Tips tegen Fruitvliegjes in de horeca

Tips & advies over ongedierte

Tips tegen Fruitvliegjes in de horeca

Producten: fruitvliegjes

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

v
Fruitvliegjes val van Green Protect
6,15
Fruitvliegval voor Armadilha insectenlamp
2,97
Armadilha-vliegenlamp-budget ongedierte bestrijden
1 x Armadilha - Vliegenlamp - Muggenlamp
39,95
fruitvliegjse val catchmaster913
Fruitvliegjesval van CatchMaster
11,8449,95

Tips tegen fruitvliegen in de horeca

Fruitvliegjes zijn vliegende insecten. De Latijnse familienaam is Drosophilidae. Volwassen exemplaren zijn 3-4 millimeter lang en ze kunnen rode ogen hebben, alhoewel sommige ook donkere ogen hebben. Het achterlijf is bovenop zwart en onder grijs.  De kleur kan van donker tot wat lichter variëren.

Gedrag en gewoontes van fruitvliegjes

Grote populaties vormen zich tijdens de zomer. Binnen hebben ze de neiging om het gehele jaar actief te zijn.

Wat eten ze 

Fruitvliegen eten gerijpte groente en fruit en gistende materialen. 

Ontwikkeling van fruitvliegjes

Larven van fruitvliegen ontwikkelen zich in vochtige gebieden waar organische materiaal en stilstaand water aanwezig zijn. Hun levenscyclus duurt ongeveer 25 dagen en soms langer, afhankelijk van de omstandigheden en beschikbaarheid van voedsel. Volgroeide larven kruipen uit het broedmateriaal om te verpoppen in een droge omgeving. Ze hebben dan iets weg van een muizenkeutel. Je kunt ze onderscheiden door een paar horens aan het uiteinde van de poppen.

Wat trekt fruitvliegjes aan

Als er eenmaal ontwikkeling van fruitvliegjes is dan zie je volwassen exemplaren rondvliegen in keukens, bij vuilnisbakken, en in de buurt van gistend fruit, groente en andere gistende materialen. Ze worden ook aangetrokken door tot alcoholhoudende resten op vloeren, in dopjes en flesjes. Suikerhoudende frisdrank resten vormen ook een enorme aantrekkingskracht. 

Feiten over fruitvliegjes

Er zijn veel verschillende soorten bekend over de gehele wereld. Wel 2000. In Nederland en België komen ongeveer 25 soorten voor. Ze ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dit betekend dat ze een totaal ander uiterlijk krijgen naar gelang de fase van hun levenscyclus. Beginnend als ei, dan larve, vervolgens pop en dan als volwassen exemplaar. Ze kunnen in amper een week van ei tot volwassen worden. 

Voortplanting fruitvliegjes

Fruitvliegen staan erom bekend dat ze zich razendsnel kunnen voortplanten en een korte levenscyclus hebben. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt voor erfelijkheidsonderzoek. Een wijfje legt 400 tot 900 eitjes in gistend of rottend fruit, groente, zure melk, kippenvoer en ander rottend materiaal.

Nu je meer weet over wat fruitvliegjes nodig hebben om zich te ontwikkelen, weet je ook beter wat je tegen ze kunt ondernemen. Hygiëne speelt een zeer belangrijke rol. Dit geldt overigens voor alle soorten ongedierte. De mens zelf creëert de ideale omstandigheden voor deze beestjes. 

TIPS tegen Fruitvliegjes in horeca:

  • Laat geen dopjes van frisdrank en alcoholhoudende drankjes liggen
  • Laat geen vuile vaat staan
  • Laat geen drankresten liggen
  • Laat geen suikerhoudende producten liggen
  • Maak vuilnisbakken elke avond schoon
  • Zorg dat containers goed afsluiten
  • Zet lege flesjes koel weg
  • Afval groente en fruit direct opruimen
  • Zure melk weggooien
  • Zet horren voor ramen en deuren

Neem direct actie als je ze ziet vliegen

Zie je fruitvliegjes vliegen neem direct actie voordat je te maken heeft met een plaag.

Als je de eerste fruitvliegjes ziet vliegen is het noodzakelijk dat je direct actie onderneemt. Dit soort vliegen plant zich vliegensvlug voort en je hebt al snel met een fruitvliegjesplaag te maken. Voorkomen is beter en goedkoper dan bestrijden. 

Het lijkt vaak zo dat ze ineens uit het niets tevoorschijn komen. Fruitvliegjes hebben een geweldig goed ontwikkeld zintuig waarmee ze rottend fruit, suikerhoudende producten en alcoholresten waarnemen. 

Optimale hygiënische omstandigheden zijn het belangrijkste

Hygiëne is het duurzame antwoord op het voorkomen van overlast van fruitvliegen. Ze zijn zo klein dat ze door hele kleine kiertjes bij je binnen kunnen komen. Kiertjes rondom deuren en ramen zijn al voldoende om ze toegang te verschaffen tot je huis of bedrijfspand. 

Voor horeca ondernemers kunnen fruitvliegen behoorlijk overlast bezorgen. Ramen en deuren staan vaak de gehele dag open als het lekker weer is. Fruitvliegen worden aangetrokken door overrijp fruit, gistend organisch afval, alcohol- en frisdrank resten. 

Als fruitvliegjes eenmaal de weg naar je horeca onderneming of huis hebben gevonden dan is het tijd om direct actie te ondernemen. Drankresten en dopjes op de grond kunnen al aanleiding zijn voor overlast van deze vliegen. Liggen er daarnaast ook nog organische gistende materialen op de grond dan is de kans groot dat er zich een plaag ontwikkeld. 

Een wijfje legt  400 tot 900 eitjes in die gistende massa. Bij gunstige omstandigheden duurt de ontwikkeling van ei tot volwassen imago 8 tot 11 dagen.  Wist je dat fruitvliegjes ook eitjes leggen in vieze moppen, vieze sponzen en vuile afvoerputjes.  Optimale hygiëne is noodzakelijk in de strijdt tegen elke soort ongedierte. 

TIP : Spoel moppen, doeken en afvoerputjes elke dag schoon. Laat geen vuile doeken en sponzen liggen.  Zet op diverse plaatsen een azijnval. 

Ontwikkeling van fruitvliegjes

Bij optimale omstandigheden hebben fruitvliegjes een levensduur van 40 tot 50 dagen. De temperatuur is heel belangrijk bij de ontwikkeling van deze soort vliegen. In de zomerdag is de temperatuur optimaal en kunnen wijfjes verschillende keren eitjes leggen. 

De levenscyclus van een fruitvlieg begint wanneer een wijfje haar eitjes legt op een gistende massa van organische resten. De eitjes veranderen in witte larven en voeden zich een paar dagen met het voedsel uit de gistende massa. Daarna verpoppen ze zich voor een paar dagen, waarna ze als volwassen imago verder gaan. 

Fruitvliegen worden seksueel actief als ze twee dagen volwassen zijn. Kun je voorstellen hoe snel je te maken hebt met een plaag van deze zeer vervelende vliegjes ? Heb je overlast van fruitvliegjes en je ziet ze vliegen, ga dan direct op zoek naar de oorzaak en de bron. 

Heb je onverhoopt toch overlast van fruitvliegjes, of wil je ze vangen voordat ze zich kunnen voortplanten dan kan Budget Ongedierte Bestrijden je helpen met diverse valletjes voor het vangen van fruitvliegjes.

LEES OOK
Waar komen fruitvliegjes vandaan

Heb jij tips tegen fruitvliegjes ? Deel ze dan hieronder in het reactieveld en help andere met jou ervaringen. 

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Ook handig bij jouw bestelling