#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Wat te doen tegen Emelten de larven van langpootmuggen in je gras

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Wat te doen tegen Emelten de larven van langpootmuggen in je gras

Producten: emelten bestrijden, engerlingen bestrijden, larven in gras bestrijden

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

larvex 21kg-tegen-engerlingen-en-emelten
21kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
74,49
EcoPur Bladluis - witte vlieg - trips - spint buxusvlo -spray
EcoPur Bladluis spray gebruiksklaar 800ml
6,36
bsi-larvex-tegen-emelten-engerlingen
6kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
21,36
bsi-larvex-strooikorrels-tegen-engerlingen-emelten
2.5kg Larvex strooikorrels tegen Engerlingen & Emelten
12,93

De Larven van Langpootmuggen

Er zijn honderden soorten langpootmuggen in Europa. De larven (emelten) zijn in wezen geel bruine, grijze of grijsachtige larven: dikke, gesegmenteerde rupsen met een duidelijke kop en met kleine, vlezige uitsteeksels aan het achterste uiteinde. Ze hebben geen poten. Soms zie je de donkere lijn van hun spijsverteringskanaal onder de doorschijnende lichaamsbedekking.

De volwassenen exemplaren zien eruit als reuzenmuggen. Ze hebben slanke lichamen, zeer lange benen en een paar vleugels die vaak in een hoek van 45 graden ten opzichte van het lichaam worden gehouden. Net achter de vleugels, vastgemaakt aan het lichaam, bevinden zich twee kleine, antenne-achtige aanhangsels die halteres worden genoemd. Deze functioneren als gyroscopen tijdens de zwakke en wankele vluchten van de kraanvlieg. De monddelen zien eruit als een snuit.

Vrouwelijke langpootmuggen hebben dikkere buikjes, die een spitse (en ongevaarlijke) punt hebben voor het afzetten van eieren. 

Mannetjes langpootmuggen hebben tangachtige klemmen aan het uiteinde van de buik.

Volwassen langpootmuggen onderscheiden zich van muggen door het ontbreken van een doordringende, buisvormige mond, een gebrek aan schubben op de vleugel aders en een V-vormige groef op de thorax (het lichaamsdeel achter het hoofd, waaruit de vleugels tevoorschijn komen).

Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Kenmerken van emelten de larven van langpootmuggen

 • Emelten zijn mollig, vlezig, gesegmenteerd.
 • Emelten hebben geen poten.
 • Kleine vlezige, vingerachtige lobben aan het achterste uiteinde.
 • Geel Bruin, grijs of groenachtig.
 • Donkere darmlijn vaak zichtbaar in het lichaam.
 • Aquatisch, of in of op vochtige grond.

Langpootmuggen

Bijna alle langpootmuggen zien eruit als enorme muggen. Maar langpootmuggen bijten of zuigen geen bloed. In feite hebben de meesten van hen als volwassenen helemaal geen mond!

Habitat en instandhouding van langpootmuggen

Langpootmuggen zijn meestal aquatisch, leven in beken en meren, maar ook op vochtige plaatsen zoals onder bladafval in greppels en soms ondergronds. Omdat ze kunnen vliegen, zijn de volwassenen bijna overal te vinden. Meestal komen ze voor in vochtige bossen en velden, en in de buurt van beekjes en vijvers. In de lente, zomer en herfst zijn er verschillende soorten te vinden.

De vele verschillende soorten langpootmuggen hebben verschillende levensstijlen. De larven eten vaak rottende vegetatie en bladresten. Sommige soorten eten andere insecten, waaronder muggenlarven. Waar terrestrische larven wortels eten, kunnen ze als gazonongedierte bestempeld worden. Als volwassene eten veel langpootmuggen helemaal niet en richten ze zich alleen op de paring. De volwassenen die wel eten, hebben de neiging om nectar van bloemen te drinken.

Net als eendagsvliegen eten de gevleugelde volwassen langpootmuggen meestal niet en brengen ze hun korte tijd door met paren en eieren leggen. Vrouwtjes leggen hun eieren onder water of in de grond in de buurt van water. Afhankelijk van de soort kan de ontwikkeling van de larven onder water enkele maanden tot wel vijf jaar duren. Daarna verpoppen ze en komen later als volwassenen tevoorschijn. De meeste langpootmuggen hebben maar één broedsel per jaar.

Langpootmuggen bijten niet. De emelten van sommige soorten kunnen gazonongedierte zijn en je gras behoorlijk schade toebrengen. De emelten van de meeste andere soorten zijn gevoelig voor vervuiling en een afname van hun aantal kan er (bijvoorbeeld) op wijzen dat er bij gazonbehandelingen afstromend pesticiden aanwezig zijn en het beekleven schaden.

BSI larvex is een natuurlijk en biologisch product met onmisbare voedingssupplementen 

larvex 21kg-tegen-engerlingen-en-emelten

Zoals veel insecten die hun onvolgroeide stadia doorbrengen met voeden en onder water groeien, groeien langpootmuggen op, vliegen op, keren terug naar de aardse plaatsen en worden voedsel voor landdieren. Zo brengt de langpootmug de aquatische voedingsstoffen terug “stroomopwaarts” naar het land.

Uiterlijk langpootmuggen

 • Langpootmuggen hebben zeer lange poten
 • De voorste rand van de vleugels is opvallend donker van kleur
 • de spanwijdte van de vleugels bedraagt 16 tot 20mm

Ontwikkeling langpootmuggen

 • Volledige gedaanteverwisseling
 • Voor hun ontwikkeling is een relatief hoge luchtvochtigheid nodig
 • Overwinteren in alle stadia

Leefwijze langpootmuggen

 • De larven, emelten van langpootmuggen leven in gazons, maar ook in verstopte dakgoten
 • De grote larven eten aan de wortels van planten en gras
 • Langpootmuggen steken geen mensen
langpootmuggen

Wering van langpootmuggen

Om langpootmuggen te weren is het van belang dat je gas in goede conditie is, en dat je mosgroei voorkomt. Larvex van BSI is een topproduct wat dat betreft want het zit boordevol essentiële voedingssupplementen waarvan de gezondheid en dus weerstand van je gras enorm toeneemt. 

Je kunt een aantal dingen doen als je last hebt van langpootmuggen en hun emelten. Bestrijding met insecticiden haalt vaak niet veel uit. Je zou ook je gazon opnieuw kunnen aanleggen………..maar dat is denk ik ook niet wat je wilt. 

Gebruik van Larvex is de oplossing voor je emelten probleem. Larvex maakt je gras weer op en top gezond waardoor het een enorme sterke weerstand krijgt. Emelten zijn niet opgewassen tegen de weerstand van je gras en krijgen geen kans om zich te ontwikkelen.

Bescherm je gras en bestel direct Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Bestel direct 2,5 kg Larvex
Bestel Direct 6,0 kg Larvex
Bestel direct 21 kg Larvex

2,5 kg is voldoende voor een grasmat van 80m² of 2 behandelingen voor 40m².
6,0 kg is voldoende voor een grasmat van 200m² of 2 behandelingen voor 100m².
21 kg is voldoende voor een grasmat van 700m² of 2 behandelingen voor 250m².

Lees ook
Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten
Hoe erg zijn larven zoals engerlingen en Emelten in je gras

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 reacties

 1. Wil vragen als we de larvex nu in dit jaargetijden ook kunnen gebruiken
  Het gras is nl al best ver aangevreten door de emelten en kan dat nu nog gebruikt worden?

  1. Beste heer / mevrouw Manders, hartelijk dank voor je vraag. Ik heb even navraag gedaan bij onze leverancier en die geeft aan dat je Larvex het hele jaar door kunt gebruiken. Zeker nu je overlast hebt kun je Larvex heel goed toepassen. Zorg er wel voor dat er goed wordt gesproeid of dat er voldoende regen valt nadat je Larvex hebt uitgestrooid over je gazon. Met vriendelijke groet Francois

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Larvex van BSI tegen Engerlingen en Emelten

Engerlingen en Emelten Gazons, grasvelden en sportterreinen worden in toenemende mate aangetast door insecten-plagen. Vooral de larven van verschillende soorten…
Ook handig bij jouw bestelling