#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Bruine rat in de tuin – bruine rat vangen

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Bruine rat in de tuin – bruine rat vangen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

GoodNature-complete-set-1-automatische rattenval
GoodNature A24 Automatische Rattenval (CO2 val)
179,95
Budget Ongedierte bestrijden rattenkist - rattenvoerdoos met 2 rattenklem
Professionele Rattenvoerdoos + klem 2x
12,85
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
8,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

De bruine rat kan grote schade veroorzaken

De bruine rat is een drager van ziekteverwekkende bacteriën en virussen, en vormen dus een gevaar voor de volksgezondheid. De bruine rat kan onder andere de ziekte van Weil en paratyphus overdragen. Veeziektes kunnen ook veroorzaakt worden door ratten. Varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky.

Ratten kunnen ook erg veel schade veroorzaken met grote financiële gevolgen. Een bruine rat eet bijvoorbeeld gemiddeld 15 tot 20 gram voedsel per dag. Tel uit als je een rattenplaag hebt op een boerderij. Ze eten voor een behoorlijk bedrag weg op jaarbasis. 

bruine rat in de tuin-budget ongedierte bestrijden

Schade door ratten

Schade door ratten kan zoals gezegd hele grote financiële gevolgen hebben. Het aanvreten en besmetten van voedselvoorraden met hun uitwerpselen. Het veroorzaken van knaagschade aan verpakkingsmateriaal, houten vloeren, elektriciteitskabel en isolatiematerialen. Straatwerk dat verzakt door het graven van gangen. Stuk voor stuk schades met grote financiële gevolgen. 

Kortom het is zaak dat je adequaat reageert als je de bruine rat bij jou in de buurt signaleert.

De bruine rat is de meest voorkomende rattensoort in ons land. Deze soort komt voor in ons rioolstelsel, onder en in gebouwen en op plaatsen waar aanbod van voedsel is. Het weggooien van voedselresten door mensen of een kapot rioolstelsel, zijn vaak de oorzaken dat er in een woonwijk een rattenplaag uitbreekt.

ratten bestrijden - BOB

Wanneer kun je last krijgen van de bruine rat ?

Overlast van ratten heeft altijd een oorzaak. De oorzaak kan bij jezelf liggen maar heel vaak heb je te maken met omgevingsfactoren waar jij niets aan kunt doen. Plaatsen waar overlast van ratten veel voorkomt zijn:

 • In de buurt van vuilstortplaatsen
 • Containers die niet afsluiten
 • Op plaatsen waar voeding wordt achtergelaten
 • Slechte algehele hygiëne in en rondom bedrijfsgebouwen
 • Bij slootkanten in de buurt van akkers
 • Bij agrarische bedrijven in de buurt

Uiterlijke kenmerken van de bruine rat.

 • Lichaamslengte kan 22 tot 30 centimeter worden
 • Dikke, bijna kale staart die korter is dan het lichaam
 • Stevig gebouwd
 • Stompe snuit
 • Oren goed zichtbaar
 • Rug is vaak goudbruin
 • Buik is lichter gekleurd

Hoe plant de bruine rat zich voort ?

 • Wijfjes die 3 tot 18 maanden zijn worden steeds bevrucht
 • Ze hebben maximaal 15 worpen met jongen
 • Draagtijd van ongeveer 3 weken
 • Gemiddeld nest heeft 7 tot 10 jongen
 • Zoogperiode van 4 weken
 • Jongen zijn na 3 maanden geslachtsrijp
 • Geschatte maximale leeftijd is 2 tot 3 jaar
 • Afhankelijk van nestgelegenheid en voedselaanbod kan één wijfje 120 jongen ter wereld brengen.
 • Als richtlijn wordt aangehouden dat een wijfje 40 jongen baart die ook weer gaan voortplanten

Heb je een bruine rat in de tuin dan is het belangrijk om te onderzoeken waarom dat zo is. Ratten zijn slimme dieren en weten zich goed schuil te houden. Ratten verkennen voortdurend hun omgeving en kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. 

Bruine rat in de tuin

Heb je te maken met een bruine rat in de tuin dan dien je te onderzoeken of er ergens een nest of een hol zit. Dit kun je herkennen aan een rond gat in de grond van ongeveer 5 tot 8 centimeter doorsnee. Gaten van een rattenhol zijn te vinden onder dichte begroeiing, onder schuurtjes en onder tegels. Zie je een bruine rat in de tuin dan wil dat niet per definitie zeggen dat er een nest bij jouw in de tuin zit, maar het is wel belangrijk om dat te onderzoeken of te laten onderzoeken. 

Heb je een bruine rat in de tuin gezien dan wil dat in ieder geval wel zeggen dat er in de buurt een rattenhol aanwezig is. Dat je plotseling last van de bruine rat kunt krijgen, kan te maken hebben met een kapot rioolstelsel. Ratten hebben een groot aanpassingsvermogen waardoor de bruine rat  zich heel goed kan handhaven in een stedelijke en landelijke omgeving. 

Bruine rat in de tuin! Waar zitten ze?

Sommige woonwijken hebben meer last van bruine ratten dan andere. Dat je één bruine rat door je tuin ziet lopen kan dan voorkomen, maar let goed op dat je ze geen nestplaats en voedsel aanbiedt. Een bruine rat in de tuin verschuilt zich graag in:

 • Houtwallen
 • Struiken
 • Openhaardhout
 • Slootkanten
 • Riolen
 • Kruipruimten
 • En in een vochtige niet al te warme omgeving.
 • In agrarische gebieden bevinden ze zich ook vaak in mesthopen en stortplaatsen.

Een rattennest bevindt zich in de regel dicht bij een voedselbron. De bruine rat begeeft zich vaak over dezelfde routes die reeds gemaakt zijn. Dit noemen we wissels. Buiten zijn sporen ratten te vinden via deze wissels en binnen laten ze buiksmeer achter op plaatsen waar ze vaak lopen. Het holenstelsel van de bruine rat is ondergronds met elkaar verbonden en bovengronds via de ontstane wissels.

Bruine rat vangen

De bruine rat vangen kan soms een hele uitdaging zijn. Belangrijk om te weten is dat de bruine rat zich beter laat vangen in een afgeschermde ruimte. Zelf zet ik een rattenval altijd in een rattenkist zodat er een beschutte omgeving ontstaat. Ik kan dan niet alleen de rattenval van lekker eten voorzien, maar ook  de voerdoos zelf. Hierin strooi ik wat vette zaden waar ratten dol op zijn.  Als de omgeving voor de bruine rat vertrouwd aanvoelt zal hij of zij eerder genegen zijn om in de val te lopen. 

Wil je een bruine rat vangen dan is het belangrijk dat je een goede plaats uitzoekt. Over het algemeen zal een bruine rat niet in een val lopen die ergens midden in een ruimte is geplaatst. Zet een val altijd tegen een wand of muur.

Er zijn verschillende manieren om een bruine rat te vangen. Afhankelijk van de situatie kies je een vangmethode die op dat moment het beste is, of waar je het liefst mee werkt. Ratten vangen met vallen betekent wel dat ze gecontroleerd moeten worden. Dode ratten dienen opgeruimd te worden anders gaan ze stinken en overlast van vliegen bezorgen. Dat is wat je juist niet wilt. 

Zelf een bruine rat vangen

Heb je een bruine rat in de tuin dan kun je die zelf vangen met een rattenval in een rattenkist. In een rattenkist staat de rattenval afgeschermd voor kinderen, huisdieren en andere dieren, zodat zij niet in de rattenklem kunnen komen. Merk je dat er meerdere bruine ratten in je tuin struinen dan is het verstandig om meerdere rattenkisten te plaatsen. Advies van BOB is om dan minimaal 3 rattenkisten te plaatsen.

In dit artikel leg ik uit hoe je zelf ratten kunt vangen zoals wij het als professioneel ongedierte advies bedrijf het ook doen.

Buiten gebruik van rattengif is verboden

Buiten Gebruik van rattengif is verboden omdat er veel risico`s aan verbonden zijn. Er zijn een aantal goede manieren om ratten te vangen en humaan te doden. Heb je last van meerdere ratten en komt de rattenoverlast steeds weer terug dan is het verstandig om professionele rattenbestrijding in te schakelen. Wij van Budget Ongedierte Bestrijden kunnen je helpen met verschillende GIFVRIJE methodes om ratten effectief te vangen.  

Professionele rattenbestrijding

Professionele rattenbestrijding heden ten dagen is een vak apart. Ongediertebestrijders die ratten met gif willen bestrijden moeten zich houden aan een streng protocol en ze moeten kunnen aantonen dat ze eerst alle andere technieken zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen hebben toegepast. Als die niet baten dan mogen ze als laatste redmiddel rattengif gaan gebruiken. Buiten Gebruik van rattengif is aan strenge normen gebonden en mag niet zomaar klakkeloos worden ingezet.

Budget Ongedierte Bestrijden heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in gifvrije toepassingen tegen ratten, maar ook tegen muizen. Wij vinden het belangrijk dat wij jouw kunnen helpen met een oplossing die duurzaam en milieuvriendelijk is. Soms is dat erg lastig en gaat het niet zoals jij en wij dat willen. Soms kun je een probleem met ratten niet voor 100% oplossen, maar wel beheersbaar maken en houden. Afhankelijk van de situatie is dat acceptabel of niet. 

Budget Ongedierte Bestrijden kan jouw helpen met het gifvrij bestrijden van ratten. Wij beschikken over technieken om ratten uit je huis, en uit hun holen te verjagen, en wij beschikken over de verschillende vangmethodes. Om jouw te helpen met een duurzame oplossing zijn er vaak nog enkele acties meer nodig zoals het weren van ratten, hygiëne optimaliseren en het wegnemen van schuil-en nestplaatsen. 

Zelf ratten vangen als een professional met een compleet rattenvangpakket

Wil je zelf ratten vangen dan heeft Budget Ongedierte Bestrijden een compleet pakket voor jouw. Dit pakket bestaat uit:

 • rattenkist
 • rattenklem
 • sleuteltje voor het openen van de rattenkist
 • vers lokmiddel
 • zonnebloempitten
 • papiersnippers

Afhankelijk van de grootte van de plek waar je ratten wilt vangen heb je 1 of meerdere rattenkisten nodig. BOB kan je helpen met professionele rattenkisten compleet met voerpakket en handleiding. Het advies is om minimaal 1 complete rattenkist te zetten per 5 strekkende meter. Heb je dus een tuin in de vorm van een L met een wand van 10 en van 5 meter, dan plaats je 3 complete rattenkisten.

Bestel op de knop hier onder direct een compleet pakket voor het zelf vangen van ratten.

bestel direct een PestiNext insectenval

LEES OOK
Lees op deze link de handleiding
Tips voor het zetten van een rattenkist
Zie hier al onze artikelen tegen ratten

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 reacties

  1. Beste Anne, afhankelijk van waar je woont kan ik langs komen, maar ratten die ik uitsluitend in mijn woonplaats. Welke middelen ik zou inzetten kan ik niet aangeven omdat ik geen informatie heb over de situatie. Mocht je meer willen weten neem dan gerust even contact op. Fijne zondag en vriendelijke groet, François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen…
Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Steeds meer meldingen van rattenoverlast Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over…
Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Hiervoor zijn voerdozen voor ratten en muizen bedoelt Een voerdoos voor ratten of muizen is bedoelt om giftige bestrijdingsmiddelen zoals…
Ook handig bij jouw bestelling