#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Wat te doen tegen overlast van aasvliegen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Wat te doen tegen overlast van aasvliegen

Producten: aasvliegen, last van vliegen, vleesvliegen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

vliegende-insecten-spray-edialux-topscore
Edialux Topscore Vliegende Insecten Spray
9,95
professionele - insectenlamp - vliegenlamp - budget ongedierte bestrijden
Insective iTrap50 – professionele vliegenlamp
114,97
vliegenlint-400-meter
Vliegenlint - 400 meter - Insective - 1 rol
15,75
vliegenval - vliegenzak - vliegenvanger - flyzone
Vliegenval - Vliegenzak - Vliegenvanger - Flyzone XL
9,95

De huisvlieg en andere aasvliegen

De huisvlieg en andere soorten aasvliegen kunnen hinderlijke overlast bezorgen, maar dat is niet alles. Huisvliegen en andere aasvliegen zijn zeer onhygiënische beestjes en zijn potentieel gevaarlijk om mens en dier schade toe te brengen.

Huisvliegen kunnen bijvoorbeeld ziektes als voedselvergiftiging en dysenterie verspreiden. Vliegen inclusief stalvliegen en muggen, welke ook worden geclassificeerd als vliegen, of Diptera, kunnen pijnlijke beten toebrengen terwijl ze zich voeden met het bloed van mens en dier en ziektes overbrengen. 

Aasvliegen verspreiden door hun gewoonten ook ziekteverwekkende bacteriën en virussen over op mens en dier. Aasvliegen voeden zich met en leggen eitjes op afval, mest en ander rottend organisch materiaal voordat ze menselijke voedingsmiddelen en voedselbereiding oppervlakken besmetten door erop te landen. 

Alvorens huisvliegen aan menselijk voedsel beginnen te eten, braken ze erop om het voedsel vloeibaar te maken waardoor ze het op kunnen nemen. Huis- en aasvliegen kunnen voedsel en oppervlakten besmetten door erop te poepen. Een andere, zeer onsmakelijke vorm van besmetten is dat ze eitjes leggen op eten dat even te lang buiten de koeling staat. 

Zie de foto`s hieronder waar binnen een uur in de zomerdag eitjes op zijn gelegd door aasvliegen. Dit is sneller gebeurd dan je denkt. 

Wat trekt huisvliegen en andere aasvliegen aan?

Huisvliegen en aasvliegen hebben een enorm goed ontwikkeld reukorgaan. Ze ruiken bepaalde geuren kilometers ver en weten de plek te vinden waar de geurende massa ligt. Deze vliegen worden aangetrokken door vochtig organisch materiaal waar ze vervolgens hun eitjes op leggen. 

Grote aasvliegen 

 1. De huisvlieg (Musca domestica). De gewone huisvlieg is een doffe grijze vlieg. De huisvlieg heeft vier donkere strepen op het middengedeelte van zijn lichaam. Huisvliegen leggen meestal eitjes op uitwerpselen van dieren en rottend afval. Er komen witte pootloze maden uit de eitjes (larve stadium). Als de maden zijn volgroeid kruipen ze weg van hun voedselbron om vervolgens over te gaan naar het popstadium. Ze vormen dan een donkerbruine cocon en komen later tevoorschijn als volwassen huisvliegen, die vervolgens ook weer hun eitjes gaan leggen.
 2. Vleesvliegen (Sarcophagidae spp.). Deze vliegensoort doet zijn naam goed eer aan. Ze leggen namelijk hun eitjes het liefst op vlees. Volwassen vleesvliegen zijn donkergrijs tot zwart gekleurd en ze zijn iets groter dan de huisvlieg. 

Er zijn verschillende soorten vleesvliegen waarvan je overlast kunt hebben, namelijk:

 1. Groene vleesvlieg. De groene vleesvlieg is een bromvlieg. Ze leggen hun eitjes bij voorkeur in rottend organisch materiaal en nog liever in vlees of zelf in een vleeswond. Dit laatste kan bij dieren die gewond zijn nogal eens voorkomen en ziet er overigens zeer onsmakelijk uit. De groene vleesvlieg heeft een blauwgroene tot goudkleurige kleur. De ogen zijn donkerbruin tot rood van kleur.

  Volwassen groene vliegen leven ongeveer vijf weken. Vrouwtjes vliegen leggen honderden eitjes op rottend organisch materiaal, op dierlijke producten of in dierlijke uitwerpselen. Na 1 dag komen de eitjes al uit en leven de maden 6 tot 12 dagen op en in het materiaal. Daarna gaan ze zich verpoppen en komen ze als groene vlieg tevoorschijn na 8 tot 13 dagen.

  Vrouwtje van de groene vleesvlieg ruiken rottend vlees als op kilometers afstand. Ze gaan erop af en leggen hun eitjes. De cyclus is rond en het proces begint weer van voor af aan. 
 1. Blauwe vleesvlieg. De blauwe vleesvlieg is ook een bromvlieg. Deze vliegensoort heeft een blauwachtige tot zwarte parelmoer achtige kleur.

  De blauwe vleesvlieg zegt zoals de naam al aangeeft haar eitjes bij voorkeur op rottend vlees of andere rottende organische stoffen. De ontwikkeling en leefwijze komt zeer overeen met die van de groene vleesvlieg.

  De maden trekken zich terug in de grond om er vervolgens als volwassen vlieg weer uit te komen en de cyclus begint weer opnieuw. 
 1. Grauwe vleesvlieg. Vleesvliegen zijn grote vliegen welke je vaak kunt herkennen aan het brommend geluid wat ze maken. Ze ondergaan allemaal een volledige gedaanteverwisseling van ei > larve > pop > volwassen exemplaar.

De ontwikkeling en leefwijze van alle vleesvliegen komt ongeveer met elkaar overeen. 

Wat te doen tegen overlast van aasvliegen

Alle aasvliegen hebben een zeer goed ontwikkeld reukorgaan. Hun leefwijze en gewoonten maakt het zeer onhygiënische beestjes omdat ze opgroeien en leven in en van rottend organisch materiaal en uitwerpselen (poep) van dieren. Deze materialen zitten vol met ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Thuis, bij je bedrijf en zeker bij voedselverwerkende bedrijven zoals bijvoorbeeld de horeca is het nemen van preventieve maatregelen tegen aasvliegen geen luxe maar een bittere noodzaak. 

Deze maatregelen kun je nemen tegen aasvliegen

 1. Zorg dat afvalzakken goed dicht gebonden zijn. 
 2. Laat geen vuile vaat staan. 
 3. Zorg dat afvalcontainers goed afsluiten.
 4. Maak elke dag goed schoon.
 5. Maak schoonmaakgereedschap ook schoon.
 6. Laat vlees en vleeswaren niet onnodig lang buiten de koeling staan.

Deze hulpmiddelen kun je gebruiken tegen aasvliegen

Heb je overlast van aasvliegen dan is het belangrijk om maatregelen te nemen. Afhankelijk van de overlast kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken om aasvliegen te vangen en te bestrijden. Dit zijn de belangrijkste middelen. 

 • Ophangen van Flyzone vliegenvangers. Deze hang je buiten op en zijn zeer geschikt voor het vangen van aasvliegen. De lokmiddel dat de Flyzone vliegenvanger heeft is zeer aantrekkelijk voor wijfjes vliegen waarmee je dus de ontwikkelingscyclus kunt doorbreken. De Flyzone vliegenvanger is alleen voor buitengebruik door de sterke aantrekkelijke geur voor vliegen. 
 • Voor bedrijven is het aan te bevelen om professionele vliegenlampen op te hangen zoals de Itrap 50. Dit is een zeer goede professionele vliegenlamp met splintervrije Philips UVA lampen en een kleefplaat. Zeer hygiënisch en eenvoudig in onderhoud. 
 • Voor particulieren of kleine kantoren is de Armadilha vliegenlamp een perfecte UVA lamp voor het vangen van vliegen in de keuken, slaapkamer of praktijkruimte. Deez uva lampo heeft zich ook bewezen als een zeer goed muggenvanger. 
 • Verder zijn er diverse soorten sprays tegen vliegende insecten, kleefstrips, raamstrips, vliegenmeppers en elektrische vliegenmeppers . Zie hier al onze producten tegen vliegen. 

Bedenk wel altijd dat algehele hygiëne optimaliseren de belangrijkste factor is in de strijd tegen vliegen.

LEES OOK
Tips tegen vleesvliegen
Professionele vliegenvanger

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Let hier op met het kopen van insecten- en vliegenlampen

Let hier op met het kopen van insecten- en vliegenlampen

Budget Ongedierte bestrijden kan je helpen met insectenlampen ook wel vliegenlampen genaamd. Ons assortiment insectenlampen bestaat uit diverse modellen voor…
Tips tegen Vleesvliegen

Tips tegen Vleesvliegen

Over Vleesvliegen Vleesvliegen zijn zeer onhygiënische vliegen. Ze voeden zich met rottend vlees en andere rottende organische stoffen, en leggen…
Professionele Vliegenvanger

Professionele Vliegenvanger

Vliegenvanger voor buiten De professionele Flyzone vliegenvanger is voor het effectief wegvangen van vliegen voor buiten, in stallen en maneges,…
Ook handig bij jouw bestelling