Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Ratten bestrijden – rattenval kopen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Ratten bestrijden – rattenval kopen

Producten: ratten bestrijden, ratten vangen, rattenval

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

rattenvangkooi-rattenvanger-ratten vangen
Diervriendelijke Ratten Vangkooi (rattenval)
15,95
rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
9,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Ratten bestrijden

Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen of vergiftigen met bestrijdingsmiddelen. Ratten zijn argwanend en hebben niet snel vertrouwen in veranderingen. Loopt er een rat in de val, dan zal er niet snel een tweede inlopen. 

Ratten bestrijden vergt een goede voorbereiding met de inzet van de juiste middelen. Des te meer je weet over ratten, des te meer kun je er tegen doen. Door hun leefomstandigheden te veranderen en vallen te plaatsen waar ze niet zo snel notie van hebben, kan het eenvoudiger worden om overlast van ratten beheersbaar  en onder controle te krijgen.

rat-eet-vogelvoer

Wetenswaardigheden over ratten 

 • In de jaren 1300 tot de 18e eeuw zijn er 75 miljoen mensen omgekomen door de builenpest.   Builenpest is vroeger verspreid door vlooien welke op de zwarte rat aanwezig waren. De wetenschappelijke naam voor de zwarte rat is Rattus rattus.
 • Ratten zijn dragers van ziekteverwekkende bacteriën en virussen zoals : de pest, muizen tyfus, rattenbeetziekte, ziekte van Weil, ziekte van Chaga`s, Lassa koorts, leptospirose, salmonella en hondsdolheid.
 • Ratten zijn goede klimmers. Ze lopen over muren, bomen, palen en over elektriciteit bekabeling en goten.
 • Ratten kunnen van een hoogte vallen van 15 meter zonder letsel.
 • Ratten kunnen bijna een meter hoog springen en horizontaal kunnen ze meer dan 1 meter springen.
 • Ratten kunnen door een opening net iets groter dan een centimeter. Een algemene regel is, als hun hoofd door een opening kan, dat het gehele lichaam erdoor kan.
 • Ratten kunnen door veel soorten materiaal heen knagen. Lood, beton, en aluminium vormen geen obstakel.
 • Ratten moeten knagen omdat ze snel groeiende tanden hebben. Knagen ze niet dan groeien hun tanden door hun schedel heen.
 • Elk jaar vernietigen ratten ongeveer 20% van alle agrarische producten in de wereld.
 • Ratten veroorzaken grote schade aan landbouwgewassen zoals suikerriet, macadamia noten, ananas, kokos noten, koffie, rijst en andere groente en fruitgewassen.
 • Ratten klimmen in bomen om eieren , nestvogels en volwassen vogels te vangen als voedsel.
 • De bruine rat is een zeer goede zwemmer en kan behoorlijk grote afstanden afleggen. Ze zijn zeer goed in watertrappelen. De bruine rat leeft veel in riolen.
 • Ratten kunnen niet langer dan 4 dagen zonder voedsel.
 • Ratten zijn na 3 maanden geslachtsrijp.
 • Elke worp worden er tussen de 8 tot 12 jongen gebaard afhankelijk van de soort.
 • Een volwassen vrouwtjes rat kan 6 tot 12 worpen per jaar doen afhankelijk van de soort.
 • Ratten consumeren 15 tot 20 gram voedsel per dag.
 • Ratten kunnen niet langer dan 1 dag zonder water.

Ratten bestrijden vergt een gedisciplineerde aanpak. Het zijn slimme alleseters die het snel door hebben als er op hen wordt gejaagd. Als ze ziek worden van rattengif zullen hun naasten het niet meer eten. 

De bruine rat steeds vaker in parken en woonhuizen

De bruine rat laat zich steeds vaker zien in woonwijken en in parken. Bijna alle grote steden kampen met overlast van bruine ratten. De GGD krijgt 17% meer meldingen binnen van rattenoverlast volgens het Parool. Oudere woningen en stadswijken met oude rioolstelsels en kruipruimtes onder de woningen kunnen vroeg of laat te maken krijgen met de bruine rat.

Het probleem van bruine ratten

Het grote probleem van bruine ratten is dat het dragers en verspreiders zijn van ziekteverwekkende bacteriën en virussen zoals het: 

 • Hantavirus
 • Ziekte van Weil
 • E-Coli, Salmonella
 • Tularemie
 • Rattenbeetkoorts P
 • Pest  

Het Hantavirus wordt de laatste jaren steeds vaker waargenomen. In sommige gevallen kan dit virus een dodelijke afloop hebben.  De GGD houdt de meldingen van de bruine rat bij en volgens de laatste cijfers is het aantal meldingen van 2091 in 2014 tot 2447 meldingen in 2015. En behoorlijke toename van rattenoverlast. 

Zwerfvuil en zachte winters

Bruine ratten leven graag in de buurt van mensen. Zwerfvuil zoals etensresten zijn en geweldige voedingsbron voor de bruine rat. Voedselresten worden overal op straat neer gegooid met als gevolg dat ratten het eten voor het oprapen hebben.  In steden hebben ratten weinig tot geen natuurlijke vijanden zoals in een landelijk gebied. Daar hebben ratten te vrezen voor landroofdieren en roofvogels die ze op het menu hebben staan.

De winters zijn  de afgelopen jaren erg zacht geweest en we hebben niet te maken gehad met lange koude periodes. Veel meer exemplaren overleven de winter en zo blijven er dus ook meer over die door kunnen fokken. Dat het aantal bruine ratten explosief toeneemt is dus niet zo verwonderlijk. 

Het aantal ratten dat in grote steden aanwezig is, is zeer moeilijk in te schatten. Men spreekt van 1 per inwoner tot 1 per 4 inwoners. Dit blijft natuurlijk altijd natte vingerwerk. 

budget-ongedierte-bestrijden-rat

Bruine rat in de tuin

Je hoort en ziet steeds vaker op het journaal of in de krant dat mensen last hebben van een bruine rat in de tuin. Dit fenomeen komt zo ongeveer landelijk voor.  Dat ratten slimme beestjes zijn en zich heel goed aan hun omgeving kunnen aanpassen is niet verwonderlijk. Het kan soms een hele lastige klus zijn om te ontdekken waar ze zich verstoppen. Als je meer weet hoe de bruine rat leeft kun je hem ook sneller ontdekken. 

Heb je een bruine rat in de tuin aan het rondsnuffelen dan is het belangrijk dat je op onderzoek uitgaat waar de rat zich schuil houdt. Dichte bodembedekkers of andere dichte beplanting geven de bruine rat beschutting waardoor je niet snel ziet waar ze een gat hebben gegraven om in te kruipen. Gaten in de tuin kan duiden op een bruine rat en zijn of haar familie.  Ze leven onder andere van wortels van planten. Een bruine rat in de tuin is niet wat je wilt en het is dus belangrijk om actie te ondernemen. 

Rattenval  maken

Heb je last van bruine ratten in je tuin dan zou je een rattenval kunnen maken. Zelf een rattenval maken kan eenvoudig zijn, maar het is wel een tijdrovende klus, als je het goed wilt doen.  Als je er meerdere ratten mee wilt vangen wordt het een ander verhaal, want dan zal je ook ergens een vangbak moeten creëren waar er meerdere in kunnen.  Dat heeft weer als nadeel dat ze kunnen gaan stinken en dat trekt weer ander ongedierte aan. Ratten zijn slimme beesten en je dient een uitgekiend systeem te hebben als je er meerdere ratten mee wilt vangen.

Heb je eenmaal een rat gevangen in je tuin dan moet je maar afwachten of je er nog meer mee kunt vangen.  Zoals reeds gezegd is een rattenval maken is best een hele klus. Er zit veel tijd in en het is niet eenvoudig, hoewel op internet veel mogelijkheden staan hoe je zelf een rattenval kunt maken. Als particulier is het goed te doen maar als je zakelijk met ratten te maken krijgt is een professionele rattenval noodzakelijk. 

Professionele Rattenval kopen

Wil je een professionele rattenval kopen dan zijn er veel keuzes die je kunt maken. Prijzen variëren van € 2.50 tot wel € 800 per rattenval. Er zitten natuurlijk wel veel verschillen in het soort rattenval. De goedkoopste is een klapval die na elke vangst direct leeg gemaakt dient te worden, en de duurste is een vangsysteem waar wel 40 ratten in kunnen en tevens ook geconserveerd worden. Tussen deze twee uiterste zitten ook weer andere varianten. Ga je een rattenval kopen dan is het belangrijk om te weten wat de doelstelling is. 

Belangrijk bij de keus voor de soort rattenval

 • Hoe groot is de rattenoverlast?
 • Moet het een preventieve werking hebben?
 • Is het zakelijk of particulier?
 • Met wat voor omgeving heb je te maken?
 • Heb je de rattenval tijdelijk of permanent nodig?

Heb je geen zin om zelf een rattenval te maken en wil je een professionele rattenval kopen kijk dan eens in de webshop van Budget Ongedierte Bestrijden. Wij hebben de meest gebruikte rattenvallen voor particulieren en bedrijven en anders soorten bestrijdingsmiddelen.

LEES OOK
Ratten vangen – Dit zijn de meest gebruikte methoden
Handleiding zelf ratten vangen
Tips voor het zetten van rattenkisten

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

2 reacties

 1. Dank je wel voor je artikel.
  Wij wonen dicht bij een groot natuurgebied en manege.
  En hebben al jarenlang last van ratten.
  De gemeente stuurt wel een professionele bestrijder. Dan wordt het ff minder. Maar ze komen steeds terug.
  Onze vijver is helemaal lek gevreten.
  Wij willen deze opnieuw aan gaan leggen.
  Heb je tips voor ons?
  Om de vijver rattenhufterproof te maken?

  1. Beste Anita, hartelijk dank voor je reactie. Je vraagt me nogal wat zeg (hahahaha). Wat ik je wel kan zeggen is dat je in deze situate zoals je schets echt aan Habitat management oftewel aan de leefomgeving van de ratten dient te werken. Dit omvat zoveel als mogelijk alle bronnen van water en voedsel weg halen en alle schuilplaatsen zoveel als mogelijk ontmantelen. Steen stapels, houtstapels en stapels met afgevallen hout en dergelijke opruimen. Het lijkt mij sowieso belangrijk om een aantal rattenvoerdozen te plaatsen met een rattenklem erin. Zet ze dan zodanig met takken eroverheen dat er geen vogeltjes in kunnen komen. Tupoleum in rattenholen helpt ook heel goed. Belangrijkste blijft om ervoor te zorgen dat de leefomstandigheden worden aangepast. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

<strong>Wat eten ratten?</strong>

Wat eten ratten?

Ratten zijn alleseters maar hebben hun voorkeur Ratten eten eigenlijk alles,……. het zijn alleseters en eten daarom alles wat ze…
<strong>Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine</strong>

Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine

Rattenpoep en urine zijn ziekmakend Hoe onfris is het niet als je thuiskomt of op kantoor en er ligt rattenpoep…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling