Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Zijn bedwantsen moeilijk te bestrijden?

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Zijn bedwantsen moeilijk te bestrijden?

Producten: bedwantsen bestrijden, bedwantsen vangen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

PestiNext - Bedwantspoeder - ecologisch - niet giftig
300ml PestiNext Bedwantspoeder (eco & gifvrij)
12,50
ditaomeeenaarde voedselkwaliteit budget ongedierte bestrijden
2.5kg PestiNext Diatomeeënaarde (eco & gifvrij)
22,50
trappit-bedwantsval-bedwantsenval-bedwants val-BOB
10x2 Trappit bedwantsenval
32,50
12 bedwantsvallen
12x Bedwantsenval voor bedpoten (The Bugo)
19,50

Zijn bedwantsen moeilijk te bestrijden?

Het korte antwoord is ja!!………. Een besmetting met bedwantsen is geen probleem dat kan worden opgelost door naar de spuitbus tegen kruipende insecten te grijpen die je onder de gootsteen bewaart.

Zelfs professionele ongediertebestrijdingsbedrijven verwachten over het algemeen ten minste twee behandelingen om de bedwantsen volledig uit je huis te verwijderen. 

bedwantsen vangen - bedwants eitjes

Waarom is het zo moeilijk om van bedwantsen af ​​te komen?

Gedrag van bedwantsen – De activiteit, gewoonten en gedragingen die inherent zijn aan bedwantsen, maken het moeilijk om van ze af te geraken. Bedwantsen hebben een geheimzinnige levensstijl; ze zijn ‘s nachts actief en verstoppen zich overdag in kleine spleten en spleten. 

Dankzij hun platte lichaam passen ze in een spleet die niet breder is dan een tandenstoker. Ze blijven liever dicht bij hun volgende maaltijd (je bed of bank) en verzamelen zich vaak in de knopen en plooien van matrassen, boxsprings, bed frames, hoofdeinden en bijzettafels.

Ze zijn ook vaak te vinden achter muurplaten en plinten. Bedwantsen hebben geen centraal “nest” zoals mieren of termieten. Bedwantsen verplaatsen zich graag. Als er een enkel zwanger bedwants vrouwtje overblijft na een bedwants behandeling, kan de besmetting zo opnieuw beginnen. Het gedrag van bedwantsen in combinatie met hun levenscyclus maakt ze tot een zeer lastige beestjes om vanaf te komen.

Een overnachting in een besmette kamer is genoeg

Een overnachting in een besmette kamer is genoeg om bedwantsen mee naar huis te nemen tussen je bagage. Eenmaal geïntroduceerd, duurt het vaak enkele maanden voordat je je realiseert dat de jeukende plekjes op je huid van bedwantsen zijn.

Ze verbergen zich overdag. Een bedwants beet zelf is pijnloos. Een kleine besmetting wordt al snel een plaag. Weerstand tegen chemische behandelingen, hun cryptische levensstijl en snelle reproductie zorgen samen voor een situatie waarin bedwantsen moeilijk te verwijderen zijn.

Zie je of denk je dat je te maken hebt met bedwantsen, onderneem dan direct actie door bijvoorbeeld verschillende bedwantsvallen te plaatsen.

Wereldwijde opleving van bedwantsen

Bedwantsen hebben de afgelopen jaren een opleving gekend. Bedwantsen werden in het verre verleden bijna uitgeroeid door het wijdverbreide gebruik van pesticiden zoals DDT .

Bovendien zijn de algemene plaagbestrijding methodieken verschoven naar het alleen binnenshuis gebruiken van pesticiden wanneer dat nodig is!!

In het verleden behandelden hotels de kamers routinematig met pesticiden, en dit zou een bedwantsenplaag voorkomen.

Bedwantsen zijn ook resistent geworden tegen veel van de pesticiden die ze tijdens hun reizen tegenkomen. Met behulp van wetenschappelijke vooruitgang en een biologisch begrip van bedwantsen is het echter mogelijk om van bedwantsen af ​​te komen en weer rustig te slapen.

Er zijn veel verschillende behandelmethoden die worden gebruikt om bedwantsen te doden en je kunt de voordelen en nadelen van elke methode afwegen.

We willen allemaal een gezond huis voor ons gezin en familie. Met een kleine boost van kennis, krijg je meer vertrouwen in de methode voor het elimineren van bedwantsen die je kiest. Of je nu bedwantsen probeert te verwijderen uit een eengezinswoning, een appartement, of zelfs een hotel of verpleeghuis, met de behandelingsopties die vandaag beschikbaar zijn, is het mogelijk om van bedwantsen af ​​te komen.

Hoe lang duurt het om van bedwantsen af ​​te komen?

Het wegwerken van bedwantsen is een proces, daar kun je niet omheen. Hoe lang het duurt om van bedwantsen af ​​te komen, hangt af van de eliminatiemethode die je kiest, de ernst van de besmetting en de grondigheid van de behandeling.

Een bedwants behandeling met behulp van warmte doodt bedwantsen onmiddellijk. Het grote voordeel is dat er geen residu achter blijft van bestrijdingsmiddelen. Een chemische behandeling van bedwantsen kan een paar weken duren, maar het laat een residu achter dat residueel (langwerkend) effect biedt tegen herbesmetting van bedwantsen.

De grootte en ernst van de eerste besmetting is ook een factor bij het bepalen hoe lang het duurt om van bedwantsen af ​​te komen. Vanaf het moment dat je je realiseert dat je bedwantsen hebt tot zorgeloos slapen, wees niet verbaasd als het minstens 4-6 weken duurt.

Ongeacht de behandelmethode die je kiest, kan het tijd kosten om het juiste erkende en vakbekwame ongediertebestrijdingsbedrijf te vinden om mee samen te werken. Vraag meerdere professionals en stel gedetailleerde vragen over hun ervaring, procedures die ze gebruiken en hun slagingspercentages. Raadpleeg een branchevereniging of het Kennis en Adviescentrum voor Dierplagen te Wageningen.

Voordat je een contract aangaat of ondertekent, moet je weten wanneer ze beschikbaar zijn voor de eerste behandeling en vragen naar hun praktijk voor vervolgafspraken. Vergeet niet te vragen welke garantie je bij de bestrijding krijgt.

Een andere factor die van invloed is op hoe lang het duurt om van bedwantsen af ​​te komen, is dat je begrijpt dat je verantwoordelijk bent voor het voorbereiden van de kamer voor behandeling.

Bedwantsen verstoppen zich in de kleinste spleten, inclusief de verbindingen in je nachtkastje. Je ongediertebestrijdingsbedrijf zal je een voorbereidingsblad geven met dingen die je moet doen voordat ze de kamer kunnen behandelen.

Gun jezelf voldoende tijd om om alle voorzorgsmaatregelen te nemen alvorens men aan de bedwants bestrijding gaat beginnen. Een goede voorbereiding verhoogt niet alleen de effectiviteit van de behandeling, maar onvoldoende voorbereiding kan er ook toe leiden dat het bedrijf de behandeling verschuift/uitstelt als het een goed bestrijdingsbedrijf is.

Traditionele insecticide behandeling 

Als je kiest voor een traditionele bedwants behandeling met insecticiden, kan het variëren hoe lang het duurt om van de bedwantsen af ​​te komen. De meeste ongediertebestrijdingsbedrijven plannen een follow-up van ongeveer 2 weken na de eerste behandeling, omdat veel insecticide behandelingen de bedwantseieren niet doden. 

Bedwantseieren komen 6 tot 9 dagen na het leggen uit. Om deze reden zijn vaak meerdere behandelingen nodig, wat het tijdschema voor het volledig wegwerken van bedwantsen verlengt. Wees ook realistisch met de omvang en ernst van het probleem. Als je jezelf zorgen maakt over het snel doden van bedwantsen, moet je de locaties waar je bedwantsen hebt gezien onder de aandacht brengen bij het ongediertebestrijdingsbedrijf. Als je bedwantsen zowel in de woonkamer als in de slaapkamer hebt gezien, behandel dan beide kamers tegelijk. Dit voorkomt herbesmetting en stelt je in staat snel van de bedwantsen af ​​te komen.

Bedwants besmetting. Cimex Lecturalius

Warmtebehandeling tegen bedwantsen

Warmtebehandelingen zijn de snelste manier om bedwantsen te doden. Het is geen oplossing om de verwarming hoger te zetten. Een effectieve warmtebehandeling kan alleen gedaan worden door een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf. 

Gespecialiseerde professionals met speciale apparatuur verwarmen de ruimten tot tussen 57,2°C en 62,7 °C.. Thermometers worden in de kamer geplaatst en nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat de lucht voldoende wordt verwarmd om bedwantsen te doden, maar niet heet genoeg om schade aan te richten. 

Bedwantsen en bedwantseieren sterven onmiddellijk bij 50 ° C. Deze behandeling duurt over het algemeen 6 tot 8 uur en vereist zorgvuldige controle door de technicus en voorbereiding van jouw als huiseigenaar. Als 2-3 weken wachten te lang is om van je bedwantsen probleem af ​​te komen kan een succesvolle warmtebehandeling van bedwantsen in slechts een dag een oplossing zijn. Let wel dat deze warmte behandelingen erg duur zijn. 

Doe-het-zelf  bedwants behandeling

Als je geneigd bent om bedwantsen zelf te behandelen, kun je bijna alles kopen wat de professionals gebruiken, maar het zal onvermijdelijk langer duren om van het probleem af te komen. Er zijn uitstekende instructievideo’s online te vinden om je te laten zien hoe je moet inspecteren en behandelen, maar deze behandelmethode kan langer duren om bedwantsen volledig uit je huis te verwijderen. 

Je moet echt de tijd nemen om onderscheid te maken tussen verschillende producten om te leren hoe je ze veilig en op de juiste manier toepast. 

Professionals op het gebied van ongediertebestrijding hebben vaak jarenlange praktijkervaring en training op hoog niveau. Ze hebben het gedrag van bedwantsen al jaren persoonlijk geobserveerd en kunnen je met succes verlossen van bedwantsenplagen. Als je deze klus zelf pakt, zijn regelmatige en grondige inspecties en snelle herbehandelingen noodzakelijk om met succes van bedwantsen af ​​te komen.

Denk eraan, als je één plek mist tijdens je bedwants behandeling, dat je alle voor niets hebt gedaan en vanaf het begin opnieuw moet beginnen. Een doe-het-zelf-aanpak om bedwantsen te elimineren is niet snel of gemakkelijk, maar het kan zeker worden gedaan.

Snel van bedwantsen afkomen

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat er ‘s nachts bedwantsen in je bed kruipen,is het raadzaam om snel handelen. Hoe langer je de bedwantsen onbehandeld laat, hoe duurder en tijdrovender het wordt om van de bedwantsen af ​​te komen. Raak niet in paniek en gooi je matras niet direct weg omdat je denkt dat je probleem dan opgelost is , want dat is niet zo.

Maak kennis met de verschillende behandelmogelijkheden en bepaal welke methode past bij jouw prioriteiten en budget. Over het algemeen is het volledig verwijderen van bedwantsen geen snel, gemakkelijk of goedkoop proces.

Doe het zelf, eerste stappen om te controleren 

Als je snel vooruitgang wilt boeken bij het doden van bedwantsen terwijl je wacht op de afspraak met een bedwants bestrijder, probeer dan de volgende corrigerende maatregelen die ervoor zorgen dat je bedwants probleem niet groter wordt. 

Ruim alle rommel op, stop het in een plastic zak en gooi het buiten weg. Stofzuigen alleen lost een bedwantsenplaag niet op, maar het kan helpen om hun aantal laag te houden. Stofzuig uiterst zorgvuldig de te behandelen kamer. Besteed hier echt serieuze tijd aan. 

Zorg ervoor dat je geen items van kamer naar kamer verplaatst, omdat dit je probleem naar andere delen van je huis zal verspreiden. Rommel en afval moeten in een zak worden verzegeld en onmiddellijk naar buiten worden gebracht. Na het stofzuigen van de door bedwantsen aangetaste kamers, reinig je de stofzuiger onmiddellijk. Doe dit buiten.

Schrob besmette gebieden met een harde borstel om de eieren los te maken en stofzuig met een krachtige stofzuiger.
Gebruik het dunne hulpstuk voor spleten om langs alle bed naden, kieren, spleten en plinten te stofzuigen. 

Als je een goede stoomcleaner hebt, kun je bedwantsen snel doden door langzame bewegingen op je bed en bedframe te maken met stoom. Blijf uit de buurt van stopcontacten met stoom!


Was alle lakens en beddengoed en droog ze op de heetste stand van je wasdroger. Om bedwantsen snel te doden, gooi je schoenen, knuffels/pluchen speelgoed, dekens, kussens, zitkussens en stoffen tassen in de droger gedurende minstens 1 uur op minimaal 60° Celsius.


Overweeg om een matrashoes over je matras te plaatsen en bedwantsvallen om de poten van je bed. Elk van deze acties zal snel een aantal bedwantsen verwijderen, maar zal het probleem niet oplossen zonder andere tussenkomst.

Kun je zelf van bedwantsen afkomen?

Ja, je kunt bedwantsen zelf bestrijden. Met geduld, doorzettingsvermogen, kennis en de juiste producten kom je van bedwantsen af ​​zonder bestrijder. Doe het zelf bedwantsenbestrijding kan soms beter in je budget en planning passen, maar het is een grote onderneming. Het bespaart je wel heel veel geld. 

Wees echter gewaarschuwd, als je fouten maakt tijdens een doe-het-zelf-bedwants behandeling, kom je in een cyclus van continue behandeling terecht. 

Dit betekent dat je nogal wat geld zult uitgeven aan het terugkopen van pesticiden en het toepassen van meer pesticiden op je slaapkamer en matras dan wanneer je een professional had gebeld. Bereidt je dus goed voor en gebruik uitsluitend toegelaten middelen.

Dit zijn de stappen die we aanbevelen als je zelf van bedwantsen af ​​wilt komen

Stap 1. Identificeren 

Als je bedwantsen zelf behandelt, moet je verifiëren dat wat je ziet inderdaad een bedwants is. Bedwantsen zijn heel klein, maar je kunt ze met het blote oog zien. Zodra je een exemplaar hebt gevangen kun je het laten determineren. Het behandelen van je slaapgedeelte met pesticiden zonder bevestiging van actieve bedwantsen kan leiden tot onnodige blootstelling aan pesticiden. Weet dus zeker dat je met bedwantsen te maken hebt.

Stap 2. Inspecteren 

Om zelf met succes van bedwantsen af ​​te komen, moet je de locaties en de ernst van de plaag kennen. Als algemene regel geldt dat een recente besmetting beperkt blijft tot gebieden in of rond het bed. Een ernstige besmetting kan zich hebben verspreid naar andere slaapkamers of de woonkamer. 

Gebruik een felle zaklamp en verfkrabber of een zeer dunne plastic kaart zoals een bankpasje om de plukjes en naden van matrassen zorgvuldig te inspecteren, draai de boxspring en het nachtkastje ondersteboven en inspecteer zorgvuldig alle scheuren, naden, kieren en spleten. 

Demonteer het hoofdeinde en het bedframe en controleer zorgvuldig op levende bedwantsen, huiden van vervellende nimfen en zwartachtige ontlasting vlekken. Ook de randen van plinten moeten altijd goed worden bekeken. Als een gestoffeerde bank of fauteuil wordt gebruikt om te slapen, controleer dan grondig de plooien van de stof en de onderkant. Vergeet eventuele plekken waar knopen zitten niet.


Zodra je een actieve bedwants besmetting en de ernst en de locatie van de plaag hebt vastgesteld, moet je de door jouw gekozen bestrijdingsmiddelen bestellen en de kamer voorbereiden om zelf van bedwantsen af ​​te komen.

Stap 3. Behandeling 

Een succesvolle doe-het-zelf-bedwants behandeling zal een combinatie van een paar verschillende producten gebruiken. Je kiest een product voor de matras, een product voor andere scheuren en spleten dan de matras, en stof op basis van pesticiden voor rond stopcontacten en andere ontoegankelijke gebieden. LEES ALTIJD HET ETIKET wanneer je beslist welke producten je gaat gebruiken. Het etiket is de wet. 

De toegestane plaatsing en toepassing van elk product wordt beschreven op het productetiket. De meeste insecticiden mogen niet op matrassen worden aangebracht, maar een paar wel. Sommige producten laten een residu achter, andere niet. Sommige producten werken snel, andere niet. We raden aan om je matras en boxspring te omhullen met een bedwantsbestendige hoes om toekomstige plagen te voorkomen. De sleutel tot een succesvolle doe-het-zelf-behandeling van bedwantsen is dat je alert moet zijn en de voorschriften volgt. Laat geen spleet, kier of naad in de kamer onbehandeld.

Stap 4. Monitoren

Nadat je je fris gewassen lakens weer op je bed hebt gelegd, moet je nog steeds actief toezicht houden en monitoren of je nog activiteit van bedwantsen waarneemt. Bedwantseieren komen na ongeveer een week uit en ze moeten worden behandelt, zodat het geen volwassen bedwantsen worden die zich kunnen voortplanten. Plaats Bedwantsvallen onder je bedpoten en meubels. Bedwantsvallen voorkomen dat bedwantsen vanaf de vloer in je bed of meubels kruipen, ze dienen ook om de bedwantsen in de gaten te houden cq te monitoren. Herhaal de behandeling elke 7-10 dagen totdat er geen tekenen zijn van bedwantsen in huis.

Bedwantsvallen voor bedpoten
Bedwantsvallen voor in ruimten
Bluestar Cimex Bedwants detectie

Huismiddeltjes tegen bedwantsen

Er zijn veel natuurlijke manieren om bedwantsen te bestrijden. Sommige werken, andere niet. Om op natuurlijke wijze volledig van bedwantsen af ​​te komen, is een combinatie van producten en behandelingen nodig. Als je de bedwantsen niet uitroeit, zal de plaag doorgaan en moeilijker te beheersen worden.

Voordat je een natuurlijk huismiddeltje tegen bedwantsen probeert, moet je er rekening mee houden dat zelfs “natuurlijke” en organische stoffen huidirritaties en reacties kunnen veroorzaken, vooral als ze in overmatige hoeveelheden worden gebruikt. 

Stofzuigen – Een gemakkelijke en toegankelijke manier om bedwantsen op natuurlijke wijze te vangen en te verwijderen, is met je stofzuiger. Dit zal je probleem met bedwantsen niet oplossen, maar helpt om hun aantal sterk te verminderen. Stofzuig scheuren en spleten inclusief plukjes, naden, ritsen en de bekleding van bedden en gestoffeerde meubels waar bedwantsen zich kunnen verstoppen. Gooi de stofzak buiten weg om te voorkomen dat bedwantsen naar andere delen van het huis worden verspreid.

Stoom – Bedwantsen en hun eieren sterven bij een temperatuur hoger dan 50 ° C. De hoge stoomtemperatuur van 100 °C doodt bedwantsen onmiddellijk. Breng langzaam stoom aan op de plooien en plukjes matrassen, samen met banknaden, bedframes en hoeken of randen waar bedwantsen zich kunnen verbergen. Wees echter voorzichtig, stoom kan sommige afwerkingen beschadigen en houdt stoom uit de buurt van elektriciteit. Om de paar dagen stomen is een natuurlijke manier om bedwantsen te bestrijden, maar biedt mogelijk geen 100% oplossing.

Bescherm je bed – Het is niet nodig of raadzaam om je matras weg te gooien bij het eerste teken van bedwantsen; de bedwantsen zullen je nieuwe bed besmetten. Investeer in plaats daarvan in een bedwantsbestendige matras en boxspring . Deze omsluiten je matras volledig en de rits is zo klein dat zelfs de kleinste nimfen niet kunnen ontsnappen. Bedwantsen kunnen niet uit je bed komen om je te bijten, noch in je matras en boxspring kruipen. Het installeren van deze natuurlijke bedwantsbarrières helpt enorm in je strijd tegen bedwantsen.

Alcohol – Alcohol op je matras en meubels sproeien is geen natuurlijke remedie tegen bedwantsen. Studies tonen aan dat het direct sproeien van een bedwants met ontsmettingsalcohol het in slechts 50% van de tijd zal doden. Houd rekening met de cryptische levensstijl van de bedwantsen; ze komen samen uit het zicht en buiten bereik als je wakker bent. Ze zijn alleen ‘s nachts actief. Je kunt bedwantsen niet verwijderen door alleen degenen te doden die je gemakkelijk over je bed ziet lopen. Bovendien is ontsmettingsalcohol een ontvlambaar materiaal en kan het brandgevaar opleveren.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor het wegwerken van bedwantsen

Amorf Silica oftewel Diatomeeënaarde van voedselkwaliteit – Diatomeeënaarde, of DE, is eeen afweermiddel, en het is een 100% natuurlijk en niet giftig product. Het zijn fijngemalen overblijfselen van fossielen van kleine waterdieren die diatomeeën worden genoemd. De skeletten van diatomeeën zijn gemaakt van silica met scherpe randen. 

Wanneer bedwantsen en andere insecten in contact komen met de diatomeeënaarde, veroorzaken de scherpe randen schaafwonden en snijden ze het exoskelet van de bedwants. Uiteindelijk droogt de bedwants uit en kan niet verder leven. Deze 100% natuurlijke stof kan zich verspreiden langs de omtrek van de kamer, in kieren en spleten, en de matras en boxspring. Het doodt bedwantsen langzaam, maar het blijft effectief zolang het ongestoord blijft liggen.

LEES OOK
Bedwantsen weren met diatomeeenaarde
Trappit bedwantsenval met feromoon
Tips tegen bedwantsen
Bedwantsen, hoe krijg je ze?

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk. 

2 reacties

 1. Interessante informatie, dank!
  Het lijkt me dat de diatomeeenaarde ook preventief gebruikt kan worden. Alleen zie ik ook allerlei waarschuwingen voorbij komen.
  Als ik het gebruik op randjes en in hoekjes zou het dan niet elke keer met de stofzuiger weer opgezogen worden? En kan het dan kwaad omdat de stofzuiger het misschien weer rondstuwt (is het zo fijn dat het door het filter gaat?)

  Groetjes!

  1. Beste Willemien, de waarschuwingen gaan over de stof die soms wordt veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik. De stof kan irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Als je diatomeeenaarde rustig aanbrengt zonder dat er stof vrijkomt dan is er niets aan de hand. Het opzuigen van dit poeder kan inderdaad je stofzuiger kapot maken daar het fijne poeder in de motor kan komen. Je dient voor het stofzuigen een bouwstofzuiger of een stofzuiger met hepa filter te gebruiken. Met vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Veelgestelde vragen over bedwansten

Veelgestelde vragen over bedwansten

Wat zijn de meest gestelde vragen over bedwantsen bij BOB? Bij BOB krijgen we regelmatig vragen over bedwantsen. Hoe kunnen…
Tips voor het inspecteren van hotelkamers op bedwantsen

Tips voor het inspecteren van hotelkamers op bedwantsen

Heerlijk op vakantie (geen mens die aan bedwantsen denkt) Je gaat heerlijk met je gezin op vakantie naar een lekker…
Last van bedwantsen

Last van bedwantsen

Weet zeker dat je met bedwantsen te maken hebt Als je denkt dat je een besmetting met bedwantsen hebt, dan…
Trappit Bedwantsenval met feromoon

Trappit Bedwantsenval met feromoon

Kenmerken Trappit bedwantsen val met feromoon De Trappit bedwantsenval met feromoon is een gebruiksvriendelijk en snelwerkend bedwants detectiesysteem dat door…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling