#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Tips tegen Vleesvliegen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Tips tegen Vleesvliegen

Producten: aasviegen, tips tegen vliegen, vliegen horeca

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

elektronische vliegenmepper-vliegenvanger fly shock and flash
Elektronische vliegenmepper fly-schock+ BSI
9,97
professionele - insectenlamp - vliegenlamp - budget ongedierte bestrijden
Insective iTrap50 – professionele vliegenlamp
114,97
Armadilha-vliegenlamp-budget ongedierte bestrijden
Insective Armadilha 15 insectenlamp
39,95
vliegenval - vliegenzak - vliegenvanger - flyzone
Vliegenval - Vliegenzak - Vliegenvanger - Flyzone XL
9,95

Over Vleesvliegen

Vleesvliegen zijn zeer onhygiënische vliegen. Ze voeden zich met rottend vlees en andere rottende organische stoffen, en leggen er hun eitjes op. Ze komen af op voedselresten en het zijn dragers en verspreiders van bacteriën en virussen. Ze strijken neer op vlees en vleeswaren.  Het landen op vlees en vleeswaren kan ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Het is zaak dat vlees en vleeswaren niet langdurig open en bloot in keukens liggen. Wees daar streng op en hou toezicht. Dit is zeer belangrijk voor bedrijven waar met voedingsmiddelen wordt gewerkt.

Eitjes van vleesvliegen

Vleesvliegen leggen vliegensvlug hun eitjes tussen producten en je ziet het de volgende dag pas. Na 1 dag zijn de eitjes al made geworden zijn. Je kent ze wel die kronkelende witte slanke vieze wormen van nog net geen centimeter lang. Heel erg vies en zeer onhygiënisch. In de zomerdag is de vleesvlieg een zeer onaangenaam insect.

Enkele kenmerken van de vleesvlieg zijn :

 • Ze worden 1 tot 1,5 centimeter groot
 • Afhankelijk van het soort vleesvlieg hebben ze een andere kleur
 • Ze ondergaan een volledige gedaanteverwisseling
 • Het vrouwtje kan wel honderden eitjes leggen
 • Verpopping doen ze meestal in de grond

Enkele soorten vleesvliegen

Blauwe vleesvlieg = heel donkerblauw en heeft rode ogen
Groene aasvlieg = glanzend groen
Grauwe vleesvlieg = grijs en heeft ook rode ogen

Levensstadia van vleesvliegen

Er worden eitjes gelegd op vlees, vleeswaren, rottend organisch afval of uitwerpselen van dieren. Na 1 dag worden deze eitjes larven. Ze zijn voor 6-12 dagen larve. Daarna verpoppen ze zich voor de duur van 8 – 13 dagen. Meestal doen ze dat in de grond.  Een imago (volwassen vlieg) leeft ongeveer 5 weken.

Wist je dat de volwassen vliegen die je ziet maar 15 % is van de totale vliegen populatie. De andere  85% bevindt zich nog in een ander levensstadium als ei, made of pop.

Hoe leven vleesvliegen ?

Wijfjes komen op vlees of rottend organisch materiaal af. De geur van rottend vlees ruiken ze op kilometers afstand. Eitjes leggen doen ze op dode beesten, vlees en vleesresten in een keuken, in ander rottend materiaal, of in uitwerpselen.  Binnen in gebouwen leggen vleesvliegen hun eitjes op dode ratten, muizen of vogels. 

Maden verschuilen zich op donkere plekken in naden en kieren. Verpoppen doen ze meestal in de grond.  Volwassen vliegen heten imago`s. Deze zoeken het licht juist op en gaan dan paren.

Tips ter voorkoming van vleesvliegen !

 • Laat geen vlees open en bloot liggen in de keuken
 • Laat geen vleeswaren liggen in de keuken of op de eettafel
 • Laat geen dode dieren liggen (ruim bijvoorbeeld een dode muis direct op)
 • Zorg dat afval goed afgesloten staat en laat het niet staan. 
 • Zet afval s`nachts in een koeling 
 • Maak werktafels en bladen goed schoon
 • Voorzie ramen en deuren van horren
 • Zoek goed naar de bron van vleesvliegen
 • Laat geen vuile vaat staan

Hygiëne is zeer belangrijk om overlast van vleesvliegen beheersbaar te houden. Vleesvliegen kunnen ziekteverwekkende organismen verspreiden, zoals virussen en bacteriën. Bij vee, voornamelijk schapen, kunnen gezondheidscomplicaties als gevolg van myiasis optreden wanneer de dieren niet regelmatig gecontroleerd worden door hun verzorgers. Daarnaast kunnen de vliegen vlees en vleeswaren verontreinigen.

7 tips tegen overlast van vliegen in de horeca

Het mooie weer staat voor de deur en direct kunt je al meer overlast van vliegen ervaren. Er zijn veel verschillende soorten vliegen. De meest voorkomende zijn de huisvlieg of kamervlieg, klustervlieg, fruitvliegen en vleesvliegen.  Vliegen hebben goed ontwikkelde zintuigen voor geur en smaak. Smaakzintuigen van vliegen zitten in de poten. Als ze ergens op landen proeven ze direct of iets eetbaar is of niet.

Vliegen die je ergens op ziet zitten zijn vaak bezig met het poetsen van hun poten. Ze houden zo hun zintuigen die in verschillende lichaamsdelen zitten schoon. Vliegen zijn onhygiënisch en ze verspreiden ziekteverwekkende bacteriën. Ze maken een irriterend zoemend geluid. 

Overlast van vliegen in een horecagelegenheid is irritant en onhygiënisch voor gasten en medewerkers.

Tips tegen overlast van vliegen in een horecabedrijf

 1. Optimaliseren van de keukenhygiëne. Verwijder alle bronnen van voedsel. Laat voedsel niet onnodig lang buiten de koeling staan. Zorg dat vuilnisbakken afgesloten zijn. Laat geen vuile vaat staan. Ruim kruimels en resten op. Veeg tussentijds de vloer. Maak ook schoon onder randjes van werktafels en apparatuur. Maak de muren elke dag goed schoon. Laat geen vieze vuilnisbakken staan. 
 2. Sla voedselresten op in de koeling. Afval van groente en fruit en afval dat terug komt vanuit het restaurant dient in een aparte bak gedaan te worden.  Zeker in warme periodes gaat voedsel snel stinken en rotten. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op vliegen. 
 3. Sluit afval af. Wat voor afval het ook is, zorg dat alles in goed afsluitbare afvalbakken zit. Afval van voedsel sla dat op in de koelcel. Laat geen vuilniszakken open en bloot staan. Zorg dat containers goed afsluiten en dat er geen vocht van eten doorheen sijpelt. Dit gaat erg stinken en trekt veel vliegen aan.
 4. Maak het binnen donkerder. Vliegen komen af op licht. Maak uw horeca gelegenheid van binnen donkerder en vliegen zullen eerder naar buiten gaan. Sluit gordijnen en doe je zonwering uit.
 5. Maak een lichte plaats. Zoals gezegd komen vliegen af op licht. Als je een plaats hebt waar het wat lichter is zullen de vliegen zich daar concentreren en kun je ze daar dan ook gemakkelijker vangen. 
 6. Gebruik horren. Deuren en ramen staan vaak open. Dat is natuurlijk een begrijpelijke situatie als het lekker weer is. Gebruik om vliegen zoveel als mogelijk buiten te houden, horren voor ramen en deuren. 
 7. Gebruik professionele vliegenlampen. Gebruik professionele uv-a lampen. Gebruik armaturen die gebruiksvriendelijke zijn en die met lijmplaten vangen. Lijmplaten werken hygiënisch en vliegen spatteren niet uit elkaar, wat ze bij elektrocutie modellen wel doen. 

Overlast van vliegen heeft primair te maken met hygiëne. De beste methode om overlast van vliegen tegen te gaan is het optimaliseren van de algehele bedrijfshygiëne. 

Zie hier al onze producten tegen vliegen

Lees ook
Professionele vliegenvanger

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Wat te doen tegen overlast van aasvliegen

Wat te doen tegen overlast van aasvliegen

De huisvlieg en andere aasvliegen De huisvlieg en andere soorten aasvliegen kunnen hinderlijke overlast bezorgen, maar dat is niet alles.…
Let hier op met het kopen van insecten- en vliegenlampen

Let hier op met het kopen van insecten- en vliegenlampen

Budget Ongedierte bestrijden kan je helpen met insectenlampen ook wel vliegenlampen genaamd. Ons assortiment insectenlampen bestaat uit diverse modellen voor…
Professionele Vliegenvanger

Professionele Vliegenvanger

Vliegenvanger voor buiten De professionele Flyzone vliegenvanger is voor het effectief wegvangen van vliegen voor buiten, in stallen en maneges,…
Ook handig bij jouw bestelling