#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Waar komen fruitvliegjes vandaan

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Waar komen fruitvliegjes vandaan

Producten: fruitvliegjes, fruitvliegjes vangen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

PestiNext Fruitvliegjesval
2x PestiNext Fruitvliegjesval
4,95
Fruitvliegenval-fruitvliegjesval-bob
Aeroxon Fruitvliegjesval
6,95
fruitvliegjse val catchmaster913
CatchMaster Fruitvliegjesval
11,95
Green Protect Fruitvliegjesval - fruitvliegjes
Green Protect Fruitvliegjesval
8,85

Waar komen fruitvliegjes vandaan

Vaak lijkt het of fruitvliegjes uit het niets op komen duiken. De wetenschappelijke naam voor deze irriterende insecten is Drosophilidae. Ze ruiken rottend fruit van verre afstand en komen daar op af. Ze komen niet uit de binnenkant van het fruit, maar ze komen van buitenaf zodra fruit overrijp begint te worden.

Zelfs al hou je alle ramen en deuren potdicht dan weten ze nog een klein kiertje te vinden om naar binnen te komen. Ze zijn zo klein dat ze bijna niet buiten te houden zijn. Fruit dat overrijp begint te raken gaat gisten en produceert een lichte vorm van alcohol. Daar zijn fruitvliegen dol op en het trekt ze aan. Onaangetast gaaf vers fruit is geen enkel probleem. Fruit dat is aangesneden of beschadigd wel. Daar komen ze in grote hoeveelheden op af. 

Een plaag van fruitvliegen is zo ontstaan. Een vrouwtje legt tussen de 400 en 900 eitjes op rottend fruit, groente, zure melk, kippenvoer en dergelijke. Allen rottend fruit is niet de oorzaak van overlast van fruitvliegen.  Binnen 8 tot 11 dagen zijn de eitjes uitgegroeid tot een volwassen fruitvlieg.

Fruitvliegjes zijn erg klein en kunnen gemakkelijk door kleine naadjes en kiertjes naar binnen komen. Kiertjes langs ramen en kozijnen zijn een makkelijke ingang voor deze kleine vliegende insecten. Zijn ze eenmaal binnen dan beginnen ze met hun voortplanting. Voor je het weet heb je een ware plaag in je huis, bakkerij of horeca onderneming van deze vliegjes. 

Let op met zelf kweken van fruit en groente

Je kunt ook fruitvliegjes zelf meebrengen op fruit dat je hebt gekocht in de supermarkt of bij de groenteboer. Fruitvliegen leggen hun eitjes op de huid van zeer rijpe of gistende vruchten. De banaan die je hebt gekocht kan al behoorlijk wat eitjes bevatten van een hele vloot vliegjes. 

Als je tomaten overrijp laat worden terwijl ze nog aan de plant zitten kun je veel fruitvliegjes mee naar binnen halen. Met het oogsten van fruit kan je huis besmet raken met een plaag van fruitvliegen. 

Wat trekt fruitvliegjes aan :

 • Ongekoeld fruit uit supermarkt of van groenteboer
 • Vers fruit van het land of van je eigen moestuin
 • Fruit in de fruitschaal bij je thuis
 • Resten van fruit en groente in de keuken
 • Niet goed afsluitende gft bak

Fruitvliegen hebben een uitzonderlijk snelle voortplanting. Van ei tot volwassen exemplaar vindt plaats in 8 tot 11 dagen. Dit betekend dat een overrijpe tomaat die iets meer dan een week niet wordt opgemerkt een behoorlijke zwerm fruitvliegen voort kan brengen.

Het zijn insecten met een behoorlijk doorzettingsvermogen. Ze hebben niet perse fruit nodig om zich te kunnen voortplanten. Vochtige vaatdoeken, sponzen en dweilen met een bepaalde zuurgraad door gisting zijn al voldoende voor fruitvliegen om eitjes op te leggen. 

Een goed algehele hygiëne is de beste preventie tegen fruitvliegen. Voorkomen is beter dan bestrijden. Ongedierte Problemen dienen bij de bron te worden aangepakt en niet met giftige bestrijdingsmiddelen die meestal maar van tijdelijke aard zijn. 

Wat kun je doen tegen overlast van fruitvliegjes ?

 • Hou fruit en groente zolang het kan in de koeling
 • Laat groente en fruit niet overrijp worden
 • Laat geen flessen met alcoholresten staan
 • Zorg dat vuilnisbakken en containers goed afsluiten
 • Laat geen drankresten liggen
 • Ruim frisdrankdopjes elke avond op
 • Laat geen melkproducten staan
 • Ruim vuile vaat direct op

Heb je onverhoopt toch overlast van fruitvliegjes, of wil je ze vangen voordat ze zich kunnen voortplanten dan kan Budget Ongedierte Bestrijden je helpen met diverse valletjes voor het vangen van fruitvliegjes.

LEES OOK
Tips tegen fruitvliegjes in de horeca
Waar komen fruitvliegjes vandaan
Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes

Heb jij tips tegen fruitvliegjes ? Deel ze dan hieronder in het reactieveld en help andere met jou ervaringen. 

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Fruitvliegjes - Zo vang je ze eenvoudig

Fruitvliegjes - Zo vang je ze eenvoudig

Waar komen fruitvliegjes vandaan?  Ineens heb je last van fruitvliegjes. Waar komen die fruitvliegjes vandaan? De vervelende fruitvliegjes zitten ineens…
Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes- Tips tegen fruitvliegjes

Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes- Tips tegen fruitvliegjes

Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes Heb jij overlast van fruitvliegjes ? Het is zaak dat je direct maatregelen neemt…
Tips tegen Fruitvliegjes in de horeca

Tips tegen Fruitvliegjes in de horeca

Tips tegen fruitvliegen in de horeca Fruitvliegjes zijn vliegende insecten. De Latijnse familienaam is Drosophilidae. Volwassen exemplaren zijn 3-4 millimeter…
Ook handig bij jouw bestelling