#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Verjaag en voorkom zilvervisjes in je huis – tips en adviezen die echt werken

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Verjaag en voorkom zilvervisjes in je huis – tips en adviezen die echt werken

Producten: zilvervisjes, zilvervisjes bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

witkalk-natuurkalk-verfroller-budget ongedierte bestrijden
Verfroller
2,48
Kwast-tbv-natuurkalk-witkalk-3
Witkwast 12cm
2,99
Witkalk-Natuurkalk-5-kg
5 kg Witkalk - Natuurkalk - PestiNext
31,95
Witkalk-Natuurkalk-2,5-kg
2.5 kg Witkalk - Natuurkalk - PestiNext
18,25

Zilvervisjes, Lepisma saccharina , zijn duidelijk geen vissen. Hun bijnaam komt van hun zilveren kleur en de manier waarop hun lichaam heen en weer beweegt, zij aan zij, zoals vissen wanneer ze bewegen.

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Voor veel mensen zijn zilvervisjes als een nachtmerrie. Zou het komen door hun prehistorische uiterlijk en het gesegmenteerde lijf met uitstekende pootjes en lang sprieten aan de voor en achterkant?……Of kan het zijn dat je ervan schrikt als je ze `s nachts tegen komt op de badkamer, in de keuken, op de wc, of net zoals een klant van de week dat een groot deel van de huiskamer vloer was bedekt met deze irriterende insecten?

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine vleugelloze insecten. Ze leven 2 tot wel 8 jaar en ze danken hun naam aan hun zilverachtige kleur en de manier waarop de wiebelend lopen zoals een vis in het water zwemt. Ze worden vaak verward met het papiervisje omdat ze erg veel op elkaar lijken qua uiterlijk. 

Verschil tussen zilver- en papiervisje

Een belangrijk kenmerkend verschil is dat zilvervisjes aan hun achterlijk twee korte en één lange spriet hebben, en papiervisje hebben 3 lange sprieten aan hun achterlijf. De leefomstandigheden verschillen aanzienlijk van elkaar. 

In de meeste gevallen hebben we met papiervisjes te maken maar in de volksmond gebruikt men meestal de naam van het zilvervisje. 

Waarom zilvervisje het leuk vinden in je huis

De mens biedt niet alleen aan zilvervisjes ideale leefomstandigheden, maar aan heel veel meer ongewenste beestjes. Waarom zilvervisje en ook papiervisjes het zo leuk vinden in je huis is als volgt: 

 • Er is genoeg te eten. Zilvervisjes hebben de neiging om suikerachtige stoffen te eten die ook wel polysachariden worden genoemd. Deze zoetstoffen komen in tal van producten voor die in huis aanwezig zijn zoals:
 • koolhydraten
 • meel
 • boekenlijm
 • granen
 • tapijtvezels
 • stoffen
 • meubels
 • Er zijn voldoende schuilplaatsen. Naden, kiertjes, en spleten bij plinten, meubels, kasten, schilderijen, fotolijstjes, vloeren en dozen. Allemaal plekken waar zilvervisjes hun eitjes kunnen leggen welke voor ons onzichtbaar zijn.
 • Vochtige omgeving. Zilvervisjes en papiervisje gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid, welke standaard in de meeste huizen aanwezig is. Zilvervisjes kunnen echter niet overleven als de luchtvochtigheid beneden en 50% is, en papiervisjes daarentegen kunnen een luchtvochtigheid van 35% overleven. Papiervisjes zijn daarom lastiger te bestrijden en onder controle te krijgen. 
 • Plekken om te overleven. Er zijn in de meeste woningen plekken genoeg waar zilvervisjes zich ongestoord kunnen voortplanten. Dit geeft ze de kans om uit te groeien tot een ware plaag, en om een behoorlijk hoge leeftijd te bereiken tot wel 8 jaar. Overigens over de leeftijd valt te twisten. geleerden hier zeggen dat ze 2 tot 3 jaar kunnen worden en in de USA zeggen ze dat ze tot wel 8 jaar kunnen worden, maar dat is maar een detail.

Waar kun je zilvervisjes in huis tegenkomen?

Zilvervisje kom je over het algemeen tegen op plekken waar de luchtvochtigheid relatief hoog is, en waar het lekker warm is. 

De natuurlijke habitat van zilvervisjes is in bladafval en in andere natuurlijke spleten, zoals onder rotsen en boomstammen. Zilvervisjes worden aangetrokken door donkere en vochtige plaatsen, dus dit helpt verklaren waarom ze je huis binnenkomen. 

Als ze eenmaal binnen zijn, blijven ze rondhangen als ze voedsel vinden. Omdat zilvervisjes zich goed kunnen verstoppen en relatief lang kunnen leven, is het gemakkelijk voor de populatie om in je huis te groeien zonder dat je het doorhebt, en ineens zijn ze er.

10 Tips om zilvervisjes te voorkomen

Hier enkele tips van BOB om te voorkomen dat zilvervisjes een probleem in je huis of bedrijf worden.

 1. Bewaar voedsel in afgesloten plastic bakken, zodat het niet toegankelijk is voor deze insecten.
 2. Maak regelmatig schoon. Zilvervisjes, maar ook papiervisjes houden van deeltjes die zetmeel (koolhydraten) of sachariden (suikers) bevatten. Kruimels op een bankstel of stoel om maar een voorbeeld te geven. 
 3. Verwijder items met lijm. Kartonnen dozen, oude tijdschriften, bevatten materialen waarvan zilvervisjes kunnen leven. Wil je ze toch bewaren doe dat dan in afgesloten plastic bakken.
 4. Bewaar geen oude kleding. Kleding is van stof en dus ook een voedingsmiddel voor zilvervisjes. Hoe vaak het voorkomt dat in kleding gaten worden gevreten is iet te schatten, maar het gebeurd heel veel. Wil je oude kleding toch bewaren dan is ook hier het advies om dat te doen in afgesloten plastic bakken. 
 5. Ruim etensresten op. Vooral na het ontbijt en middageten is het belangrijk dat broodkruimels worden opgeruimd. 
 6. Maak naden en kiertjes dicht. Dit wordt vaak gezien als een hele klus, maar het is er wel één waarvan je direct het verschil gaat merken. Naden en kieren afkitten helpt direct. Je ontneemt zilvervisjes hun schuilplaats waardoor je de broedcyclus doorbreekt en ze kunnen zich niet meer verstoppen. 
 7. Verlaag de luchtvochtigheid. Je kunt een luchtontvochtiger plaatsen maar te droge lucht is niet prettig om in te wonen. Zelf ben ik hier niet zo’n voorstander van omdat het minder aangenaam wordt in huis, maar het helpt zeker. 
 8. Ventileer met regelmaat. Ventileer je huis elke dag. Zet de ramen elke ochtend even open en als het kan doe je dat ook beneden. Ventileren is erg belangrijk om de luchtvochtigheid naar beneden te krijgen, en natuurlijk frisse lucht binnen te halen. 
 9. Verwijder plantafval. Heb je dode takken, rottend hout en of bladeren tegen je huis aan liggen dan zijn de zilvervisjes vandaar zo bij je binnen. 
 10. Stofzuig vaak. Hiermee verwijder je potentiële voedselbronnen voor zilvervisjes. 

Zilvervisjes en je gezondheid

Je hoeft je geen zorgen te maken dat zilvervisjes bijten of steken want dat doen ze niet. Ze dragen voor zover bekend ook geen ziekteverwekkende bacteriën of virussen met zich mee dus daar hoef je ook niet bang voor te zijn. 

Het is wel mogelijk dat je een allergische reactie krijgt wanneer je een plaag van zilvervisjes in je huis hebt. Het eiwit tropomyosine wordt aangetroffen in de vervelde exoskeletten en kan zelfs worden gecombineerd met andere allergenen die worden aangetroffen bij huisstofmijten. Deze combinatie kan sterke allergische reacties veroorzaken. 

Zoals gezegd zijn zilvervisjes aanzicht ongevaarlijke insecten. wanneer ze uitgroeien tot grote aantallen kunnen ze schade aanrichten aan waardevolle spullen spullen zoals dure kleding en schilderijen. Sommige mensen kunnen er allergische reacties van krijgen en dat is heel vervelend. Enkele allergische symptomen zijn:

 • jeuk
 • ophoping van slijm
 • hoesten

Hoe kom je duurzaam van zilvervisjes af

Ik gebruik hier met nadruk het woord duurzaam omdat ik ervan overtuigd ben dat je overlast van zilvervisjes nooit met maar één actie duurzaam kunt oplossen. Voor een duurzaam (langdurig) effect dien je in mijn ogen als professioneel ongediertebestrijder altijd meerdere maatregelen te nemen om tot het beste resultaat te komen. 

Ik kan bij je thuis een behandeling komen doe tegen deze insecten, maar als je mijn adviezen niet opvolgt zal het probleem terug blijven komen. Een huis helemaal zonder zilvervisjes is in mijn optiek utopie en absoluut niet mogelijk. 

Wat wel mogelijk is dat je ze onder controle krijgt en kunt houden. Ik som hieronder enkele cruciale maatregelen op waarvan ik echt geloof dat je ze moet nemen om uiteindelijk tot het beste resultaat te komen. Even de overlast voor 3 maanden oplossen kunnen we allemaal, maar het gaat er juist om dat je er jarenlang plezier van hebt. Om die reden dat je meerder maatregelen dient te nemen. 

Je kunt heel veel zelf doen en je kunt daarnaast ook nog een professioneel ongediertebestrijder inschakelen als de overlast erg groot is. In samenspraak met hem of haar kun je overleggen wat je zelf doet en wat je laat doen. Soms kan het handig zijn om eerst een bestrijding uit te laten voeren en dat je de andere maatregelen zelf neemt. 

Manieren om zilvervisjes duurzaam onder controle te houden

Hier gebruik ik ook weer bewust de woorden duurzaam en onder controle houden. Nogmaals je huis helemaal vrij van zilvervisjes krijgen is niet mogelijk. Dit is niet mogelijk omdat ze in je spouw, in je kruipruimte, onder dakbeschot en in holle ontoegankelijke ruimtes zitten. Je kunt er simpelweg niet bij komen. 

Om een simpel voorbeeld te geven, een laminaat vloer in je huis. Niemand kan er nog ooit onderkomen. Stel een ongediertebestrijder spuit rondom een residueel werkend gif. Dit gif is 6 weken werkzaam. Denk je dan dat alle zilvervisjes bestreden zijn????? Ik geef je op een briefje dat het niet zo is. 

Daarom zal ook niemand je een lange garantie willen geven op de bestrijding ervan. Elke ongediertebestrijder weet dat ze overal kunnen zitten. Er is echter wel één oplossing om je huis vrij te krijgen van zilvervisjes en dat is door het te verwarmen, maar je wilt niet weten wat daar de kosten van zijn. 

Afhankelijk van de besmetting kun je onderstaande stappen ondernemen voor een duurzame oplossing tegen zilvervisjes. Ik ga er hier even van uit dat er een behoorlijke besmetting is en niet zomaar een paar. 

 1. Bel een deskundig ongediertebestrijder. Leg de situatie aan hem uit en laat hem langs komen. Vraag zijn visie en hoe hij of zij het probleem aan wil pakken. Vraag om kosten te besparen of het mogelijk is om het plan gezamenlijk uit te voeren. 
 2. Plan van aanpak. Naar aanleiding van een inspectie van de ongediertebestrijder maakt hij of zij een plan van aanpak. Bespreek dit samen en maak afspraken wie wat doet. 
 3. Bestrijding uitvoeren. De ongediertebestrijder voert een bestrijding uit. Dit kan hij doen middels een residueel (langwerkende) spray (max 6 weken) en of met een gel. 
 4. Uitwerken bestrijding. Geef de bestrijdings actie even de tijd om zijn werk te doen. Neem hier 5 tot 6 weken voor. Je kunt langer wachten om te zien hoe lang het werkelijke effect is van de bestrijding. Als ik een dergelijk plan met een klant maak dan adviseer ik om 6 weken te wachten en dan te beginnen met de vervolgstappen.

Is de besmetting niet ernstig dan hoef je geen ongediertebestrijder in te schakelen. BOB heeft diverse producten welke zeer goed werken tegen zilvervisjes en die je gemakkelijk zelf kunt nemen. Gebruik wel altijd alle producten volgens de handleiding en voorschriften. 

Vervolgstappen voor een duurzame beheersing van zilvervisjes

 1. Naden en kieren dicht kitten. Dit is 1 van de belangrijkste acties die je kunt nemen. Hiermee voorkom je dan nieuwe zilvervisjes zich weer kunnen gaan verschuilen en voortplanten. Dat is wat je juist niet wilt. In het kader van een duurzame beheersing is dit de meest cruciale stap. 
 2. Gebruik diatomeeënaarde van voedselkwaliteit. Dit is een 100% natuurlijk, niet giftig en duurzaam werkend product dat zeer goed werkt tegen zilvervisjes. Breng een dun stofachtig laagje aan onder je keukenblok, boven je verlaagd plafond in je badkamer, in holle ruimten en ander plekken waar de ongediertebestrijder niets heeft kunnen doen. BOB heeft diatomeeënaarde van voedselkwaliteit.
 3. Plaats valletjes. Zet valletjes neer op plekken waar je eerst altijd zilvervisjes zag. Dit is een mooie manier om te monitoren, maar ook om direct weg te vangen mochten er nog een paar aanwezig zijn. Zeer goede en beproefde valletjes zijn de S-trap valletjes van Insective. Deze vallen niet zo op, zijn transparant en bevatten een lokstof van voedselkwaliteit en kunnen lang blijven staan. 
 4. Plaats elektronische dierverjagers. Als professioneel ongediertebestrijder werk ik zelf al sinds 2012 met elektronische dierverjagers. In de praktijk is gebleken dat ze een heel goed hulpmiddel zijn bij het duurzaam onder controle houden van zilvervisjes.
 5. Bewustwording. Dit is iets wat eigenlijk voor alle soorten ongewenste beestjes geldt. Ga bewust om met algehele hygiëne, ga bewust om met voedsel en ge bewust om met de te nemen maatregelen. Het helpt je echt met een duurzame oplossing. 

Hier vind je meer producten tegen zilvervisjes.

Bonus TIPS tegen zilvervisjes

 1. Probeer de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden. Zilvervisje overleven het niet als de luchtvochtigheid 50% of lager is. Kijk even of het voor jou dan nog wel comfortabel is in huis. 
 2. Leg geen vochtige doekjes in je keukenkastjes. Laat ze eerst drogen. 
 3. Leg kleding niet vochtig weg.
 4. Stook het niet warmer dan 22°C. Daarboven wordt de temperatuur optimaal voor de ontwikkeling van zilvervisjes.
 5. Sla papier op in afgesloten plastic bakken en niet in kartonnen dozen.
 6. Repareer naden in behang.
 7. Controleer regelmatig achter schilderijen aan de muur.
 8. Stofzuig naden en kieren van meubels, fotolijstjes, betimmering, vloeren, bedden en kasten. 
 9. Repareer lekkages direct.
 10. Zorg dat je kruipruimte droog is. 

Nou ik ben ervan overtuigd dat je nu kennis genoeg in huis hebt om overlast van zilvervisjes in meer en mindere mate in je huis duurzaam te verminderen en onder controle te houden. 

Ben je van plan om laminaat vloer te gaan leggen?……… dan adviseer ik je om dit artikel over zilvervisjes onder laminaat eerst even te lezen. het voorkomt je veel overlast, stress en kosten achteraf.

LEES OOK
Tips tegen zilvervisjes

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

PestiNext Insect Stop Pro

PestiNext Insect Stop Pro

Insect Stop Pro PestiNext Insect Stop Pro is een 100% biologisch afbreekbaar, en niet giftig product dat werend en afschrikkend…
Waar komen zilvervisjes vandaan en hoe krijg je ze duurzaam onder controle

Waar komen zilvervisjes vandaan en hoe krijg je ze duurzaam onder controle

Waar komen zilvervisjes vandaan Zilvervisjes zijn kleine primitieve insecten die zoals de naam al zegt zilverkleurig zijn en zich voortbewegen als…
Zilvervisjes

Zilvervisjes

Wat zijn zilvervisjes? Zilvervisjes zijn kleine vleugelloze insecten. Terwijl de meeste soorten hun tijd doorbrengen in rottend materiaal, bladafval en…
Witkalk tegen zilvervisjes onder laminaat

Witkalk tegen zilvervisjes onder laminaat

De oplossing tegen zilvervisjes onder je nieuwe laminaat vloer Ben je van plan om een laminaat vloer te gaan leggen…
Ook handig bij jouw bestelling