Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Wat is ongediertebestrijding? Kan ik zelf ongedierte bestrijden?

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Wat is ongediertebestrijding? Kan ik zelf ongedierte bestrijden?

Producten: ongedierte bestrijden, ongediertebestrijding

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
PestiNext® Elektronische Rattenverjager – 90 dagen Resultaat Garantie
49,95
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
PestiNext® Elektronische Muizenverjager – 90 dagen Resultaat Garantie
49,95
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
Elektronische Rattenverjager (40m²) - 90 dagen Resultaat Garantie
49,95
PestiNext-muizenklem-muizenval-5stuks
5x Professionele muizenval (muizenklem)
6,75

Kan ik zelf ongedierte bestrijden? 

inventarisatie inspectie ratten en muizen

Ongediertebestrijding is een een proces waarbij men ongewenste beestjes (ongedierte) uitschakelt middels doding. Ongediertebestrijding is naar mijn professionele mening niet meer zo van deze tijd en zeker niet altijd nodig. Helaas ontkomen we er niet altijd aan om ongewenste beestjes te bestrijden……….maar wees je wel bewust dat er veel goede alternatieven zijn voor het ouderwetse ongedierte bestrijden

In antwoord op bovenstaande vraag kan ik volmondig “JA” zeggen……je kunt zelf heel goed ongedierte bestrijden. verder in dit artikel leg ik je uit wat je zelf kunt doen. Eerst maken we even kennis met de 10 soorten ongedierte die de meeste overlast veroorzaken. 

Dit zijn de 10 meest overlastgevende beestjes (ongedierte) 

Hieronder som ik de meest voorkomende diersoorten en insecten op waar mensen mee te maken kunnen krijgen.

 1. Huismuizen. (Mus musculus L)
 2. Bruine ratten. (Rattus norvegicus Berkenhout)
 3. Zwarte ratten. (Rattus rattus L)

  De bovenste drie soorten ongewenste beestjes vallen onder de knaagdieren (rodentia). Iedereen kent ze wel en heeft er ooit van gehoord of mee te maken gehad. Knaagdieren moeten knagen omdat ze snel groeiende voortanden hebben welke continue afgeslepen moeten worden anders sterven ze omdat hun voortanden te lang worden.

  Huismuizen, bruine- en zwarte ratten zijn alleseters, maar hebben een voorkeur voor vette zaden, granen en fruit. Knaagdieren zijn verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën, virussen en kunnen veel schade veroorzaken. Ze knagen graag aan elektriciteitsbekabeling waardoor kortsluiting met brand als gevolg kan ontstaan.

  Preventieve maatregelen nemen tegen deze beestjes is geen overbodige luxe maar echt noodzakelijk.
 1. Spitsmuizen.

  Er zijn verschillende soorten spitsmuizen maar de meest voorkomende is de huisspitsmuis (Crocidura russula Hermann). Spitsmuizen zijn geen knaagdieren zoals de huismuis.

  Spitsmuizen zijn insecteneters. De huisspitsmuis wordt het meest in gebouwen aangetroffen. Ze verspreiden een penetrante muskusachtige geur. Nemen van weringsmaatregelen werkt in veel gevallen afdoende tegen deze muizensoort.
 2. Bedwantsen. (Cimex lectularius L)

  Bedwantsen zijn parasieten uit de familie van insecten genoemd Cimicidae. Deze overlastgevende insect verblijft vaak in en rondom bedden. Bedwantsen kunnen allergische reacties en huidinfecties bij mensen veroorzaken.

  Vaak worden ze mee naar huis getransporteerd van warme vakantielanden. Voor hotels zijn bedwantsen een ware nachtmerrie. Denk je last van bedwantsen te hebben dan is het direct nodig om actie te ondernemen. 
 1. Kakkerlakken.

  Kakkerlakken zijn vaak aanwezig in bedrijfsgebouwen en woningen. Ze houden van een warme omgeving. Kakkerlakken veroorzaken geen materiële schade, maar kunnen wel voor gezondheidsproblemen zorgen. 

  De meest voorkomende kakkerlak soorten in Europa zijn de Amerikaanse kakkerlak, Australische kakkerlak, Duitse kakkerlak, Bruinband kakkerlak en de Oosterse kakkerlak. Overlast van kakkerlakken dient direct aangepakt te worden daar er snel een plaag kan ontstaan als de omstandigheden gunstig zijn.
 1. Wespen.

  Sommige wespensoorten vormen met name in de zomerdag overlast. Als ze op een plek zitten waar je veel overlast van kunt hebben dan is het zinvol om ze te bestrijden. Zitten ze niet in de weg, en heb je erg geen last van kun je ze laten zitten. Zelf wespen bestrijden? Lees hier hoe je dat veilig doet!
 2. Vlooien.

  Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten welke je via huisdieren in je huis kunt krijgen. Vaak komen ze binnen via je hond of kat. Vlooien zijn ziekmakenden beestjes en moeten behandeld worden als je ermee te maken hebt.
 3. Zilvervisjes.

  Zilvervisje zijn primitieve insecten evenals papiervisjes. Ze lijken erg veel op elkaar maar hebben totaal andere levenswijze. In de meeste gevallen heb je te maken met papiervisjes en niet met zilvervisjes zoals ze in de volksmond bijna altijd genoemd worden. Bij grote aantallen kunnen ze schade toebrengen aan voornamelijk papier, schilderijen en kleding.
 4. Mieren.

  Mieren zijn sociale insecten die in grote kolonies en groepen leven. Mieren houden van zoetigheid, maar ze eten bijna alles, zoals vlees, groenten, olie en vetten. Mieren zijn dragers van verschillende bacteriën zoals Salmonella, Streptococcus en shigella.

Hoe kan je ongedierte bestrijden?

Hierboven heb ik de meeste voorkomende en overlastgevende soorten ongedierte opgesomd. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een soort ongedierte. In veel gevallen zijn mensen zelf in staat om er zelf iets aan te doen. Als professioneel ongedierte adviseur helpt BOB je daar graag bij. 

Hieronder som ik enkele manieren van ongediertebestrijding op waarvoor je kunt kiezen, en welke je zelf uit kunt voeren. Wil je zelf ongedierte bestrijden dan is het wel belangrijk dat je afhankelijk van de methode waar je voor kiest om eerst de gebruikershandleiding goed te lezen als die van toepassing is. 

Ongediertebestrijding middels lokaas en vallen

De meeste soorten ongedierte worden aangetrokken door voedsel. Er zijn verschillende soorten vallen om ongedierte te vangen. Het is daarom van belang om het juiste lokmiddel te gebruiken voor het soort ongedierte dat je wilt vangen. Voor de rest is het van belang om andere voedselbronnen weg te nemen zodat het ongedierte ook echt wordt aangetrokken door het gebruikte lokaas. 

Enkele voorbeelden van ongedierte vallen zijn:

 1. muizenklem
 2. diervriendelijke muizenval
 3. muizen lijmplank
 4. rattenklem
 5. diervriendelijke rattenval
 6. automatische rattenval
 7. rattenlijm plank
 8. insecten lijmval
 9. kakkerlakkenval met feromoon
 10. bedwantsvallen
 11. zilver- en papiervisjes vallen

Welke soort val je ook gebruikt voor het vangen van ratten of muizen……je kunt ze allemaal aantrekkelijk maken met het verse lokmiddel van PestInext.

Ongedierte bestrijden met giftige chemicaliën en insecticiden

Als je overweegt om zelf ongedierte te bestrijden met vergif (chemische bestrijding) dan is het echt belangrijk om de handleiding op de verpakking te lezen. Er zijn nog steeds veel chemicaliën voor ongediertebestrijding te koop welke zijn toegelaten. Let erop dat er een Nederlands toelatingsnummer op staat. 

Ik adviseer je om geen giftig bestrijdingsmiddel te bestellen via buitenlandse websites, simpel om het feit dat je niet weet wat je krijgt en wat erin zit. Bovendien zijn die bestrijdingsmiddelen hier niet toegestaan.

Enkele voorbeelden van chemische ongediertebestrijding producten zijn:

Ongediertebestrijding met verjaagmiddelen

Ongedierte bestrijden door het te verjagen is de meest milieu- en diervriendelijke  manier om van ongewenste beestjes af te komen. Je kunt ongedierte verjagen met geurafweermiddelen en met elektronische verjagers. Een combinatie van verjagen en vangen heeft vaak ook een erg goed effect. 

Verjaagmiddelen om ongewenste beestjes je te verjagen zijn: 

Gifvrij Ongedierte Bestrijden

Wist jij dat er veel mogelijkheden zijn om gifvrij ongedierte te bestrijden?………Veel mensen denken namelijk nog steeds dat het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen een snel resultaat opleveren………en……dat gebruik van vergif het meest effectieve middel is. 

Als professioneel ongedierte adviseur kan ik je zeggen dat deze gedachte absoluut niet de juiste is. Op de pagina Tips & Advies deel ik graag mijn kennis over allerlei onderwerpen waaronder ook gifvrij ongedierte bestrijden. 

Ongedierteproblemen ontstaan vaak door:

 1. aanwezigheid van voedsel
 2. vochtproblemen
 3. overvolle ruimtes met opgeslagen spullen
 4. hygiene niet op orde
 5. openingen in buitenmuur
 6. ruim aanbod van schuilplekken
 7. voldoende nestgelegenheid
 8. naden, kiertjes en spleten

LEES OOK
Elektronische muizenverjager voor in huis
Het verschil tussen conventionele en moderne ongediertebestrijding
Muizen bestrijden zonder giftige stoffen

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel.

Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

<strong>Buiten gebruik van muizen- en rattengif is verboden?</strong>

Buiten gebruik van muizen- en rattengif is verboden?

Wist jij dat muizen- en rattengif verboden zijn om buiten te gebruiken? Buiten Gebruik van muizengif en rattengif (rodenticiden) is…
Kan ik muizen gifvrij bestrijden?

Kan ik muizen gifvrij bestrijden?

Jakkus…..ik heb last van muizen in huis! Je komt de huiskamer in lopen…….en wat zie je daar…..een muis. Jakkus……ik heb…
Op welke manieren kan ik ongedierte bestrijden?

Op welke manieren kan ik ongedierte bestrijden?

Dit zijn de verschillende manieren van ongedierte bestrijden Heb jij ook wel eens een insectenplaag in je huis ontdekt?……..Bezorgde de…
Wat zijn bestrijdingsmiddelen? Waar moet ik op letten met pesticiden?

Wat zijn bestrijdingsmiddelen? Waar moet ik op letten met pesticiden?

Wat zijn bestrijdingsmiddelen (pesticiden)? Bestrijdingsmiddel zijn niet alleen insecticiden, rodenticiden, herbiciden, nematiciden, en fungiciden die op gewassen worden gespoten of…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling