Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Rattenval – alles over het maken, kopen en zetten van rattenvallen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Rattenval – alles over het maken, kopen en zetten van rattenvallen

Producten: ratten bestrijden, ratten vagen, rattenval kopen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25
Budget Ongedierte bestrijden rattenkist - rattenvoerdoos met 2 rattenklem
Professionele Rattenvoerdoos + klem 2x
13,25
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
9,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Ratten zijn bijna overal te vinden

Ratten zijn bijna overal te vinden. In stadsparken, woonwijken, tuinen en erger nog in woonhuizen. Er komen ook steeds meer meldingen van mensen die een rat of meerdere ratten hebben gezien in hun woonwijk. Overlast van ratten buiten kan al erg vervelend zijn, laat staan dat je ze in huis krijgt. Ze zijn dan in staat om complete huishoudens op zijn kop te zetten. Een goede rattenval kan uitkomst bieden als het niet om te veel ratten gaat. 

Ratten zijn beruchte en soms moeilijk te vangen beesten. Overlast van ratten kan een ernstig probleem zijn. Het zijn dragers van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Ze tasten voedsel en werkplaatsen aan en laten overal hun uitwerpselen en urine achter. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen als je een rat signaleert zodat het er niet snel meer worden. 

Rattenval zetten

Een rattenval zetten is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt het eng of vies vinden of je vindt het niet diervriendelijk. Voor elke methode van ratten vangen is iets te zeggen. Als je overlast van ratten zelf aan wilt pakken is een rattenval of rattenvallen zetten een goed optie. 

Ga je en rattenval zetten zorg er dan wel voor dat je de val aantrekkelijk maakt, zodat de rat er wel naar toe komt. Ratten zijn erg slimme en sluwe beesten en lopen niet zomaar in de eerste de beste rattenval. 

Ze moeten er eerst vertrouwen in krijgen alvorens ze wat brutaler gaan worden, en de rattenval gaan betreden. Vervolgens dienen ze de val zwaar genoeg te belasten voordat deze dicht klapt. Zet altijd meerdere rattenvallen zodat de vangkans aanzienlijk toeneemt.

Rattenval kopen

Er zijn diverse soorten rattenvallen die je kunt kopen. In prijs kunnen ze variëren van een paar euro tot wel enkele honderden euro`s. Of je een zakelijke of een particuliere gebruiker bent van rattenvallen maakt natuurlijk wel een groot verschil. Soms kan een dure rattenval in gebruik en onderhoud goedkoper zijn dan een goedkope val. 

Budget Ongedierte Bestrijden beschikt over meerdere soorten rattenvallen en kunnen je daarin dan ook goed adviseren. Wil je een goede rattenval kopen dan is het belangrijk om te weten of de val er voor lange tijd komt te staan, of dat het voor een korte periode is. Voor huishoudelijk gebruik kun je een gewone standaard rattenval kopen die dichtklapt met eventueel een rattenkist eromheen voor de veiligheid. 

Gevaren van een rattenval

De gevaren van een rattenval worden vaak onderschat. Hou er rekening mee dat ze erg hard dichtklappen. Kom je er met je vinger tussen dan is dat geen pretje en je kunt er behoorlijk van schrikken. Maar dat is niet het enige gevaar van rattenvallen. Kleine kinderen, je hond, je kat of een vogel kan er ook in komen. Zet een rattenval altijd op een plek die voor kinderen en huisdieren niet toegankelijk is, of plaats er ook weer een rattenkist omheen voor de veiligheid. 

Bijvangst van niet doelgroep dieren kun je voorkomen en verminderen door de rattenkist af te dekken met takken.

Soorten rattenvallen

Er zijn diverse soorten rattenvallen op de markt. De houten rattenval, de professionele plastic rattenval, rattenval met co², rattenval met verdrinking, inloop rattenval, en de lijmplaat rattenval. Deze laatste val met lijm is in Nederland verboden voor het vangen van ratten. Lijmplaat rattenvallen mogen alleen gebruikt worden als je daar een ontheffing voor hebt. Gebruik van een lijmplaat rattenval is dierenmishandeling en wordt zwaar beboet als de NVWA ze waarneemt. Voor welke soort rattenval je ook kiest het blijft altijd een keuze waar jij het liefst mee werkt. 

Maken van een rattenval

Er zijn verschillende manieren voor het maken van een rattenval.  Op internet kun je veel verschillende rattenvallen vinden om zelf te maken. Als ze voor huishoudelijk gebruik zijn kun je zelf een rattenval maken, maar voor zakelijk gebruik dien je echt een professionele rattenval te gebruiken. Het maken van een goede rattenval is best een hele klus en er gaat veel tijd in zitten. Het zal daarom goedkoper zijn om een professionele val te kopen. 

Plaatsen van rattenvallen

Plaatsen van rattenvallen doe je in de regel op plaatsen waar ratten hun looppaden hebben. Spoor de looppaden en ingangen op waar de ratten zich begeven. Afhankelijk van het soort rattenval plaats je die bij of op het looppad van de ratten. Buiten zetten van rattenvallen is een specialistische klus, daar er buiten moeilijker sporen en paden van ratten zijn te vinden. 

Het is aan te bevelen om rattenvallen niet direct bij het plaatsen scherp te stellen of aan te zetten. Ratten zijn erg slim en zijn zeer afwachtend alvorens op een rattenval af te stappen. Het is iets vreemds dat plotseling in hun omgeving staat. Ze zijn zeer afwachtend en het is beter dat ze er eerst aan kunnen wennen. Zet je ze daarna op scherp dan is de vangkans aanzienlijk groter. 

Een ander trucje om ratten te vangen is om niet alle vallen scherp te stellen. Je zet bijvoorbeeld 3 rattenkisten met rattenval waarvan je er maar 1 scherp stelt. Zet de val die wel staat afgesteld in het midden is dan ook een vertrouwd obstakel. Zo kun je een rat om de tuin leiden en hem toch vangen. 

Controleer rattenvallen regelmatig

Na het plaatsen van rattenvallen dien je ze regelmatig te controleren. Dode ratten in een val gaan stinken en trekken ook weer andere soorten ongewenste beestjes aan. Een rottende rat in en val brengt een zeer onaangename geur voort die je niet in huis of bedrijf wilt hebben. 

Rattenvallen dienen elke dag gecontroleerd te worden. Zorg ervoor als je rattenvallen gaat controleren dat je minstens handschoenen draagt en niet met de dode exemplaren in aanraking komt. Was na de inspectie goed je handen met ontsmettende zeep.

Rattenvallen zijn niet altijd dodelijk

Rattenvallen die dicht klappen zijn dodelijk als de rat er goed in komt. Er zijn vallen waarmee je ratten levend kunt vangen, de rattenvangkooi. Het is dan wel belangrijk dat je de levend gevangen rat gaat uitzetten in bijvoorbeeld een natuurgebied of weiland. Of de rat het daar gaat overleven en of het wel zo diervriendelijk is laat ik hier even in het midden, maar het is een hele goede optie. 

rattenvangkooi-rattenvanger-ratten vangen

Alternatief voor rattenvallen in huis

Budget Ongedierte Bestrijden heeft een goed alternatief voor rattenvallen. Als professioneel ongediertebestrijder werken wij al sinds 2012 met elektronische dierverjagers tegen ratten en muizen. Hiermee creëer je een natuurlijke onaangename omgeving voor ratten in je huis, waarvan ze gestrest raken. 

Ratten kunnen simpelweg niet leven in een omgeving waar ze constant gestrest raken en zullen je huis gaan verlaten. Om onze elektronische dierverjagers effectief te laten werken dien je rekening te houden met een paar belangrijke punten, namelijk:

 1. Plaats per 40 m² vloeroppervlak 1 elektronische dierverjager. Dit is belangrijk omdat je zo een goede verdeling door de gehele woning krijgt. Reken de 1e etage ook mee en de zolder niet. Heb je een woning van 75m² begane grond dan heb je 4 elektronische dierverjagers nodig. 
 2. Plaats deze dierverjagers altijd op afstand van grote stroomverbruikers. Dus nooit in hetzelfde stopcontact als een koelkast, boiler, wasmachine, cv ketel, diepvriezer, maar juist altijd daar tegenover voor de meest effectieve werking.

Belangrijk bij overlast van ratten

Heb je last van ratten dan is het belangrijk om eerst te onderzoeken of je niet ergens een kapot riool hebt. Je kunt van alles doen, maar als ratten uit een kapot riool komen dan kun je met geen enkele manier het probleem oplossen, behalve door het riool te laten maken. Denk je dat de overlast vanuit het riool komt, laat dan eerst je riool onderzoeken door een gespecialiseerd bedrijf. 

Onderzoek wat de oorzaak is van je rattenoverlast

Naast het vangen of verjagen van ratten is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van het probleem. Rattenoverlast dient bij de oorzaak aangepakt te worden, zodat je het probleem duurzaam en milieuvriendelijk op kunt lossen.

Ben je op zoek naar een hygiënisch en diervriendelijk alternatief voor een rattenval dan zijn onze elektronische dierverjagers een heel mooi alternatief. Geen gedoe met rattenvallen maar ervoor zorgen dat de omgeving ondraaglijk wordt voor ratten waardoor ze weggaan. Samen met wering- en hygiënemaatregelen kun je met dit alternatief ratten duurzaam en milieuvriendelijk uit je huis weg houden. 

LEES OOK
Ratten vangen. 15 tips van een professioneel ongediertebestrijder
Handleiding zelf ratten vangen
Tips voor het zetten van rattenkisten
Bruine ratten en habitat management

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

<strong>Hoe werken PestiNext muizenverjagers?</strong>

Hoe werken PestiNext muizenverjagers?

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe PestiNext muizenverjagers werken en wat je kunt verwachten in je huis nadat…
SUCCES GIDS - Handleiding GoodNature A24 Rattenval

SUCCES GIDS - Handleiding GoodNature A24 Rattenval

Succesgids / Handleiding GoodNature A24 rattenval Heb je een GoodNature A24 Rattenval gekocht en weet je eigenlijk niet wat je…
<strong>Wat eten ratten?</strong>

Wat eten ratten?

Ratten zijn alleseters maar hebben hun voorkeur Ratten eten eigenlijk alles,……. het zijn alleseters en eten daarom alles wat ze…
<strong>Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine</strong>

Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine

Rattenpoep en urine zijn ziekmakend Hoe onfris is het niet als je thuiskomt of op kantoor en er ligt rattenpoep…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling