#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Wat zijn Ratten- en Muizen lijmvallen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Wat zijn Ratten- en Muizen lijmvallen

Producten: muizen bestrijden, ratten bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

lijmval-lijmplank-voor-muizen-muizenlijmplank-PestiNext
10x PestiNext Muizen Lijmplank + lokmiddel - 23.5x9.5cm
7,95
lijmplank - lijmval - lijmbord voor pallets - muizenlijmplank 72XL
1x Catchmaster 72XL Lijmplank (voor opslag, pallets etc.)
2,05
lijmplank - lijmplaat lijm solvent - oplosmiddel
Sakarat Lijmplank Oplosmiddel
19,95
lijmplank - lijmtapijt - lijmplaat budget ongedierte bestrijden
1x Lijmtapijt - 120x28cm
0,95

In Nederland is het verboden om lijmplanken te gebruiken

Ratten lijmvallen, ook wel bekend als ratten lijmplanken of kleverige rattenvallen die een snelle en zeer effectieve methode bieden om knaagdieren zoals muizen en ratten te bestrijden. Lijmplanken zijn erg handig voor de bestrijding van knaagdieren zoals ratten en muizen in huis, scholen, restaurants, hotels, ziekenhuizen, groente-, fruitmagazijnen en graanmagazijnen. In Nederland is het verboden om lijmvallen te gebruiken voor het vangen van muizen en ratten. Hierover verder meer informatie.

Extra grote Lijmvallen

Zijn voorzien van: 

 • Kleverige supersterke viscose, niet beïnvloed door temperatuur, geen verlies, geen bederf, sterke viscositeit, goede resultaten.
 • Sterke hechting.
 • Waterproof kan in meerdere hoeken van de woning of bedrijf worden geplaatst.
 • Groot formaat 120 × 28 cm, geschikt meerdere exemplaren te vangen.
 • Niet giftig, onschadelijk en veilig, geen pesticiden.
 • Kan worden gebogen en gesneden.
 • Geschikt voor hotels, restaurants, ziekenhuizen, voedselverwerkende fabrieken, magazijnen en andere huishoudelijke omgevingen binnenshuis. 

Specificatie lijmval

 • Kleur: Zwart (maak de lijmvanger meer verborgen en minder waarschijnlijk om muizen en ratten te waarschuwen)
 • Ongedierte: muizen, knaagdieren en andere insecten
 • Afmeting: 120 x 28 cm
 • Houdbaarheid: 3 jaar
 • Lengte: 1,2 meter

Identificatie van knaagdieren

Er zijn drie meest voorkomende soorten knaagdieren.

 1. Huismuis (Mus musculus)
 2. Zwarte (Rattus rattus)
 3. Bruine rat (Rattus norvegicus)

Huisrat (Mus musculus) met een kleine lichaamsvorm, het gewicht van 15 g, kop en lichaam tot 9 cm Staart tot 10 cm, kopvorm met spitse snuit, kleine met bont bedekte oren, gelijkmatig donkere staart en uitwerpselen van 5 mm lang. 

Zwarte rat (Rattus rattus) met een slanke lichaamsvorm, een gewicht van 200 g, kop en lichaam tot 22 cm Staart tot 25 cm, kopvorm met spitse snuit, grote haarloze oren, gelijkmatig donkere staart en uitwerpselen van slanke, puntige uiteinden, vaak banaanvormig. 

Bruine rat (Rattus norvegicus) met robuuste lichaamsvorm, het gewicht van 300 g, kop en lichaam tot 25 cm Staart tot 22 cm, kopvorm stompe snuit, kleine met bont bedekte oren, donkere bovenvlakken bleke ondervlakken staart en uitwerpselen van cilindrische , stomp uiteinde 20 mm lang.

Hoe gebruik je Lijmvallen

Integrated Pest Management (IPM) is de beste aanpak om knaagdieren te bestrijden, inclusief sanitaire voorzieningen, uitsluiting, dodelijke bestrijding en opvoeding van bewoners.

Als het gebied open en groot is, kun je lijmvallen zoals deze lijmtapijten gebruiken. Als de knaagdieren in nauwe en kleine ruimten van je huis aanwezig zijn, kun je kleine lijmplanken gebruiken. 

Er zijn slechts drie stappen om de lijmtapijten te gebruiken:

 1. Vouw de lijmval open.
 2. Leg de lijmval op de plaats waar muizen en ratten vaak worden gezien en onderschep hun looppad.
 3. Bind de lijmval om buizen die worden gebruikt door ratten en muizen om er overheen te lopen.

TIP 1: Het wordt aanbevolen om dit type lijmval met tape of zware dingen op de vloer te bevestigen. 

TIP 2: Als je een lijmval uit wilt vouwen en het gaat wat lastig, verwarm ze dan een beetje zodat de lijm zachter wordt. Je kunt ze dan eenvoudiger uit elkaar trekken..

Welke voedingsmiddelen trekken muizen en ratten aan

Ratten eten graag veel dingen zoals, meloenzaadjes, pinda’s, gebakken voedsel, bonen, zoete aardappelchips, gedroogde visfilet, gebakken worstjes, stukjes fruit, rijst, enz. De meeste muizen eten alles. 

BOB heeft PestiNext lokmiddel dat is samengesteld met allerlei soorten voedsel waar muizen en ratten doel op zijn.

Gebruik van lijmtapijten in de keuken

Lijmtapijt wordt in de keuken geplaatst zoals op het plafond, rond de riolering, rondom de keuken, hoekvulling en het smalle gedeelte is demontabel tot een koker.

Let op: het wordt aanbevolen om 1-2 vellen in de keuken en 2-3 vellen in de eetkamer, woonkamer en kamer te plaatsen. Dit type lijmval is uitermate geschikt voor plaatsing in industriële bedrijven.

Ratten en muizen vangen met lijmvallen

Omdat ratten gewend zijn om door kleine openingen (1,2 cm) te gaan, is het effect van het vangen van ratten beter als het product bij die openingen wordt geplaatst, aan beide zijden van een deur, onder de gootsteen, bij een afvoer en achter de koelkast.

Leg lijmvallen op verborgen, donkere plekken en open plekken voor het vangen van muizen en ratten. Leg lijmvallen willekeurig tussen objecten, meubels en apparatuur, zodat er geen plekken meer zijn waar ze ongestoord kunnen lopen.

Om te voorkomen dat de gevangen ratten dezelfde soort informatie informatie geven middels geluiden die ze produceren (lijmvallen zijn gevaarlijk) dien je de gevangen ratten direct op te ruimen, zodat andere ratten niet kunnen worden geïnformeerd over de gevaren van deze vallen.     

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van het product

 • Vouw het product op als het niet wordt gebruikt
 • Bij gebruik binnen en buiten, zal direct zonlicht het lijmeffect beïnvloeden
 • Bij het openen kan het langzaam en traag worden geopend, zonder veel moeite. Soms kan het handig zijn om ze even op de verwarming te leggen om ze nog gemakkelijker uit elkaar te kunnen trekken.
 • Let zowel thuis als buiten op kinderen en huisdieren om te voorkomen dat ze eraan blijven plakken

Deze Lijmvallen kunnen binnen en buiten worden gebruikt en kunnen in een omgeving met zonlicht, water en stof worden geplaatst terwijl het effect niet wordt beïnvloed.

Let bij het gebruik van kleverige lijmvallen op de kinderen en huisdieren in huis om te voorkomen dat ze eraan vast plakken. Als dit per ongeluk toch gebeurd, dan kun je ze eenvoudig los maken met plantaardige olie zoals zonnebloem olie en vervolgens de handen wassen met handzeep.

Waarschuwing over lijmvallen

Let Op: Het is in Nederland verboden om muizen en ratten te vangen met Lijmplanken – Lijmvallen. Lijmvallen mogen verkocht worden maar ze mogen niet voor het doel “ vangen van muizen en ratten gebruikt worden“ Onder bepaalde omstandigheden mogen bedrijven ze gebruiken als ze een ontheffing hebben gekregen van de NVWA. Deze bedrijven zullen dan onder verscherpt toezicht komen te staan. Lees hier meer over gebruik van lijmplanken.

Vangst van niet doelgroep dieren en voorzorgsmaatregelen

Wil je toch met lijmvallen werken dan is het advies om dat uitsluitend te doen op plekken waar geen kinderen en niet doelgroep dieren bij kunnen komen. Leg lijmvallen – lijmplanken altijd zo neer dat ze niet bereikbaar zijn voor kinderen en niet doelgroep dieren.

Heb je per ongeluk toch een niet doelgroep dier gevangen dan kun je deze eenvoudig los maken met Sakarat Lijmplank Oplosmiddel. BoB adviseert iedereen om Sakarat Lijmplank Oplosmiddel op de plank te hebben als je met lijmvallen, lijmplanken, lijmborden, lijmtapijten of iets dergelijk gaat werken.

Zie hier de lijmtapijten

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 reacties

 1. Hallo, ik werk in een wildopvang als dierenarts en helaas krijgen wij vaak wilde vogeltjes binnen die vast zijn komen te zitten in een lijmplank. Bovendien sterven alle dieren op een lijmplank aan een langzame uithonger dood en dus is dit zeer dieronvriendelijk.

  Met vriendelijke groeten,

  1. Beste Lara, dank voor je bijdrage. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt en om die reden geven wij ook aan wat de wettelijke gebruiksvoorschriften zijn. Tevens zetten wij er overal bij als je lijmplanken gebruikt om er Sakarat natuurlijk oplosmiddel bij te nemen om eventueel niet doelgroep dieren los te maken. Buiten gebruik wordt ook niet geadviseerd en zelfs afgeraden. Het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid hoe en waar ze lijmplanken gebruiken. Ik hoop ook dat je begrijpt dat wij het moeten hebben van de spullen die we aanbieden in onze webwinkel. Ik vind gewoon dat de verkoop ervan bij wet verboden moet worden zodar ze überhaupt niet meer aangeboden kunnen worden. Met vriendelijke groet Francois.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Ook handig bij jouw bestelling