#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Voerdoos ratten en muizen – Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Voerdoos ratten en muizen – Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Producten: aasstation, lokaasdepot, voerdoos

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Geen producten gevonden.

Hiervoor zijn voerdozen voor ratten en muizen bedoelt

Een voerdoos voor ratten of muizen is bedoelt om giftige bestrijdingsmiddelen zoals muizen- en rattengif op een veilige manier te zetten. Zodanig veilig dat kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren niet bij het giftig lokaas kunnen komen. 

Om schade van ratten en muizen onder controle te krijgen wordt nog steeds vaak gebruik gemaakt van rodenticiden (muizen- en rattengif). Het gebruik van voerdozen, lokaas stations of ook wel lokaasdepots genaamd is een must om doorvergiftiging naar andere dieren te beperken en om de veiligheid te waarborgen.

ratten-tunnel-rattenvoerdoos-rattenkist-rattenvergif-PestiNext

Functie van voerdozen – lokaasdepots – aasstations voor muizen en ratten

Voerdozen voor ratten en muizen kun je voor twee doeleinden gebruiken. Je kunt er giftig lokaas voor het bestrijden van deze knaagdieren in doen. Het lokaas is dan beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld regen. Je kunt er ook niet giftig lokaas in doen om te monitoren of er activiteit is van ratten of muizen.

De functie van voerdozen is dat je bestrijdingsmiddelen veilig en afgeschermd kunt plaatsen en daar waar nodig vast kunt zetten aan de grond of muur. Een papieren lokaasdepot is niet geschikt voor het zetten van giftige lokazen omdat je deze niet vast kunt zetten en omdat ze kapot gescheurd kunnen worden. Gebruik om die redenen altijd professionele aasstations.

Voordelen voerdozen – lokaasdepots – aasstations voor muizen en ratten

 1. ze beschermen aas tegen regelval
 2. ze beschermen aas tegen stof
 3. ze beschermen aas tegen de zon
 4. ze geven knaagdieren zoals muizen en ratten een beschermende plek om zich te voeden
 5. ratten en muizen voelen zich veiliger in een beschermde plek zoals een aasstation
 6. ze houden kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren weg bij vergift en klapval
 7. ze geven de applicator gemakkelijk toegang
 8. ze voorkomen morgen van giftig lokaas
 9. ze zijn eenvoudig te controleren
 10. gemakkelijk vindbaar
 11. ze zijn ook te gebruiken om te monitoren 
 12. er kunnen gegevens op gezet worden middels een sticker
 13. aas blijft langer smakelijk

Soorten (giftig) lokaas om te gebruiken

Voerdozen voor ratten en muizen zijn ideaal bij het gebruik van algemeen verkrijgbaar muizen- en rattengif. De meeste van deze producten zijn rodenticiden met meerdere doses (anticoagulantia). Om dit aas effectief te laten zijn, moeten knaagdieren zich er enkele dagen mee voeden. Label Instructies op dergelijk lokaas vermelden meestal: “Zorg voor een ononderbroken aanvoer van aas gedurende ten minste 15 dagen of totdat tekenen van voeren zijn gestopt.”

Lokaas met meerdere doses is verkrijgbaar in verschillende vormen: losse granen, gepelleteerde graanmengsels, paraffinekorrels en in water oplosbare concentraten. Losse korrels en gepelleteerd aas worden vaak verkocht in kleine pakjes van papier, cellofaan of plastic. De pakketten kunnen intact in de aasdoos worden geplaatst, of kunnen worden geopend en de inhoud in de doos worden geplaatst. Deze pakketten zijn ook handig voor het plaatsen van aas in muurruimten, knaagdierholen en andere beperkte locaties. Ratten en muizen zullen meestal in het pakket knagen om aas te consumeren.

Alle soorten muizen- en rattengif op onze website zijn bedoeld voor particulier gebruik en zijn allemaal toegelaten voor de nederlandse markt. 

Waarschuwing: Buitengebruik van muizen- en rattengif is verboden. Je mag deze bestrijdingsmiddel dus alleen binnen in afgesloten ruimten gebruiken als particulier. Buitengebruik van rodenticiden mag alleen door gecertificeerde bestrijdingsbedrijven onder strikte voorwaarden worden toegepast. 

Plaatsing van aasstations – voerdozen – lokaasdepots

De juiste plaatsing van aasstations is net zo belangrijk als het gebruik van het juiste rodenticide. Ratten en muizen zullen geen aasstations bezoeken, ongeacht hun inhoud, als ze niet gunstig gelegen zijn in gebieden waar knaagdieren actief zijn.

Plaats daar waar mogelijk aasstations tussen de schuilplaats van de knaagdieren en hun voedselvoorraad. Plaats voerdozen in de buurt van knaagdierenholen, tegen muren of langs looppaden die door de ongewenste beestjes worden gebruikt. Knaagdieren zullen meestal niet hun best doen om aas te vinden. 

Huismuizen wagen zich zelden verder dan 10 tot 15 meter van hun nest of voedselbronnen, dus plaats aasstations niet meer dan 5 meter van elkaar in gebieden waar muizen actief zijn. 

Ratten staan ​​vaak wantrouwend tegenover nieuwe of onbekende voorwerpen. Het kan enkele dagen duren voordat ratten binnenkomen en zich voeden in aasstations.

Op boerderijen hangt de plaatsing van het voerdozen af van het ontwerp en het gebruik van het gebouw. In varkensstallen of pluimveestallen kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn om lokaasdozen te bevestigen aan muurlijsten, aan de bovenkant van scheidingswanden van de hokken, en op zolders of langs vloeren of steegjes waar knaagdieren actief zijn.

Plaats nooit voerstations waar vee, huisdieren of andere dieren ze kunnen omstoten. Gemorst aas kan een potentieel gevaar vormen, vooral voor kleinere dieren. Alle soorten aas voor knaagdieren zijn tot op zekere hoogte giftig voor andere dieren. Vooral varkens en honden zijn gevoelig voor anticoagulantia.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Veel mensen denken nog steeds dat giftige bestrijdingsmiddelen de beste en snelste oplossing bieden. Als professioneel ongedierte adviseur kan ik je zeggen dat dat niet zo is. Met de juiste preventieve middelen en meer bewustwording kan heel veel overlast van muizen, ratten en andere ongewenste overlastgevende beestjes worden voorkomen. 

voerdoos-aasstation-lokaasdepot-assorti-pestinext- muizen-ratten

Budget Ongedierte Bestrijden vertegenwoordigd het merk PestiNext. Dit is waarom.

Aasstations van PestiNext zijn gemaakt van hoogwaardig PP plastic, en zijn gemaakt volgens de “ deep dark technology”, waardoor ze een anti reflecterende toplaag hebben. Deze technologie zorgt ervoor dat de aasstations niet gaan schillen, en bestand zijn tegen grote verschillen van het weer. 

Of ze nu op een ijs koude of zeer warme plek staan maakt niet uit. PestiNext aasstations zijn gemaakt om al deze weersinvloeden te doorstaan. De PestiNext voerdozen zijn zo gemaakt dat je ze eenvoudig aan de grond vast kunt zetten.

Voordelen PestiNext voerdoos – aasstation – lokaasdepot

De voordelen van PestiNext aasstations zijn:

 1. Dark Deep Technology / anti reflecterende coating
 2. Heel gebruiksvriendelijk
 3. Donkere behuizing
 4. Gemakkelijk schoon te maken
 5. Ingebouwd slot
 6. Ergonomisch design
 7. Stevig en sterk
 8. Compact van formaat
 9. Zeer effectief
 10. Bestand tegen extreme weersomstandigheden

Voerdoos – aasstation voor giftig lokaas en voor klapvallen

PestiNext heeft aasstations enkel voor gebruik met giftig lokaas en ze hebben aasstations voor gebruik met klapvallen. In de laatste kun je ook giftig lokaas gebruiken.

PestiNext rattenvoerdozen waar enkel giftig lokaas in gebruikt kan worden en geen klapvallen zijn aanzienlijk platter van model en kunnen daardoor nog veel discreter worden geplaatst. 

Wil je geen giftig lokaas gebruiken dan zijn PestiNext aasstations voor gebruik met klapval ideaal. 

TIPS voor het plaatsen van aasstations

Plaats ratten voerdozen binnen in gebouwen op of bij looppaden van ratten. Probeer te achterhalen waar de knaagdieren zich verschuilen en plaats bij de in- en uitgangen ook aasstations. Plaats rattenvoerdozen voor ratten om de 5 tot 10 meter. Bedenk hierbij altijd dat je nooit teveel aasstations neer kunt zetten maar wel te weinig. 

Muizen voerdoosjes plaats je om de 3 tot 5 meter op looppaden en bij ingangen.

Gebruik je giftig lokaas doe dat dan altijd volgens de aanwijzingen op het etiket. Ga beheerst en bewust om met giftig lokaas. Plaats giftig lokaas altijd buiten bereik van kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren.

Voerdoos met klapval

Ratten en muizen bestrijden gaat ook heel erg goed met aasstations met daarin een klapval. Knaagdieren vangen met aasstations en klapval werkt soms sneller en effectiever dan met giftig bestrijdingsmiddel. Aasstations met klapval dienen wel wat vaker gecontroleerd te worden omdat de vangst anders gaat stinken, en waar al iets in zit kan op dat moment niets meer vangen. Regelmatige controle en leegmaken is van essentieel belang. 

Verantwoord gebruik van muizengif

Gebruik giftige bestrijdingsmiddelen altijd volgens voorschrift en wettelijke regels. Deze staan op de verpakking vermeld en houd je daar ook echt aan. Vanaf 2023 worden de eisen voor gebruik van muizengif aangescherpt en mogen er minder middelen verkocht worden voor het bestrijden van muizen

Ik wil het hier nog een keer benadrukken dat je geen muizen lokdoosjes met muizengif buiten mag zetten. Wil je buiten muizen vangen doe dat dan muizenklemmen in een lokaasdepot. Buiten Gebruik van muizengif is bij wet verboden. 

TIP: Zet muizen lokdoosjes altijd met de rug tegen muur of wand en niet los in een open ruimte. Muizen lopen van nature meestal langs wanden en muren en komen daar eerdere in contact met het lokaas of muizenklem. 

Zo gebruik je professionele muizen lokdoosjes

Hier geef ik je enkele tips hoe je het beste omgaat met professionele lokdoosjes voor muizen.

 • Draag altijd handschoenen.
 • Maak de lokdoosjes open met bijgeleverd sleuteltje. Doe de sleutel in het sleutelgat en draai de sleutel een kwartslag. Je kunt nu het deksel open maken.
 • Plaats het lokaas over of aan de meegeleverde pinnen. Lees voor gebruik ook altijd de voorschriften op de verpakking van het muizengif.
 • Doe het deksel dicht. Druk het deksel goed aan zodat je het vast hoort klikken.
 • Zet de muizenlokdoosjes op plekken waar je sporen van muizen ziet.
 • Bewaar overgebleven giftig lokaas altijd op een niet toegankelijke plek voor kinderen en huisdieren.
 • Gooi overblijfselen van giftige bestrijdingsmiddelen nooit weg bij het huisvuil, maar altijd in de gifbak.

TIP: Plaats altijd meerdere voerdozen zodat de kans op opname van muizengif vele malen groter wordt. Aanbevolen wordt om minimaal 3 voerdozen te plaatsen. 

Waarom muizen lokdoosjes gebruiken

Je gebruik muizen lokdoosjes om giftige bestrijdingsmiddel afgeschermd neer te kunnen zetten. Het is niet veilig om giftige bestrijdingsmiddelen ergens los neer te leggen. Kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren kunnen er dan wel heel gemakkelijk bij, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!!

Als professioneel ongediertebestrijder kom ik het helaas nogal eens tegen dat bestrijdingsmiddelen niet volgens voorschrift worden gebruikt. Wil je met giftige bestrijdingsmiddelen werken doe dat dan altijd volgens de gebruiksvoorschriften en op een veilige manier. 

Verschillende muizen lokdoosjes

BOB heeft lokdozen welke je puur en alleen kunt gebruiken voor het plaatsen van lokaas, en BOB heeft lokdozen welke je kunt gebruiken met lokaas of met een muizenklem. 

Lokaasdepots waar een muizenklem in past kun je ook buiten gebruiken. Giftig lokaas mag alleen binnen gebruikt worden en niet buiten. Zelfs al zit het giftige lokaas in een lokaasdepot dan mag je het buiten niet gebruiken. Buiten gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen is niet toegestaan. 

Heb je buiten last van muizen dan is een muizenlokdoos met muizenklem een oplossing, omdat je die wel mag gebruiken. Het voordeel dat de muizenklem in de muizen voerdoos zit is dat andere dieren en kinderen niet bij de klem kunnen komen. 

Heb je alleen binnen last van muizen dan kun je volstaan met een platte voerdoos. 

Advies van BOB tegen muizen

Heb je last van muizen probeer dan de oorzaak te achterhalen. Als je de oorzaak weet kun je maatregelen nemen met een duurzaam en milieuvriendelijk karakter. BOB heeft allerlei middelen waarmee je preventieve maatregelen kunt nemen tegen overlast van muizen. 

Met optimale ongediertepreventie maatregelen hoef je niet aan bestrijding te doen, maar is alles gericht op het voorkomen van overlast.

Mensen zien vaak op tegen het nemen van preventieve maatregelen tegen ongewenste beestjes omdat ze denken dat het veel en moeilijk werk is. In de praktijk valt dat reuze mee en is het allemaal niet zo moeilijk.

LEES OOK
Muizenval Tips
Gebruik van muizengif
Ratten bestrijden. eerste hulp bij rattenoverlast
Bruine rat in de tuin – Bruine rat vangen

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 reacties

 1. Is rattengif nog te koop? Ik wil zelf een rattenval maken om ratten levend te vangen, maar ik kan nergens een tekening vinden van eigen bouw. De tips en advies waren duidelijk!

  1. Beste Theo, dank voor je reactie. Rattengif is alszodig voor particulieren niet te koop, maar ratten- en muizengif zijn exact dezelfde producten. Op internet zijn voorbeelden genoeg te vinden voor het levend vangen van ratten. Wij bieden momenteel 1 rattenvangkooi aan welke het erg goed doet, en twee ingangen heeft. Dat is misschien een stuk gemakkelijker voor je. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Volieregaas – Vogelgaas met een kleine maaswijdte Heb je het idee om zelf een volière, kippenren of een konijnenhok te…
Muizen weren

Muizen weren

Hoe kun je muizen weren uit je huis? Heb je last van muizen in huis dan is er een reden…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid is heel iets anders dan het systeem van de PestiNext muizenverjager. Muizen verjagen met geluid kan…
Ook handig bij jouw bestelling