Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Rodenticiden – muizengif – rattengif wat zijn het voor bestrijdingsmiddelen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Rodenticiden – muizengif – rattengif wat zijn het voor bestrijdingsmiddelen

Producten: muizen bestrijden, muizengif kopen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

CLAC PROPASTA-25 TEGEN MUIZEN 5X10G pads - muizengif
Muizengif CLAC PROPASTA-25 TEGEN MUIZEN 5X10G(beste keus)
6,95
CLAC RACO-25 TEGEN MUIZEN 2X25G zakjes - muizengif
Muizengif CLAC RACO 25 TEGEN MUIZEN 2X25G (beste keus)
6,45
CLAC PROBLOC-25 TEGEN MUIZEN 4X25G blokjes - muizengif
Muizengif CLAC PROBLOC-25 TEGEN MUIZEN 4X25G (beste keus)
6,45
CLAC NORA-PASTA-25 TEGEN MUIZEN 5X10G pads
Muizengif CLAC NORA PASTA 25 TEGEN MUIZEN 5X10G (beste keus)
6,45

Wat is muizengif

Muizengif is een rodenticide welke zijn ontwikkeld voor het bestrijden van muizen in huis. Het meeste muizengif is zo ontwikkeld dat het aantrekkelijke ingrediënten bevat om muizen aan te trekken. 

De actieve ingrediënten ook wel werkzame stoffen genaamd bestaan uit twee categorieën, namelijk: 

 1. anticoagulantia
 2. niet-anticoagulantia

De huidige rodenticiden zijn gemaakt van multi-dosis anticoagulantia. Dit betekend dat muizen er meerdere dagen van moeten eten om er vervolgens aan te sterven. Anticoagulantia zijn ontwikkeld om aasschuwheid te voorkomen. 

Rodenticiden – muizengif – rattengif, het is allemaal één pot nat, oftewel het zijn allemaal dezelfde bestrijdingsmiddelen. Rodenticiden is de verzamelnaam voor muizen- en rattengif, welke op hun beurt ook weer exact hetzelfde zijn. 

Wat is dan het verschil tussen muizengif en rattengif

Mijn antwoord daarop is kort, ………er is geen verschil. Muizengif en rattengif zijn exact dezelfde producten, maar er is wel een verschil. Volgens de nederlandse wetgeving is buiten gebruik van beide bestrijdingsmiddelen niet toegestaan, met een uitzondering voor rattengif.

Rattengif mag onder strenge voorwaarden wel buiten gebruikt worden, maar dan alleen door gecertificeerde ongediertebestrijders. Ongediertebestrijders welke buiten rattengif mogen gebruiken dienen hiervoor een speciale certificering te hebben. Niet alle ongediertebestrijders hebben die certificering. BOB heeft deze certificering ook niet en wij mogen dus geen rattengif inzetten voor buiten gebruik. 

ps. Ratten dienen moeten wel meer van het gif eten omdat ze zwaarder van gewicht zijn.

Lees hier meer over de Criteria buitengebruik rodenticiden op de site van het CTGB

Jij mag als consument dus en geen rattengif en geen muizengif buiten gebruiken. Jij mag als consument alleen muizengif binnenshuis gebruiken. Om die reden staat ook op alle verpakkingen muizengif en geen rattengif. De inhoud is exact hetzelfde maar omdat jij als consument het niet mag gebruiken voor het bestrijden van ratten staat er alleen op ter bestrijding van muizen binnenshuis. 

CLAC PROPASTA-25 TEGEN MUIZEN 5X10G pads - muizengif

Mensen denken dat muizengif de beste en snelste oplossing is tegen muizen

Veel mensen denken nog steeds dat muizengif de beste en snelste oplossing is tegen muizen. Dat is echter niet zo. Wat veel mensen niet weten is dat muizen 3 tot 18 dagen van het muizengif moeten eten alvorens ze eraan sterven. 

Is er overlast van muizen dan wordt er van oudsher direct gedacht aan het zetten van muizengif. Inmiddels is bekend dat het zetten van een bakje gif absoluut geen duurzame en milieuvriendelijk oplossing is. In de praktijk kom ik nogal eens verkeerd gebruik van muizengif tegen.  Zowel zakelijk als particulier wordt muizengif lang niet altijd goed gebruikt.

Wil je toch met muizengif aan de gang gaan houd je dan aan de wettelijke en voorgeschreven gebruiksregels op de verpakking. 

CLAC RACO-25 TEGEN MUIZEN 2X25G zakjes - muizengif

Hoe werkt muizengif?

Muizengif, maar ook rattengif zijn beide multidosis vergiften op basis van anticoagulantia. Multidosis wil zeggen dat muizen en ratten er meerdere keren en dagen van moeten eten. Anticoagulantia is een antistollingsmiddel. Het antistollingsmiddel is de werkzame stof en deze zorgt ervoor dat inwendige bloedinkjes niet meer stoppen.  Muizen bloeden in feite langzaam dood. 

Werkzame stof kan zijn :

 • Difethialon
 • Bromadiolon
 • Flocoumafen
 • Difenacoum
 • Brodifacoum
 • Chloorfacinon
 • Alfa-chloralose
CLAC NORA-PASTA-25 TEGEN MUIZEN 5X10G pads

Opname van muizengif

Wist jij dat muizen of ratten 3 tot 18 dagen van het muizengif moeten eten om er vervolgens aan dood te gaan?……….. En hier hebben we dan ook direct een grote fout in het gebruik ervan. Ga jij met muizengif werken of jou ongediertebestrijder gaat met gif werken dan dient dit na 3 dagen gecontroleerd te worden. Er dient dan gecontroleerd te worden of er opname is geweest van het gif. 

Is er opname geweest dan dient het gif aangevuld te worden. Gebeurd dat niet dan worden de muizen of ratten alleen maar gevoerd en zullen ze niet dood gaan van het muizengif. Deze controle dient elke 3 dagen  te gebeuren totdat er minder opname is. 

De intensiteit van deze controle en het aanvullen van gif kan minder worden naar gelang er minder opname is. Het niet doen van deze controles is een veelgemaakte fout bij het gebruik van muizengif. Dit is mede oorzaak van resistentie. 

CLAC PROBLOC-25 TEGEN MUIZEN 4X25G blokjes - muizengif

Je denk na over het gebruik van muizengif

Wil je muizengif gaan gebruiken dan is het belangrijk dat je nadenkt hoe en waar je dat wilt gaan doen. BOB zet een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje. 

 1. Gebruik muizengif altijd in een muizen lokdoosje en niet los op de grond of waar dan ook.
 2. Leg het dus nooit los neer. Dit kom ik helaas in de praktijk nogal eens tegen. 
 3. Gebruik het altijd volgens voorschrift op de verpakking.

Veel mensen denken dat muizengif de meest effectieve manier van muizen bestrijden is. Als professioneel ongediertebestrijder kan BOB je vertellen dat dit helaas niet zo is. 

Muizengif kan een oplossing zijn maar deze is vaak van tijdelijke aard. Als je met dit bestrijdingsmiddel je muizenprobleem hebt opgelost dan is het belangrijk om erachter te komen waarom je last had van muizen, en dan vervolgens de oorzaak aan gaat pakken. 

Als je de oorzaak van het probleem aanpakt dan hoef je het jaar erop niet weer met muizengif aan de gang.

Zie hier rodenticiden – muizengif bestemd voor gebruik in huis 

Onzorgvuldig omgaan met muizengif

Onzorgvuldig omgaan met muizengif is in de praktijk nogal eens aan de orde. Bij mensen thuis omdat ze het gewoonweg niet weten en omdat er geen voorlichting genoeg is. Zakelijk wordt dit gif ook nogal eens zeer onzorgvuldig gebruikt.  

Muizengif wordt nog te vaak verkeerd en onverantwoordelijk ingezet. Ik weet als professioneel ongedierte bestrijdingstechnicus dat het niet altijd meevalt om een probleem met muizen op te lossen. Zeker niet als het een oud pand in een binnenstad is, waar de problemen zich al langere tijd voordoen. Dan valt het niet mee om 1,2,3 een oplossing te bieden voor een muizenprobleem.

Wat ik nogal een zie is dat muizengif los op de grond of in een kastje ligt met een schoteltje eronder. Gebruik muizengif altijd in de daarvoor bestemde muizen lokdoosjes.

lokdoos-voerdoos-muizengif-muizen-budget-ongedierte-bestrijden

Ook gebruik van muizengif gaat wettelijk veranderen

Het gebruik van muizengif wordt ook steeds verder aan banden gelegd. Het gebruik ervan zal steeds meer alleen nog nog maar door professionele ongediertebestrijder gedaan mogen worden. Ik kan je als gecertificeerd professioneel ongedierte adviseur helpen met duurzame en gifvrije oplossingen. Ik werk al sinds 2012 voor 99% gifvrij. Alleen in echt uitzonderlijke gevallen zet ik muizengif is. 

Werkt muizengif in elke situatie?

Nee muizengif werkt niet in elke situatie en het zal ook niet alle exemplaren doden. Het is daarom belangrijk om meerdere preventieve maatregelen te nemen. In situaties waar een voedselbron aanwezig is zal muizengif veel minder effect hebben, omdat muizen ook van het aanwezige voedsel eten. Is het buikje van de muizen eenmaal vol dan eten ze niets meer. Een muis eet ongeveer 3 tot 5 gram per dag. 

Wat zijn de risico`s van muizengif 

Er kleven tal van risico`s aan het gebruik van muizengif, en dat zijn dan ook goede redenen om het gebruik ervan goed te overwegen Risico`s van muizengif zijn:

 1. Vergiftiging van kleine  kinderen
 2. Vergiftiging van huisdieren
 3. Doorvergiftiging naar niet doelgroep dieren
 4. Zeer belastend voor natuur en milieu

Gebruik muizengif als een hulpmiddel

Heb je last van muizen dan is daar altijd een oorzaak voor. Het is daarom ook zeker altijd de moeite waard om wat verder te kijken dan je neus lang is. Vaak als ik bij mensen langs ga voor overlast van muizen dan los ik het muizenprobleem op zonder gebruik van muizengif. 

Ik doe een grondige inspectie en ik stel veel vragen aan de bewoners. Ik probeer dan de oorzaak van het muizenprobleem te achterhalen. Heel vaak is het een kwestie van openingen, of doorgangen dicht maken en hoeft er dus helemaal geen muizengif gebruikt te worden. 

Ik wil jou er ook graag van overtuigen dat je een muizenprobleem beter kunt oplossen door goed te kijken wat er werkelijk aan de hand is. Gebruik muizengif alleen als hulpmiddel en niet als hoofdmiddel. 

Over gebruik van muizengif is in de praktijk niet alles duidelijk bij de consument die ervoor kiest om deze bestrijdingsmethode in te zetten. 

Muizengif, maar ook rattengif zijn eigenlijk dezelfde producten. In vaktermen zijn het Rodenticiden. Muizengif wordt in veel gevallen gezien als de beste oplossing, maar dat is niet zo. Ik leg je later uit waarom dat niet zo is. 

Muizengif kan een effectief bestrijdingsmiddel zijn, mits het volgens de voorschriften wordt gebruik. Wil je muizengif inzetten dan dien je met de volgende punten rekening te houden. 

 1. Je mag muizengif alleen binnenshuis gebruiken.
 2. Buitengebruik van muizen- rattengif is bij wet verboden. 
 3. Plaats het altijd buiten bereik van kinderen.
 4. Plaats het altijd buiten bereik van huisdieren.
 5. Plaats het altijd buiten bereik van vogels.
 6. Plaats het altijd buiten bereik van niet doelgroep dieren.
 7. Gooi het weg bij chemisch afval. 

Toegestaan muizengif

Budget Ongedierte Bestrijden biedt alleen toegestane rodenticiden (muizengif) aan, dat is bestemd voor particulier gebruik binnenshuis. Houd je aan de gebruiksvoorschriften op de verpakking en doe er altijd een muizen lokdoosje omheen voor de veiligheid. 

Wat kun je doen na gebruik van muizengif

Heb je na gebruik van muizengif je muizenprobleem opgelost dan kun je de volgende punten eens serieus gaan bekijken.

 1. Controleer je woning op openingen in de buitenmuur.
 2. Controleer op in- en doorgangen binnen in je woning. 
 3. Kijk of er voedingsmiddelen toegankelijk zijn voor muizen.
 4. Ruim opgeslagen spullen op.
 5. Zorg dat je overzicht krijgt. 
 6. Neem preventieve maatregelen. 

Voor het nemen van preventieve maatregelen heeft BOB diverse spullen in zijn assortiment. Mijn motto is altijd “ Voorkomen is beter dan bestrijden” Goede ongediertepreventie voorkomt heel veel overlast van muizen en andere ongewenste beestjes in huis of bedrijf.

Lees ook
Zo gebruik je rvs wering gaas – muizengaas
Muizen in spouwmuur. Dit kun je eraan doen.
Muizen bestrijden. Muizen in plafond.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

Handleiding PestiNext elektronische muizen- en rattenverjagers

Handleiding PestiNext elektronische muizen- en rattenverjagers

Hoe werken PestiNext elektronische muizen- en rattenverjagers Je hebt muizen of ratten in huis?…………Je wilt een duurzame en gifvrij oplossing?……..In…
<strong>Hoe werken PestiNext muizenverjagers?</strong>

Hoe werken PestiNext muizenverjagers?

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe PestiNext muizenverjagers werken en wat je kunt verwachten in je huis nadat…
Kan ik muizen gifvrij bestrijden?

Kan ik muizen gifvrij bestrijden?

Jakkus…..ik heb last van muizen in huis! Je komt de huiskamer in lopen…….en wat zie je daar…..een muis. Jakkus……ik heb…
Op welke manieren kan ik ongedierte bestrijden?

Op welke manieren kan ik ongedierte bestrijden?

Dit zijn de verschillende manieren van ongedierte bestrijden Heb jij ook wel eens een insectenplaag in je huis ontdekt?……..Bezorgde de…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling