#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Witkalk als middel tegen bloedluis – vogelmijt

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Witkalk als middel tegen bloedluis – vogelmijt

Producten: vogelmijt, witkalk, witkalk tegen bloedluis

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

stofbad voor kippen
Natuurlijk stofbad voor kippen
17,50
Witkalk-Natuurkalk-5-kg
5 kg Witkalk - Natuurkalk - PestiNext
31,95
Witkalk-Natuurkalk-2,5-kg
2.5 kg Witkalk - Natuurkalk - PestiNext
18,25
5kg PestiNext Bloedluispoeder (Vogelmijtpoeder) (eco & gifvrij)
21,49

Vogelmijt (Dermanyssus gallinae) ook wel bloedluis genaamd

Een besmetting met rode vogelmijt (Dermanyssus gallinae) ook wel bloedluis genaamd is voor kippen-, vogel en duivenhouders een ware schok. Vogels worden sneller ziek, krijgen bloedarmoede, leggen minder eieren en ervaren meer stress. Kippen, vogels en duiven krappen zich open wat erg pijn gaat doen, en ze worden daardoor weer besmet met andere parasieten.

Heb je last van vogelmijt in je kippenren of vogelkooi dan is het belangrijk om de dieren hiertegen te beschermen. Preventieve maatregelen nemen om een besmetting te voorkomen zou eigenlijk nog betere zijn. Waar je op dient te letten en waarom witkalk de ideale remedie is tegen bloedluis – vogelmijt leg ik je hieronder uit. 

Witkalk als middel tegen bloedluis – vogelmijt

Witkalk is een heel goed en natuurlijk middel dat afstotende werkt tegen bloedluis (rode vogelmijt). Bloedluis gedijt goed bij een temperatuur van 27°C met een luchtvochtigheid van 40%. Zodra het zonnig gaat worden neemt de kans op besmetting van bloedluis erg toe. 

Juist dan is het belangrijk dat je dierenverblijf is behandelt met witkalk. Het geeft een mooie frisse lichte uitstraling wat bloedluis al afschrikt, want deze parasieten houden niet van licht. Bloedluis is lichtschuw en zoekt dus donkere plekken op. 

Een behandeling met witkalk zorgt ervoor dat de naden en kieren in je kippenhok, vogelkooi of duiventil dicht komen te zitten met de witkalk waardoor bloedluis zich er niet meer in kan verstoppen en voortplanten. Naden en kieren zijn namelijk de donkere schuilplaatsen waar ze zich overdag schuilhouden. Dichtsmeren met witkalk werkt preventief.

Witkalk heeft als voordeel dat het sterk vochtabsorberend is en het geeft je dierverblijf een mooie frisse uitstraling. Bloedluis verblijf overigens niet graag in droge ruimtes, en heeft witkalk een afstotende werking. 

Zo voer je een behandeling met witkalk uit

Voordat je je kippenren, vogelkooi of duiventil gaat behandelen met witkalk dien je de dierverblijven eerst grondig te reinigen en te desinfecteren voor het beste resultaat. 

 1. Verwijder eventueel gemaakte nesten voorzichtig.
 2. Haal alle losse voorwerpen uit het hok.
 3. Verwijder vast geschroefde planken.
 4. Verwijder alle uitwerpselen van zitstokken, vloerroosters en vloer.
 5. Veeg alles grondig weg. Voorkom stofvorming en draag een halfgelaatsmasker. 
 6. Borstel naden en kieren goed uit.
 7. Maak gladde oppervlakken goed schoon met een reinigingsmiddel.
 8. Desinfecteer alles met een geschikt desinfectiemiddel. 

Heb je deze stappen allemaal uitgevoerd dan kun je het dierverblijf gaan behandelen met witkalk. Dit doe je als volgt. 

 • Maak de emmer open.
 • Verdus de witkalk met 10 a 15% water zodat deze goed smeerbaar wordt.
 • Roer de witkalk goed door zodat er een gladde massa ontstaat.
 • Doe de witkalk in een verfbak als je deze met een verfroller aan wilt brengen. Gebruik je een witkwast dan kun je dat vanuit de emmer doen. 
 • De eerste laag zal niet voldoende dekken. het is belangrijk dat je een dekkende laag witkalk aanbrengt. Smeer naden en kieren goed dicht. 
 • Als de witkalk is verdwenen breng dan een nieuwe laag aan. Je zal dit ongeveer 2 a 3 keer per jaar dienen te herhalen. Witkalk droogt vrij snel dus een tweede dekkende laag kun je al snel aanbrengen. 

Waarom kippen, vogels en duiven beschermen tegen bloedluis

In het begin zijn er meestal geen zichtbare tekenen van bloedluis (rode vogelmijt). De plekken waar ze de vogels bijten en hun bloedmaaltijd opnemen zijn in het begin niet zichtbaar omdat deze onder het dikke verenpakket zitten. 

Toch zijn er tekenen waaraan je kunt merken dat er een bloedluis infectie in je dierverblijf aanwezig is. Er kan soms een significante gedragsverandering plaatsvinden met kenmerken van:

 1. Rusteloosheid
 2. Eieren leggen buiten het nestje
 3. Kannibalisme
 4. Verenpikken

Afgezien van de vermelde gedragsveranderingen zijn er ook nog andere kenmerken van een bloedluis besmetting, namelijk:

 • eigeel zit bleek
 • bloedspatten op de eierschalen
 • bloedarmoede bij de dieren

Dit kun je nog meer doen tegen bloedluis

Het kan soms erg lastig zijn om bloedluis te voorkomen. Er zijn wel een aantal essentiële zaken waar je rekening mee kunt houden om uitbraak van een bloedluis infectie te voorkomen of minder ernstig te laten worden. 

 1. Gebruik regelmatig bloedluispoeder van voedselkwaliteit, in de stofbakken, op de zitstokken, op de grond en je kunt dit ook in naden en kieren vegen.
 2. Optimaliseer de hygiëne in je dierverblijf. Een schoon en droog dierverblijf voorkomt overlast van parasitaire beestjes. 
 3. Regelmatig ontstoffen en ontsmetten vormt een belangrijke preventieve basis.

Combinatie van witkalk en diatomeeënaarde

Een combinatiebehandeling van witkalk en diatomeeënaarde zal een zeer goed resultaat geven. Behandel je dierverblijf 2 a 3 keer per jaar met witkalk en onderhoudt het tussentijds met bloedluispoeder van voedselkwaliteit.  

Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit is 100% natuurlijk – milieuvriendelijk – niet giftig en kan ook als voedingssupplement gebruikt worden voor het ontwormen van je dieren. 

Lees ook
Bloedluis – Vogelmijt voorkomen met diatomeeenaarde

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Bloedluis - Vogelmijt bij kippen voorkomen met diatomeeënaarde

Bloedluis - Vogelmijt bij kippen voorkomen met diatomeeënaarde

Bloedluis – Vogelmijt bij kippen Bloedluis oftewel vogelmijt bij kippen zijn een nachtmerrie voor de professionele en particuliere kippenhouders. Bloedluis…
Ook handig bij jouw bestelling