Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Ratten vangen. 15 TIPS van een professionele ongediertebestrijder

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Ratten vangen. 15 TIPS van een professionele ongediertebestrijder

Producten: ratten bestrijden, ratten vangen, ratten verjagen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Budget Ongedierte bestrijden rattenkist - rattenvoerdoos met 2 rattenklem
Professionele Rattenvoerdoos + klem 2x
12,99
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
9,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Ratten vangen. Samenwerking is van cruciaal belang.

Ratten vangen is een noodzakelijk iets als je last van ratten hebt in je leef- en/of werkomgeving. Het is van cruciaal belang als je de strijd met deze plaagdieren aangaat, dat je de kneepjes van het vak goed kent. Als professioneel ongediertebestrijder help ik je daar graag bij.

Heb je last van ratten in je tuin, buitenplaats of zelfs in huis dan zul je in actie moeten komen om een verdere uitbraak te voorkomen. Samenwerking met mensen uit de buurt is daarbij van groot belang.

Ratten vangen met de tips die ik je hier ga geven besparen je veel kosten en zullen je helpen het probleem in de kiem te smoren. Ik leer je ratten vangen zoals wij professioneel ongediertebestrijders het ook doen. 

TIP 1. Ratten vangen met een rattenklem

Ratten vangen gaat erg goed met de ouderwetse rattenklem. Rattenklemmen kun je los neerzetten maar dat is niet altijd veilig om te doen. Ik adviseer je om rattenklemmen te plaatsen die in een rattenkist zitten. Deze rattenkisten kun je veilig neerzetten, en hebben als ander voordeel dat je ze heel aantrekkelijk kunt maken voor effectief ratten vangen. 

Ratten lopen instinctief langs muren, wanden of hekken. Plaats daarom de rattenkisten met rattenklem altijd tegen de wand, muur of hek. Het is niet waarschijnlijk dat ratten midden door een ruimte lopen. Onderzoek waar de looppaden van ratten zijn en plaats daar de rattenkisten.  

Ik zet als professioneel ongediertebestrijder het liefst wat extra vallen omdat dit de vangkans aanzienlijk vergroot.  Plaats rattenklemmen op strategische plaatsen zoals looppaden en ingangen. 

TIP 2. Ratten vangen met het lekkerste lokaas

Ratten vangen is niet altijd zo simpel als het lijkt. Verleid ze om naar de door jou gezette rattenklem te komen, door deze heerlijk te prepareren. Prepareer de rattenklem maar zet deze nog niet scherp. Ratten zijn slimme en sluwe plaagdieren die zich niet zomaar laten vangen. Probeer dus slimmer te zijn dan de ratten die je leef- of werkomgeving teisteren. 

Als professioneel ongediertebestrijder adviseer ik je om doordacht te werk te gaan. Zet rattenklemmen in een rattenkist en maak deze heel aantrekkelijk. Zelf gebruik ik zelf altijd ons eigen gemaakte onweerstaanbare lokmiddel. Daar zijn ratten dol op. Je kunt ook sterk geurend voedsel gebruiken zoals vis, beschimmelde kaas, noten en vette zaden.

TIP 3. Laat ratten vertrouwen krijgen

Zoals gezegd is het belangrijk dat ratten vertrouwen moeten krijgen aan nieuwe dingen in hun leefomgeving. Ik adviseer je als professioneel ongediertebestrijder dat als je rattenklemmen gaat plaatsen ze nog niet direct scherp stelt.  Maak ze aantrekkelijk met lokaas zoals hierboven en laat de ratten er dan eerst aan wennen. 

In de praktijk blijkt dit voor veel mensen lastig omdat ze de rattenklem direct scherp zetten. Heb geduld en laat de ratten eerst vertrouwen krijgen in het nieuws binnen hun leefomgeving. Laat ze de rattenkist maar betreden en rondsnuffelen. Vul het lokaas wel elke dag aan zodat ze weten dat er iets lekker te halen blijft. 

Je kunt op deze manier ook goed zien of de rattenkisten goed opgesteld staan. Als er geen opname van het lokaas is zet de rattenkist dan op een ander plek, waar wel voedselopname is. Ik laat zelf geprepareerde rattenkisten 1 tot 2 weken staan alvorens ik ze ga scherp stellen. 

Een andere truc is om in de ene rattenkist de rattenklem wel scherp te zetten en in de andere rattenkist niet.  Je zult zien dat dit een effectieve manier van ratten vangen is. 

TIP 4. Gifvrij ratten vangen

Als professioneel ongediertebestrijder heb ik me zelf gespecialiseerd in gifvrije methoden en toepassingen voor het vangen van ratten en muizen. Het is zeker niet nodig om altijd rattengif te gebruiken, sterker nog buiten is het verboden om dit te doen. Gifvrij ratten vangen is een hele goede manier om beginnende overlast van ratten in de kiem te smoren. Het is wel belangrijk dat je gedisciplineerd te werk gaat.

Wil je niet direct ratten vangen dan kun je PestiNext elektronische dierverjagers plaatsen en later weringsmaatregelen nemen. Dit werkt alleen inpandige is niet voor buiten. 

TIP 5. Gifvrij en niet teveel lokaas

In de praktijk hoor ik nogal eens dat ratten het lokaas van de rattenklem af eten, en dat klem niet af gaat. Dit kan voor komen als je er teveel lokaas op doet, en als je lokaas er niet goed op aanbrengt. Effectief ratten vangen vraagt geduld en een doordachte werkwijze.

Zelf doe ik aan de voorkant van een rattenklem lokaas in het aanwezige rondje en wat aan de achterkant van de rattenklem. De ratten moeten dan extra moeite doen om bij het voer te komen, en ze moeten zich zelfs over de klem heen bewegen om bij het voer te komen. Als de raten dan op de klem trapt zit hij of zij er ook direct goed in. 

Vermeng gifvrij lokaas nooit met giftig lokaas. Dit is overbodig, zinloos en brengt onnodige risico`s met zich mee.

TIP 6. Gebruik rattenkisten die professionals ook gebruiken

Gebruik voor het vangen van ratten goede materialen welke wij als professioneel rattenvanger ook gebruiken. Rattenkisten die wij zelf gebruiken zijn van stevig materiaal en voorzien van goede klemmen.  

TIP 7. Gebruik handschoenen bij het zetten van rattenklemmen

Ratten kunnen afschrikken van menselijke geuren. Deze herkennen ze aan vetten die achterblijven op de rattenklem en rattenkist.  Alhoewel ratten zich niet helemaal laten afschrikken door menselijke geuren is het dragen van handschoenen aan te bevelen. Je kunt kiezen voor latex handschoenen of een wat dikkere soort handschoen die je ook bescherming biedt tegen het dichtklappen van de rattenklem. 

TIP 8. Gebruik voldoende rattenvallen

Als professioneel rattenvanger ben ik voorstander van het plaatsen van extra rattenklemmen. Je verhoogd daarmee de vangkans aanzienlijk, en je kunt ratten gemakkelijker in de maling nemen.  Zoals reeds eerder gezegd kun je dan ook een val zetten die niet gespannen is, waardoor ratten gemakkelijker in de val lopen omdat ze er vertrouwen in hebben.  In de regel is het zo als je 1 rat ziet dat er meerdere in de buurt zijn. Meer rattenvallen zetten betekent dat je meer ratten kunt vangen. 

In de praktijk worden er naar mijn mening vaak te weinig vallen geplaatst en wat ik dan hoor is dat er niets wordt gevangen. Met meerdere vallen kun je ook verschillende soorten lokaas uitproberen en testen welk lokaas het beste wordt gegeten. Het meest gegeten lokaas gebruik je dan op de rattenklemmen die je gaat spannen. 

TIP 10. Zet rattenvallen langs muren, wanden en omheining

Plaats de complete rattenvallen met de opening langs muren, wanden en of omheining. Ratten verplaatsen zich van nature hier langs om zich enerzijds te beschermen, maar ook om te navigeren.  De opening van een rattenkist loopt parallel met de muur waardoor ratten er gewoon doorheen kunnen lopen. Plaats rattenkisten om de 5 a 10 meter en zeker niet verder uit elkaar. En zet ze zoals gezegd in het begin niet scherp maar laat ratten er eerst aan wennen en laat ze er maar lekker van eten. Des te meer vertrouwen ze erin hebben des te maar vang je er als je ze scherp zet. 

TIP 11. Plaats rattenvallen buiten

Ratten vangen begint buiten en niet binnen. Weet je dat er ratten in je woon- of werkomgeving aanwezig zijn zet dan rattenkisten buiten. Wat je buiten weg vangt kan immers niet meer naar binnen komen.  Goede plaatsen voor het zetten van rattenkisten zijn bij de vuilnisbak, schuurtje, volière, kippenren, vijver, garage, onder bosschages, bij houtstapels, steenstapels en bij containers. 

TIP 12. Neem weringsmaatregelen tegen ratten 

Wil je een duurzame oplossing en geen ratten binnen dan is het nemen van weringsmaatregelen sterk aan te raden.  Weringsmaatregelen zijn het dicht maken van openingen in de buitenmuur, maar ook het onaangenaam maken van de leefomgeving van ratten. Lees hier meer over weringsmaatregelen die je kunt nemen en hier hoe elektronische dierverjagers je kunnen helpen met het weren van ratten in huis of bedrijf. 

TIP 13. Hoe een rattenpopulatie verminderen

Ontdek je ratten bij je in de buurt en merk je dat het er meerdere zijn, dan is het belangrijk dat de rattenpopulatie snel wordt verminderd om een rattenplaag te voorkomen. In dit geval is het zeker van belang om voldoende rattenkisten te zetten voor het vangen van ratten. Plaats om de 5 meter een rattenkist en prepareer ze met onweerstaanbaar lokmiddel, granenmix of andere lekkernijen.  Laat ze er even aan wennen en er vertrouwen in krijgen. Zet ze daarna op scherp en laat de vallen de rest doen. Controleer de rattenkisten elke dag, maak ze leeg waar nodig en zet ze opnieuw. 

TIP 14. Grote overlast van ratten vraagt om een grote aanpak

Een rat in je tuin vergt minder werk dan een kolonie ratten onder je schuur of onder een opslagcontainer. Overlast van ratten bij grote gebouwen vraagt om een gedegen plan van aanpak en een structurele werkwijze.  Je dient rekening te houden met de omgeving. Hiervoor is habitat management voor ratten  sterk aan te bevelen omdat je absoluut rekening dient te houden met de omgeving waar het probleem speelt en vandaan komt.  Alle relevante informatie kan je helpen met het oplossen van je rattenprobleem. 

TIP 15. Voorkom dierenleed

Door het verkeerd zetten van een rattenklem of verkeerd gebruik kan dierenleed worden veroorzaakt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om professionele spullen te gebruiken om ratten te vangen. Ratten dienen direct gedood te worden en niet half. Dit heeft alles te maken met de rattenkisten die je gebruikt en de klemmen die erin zitten. 

Heb jij nog tips of vragen laat ze dan achter in het reactieveld hier onder.

LEES OOK
Ratten bestrijden. Eerst hulp bij rattenoverlast.
TIPS voor het zetten van rattenkisten
Handleiding zelf ratten vangen

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

<strong>Wat eten ratten?</strong>

Wat eten ratten?

Ratten zijn alleseters maar hebben hun voorkeur Ratten eten eigenlijk alles,……. het zijn alleseters en eten daarom alles wat ze…
<strong>Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine</strong>

Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine

Rattenpoep en urine zijn ziekmakend Hoe onfris is het niet als je thuiskomt of op kantoor en er ligt rattenpoep…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
      Calculate Shipping
      Ook handig bij jouw bestelling