ratten en muizen langzaam doodbloeden van binnenuit.

  Rodenticiden bevatten vaak zeer giftige werkzame stoffen. Doorvergiftiging is de oorzaak dat er ook niet doelgroep dieren ziek van kunnen worden en er ook aan dood gaan.

  Heb je last van muizen of ratten in huis dan zijn er zeer goede gifvrije alternatieven waarmee je deze ongewenste beestjes kunt verjagen en als het moet bestrijden. Met mijn Gifvrije methodiek heb je een succespercentage van 98% dat het lukt om muizen of ratten uit je huis te krijgen en eventueel te bestrijden.
 3. Biologische bestrijding: Deze bestrijdingsmethode maakt gebruik van de middelen die de natuur ons biedt. Zo worden bijvoorbeeld uilenkasten geplaatst voor het vangen van ratten en muizen. Er worden koolmees nestkasten geplaatst tegen de eikenprocessierups en aaltjes worden ingezet tegen engerlingen in het gras. Er komen steeds meer manieren van biologische ongediertebestrijding waarbij roofdieren worden ingezet.
 4. Hygiënische bestrijding: Dit heeft eigenlijk niets met bestrijden te maken. Een goede hygiëne ligt ten grondslag aan elke vorm van optimale ongediertepreventie. Als die op orde is dan hoef je in heel veel gevallen niet te bestrijden maar kun je volstaan met gifvrije methodieken.

  Hier enkele cruciale punten waarmee je rekening dient te houden.

  + Laat geen vuile vaat staan.
  + Stofzuig regelmatig.
  + Ruim etensresten direct op en laat ze niet liggen.
  + Zorg dat containers goed gesloten zijn. (zowel de deksel als de bodem)
  + Maak ook schoon achter en onder keuken apparatuur.
  + Laat vuilnis niet onnodig lang in plastic zakken staan.
  + Raap afgevallen fruit en noten op
 5. Fysieke bestrijding: De meest bekende vormen van fysieke bestrijdingsmiddelen voor thuisgebruik zijn, muizenvallen, rattenvallen, insectenvallen, lijmplanken, diervriendelijk vallen en geurverdrijmiddelen. Andere voorbeelden van fysieke ongediertebestrijding zijn fretteren en schieten.
 6. Fumigatie (begassing): Deze vorm van ongediertebestrijding is alleen toegestaan door professionele en gecertificeerde bestrijdingsbedrijven. Fumigatie wordt vaak toegepast voor het bestrijden van schimmels in grotere gebouwen en containers.
 7. Vernevelen: Vernevelen is een vorm van ongedierte bestrijden welke alleen toegepast mag worden door professionele ongediertebestrijders. Middels een vernevelaar wordt een bestrijdingsmiddel vernevelt tegen een besmetting van kruipende – of vliegende insecten. Middels vernevelen kunnen bijvoorbeeld stallen en grote ruimtes ook ontsmet worden.
 8. Warmte- en stoom behandeling: Bij een warmtebehandeling wordt een ruimte of zelfs een complete woning verhit tot een temperatuur van 55 tot 60ºC. Er zijn gespecialiseerde ongediertebestrijders die zich hiermee bezig houden.

  Stoom behandeling is als het ware ook een warmte behandeling, maar kan heel lokaal worden toegepast.
 9. Gifvrij Plaagdier Management: Als professioneel ongedierte adviseur heb ik deze manier van werken zelf ontwikkeld met de focus op gifvrije bestrijding van muizen en ratten in gebouwen. Als professional ben ik lokaal in Rosmalen en omstreken werkzaam in deze tak van sport. Lees hier meer over Gifvrij Plaagdier Management

Voor welke manier van ongedierte bestrijden kies je?

Deze vraag zal door iedereen anders beantwoord worden. Sommige mensen bellen direct een professioneel bedrijf en andere mensen willen het ongedierte zelf bestrijden. Ik denk dat het afhankelijk is van hoe groot de besmetting is en of je er überhaupt zelf wel iets aan kunt doen. 

Elke vorm van ongediertebestrijding heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt kiezen uit giftige (chemische) en gifvrije (niet chemische) manieren. Ik adviseer je om altijd eerst te onderzoeken met welke soort ongedierte je te maken hebt. (determineren) Als je dat weet kun je onderzoeken wat de gifvrije methodes zijn en adviseer ik je om daar als eerste voor kiezen. Kom je er niet uit bel ons dan gerust. 

WAARSCHUWING: Kies je voor chemische ongediertebestrijding lees dan altijd de gebruiksvoorschriften op de verpakking. Ga bewust om met chemische bestrijdingsmiddelen en breng eventuele restanten naar de lokale milieu straat van je gemeente. Draag beschermende kleding als dat nodig is. Hou altijd in gedachten dat giftige bestrijdingsmiddelen ook door je huid opgenomen kunnen worden. 

LEES OOK
Wat zijn bestrijdingsmiddelen en waar moet ik op letten met pesticiden?
Rodenticiden – wat zijn het voor bestrijdingsmiddelen?
Wat is ongediertebestrijding? Kan ik zelf ongedierte bestrijden?
Doe het zelf ongediertebestrijding

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel.

Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

<strong>Buiten gebruik van muizen- en rattengif is verboden?</strong>

Buiten gebruik van muizen- en rattengif is verboden?

Wist jij dat muizen- en rattengif verboden zijn om buiten te gebruiken? Buiten Gebruik van muizengif en rattengif (rodenticiden) is…
Kan ik muizen gifvrij bestrijden?

Kan ik muizen gifvrij bestrijden?

Jakkus…..ik heb last van muizen in huis! Je komt de huiskamer in lopen…….en wat zie je daar…..een muis. Jakkus……ik heb…
Wat zijn bestrijdingsmiddelen? Waar moet ik op letten met pesticiden?

Wat zijn bestrijdingsmiddelen? Waar moet ik op letten met pesticiden?

Wat zijn bestrijdingsmiddelen (pesticiden)? Bestrijdingsmiddel zijn niet alleen insecticiden, rodenticiden, herbiciden, nematiciden, en fungiciden die op gewassen worden gespoten of…
Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Volieregaas – Vogelgaas met een kleine maaswijdte Heb je het idee om zelf een volière, kippenren of een konijnenhok te…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling