TIPS zilvervisjes bestrijden

Tips & advies over ongedierte

TIPS zilvervisjes bestrijden

Producten: zilvervisjes bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch
4 - Elektronische Muizenverjager
94,96
luxan-spray-tegen-zilvervisjes-zilvervisjesspray
Luxan Zilvervisjesspray
10,65
zilvervisjesval - papiervisjesval - budget ongedierte bestrijden - 5x
Zilvervisjesval - Papiervisjesval - Insective - 5 stuks
7,35
ditaomeeenaarde voedselkwaliteit budget ongedierte bestrijden
500 gram - Diatomeeenaarde - Kiezelgoer - Voedselkwaliteit
7,95

TIPS – Zilvervisjes bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Zilvervisje bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen is een manier waarmee je het duurzaamste effect bewerkstelligd. Zilvervisjes bestrijding met chemische bestrijdingsmiddelen is van tijdelijke aard omdat het giftige chemische bestrijdingsmiddel maximaal 8 weken effectief is.  Residueel werkend gif dat vaak wordt gebruikt komt niet overal, simpelweg omdat je er niet bij kunt en het is maximaal 6 weken werkzaam. 

Zilvervisjes bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen is geen optie met kleine kinderen en huisdieren omdat het gif moet blijven zitten zolang het werkzaam is. Kinderen die er met hun handen aan komen kunnen het gif opnemen en dat is schadelijk voor hun gezondheid.  Als er niets aan de omstandigheden wordt aangepast heeft bestrijding met chemische middelen geen langdurig effect. 

Met deze tips wil ik je graag helpen om een langdurig effect te creëren, waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.  

Witkalk tegen zilvervisjes onder laminaat

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn snelle, maar primitieve insecten. Bijna iedereen weet wel wat zilvervisjes zijn en heel veel mensen hebben ermee te maken in huis. De meeste mensen verwarren ze vaak met papiervisjes. Qua uiterlijk lijken ze ook erg veel op elkaar maar ze hebben wel degelijk ander leefgewoonte. Deze manier van zilvervisjes bestrijden kun je ook gebruiken in de strijdt tegen papiervisjes. Wist je overigens dat de meeste mensen last hebben van papiervisjes in plaats van zilvervisjes?

Zilvervisjes hebben een witte tot bruin-grijze, of blauw-zilveren kleur. Ze hebben een huid die, lijkt op van een vis, een beetje schubachtig. Ze bewegen snel en het kruipen lijkt erop alsof ze zwemmen. Zilvervisjes en papiervisjes zijn lichtschuw en verblijven daarom op donkere plekken, en komen daar als het donker is uit. Zilvervisje verblijven graag op wat vochtigere plekken, en papiervisjes op drogere plekken. 

Zilvervisjes kun je vinden op je badkamer, kelders en zolders waar het wat vochtiger is en onder je keukenblok. Ze zijn moeilijk te vinden omdat ze zich verschuilen in de kleinste kiertjes en spleten. 

Zilvervisjes worden door onze zuiderburen ook wel suikergast genoemd. 

Uiterlijke kenmerken van zilvervisjes

Zilvervisjes zijn vleugelloze insecten bedekt met schubben. Ze hebben een lengte van 7-12 mm. Qua uiterlijk hebben ze erg veel weg van papiervisjes en ovenvisjes. 

Een kenmerk waaraan je het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes kunt zien is aan de sprieten op hun achterlijf. Papiervisjes hebben 3 lange sprieten welke zo lang zijn als hun lijf. Zilvervisjes hebben aanzienlijk kortere sprieten aan hun achterlijf.

 • Ontwikkeling van zilvervisjes

  – Eistadium bij 25°C en 75% relatieve vochtigheid ca. 28 dagen.
  – Vervellen als larve 8 á 9 keer, en als volwassen vervellen ze ook nog.
  – Levensduur ca. 2 tot 3 jaar
 • Leefwijze van zilvervisjes

  – Verborgen leefwijze op donkere plekken. Ze zijn lichtschuw.
  – Ze eten meestal koolhydraten, granen, meel, stijfsel, lijm, papier, katoen.
  – Optimale leeftemperatuur is 25°C.
  – Ze houden van vochtigere omstandigheden.
  – Ze kunnen enkele maanden zonder voedsel

Voortplanting van zilvervisjes

Mannetjes laten een spermatofoor (spermacapsule) achter op donkere en relatief vochtige plekken. Vrouwtjes nemen deze spermatoforen op. De eitjes die hierdoor ontstaan worden door het vrouwtje het liefst op vochtige plekken gelegd, waardoor ze zich snel kunnen ontwikkelen als de temperatuur rond de 25°is. De eitjes worden gelegd in de kleinste kiertjes  en spleten op donkere plekken waardoor ze voor de mens haast niet waarneembaar zijn.  Zodra de eitjes zijn uitgebroed hebben de zilvervisjes het uiterlijk van een volwassen exemplaar alleen veel kleiner. 

Van ei tot volwassen exemplaar duurt 3 tot 4 maanden afhankelijk van de omstandigheden. Des te vochtiger het gebied des te sneller zullen ze zich ontwikkelen. 

Je merkt dat je zilvervisjes in huis hebt

Lange tijd heb je niets gezien en dan ineens duiken ze op. Je komt vroeg in de ochtend beneden, of je gaat `s nachts naar de wc, en ja hoor…..je ziet er 1, 2 of zelfs meer rond kruipen. Omdat deze insecten lichtschuw zijn zie je ze op donkere plaatsen zoals in kasten, en als het donker is op de muur of op de grond. In een douchebak of bad worden ze ook vaak aangetroffen. 

Als je merkt dat je zilvervisjes in huis hebt is het verstandig om maatregelen te nemen omdat de populatie alleen maar groter zal worden en niet kleiner. 

Je wilt definitief van zilvervisjes af komen

Zelf ben ik professioneel en gecertificeerd ongediertebestrijder. In de strijd tegen zilvervisjes heb ik geleerd dat er altijd meerdere maatregelen genomen dienen te worden om een duurzaam effect te verkrijgen. 

Wil je overlast van zilvervisjes duurzaam, veilig en milieuvriendelijk aanpakken dan die je een aantal maatregelen te nemen en niet maar één.  Alleen chemische bestrijding zal nooit een langdurige oplossing bieden.  Alleen valletjes plaatsen of alleen hun omgeving verstoren zal nooit een duurzaam effect creëren. Nee het zijn echt een aantal maatregelen die je zelf dient te nemen, en dan is nog de vraag of je er definitief vanaf kunt komen. 

Zilvervisjes leven namelijk ook in spouwmuren en onder dakplaten. Op deze plaatsen kun je ze simpelweg met geen enkel middel bestrijden. Via de spouw en dakplaten kunnen er dus altijd nieuwe exemplaren je huis in komen. Daarom is het noodzakelijk om meerdere maatregelen te nemen als je duurzaam zilvervisjes wilt bestrijden. 

TIPS – Zilvervisjes bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen

 1. Zorg dat de luchtvochtigheid onder de 50% komt. Zilvervisjes zullen dit niet overleven. 
 2. Laat geen vochtige doekjes in je keukenkastjes liggen.
 3. Leg kleding niet vochtig weg in je kast.
 4. Maak naden en kieren dicht rondom vloeren, in kasten, bedden en boven bij je spouw dicht met kit. Hiermee voorkom je dat er nieuwe exemplaren zich kunnen verschuilen en eitjes gaan leggen. Dit is een zeer belangrijke maatregel waarvan je direct resultaat zult merken. 
 5. Stook het niet warmer dan 22°C.
 6. Sla papier en spullen op in afgesloten plastic bakken en niet in kartonnen dozen. 
 7. Sla voedsel op in afgesloten plastic bakken. 
 8. Voorkom en repareer lekkages direct. Vocht is funest voor veel soorten ongewenste beestjes en schimmels waarvan je last kunt krijgen.
 9. Kit plinten van laminaat vloeren, maar ook van stenen vloeren af zodat er geen kiertjes aanwezig zijn. Dit is ook een zeer belangrijke tip waarvan je direct resultaat ziet. 
 10. Kijk regelmatig onder en tussen kleding die niet veel gebruikt wordt. Dit zijn ideale broedplaatsen. Leg er eventueel zilvervisjes valletjes bij.
 11. Repareer open naden van behang. Dit zijn schuilplaatsen bij uitstek.
 12. Controleer naden achter schilderijen en foto`s. ook dit zijn ideale schuil en broedplaatsen.
 13. Ventileer je huis elke dag zodat de luchtvochtigheid daalt.
 14. Stofzuig naden en kieren extra aandachtig. Besteed ook eens aandacht met stofzuigen aan kieren en naden van fotolijsten, kasten, bedden, vloeren en betimmeringen. Hiermee kun je de broedcyclus doorbreken en volwassen exemplaren weg nemen. 
 15. Zorg ervoor de je kruipruimte en/of kelder droog is. 

Hulpmiddelen die helpen tegen zilvervisjes

Heb je de maatregelen van hierboven genomen, of heb je er enkele van genomen dan ben je al heel goed op weg in de strijd tegen zilvervisjes. Je hebt ze schuil- en broedplaatsen ontnomen en je bent er bewust mee bezig. 

Dicht kitten van naden en kieren is een maatregel waarvan je direct het resultaat gaat merken. 

Ik ben ervan overtuigd en merk het ook in de praktijk dat het nemen van meerdere maatregelen het beste en duurzaamste resultaat oplevert. De combinatie van de tips opvolgen met de hulpmiddelen die ik hier onder opsom geeft goede resultaten.

Naast het uitvoeren van de hierboven gegeven tips kun je de toepassingen van hieronder extra doen voor een duurzaam resultaat.

Toepassingen tegen zilvervisjes

 1. Plaatsen van elektromagnetische dierverjagers oftewel muizenverjagers hebben ook een afstotend effect op zilvervisjes. Hiermee creëer je een omgeving die zilver- en papiervisjes niet prettig vinden waardoor ze uit hun schuilplaats komen, en je ze gemakkelijker vangt met zilvervisjes valletjes. Let wel dat elektronische – elektromagnetische units een hulpmiddel zijn en dat ze een belangrijk onderdeel vormen van alle te nemen maatregelen samen.  
 2. Plaatsen van zilvervisjes valletjes met lokstof/voedsel waar ze dol op zijn. Hiermee van je kleine en volwassen exemplaren waardoor je de cyclus doorbreekt en voortplanting kunt voorkomen. 
 3. Verstuiven van diatomeeënaarde. Zilvervisjes die hier overheen kruipen drogen zeer snel uit en het stoot nieuwe exemplaren af. Diatomeeënaarde kun je eenvoudig aanbrengen op verlaagde plafonds, onder je keukenblok en op andere plekken waar je niet vaak komt of die moeilijk toegankelijk zijn.

Zilvervisjes spray

Zilvervisjes voor 100% uitschakelen is utopie omdat  simpelweg niet altijd alle plekken bereikt kunnen worden waar deze irriterende insecten verblijven. Zilvervisjes verschuilen zich in de meest moeilijk en onbereikbare plaatsen. Om die reden willen nog steeds veel mensen zilvervisjes spray gebruiken. Wil je zilvervisjes spray gebruiken neem er dan één met een langdurige residuele werking. 

Advies van BOB is echter om zilvervisjes spray als hulpmiddel en als laatste middel in te zetten. Plekken die je hebt behandelt met zilvervisjes spray kun je 4 tot 6 weken niet afdoen of schoonmaken met water omdat je dan het werkzame residu wegpoetst. Gebruik geen zilvervisjes spray op plekken waar kleine kinderen kruipen of waar huisdieren komen.

luxan-spray-tegen-zilvervisjes-zilvervisjesspray

Tips zilvervisjes opvolgen voor beste resultaat

Volg je bovenstaande TIPS op, en voer je de nodige acties uit dan ga je absoluut een positief resultaat op korte termijn merken. De combinatie van maatregelen en genoemde toepassingen zullen gezamenlijk voor een duurzaam effect zorgen. 

LEES OOK
Witkalk voor het weren van zilvervisjes onder laminaat en houten vloeren.
Bedwantsen weren met diatomeeenaarde
Handleiding diatomeeenaarde

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Waar komen zilvervisjes vandaan en hoe krijg je ze duurzaam onder controle

Waar komen zilvervisjes vandaan en hoe krijg je ze duurzaam onder controle

Waar komen zilvervisjes vandaan Zilvervisjes zijn kleine primitieve insecten die zoals de naam al zegt zilverkleurig zijn en zich voortbewegen als…
Zilvervisjes

Zilvervisjes

Wat zijn zilvervisjes? Zilvervisjes zijn kleine vleugelloze insecten. Terwijl de meeste soorten hun tijd doorbrengen in rottend materiaal, bladafval en…
Verjaag en voorkom zilvervisjes in je huis - tips en adviezen die echt werken

Verjaag en voorkom zilvervisjes in je huis - tips en adviezen die echt werken

Zilvervisjes, Lepisma saccharina , zijn duidelijk geen vissen. Hun bijnaam komt van hun zilveren kleur en de manier waarop hun…
Witkalk tegen zilvervisjes onder laminaat

Witkalk tegen zilvervisjes onder laminaat

De oplossing tegen zilvervisjes onder je nieuwe laminaat vloer Ben je van plan om een laminaat vloer te gaan leggen…
Ook handig bij jouw bestelling