Rodenticiden – muizengif – rattengif wat zijn het voor bestrijdingsmiddelen

Tips & advies over ongedierte

Rodenticiden – muizengif – rattengif wat zijn het voor bestrijdingsmiddelen

Producten: muizen bestrijden, muizengif kopen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Muizengif - Brodi Kill Graan - BSI 2 x 25 gram
6,97
Luxan Brodilux Pasta 50 gram met voerdoos
6,95
Luxan Brodilux Pasta 50 gram
4,95

Rodenticiden – muizengif – rattengif, het is allemaal één pot nat, oftewel het zijn allemaal dezelfde bestrijdingsmiddelen. Rodenticiden is de verzamelnaam voor muizen- en rattengif, welke op hun beurt ook weer exact hetzelfde zijn. 

Wat is dan het verschil tussen muizengif en rattengif

Mijn antwoord daarop is kort, ………er is geen verschil. Muizengif en rattengif zijn exact dezelfde producten, maar er is wel een verschil. Volgens de nederlandse wetgeving is buiten gebruik van beide bestrijdingsmiddelen niet toegestaan, met een uitzondering voor rattengif.

Rattengif mag onder strenge voorwaarden wel buiten gebruikt worden, maar dan alleen door gecertificeerde ongediertebestrijders. Ongediertebestrijders welke buiten rattengif mogen gebruiken dienen hiervoor een speciale certificering te hebben. Niet alle ongediertebestrijders hebben die certificering. BOB heeft deze certificering ook niet en wij mogen dus geen rattengif inzetten voor buiten gebruik. 

Lees hier meer over de Criteria buitengebruik rodenticiden op de site van het CTGB

Jij mag als consument dus en geen rattengif en geen muizengif buiten gebruiken. Jij mag als consument alleen muizengif binnenshuis gebruiken. Om die reden staat ook op alle verpakkingen muizengif en geen rattengif. De inhoud is exact hetzelfde maar omdat jij als consument het niet mag gebruiken voor het bestrijden van ratten staat er alleen op ter bestrijding van muizen binnenshuis. 

brodi-kill-graan-tegen-muizen-50-gram-is-een-muizengif-voor-de-bestrijding-van-muizen

Mensen denken dat muizengif de beste en snelste oplossing is tegen muizen

Veel mensen denken nog steeds dat muizengif de beste en snelste oplossing is tegen muizen. Dat is echter niet zo. Wat veel mensen niet weten is dat muizen 3 tot 18 dagen van het muizengif moeten eten alvorens ze eraan sterven. 

Is er overlast van muizen dan wordt er van oudsher direct gedacht aan het zetten van muizengif. Inmiddels is bekend dat het zetten van een bakje gif absoluut geen duurzame en milieuvriendelijk oplossing is. In de praktijk kom ik nogal eens verkeerd gebruik van muizengif tegen.  Zowel zakelijk als particulier wordt muizengif lang niet altijd goed gebruikt.

Wil je toch met muizengif aan de gang gaan houd je dan aan de wettelijke en voorgeschreven gebruiksregels op de verpakking. 

bsi-generation-block-muizengif-muizen-bestrijden-5-x-20-gram

Hoe werkt muizengif?

Muizengif, maar ook rattengif zijn beide multidosis vergiften op basis van anticoagulantia. Multidosis wil zeggen dat muizen en ratten er meerdere keren en dagen van moeten eten. Anticoagulantia is een antistollingsmiddel. Het antistollingsmiddel is de werkzame stof en deze zorgt ervoor dat inwendige bloedinkjes niet meer stoppen.  Muizen bloeden in feite langzaam dood. 

Werkzame stof kan zijn :

 • Difethialon
 • Bromadiolon
 • Flocoumafen
 • Difenacoum
 • Brodifacoum
 • Chloorfacinon
 • Alfa-chloralose
Luxan tomorin muizengif - rattengif

Opname van muizengif

Wist jij dat muizen of ratten 3 tot 18 dagen van het muizengif moeten eten om er vervolgens aan dood te gaan?……….. En hier hebben we dan ook direct een grote fout in het gebruik ervan. Ga jij met muizengif werken of jou ongediertebestrijder gaat met gif werken dan dient dit na 3 dagen gecontroleerd te worden. Er dient dan gecontroleerd te worden of er opname is geweest van het gif. 

Is er opname geweest dan dient het gif aangevuld te worden. Gebeurd dat niet dan worden de muizen of ratten alleen maar gevoerd en zullen ze niet dood gaan van het muizengif. Deze controle dient elke 3 dagen  te gebeuren totdat er minder opname is. 

De intensiteit van deze controle en het aanvullen van gif kan minder worden naar gelang er minder opname is. Het niet doen van deze controles is een veelgemaakte fout bij het gebruik van muizengif. Dit is mede oorzaak van resistentie. 

luxan-brodilux-graan-muizengif-rattengif-50-gram

Onzorgvuldig omgaan met muizengif

Onzorgvuldig omgaan met muizengif is in de praktijk nogal eens aan de orde. Bij mensen thuis omdat ze het gewoonweg niet weten en omdat er geen voorlichting genoeg is. Zakelijk wordt dit gif ook nogal eens zeer onzorgvuldig gebruikt.  

Muizengif wordt nog te vaak verkeerd en onverantwoordelijk ingezet. Ik weet als professioneel ongedierte bestrijdingstechnicus dat het niet altijd meevalt om een probleem met muizen op te lossen. Zeker niet als het een oud pand in een binnenstad is, waar de problemen zich al langere tijd voordoen. Dan valt het niet mee om 1,2,3 een oplossing te bieden voor een muizenprobleem.

Wat ik nogal een zie is dat muizengif los op de grond of in een kastje ligt met een schoteltje eronder. Gebruik muizengif altijd in de daarvoor bestemde muizen lokdoosjes.

lokdoos-voerdoos-muizengif-muizen-budget-ongedierte-bestrijden

Ook gebruik van muizengif gaat wettelijk veranderen

Het gebruik van muizengif wordt ook steeds verder aan banden gelegd. Het gebruik ervan zal steeds meer alleen nog nog maar door professionele ongediertebestrijder gedaan mogen worden. Ik kan je als gecertificeerd professioneel ongedierte adviseur helpen met duurzame en gifvrije oplossingen. Ik werk al sinds 2012 voor 99% gifvrij. Alleen in echt uitzonderlijke gevallen zet ik muizengif is. 

Werkt muizengif in elke situatie?

Nee muizengif werkt niet in elke situatie en het zal ook niet alle exemplaren doden. Het is daarom belangrijk om meerdere preventieve maatregelen te nemen. In situaties waar een voedselbron aanwezig is zal muizengif veel minder effect hebben, omdat muizen ook van het aanwezige voedsel eten. Is het buikje van de muizen eenmaal vol dan eten ze niets meer. Een muis eet ongeveer 3 tot 5 gram per dag. 

luxan-rexit-graan-muizengif-rattengif-50-gram

Wat zijn de risico`s van muizengif 

Er kleven tal van risico`s aan het gebruik van muizengif, en dat zijn dan ook goede redenen om het gebruik ervan goed te overwegen Risico`s van muizengif zijn:

 1. Vergiftiging van kleine  kinderen
 2. Vergiftiging van huisdieren
 3. Doorvergiftiging naar niet doelgroep dieren
 4. Zeer belastend voor natuur en milieu

Gebruik muizengif als een hulpmiddel

Heb je last van muizen dan is daar altijd een oorzaak voor. Het is daarom ook zeker altijd de moeite waard om wat verder te kijken dan je neus lang is. Vaak als ik bij mensen langs ga voor overlast van muizen dan los ik het muizenprobleem op zonder gebruik van muizengif. 

Ik doe een grondige inspectie en ik stel veel vragen aan de bewoners. Ik probeer dan de oorzaak van het muizenprobleem te achterhalen. Heel vaak is het een kwestie van openingen, of doorgangen dicht maken en hoeft er dus helemaal geen muizengif gebruikt te worden. 

Ik wil jou er ook graag van overtuigen dat je een muizenprobleem beter kunt oplossen door goed te kijken wat er werkelijk aan de hand is. Gebruik muizengif alleen als hulpmiddel en niet als hoofdmiddel. 

luxan-sorkil-bloc-5-x-20-gram

Toegestaan muizengif

Budget Ongedierte Bestrijden biedt alleen toegestane rodenticiden (muizengif) aan, dat is bestemd voor particulier gebruik binnenshuis. Houd je aan de gebruiksvoorschriften op de verpakking en doe er altijd een muizen lokdoosje omheen voor de veiligheid. 

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen over het gebruik van muizengif en wat je eventueel anders kunt doen. Schrijf het dan hieronder in het commentaarveld. Jouw vraag, opmerking of aanvulling is ook leerzaam voor andere en voor ons.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Muizenoverlast

Muizenoverlast

Muizenoverlast – Dit kun je eraan doen zonder gebruik van muizengif Veel mensen hebben er last van: Muizenoverlast. Doordat muizen…
Hoe ontstaat een Muizenplaag

Hoe ontstaat een Muizenplaag

Zo ontstaat een muizenplaag Er wordt in de volksmond al snel over een muizenplaag gesproken, maar van een echte plaag…
Tips tegen muizen op kantoor

Tips tegen muizen op kantoor

Heb jij ook last van muizen op kantoor? Veroorzaken ze bij jou ook paniek en stress situaties?…..Wordt eten in het…
Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

Muizen bestrijden zonder giftige stoffen In dit artikel ga ik je als professioneel ongedierte adviseur uitleg geven over muizen bestrijden…
Ook handig bij jouw bestelling