Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Wat zijn motten en wat kan ik eraan doen?

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Wat zijn motten en wat kan ik eraan doen?

Producten: buxusmot, fruitmot, kledingmoet, meelmot, pruimenmot

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Geen producten gevonden.

Gaatjes in je kleren en opgegeten havermout in je kasten?

Wil je een mooie wollen trui uit de kast halen en ……….allemaal gaatjes erin! Herken jij dit ook?…..of een mooi kleed dat is aangevreten? …….of andere mooie kleren waar gaatjes in zitten? Een pak havermout dat al geruime tijd niet meer is opengemaakt is half leeg gegeten???  

De boosdoeners zouden wel eens motten kunnen zijn? Wat zijn motten voor beestjes en wat kun je er tegen doen?

Weet waarmee je te maken hebt

Motten zijn vliegende insecten welke meestal in de nacht actief zijn. Ze zijn minder kleurrijk dan vlinders. Motten worden gezien als ongedierte omdat ze ze schade aanrichten aan voornamelijk voedsel en kleding. Door de aantasting van voedsel kunnen gezondheidsrisico`s ontstaan en dat is wat je niet wilt!

Als je motten effectief wilt voorkomen of je moet ze gaan bestrijden dan is het goed om te weten waar ze op afkomen en wat hun ideale leefomgeving is. Dan kun je namelijk ook effectief preventieve maatregelen nemen. Elke soort heeft haar eigen leefwijze en producten waardoor ze aangetrokken worden. Als je weet waarmee je te maken hebt, dan weet je ook wat je het beste kunt doen. 

Wat zijn motten?

Motten zijn nachtvlinders maar zoals gezegd zijn ze veel minder kleurrijk dan vlinders. Motten behoren wel tot de vlinders, maar hebben een totaal andere leefwijze. Er zijn vele soorten motten en ze zijn in staat om behoorlijk wat schade toe te brengen aan voedsel en textiel. 

Motten variëren sterk in uiterlijk en grootte. Ze leven op een aantal verrassende plekken en niet alleen in tuinen, landbouwgronden en bossen, maar ook in moerassen, zandduinen en zelf op bergtoppen. Je kunt het hele jaar door motten tegen komen. Verschillende soorten zijn in verschillende jaargetijden actief waardoor je ze altijd tegen kunt komen. 

De insecten kunnen gemakkelijk door de deur of een open raam naar binnen glippen. In sommige gevallen komen motten het huis binnen omdat ze eenvoudigweg door licht worden aangetrokken. Motten kunnen ook worden aangetrokken door voedsel of kleding in huis.

Hoe is de voortplanting van motten?

Vrouwelijk motten leggen eitjes, die elk uitkomen in een rups (larve). In de rups- of larve fase veroorzaken ze schade aan planten, textiel en voedsel. Volwassen motten veroorzaken geen schade, maar het is wel belangrijk om die juist te vangen want daarmee doorbreek je de voortplanting. 

De mottenlarve groeit in verschillende fasen (stadia) waarbij elke keer de oude huid wordt afgestoten om het lichaam uit te laten zetten en te veranderen. De uiteindelijk te bereiken grootte van een mot is afhankelijk van de soort. De larve of rups wordt een pop met een taaie buitenhuid waarin het lichaam zich transformeert tot een mot. Elke soort verpopt zich op een ander manier. 

De volwassen mot leeft gemiddeld niet erg lang, en de korte tijd die ze leven besteden ze aan voortplanting. Mannetjes en vrouwtjes moeten elkaar dus weten te vinden. Bij veel soorten produceert het vrouwtje een chemische geur, ook wel feromoon genaamd, die de mannetjes aantrekt doordat ze deze geur al van veraf kunnen waarnemen. 

Waar worden motten door aangetrokken?

Het is standaard bekend dat de meeste mottensoorten een natuurlijke aantrekkingskracht op licht hebben. Het is helemaal niet ongebruikelijk dat huiseigenaren deze insecten ‘s nachts in grote aantallen rond buitenverlichtingsarmaturen of ramen zien vliegen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle motten een natuurlijke aantrekkingskracht op licht hebben. Zodra deze insecten hun weg naar huis hebben gevonden, worden ze aangetrokken door verschillende producten en verschillende gebieden.

De aantrekkingskrachten zijn gewoonlijk degene die als voedselbron kunnen dienen en de plaatsen van aantrekking zijn die welke donker en afgelegen zijn waar ze eieren kunnen leggen. Voedselbronnen omvatten – maar zijn niet beperkt tot – verschillende soorten granen, een breed assortiment noten, verschillende soorten kruiden, meel en zelfs chocolade. 

Veel motten worden aangetrokken door kleding en stoffen die zijn samengesteld uit materialen die afkomstig zijn van dieren. Gebieden waar motten zich kunnen verzamelen om eieren te leggen, zijn onder meer in de buurt van sanitaire voorzieningen, onder apparaten, scheuren en andere gebieden die donker en geïsoleerd zijn.

Wat zijn overlastgevende motten?

Ere zijn een aantal motten soorten waar met name veel overlast van is in huis. Deze motten soorten zijn:

Kleding- of kleermotten.

Kledingmotten zijn ongewenste beestjes die stoffen en andere materialen kunnen vernietigen. Ze voeden zich uitsluitend met dierlijke vezels, zoals wol, bont, zijde, veren, vilt en leer. Deze materialen bevatten keratine, een vezelig eiwit dat de wormachtige larven van de kledingmot kunnen verteren. (In de natuur voeden de larven zich met de nestmaterialen of karkassen van vogels en zoogdieren.)

Katoen en synthetische stoffen zoals polyester en rayon worden zelden aangevallen, tenzij ze worden gemengd met wol, of zwaar vervuild zijn met voedselvlekken of lichaamsoliën. Ernstige plagen van kledingmotten kunnen zich ongemerkt in woningen ontwikkelen en onherstelbare schade toebrengen aan kwetsbare materialen.

Kledingmotten zijn kleine, bijna 3 cm lange motten die beige of bleekgeel gekleurd zijn. Ze hebben smalle vleugels die zijn omzoomd met kleine haartjes. Ze worden vaak aangezien voor graanmotten die opgeslagen voedsel in keukens en kasten besmetten. In tegenstelling tot sommige andere soorten motten, worden kledingmotten zelden gezien omdat ze licht vermijden.

Ze geven de voorkeur aan donkere, ongestoorde ruimtes zoals kasten, kelders en zolders. Gelijkaardige motten die in keukens en andere goed verlichte ruimtes worden gespot, zijn mogelijk graanmotten die afkomstig zijn van granen, gedroogd fruit, noten of ander opgeslagen voedsel.

Vallen voor het vangen van kleermotten van Aeroxon
Hangende kleermotvallen van Greenprotect
Kledingmot vallen van Greenprotect

Meelmotten.

De meelmot komt overal in Nederland en België voor. Dit ongewenste insect zal zich voeden met bijna elk droog voedsel, vooral rauwe en verwerkte graanproducten, granen, pasta’s en honden- en kattenvoer. Een besmetting is geen teken van jouw eigen slechte huishouding, omdat in de meeste gevallen de eerste besmetting plaatsvindt in een commerciële voedselverwerkings- of verpakking faciliteit en je huis binnenkomt vanuit verpakt voedsel.

Vooral voedsel pakken die lang niet zijn open gemaakt kunnen meelmotten bevatten.
De larven van de meelmot veroorzaken veel schade op voornamelijk warmere plekken zoals in de keuken.

De honderden kleine witte eieren die zijn gelegd door volwassen vrouwelijke motten zullen binnen een paar dagen uitkomen in kleine witte rupslarven, minder dan 1,5 cm lang, die de komende weken webben spinnen en je opgeslagen voedsel opeten voordat ze poppen vormen die zullen uitkomen in nog meer motten. Het hele proces kan 1 tot 10 maanden duren, dus tegen de tijd dat je zichtbare motten vindt, is de kans groot dat je een ernstige plaag hebt in droog voedsel dat niet luchtdicht zijn afgesloten.

Meelmottenvallen van GreenProtect
Voedselmottenval van Protect Home

Pruimenmotten.

Pruimenmotten zijn schadelijke motten die ervoor zorgen dat larven (roze rupsen) in pruimen komen. Buiten pruimen kunnen ze ook perziken, abrikozen, of zelfs kersen aantasten.

Het vrouwtje van de pruimenmot legt haar eitjes aan de basis van de vruchtsteel en de larven komen tien dagen later uit en gaan onmiddellijk de vrucht in en graven zich in de richting van de pit. De larven zijn 10-12 mm lang, roodachtig met een donkerbruine kop.

De rupsen tunnelen zich vervolgens in de vrucht en voeden zich tot de late zomer met het vlees rond de pit. Wanneer ze volledig zijn gevoed, komen ze uit de vrucht en verpoppen ze in zijden cocons, waar ze overwinteren op verborgen plaatsen, ook onder losse schors. Tijdens hete zomers kunnen rupsen vroeg verpoppen en in de late zomer een tweede generatie motten produceren.

Rupsen van pruimenmotten veroorzaken grote schade aan de binnenkant van pruimen, damastpruimen en abrikozen. Door hun voedingsactiviteiten zijn de vruchten oneetbaar, tenzij ze vroeg worden gevangen, wanneer de schade beperkter kan zijn – hoewel de vrucht tegen die tijd waarschijnlijk niet voldoende gerijpt zal zijn.

Geïnfecteerd fruit kan voortijdig uit de boom vallen en kan misvormd zijn.
Pruimenmotval van GreenProtect

Buxusmot.

Buxusmotten zijn invasieve motten die zich als rupsen voeden met buxus ( Buxus sp.). Buxusmotten zijn inheems in Oost-Azië, waaronder Japan, China, het Russische Verre Oosten, Korea en India. Ze zijn in 2006 in Duitsland geïntroduceerd en hebben zich vervolgens over heel Europa verspreid.

Buxusmotrupsen voeden zich uitsluitend met buxus. De jonge rupsen voeden zich met de onderkant van de bladeren, waardoor ze van bovenaf een “geschild” uiterlijk krijgen. Oudere rupsen eten het hele blad op, behalve de hoofdnerf. Naast voeding schade, webben rupsen bladeren samen en bouwen zijden toevluchtsoorden.

Eieren van buxusmot zijn lichtgeel en ze worden in groepen van 5-20 gelegd en overlappen als gordelroos. Eieren hebben drie dagen nodig om zich te ontwikkelen en wanneer de jonge rupsen bijna uitkomen, wordt het kopkapsel door het ei heen zichtbaar. 

Rupsen van buxusmot zijn groen en geel met witte, gele en zwarte strepen en zwarte vlekken; het zijn alleen rupsen in de regio die zich voeden met buxus, dus het is onderscheidend om ze op de waardplant te vinden. Buxusmotrupsen hebben ongeveer 14 dagen nodig om volwassen te worden. Poppen zijn te vinden tussen webbing en beschadigde bladeren.

Jonge poppen zijn groen met bruine strepen; wanneer poppen klaar zijn om in motten te veranderen, wordt het patroon van de vleugels zichtbaar door de pophuid. Poppen hebben ongeveer 14 dagen nodig om zich te ontwikkelen. De meeste volwassen buxusmotten zijn wit met een bruine rand.

Sommige volwassen motten hebben mogelijk een extra bruine rand aan de rand van de voorvleugel. Een minderheid van de exemplaren (5-10%) is volledig bruin, behalve de witte komma’s op de voorvleugels.

Lees hier hoe je het beste de buxusmot kunt bestrijden

Fruitmotten.

De Fruitmot komt oorspronkelijk verspreid over Europa voor, maar is geïntroduceerd in Noord-Amerika. De fruitmot komt vooral voor op appel-, peren-, kweeperen-, sierkers-, kersen- en walnotenboom voor.

De fruitmot overwintert als rups in een stevig spinsel achter de schors van de stam. Verpopping vindt eind april plaats. De vlinders van de eerste generatie vliegen midden/eind mei uit. Ze zijn vooral bij schemering actief. In warme zomers kan een gedeeltelijke tweede generatie ontstaan. De verpopping neemt dan 2 tot 3 weken in beslag, waarna een tweede generatie aantreedt (vlucht van de vlinders rond augustus). Deze tweede generatie kan veel schade veroorzaken.

Volwassen fruitmotten zijn grijs met donkergrijze banden op de vleugels. De volwassenen leggen kleine, schijfvormige eieren op twijgen of de onderkant van bladeren. Ze vliegen in de avond of soms vroeg in de ochtend. De eitjes zijn wit maar veranderen uiteindelijk in amber.

Een vrouwelijke fruitmot kan wel 200 eieren leggen. Oosterse fruitmotten hebben over het algemeen vier of vijf generaties per jaar. Oosterse larven van fruitmotten, die wit zijn met donkere koppen, worden roze naarmate ze ouder worden. De larven overwinteren in cocons, die te zien zijn aan de boom of op de grond. In het voorjaar boren de larven zich in twijgen, waardoor ze afsterven en verwelken.

GreenProtect fruitmotval

Mottenvallen met aantrekkelijk feromoon of lokmiddel

Bovenvermelde mottenvallen zijn uitgerust met een aantrekkelijk feromoon of lokmiddel. 

Tips om motten te voorkomen

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat motten in je spullen komen:

 • Borstel alle kleding gemaakt van wol of bont nadat je ze buiten hebt gedragen. Motteneitjes kunnen gemakkelijk je kast binnendringen door zich aan deze materialen te hechten, dus als je ze regelmatig afschraapt, kun je voorkomen dat mottenlarven binnendringen.
 • Houd je kleding en spullen gewassen voordat je ze voor langere tijd opbergt. Droog ze indien mogelijk aan de lucht in zonlicht. Dit zorgt ervoor dat eventuele eitjes of larven in je kleding worden uitgespoeld of gedood, zodat ze niet volwassen worden terwijl ze worden bewaard.
 • Bewaar je kleding en bezittingen in luchtdichte containers. Gebruik goed afgesloten kisten, plastic containers, verzegelde koffers of iets dergelijks om ervoor te zorgen dat motten niet binnen kunnen komen en eitjes kunnen leggen. Laat geen materialen zoals wol of pakken in de lucht hangen of liggen – stop ze in luchtdichte kledingzakken met ritssluiting in je afgesloten kast, vooral als je van plan bent ze een tijdje niet te dragen.
 • Houd opslagruimten voor kleding, textiel en voedsel droog. Nachtvlinders gedijen in een vochtige omgeving. Bewaar geen kleding of voedsel in kelders, garages, buitenschuren of andere ruimtes die kunnen worden blootgesteld aan weersveranderingen. Zet ze in een overdekte kast, kamer of op zolder.

Een volwassen vrouwtjesmot legt gewoonlijk enkele tientallen eieren in haar leven, en wanneer ze ze op stof zoals bont of kasjmier legt, worden ze meestal vastgemaakt met een speciale lijm om ze aan de stof vast te houden. Deze eieren zijn te klein om met het blote oog te zien, waardoor het bijna onmogelijk is om een ​​rupsenplaag te detecteren totdat de uitgekomen larven genoeg eten om gaten in de stof te veroorzaken – en tegen die tijd kan het te laat zijn!

Regelmatig je kleding in de zon hangen en voedsel opslaan in afgesloten plastic bakken is een van de beste manieren om mottenplagen te voorkomen. 

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling