Groothandelsprijzen tot 10% korting!

TIPS zelf een wespennest bestrijden

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
TIPS zelf een wespennest bestrijden

Producten: wespen bestrijden, wespennest bestrijden, zelf wespennest bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

insective wespenval
Wespenval - Insective - Beste Keus
8,95
Professionele Wespenhandschoenen - Large
18,50
luxan-wespenspray-wespennest bestrijden.
Luxan Wespenspray
13,95

Zelf een wespennest bestrijden of een professional laten komen

Heb je last van een wespennest in of rondom je huis dan is dat vaak een onaangename situatie omdat de wespen de rust kunnen verstoren. Vooral als je kleine kinderen hebt, je bent al wat ouder of er is iemand binnen het gezin die allergisch is voor een wespensteek. 

Het beste kun je een professionele wespenbestrijder bellen, maar er zijn altijd mensen die zelf een wespennest willen bestrijden. Om zelf een wespennest te bestrijden raad ik je aan om beschermende kleding te dragen zodat je de kans op een wespensteek kunt verkleinen.  

Zelf een wespennest bestrijden…. hoe dan rekening met onderstaande tips

 1. Doe een allergietest. Ben er zeker van dat je het allergisch bent voor een wespensteek. Je kunt een allergietest laten doen bij je huisarts. Als blijkt dat je allergisch bent dan weet je zeker dat zelf geen wespennest kunt gaan bestrijden. Ben je niet allergisch dan kun je met een gerust hart zelf een wespennest bestrijden met in achtneming van onderstaande tips.
 2. Bel een professionele wespenbestrijder. In de meeste situaties kun je het bestrijden van een wespennest het beste overlaten aan professionals.

  Als het wespennest zich op een ongemakkelijke of moeilijk bereikbare locatie bevindt, zoals in een muur, in een heg of zolder of onder dakpannen, dan heb je zeker hulp van een professional nodig.

  Zelfs als je niet allergisch bent, kan het naderen van een wespennest zelfs ongelooflijk gevaarlijk zijn en zelfs dodelijk als er iets misgaat. Er gebeuren elk jaar veel ongelukken mee, dus wees goed voorbereid als je zelf een wespennest gaat bestrijden. 
 3. Overweeg om het wespennest met rust te laten. Als het wespennest zo ver van je huis verwijderd is dat het geen noemenswaardige bedreiging vormt, kun je overwegen om het met rust te laten, vooral als het tot een minder agressieve wespensoort behoort. Wespen zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem, omdat ze planten en bloemen bestuiven en ander tuin ongedierte eten, zoals rupsen, maar ook muggen en vliegen.
 4. Draag beschermende kleding. Het is erg belangrijk om beschermende kleding te dragen als je probeert om van een wespennest af te komen, om te voorkomen dat je wordt gestoken. Zelfs als je niet allergisch bent, kan een wespensteek pijnlijk zijn en daarom is het dragen van beschermende kleding in mijn ogen noodzakelijk.
 • Draag een lange spijkerbroek, sokken en laarzen, een trui met capuchon over je hoofd en wespen handschoenen. Doe over je hoofd een extra wespenpet en draag handschoenen waar wespen niet doorheen kunnen steken. 
 • Je kunt ook een sjaal om de onderste helft van je gezicht wikkelen en een veiligheidsbril of skibril dragen. Vaak is dit erg warm en niet comfortabel.
 • Als je een wespenspray gebruikt, zorg er dan voor dat de kleding oud is, omdat resten van de spray in de stof kunnen komen. Het beste is om de kleding onmiddellijk daarna te wassen.
 • Als je toevallig wordt gestoken, terwijl je het wespennest aan het bestrijden bent volg dan de instructies zoals hieronder opgegeven. 

Ga nooit op een ladder staan ​​om een ​​hoog wespennest te bereiken

Als je geen ervaring op ladders hebt ga er dan zeker niet op als een wespennest zich ergens hoog bevindt, zoals bij de dakrand op de tweede etage, of ergens hoog in een boom. Ik kom het maar al te vaak tegen dat men op een niet al te stevige ladder wil klimmen om zelf een wespennest te bestrijden. Doe dat aub niet!!!

Als je onervaren op een ladder staat, en je verstoort het wespennest dan is de kans groot dat ze je aanvallen. Als je niet weet dat dit plaats kan vinden, dan kunnen er grote ongelukken gebeuren, waarbij je ernstig verwond kunt raken. Zit een wespennest hoog bel dan altijd een lokale professionele wespenbestrijder.

Gebruik pesticiden (wespenspray) altijd veilig

Als je besluit om zelf een wespennest te bestrijden met een wespenspray, doe dat dan altijd op een veilige manier. Neem onderstaande adviezen in acht voor een veilige wespenbestrijding.

 1. Zorg dat er geen kleine kinderen en huisdieren in de buurt zijn. 
 2. Zorg dat het wespennest is afgezet zodat er ook na de bestrijding geen kinderen en huisdieren in de buurt kunnen komen. 
 3. Ruim dode wespen onder het bestreden wespennest op. Deze wespen hebben giftige wespenspray op zich zitten en zijn daarom ook giftig voor andere dieren. 
 4. Bereid je goed voor op zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 
 5. Lees de instructies op de wespenspray eerst goed door en neem die instructies serieus en voer de bestrijding uit zoals het op de verpakking staat aangegeven. 

Richt je vroeg in het jaar op wespennesten

wespen bestrijden - wespen bestrijding rosmalen - Brabant ongedierte bestrijding (122)

De tijd van het jaar waarin je ervoor kiest om een ​​wespennest te bestrijden, kan een enorme impact hebben op het al dan niet slagen. Om dit te begrijpen, is het handig om te weten hoe deze sociale wespen leven. 

 • In het vroege voorjaar zal de koninginnewesp (die in winterslaap was) een plek voor haar nest uitkiezen en een kleine structuur bouwen om het eerste nest van werkwespen te huisvesten. Zodra deze werkwespen volwassen, zullen ze onvermoeibaar werken om hun nest uit te breiden en hun koningin te beschermen.
 • De wespenkolonie zal de hele lente en zomer blijven groeien, totdat ze eind augustus haar hoogtepunt bereikt. Op dit moment kunnen sommige wespensoorten een wespennest gebouwd hebben waarin 500 tot enkele duizenden wespen zitten.
 • Bovendien wordt tegen het einde van de zomer het laatste leg wespen geboren. Dit broed bevat mannelijke wespen en de koninginnen van volgend jaar, dus de kolonie is erg beschermend tegen hen en wordt agressiever naar iedereen die het nest bedreigt.
 • Daarom is de beste tijd om een ​​wespennest te bestrijden zo vroeg mogelijk in het jaar, wanneer de kolonie kleiner is en de wespen minder agressief zijn. En als het je lukt om de koningin te doden, hoef je je geen zorgen te maken dat er in dat jaar een nieuw nest wordt gevormd op dezelfde plek.
 • Als je het wespennest echter pas laat in de zomer of herfst vindt, is het misschien niet nodig om het nest te vernietigen (afhankelijk van de locatie), aangezien vrieskoude nachttemperaturen de kolonie op natuurlijke wijze zullen doden. Dan kun je het nest in de winter gewoon laten zitten omdat het van nature uit afsterft.

Bestrijd zelf een wespennest tegen zonsonder- of zonsopgang

Als je van plan bent om zelf een wespennest te bestrijden dan kun je dat het beste doen tegen zonsondergang, of net na zonsopgang. Wespen zijn dan het minst actief, de meeste zitten in het wespennest, hun reactietijd is wat langzamer en ze zijn minder agressief. 

Plan een vluchtroute als je zelf een wespennest gaat bestrijden

Het klinkt misschien wat overdreven, maar ik wil je graag helpen met het beste advies. Ik weet wat er kan gebeuren als professioneel wespenbestrijder, en ik weet als geen ander hoe wespen kunnen reageren. Ik ben daarom goed voorbereidt en ik weet wat ik kan verwachten, jij als leek niet en daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden, en een vluchtroute hoort daar ook bij. 

Soms kan een wespennest op een plek zitten waar je niet gemakkelijk bij kunt komen. Dit betekent dat je ook niet gemakkelijk weg kunt komen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen spullen of andere obstakels in de weg liggen voor als je moet vluchten. 

Obstakels kunnen zijn:

 • kinderspeelgoed
 • tuingereedschap
 • tuinmeubels
 • steenstapels
 • houtstapels
 • en wat er nog meer in de weg kan liggen

Zelf een wespennest bestrijden….zo doe je dat

Zelf een wespennest bestrijden doe je het beste met een spuitbus wespenspray. 

 1. Draag beschermende kleding.
 2. Neem de tips van hierboven in acht.
 3. Doe de spuitlans op de spuitbus.
 4. Richt de spuitlans zo dicht als mogelijk op de ingang van het wespennest, en spray voor 10 seconden.
 5. Steek daarna de spuitlans in het midden van het wespennest en spray opnieuw voor 10 seconden.
 6. Verlaat het gebied van het wespennest.
 7. Laat de spray een nacht inwerken, en bekijk het wespennest de volgende ochtend. 
 8. Zie je nog steeds activiteit herhaal dan de bestrijding in de avond nog een keer. 
 9. Is de activiteit van het wespennest gestopt dan kun je het weghalen. Hou er een vuilniszak onder en laat het daar in vallen als dat mogelijk is. 
 10. Ruim het wespennest op en gooi het weg. 

Wespennest voorkomen

Je kunt een wespennest nooit voor 100% voorkomen, maar je kunt wel enkele preventieve maatregelen nemen die helpen dat je een nest in of rond je huis krijgt. Deze maatregelen zijn:

 • Maak openingen in je buitenmuur dicht. Ventilatie- en dilatatievoegen zijn heel vaak ingangen van wespennesten. Deze zijn eenvoudig en goedkoop dicht te maken met rvs wering gaas
 • Openingen rondom kozijnen waar stukjes voegsel uit zijn, zijn heel eenvoudig dicht te maken met voegenreparatiekit
 • Hang vroeg in het voorjaar een wespenvanger-wespenval op zodat je de koningin aantrekt en vangt. Hiermee voorkom je de vorming van een wespennest. 
 • Wees voorzichtig met fruitbomen. Fruitbomen, en vooral rottend, gevallen fruit werkt als een magneet voor wespen, denk dus twee keer na voordat je er een fruitboom te dicht bij je huis zet. Als je al fruitbomen hebt, is het een goed idee om regelmatig rijp fruit te oogsten en eventueel gevallen fruit van de grond op te rapen, en het weg te gooien voordat de wespen erbij kunnen.

Waarschuwing voor het zelf bestrijden van een wespennest

 1. Is een wespennest door beweging of een andere reden geïrriteerd, wacht dan met de bestrijding en doe het een dag later.
 2. Bestrijdt alleen kleine wespennesten zelf, en neem geen onnodig risico.
 3. Neem na de bestrijding direct afstand van het wespennest omdat de wespen dan agressief zijn en en direct steken. 
 4. Bereid je goed voor en gebruik degelijke materialen. 
 5. Bij twijfel of onzekerheid bel dan een professionele wespenbestrijder.  

Zie hier al onze producten tegen wespen

Lees ook
Zelf veilig een wespennest bestrijden

Wespennest bestrijden in Rosmalen en omstreken

Ben je woonachtig in Rosmalen, Den Bosch, Vught, Vlijmen, Cromvoirt, Berlicum, Nuland of een omliggend ander dorp, en je wilt zelf geen wespennest bestrijden, laat het dan door een professionele wespenbestrijder doen.

Brabant Ongedierte Bestrijding is een professionele wespen bestrijder en actief in bovenvermelde dorpen en stad. Brabant Ongedierte Bestrijding heeft als motto ” vandaag gebeld is vandaag hulp”

Kijk hier op de website van Brabant Ongedierte Bestrijding

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

4 reacties

 1. Bij ons op de petanque vereniging zit een wespennest in de grond. De beestjes vliegen af en aan. Er lopen veel mensen langs. Gelukkig hebben ze het nog niet in de gaten.
  Is het verstandig om het nu te verwijderen of is het niet nodig omdat het seizoen op zijn end loopt?

  1. Beste Herman, excuus voor mijn late reactie. Afhankelijk van het weer kan het wespennest nog best lang actief blijven. Een wespennest in de grond adviseer ik wel om door een professional te laten bestrijden of je moet er zelf ervaring mee hebben. Met vriendelijke groet Francois

 2. Informatieve site. Bij ons zit een behoorlijk wespennest in de schoorsteen. Voor de zekerheid de vraag in hoeverre dit nest nu begin december nog bewoond is. Indien er geen leven meer in zit kan ik de schoorsteen gewoon kan gaan vegen?

  Al vast bedankt voor het antwoord.
  Groeten
  Marcel

  1. Beste Marcel, dank voor je compliment. De kans dat het wespennest nu uitgestorven is is redelijk aanwezig. Mochten er nog levende in zitten dan zullen ze erg traag zijn. Dit is een beetje afhankelijke van waar het wespennest precies zit. Laat de schoorsteenveger eerst even kijken of het niet meer actief is om verassingen te voorkomen. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

Zelf veilig een wespennest bestrijden

Zelf veilig een wespennest bestrijden

Wespennest bestrijden Heb je last van een wespennest dan wil je daar iets aan gedaan hebben. De meeste mensen kiezen…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling