#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat. Ratten verjagen met geur.

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat. Ratten verjagen met geur.

Producten: ratten verjagen, ratten verjagen met geur

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Tupoleum – Geurverdrijfmiddel voor ratten
Complete (geur)verdrijfset tegen ratten
49,45
rattenvangkooi-rattenvanger-ratten vangen
Diervriendelijke Ratten Vangkooi (rattenval)
14,97
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
8,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Overlast bruine ratten neemt toe

Het aantal bruine ratten neemt toe in Nederland. De bruine rat is net zoals de zwarte rat een drager van ziekteverwekkende bacteriën, virussen en kunnen deze ook overbrengen. De bruine rat begeeft zich in de buurt van water en voedselbronnen. Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden.

Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water. De grote van hun leefgebied is afhankelijke van het voedsel aanbod. Wat geldt voor zowel ratten en muizen is dat de populatie groter wordt naargelang  het voedsel aanbod ook groter is. Des te meer voedingsbodem des te groter een rattenpopulatie wordt. een andere belangrijke factor hierbij is ook dat er voldoende schuilplaats aanwezig moet zijn. 

De bruine rat is ook een alleseter. Hun territorium beschermen ze met krijsende geluiden. Aan deze geluiden kun je ook horen dat er ratten in je buurt zijn. De bruine  rat is het meest `s nachts actief.

De bruine rat plant zich snel voort en wordt maximaal 2-3 jaar oud. Het is zaak als je ratten constateert dat je direct passende maatregelen neemt. Stel bestrijding niet uit want je heeft al snel met een rattenplaag te maken. Ze leggen gemiddeld 7-10 jongen per nest en de zoogperiode is 4 weken. Na 3 maanden zijn de jonge ratjes ook al weer geslachtsrijp.

Hoe constateer je dat er bruine ratten in de buurt zijn.

 • Knaagsporen en knaagschade aan diverse materialen.  Pas op met elektrische bekabeling. je bent niet de eerste die door knaagbrand in de as wordt gelegd. 
 • De keutels van de bruine rat zijn 5-7 mm dik en 12-22 mm lang. De uitwerpselen vind je op looproutes, eet- en drinkplaatsen.
 • Pootafdrukken in een plas water die net na een regenbui is drooggevallen.
 • Vers uitgegraven zand hopen en hole. Het zijn echte gravers.
 • Buiksmeer lang looppaden en doorgangen.

Hoe leven bruine ratten?

Bruine ratten ook wel riool ratten of Noorse ratten genoemd leven in stedelijke gebieden waar veel mensen aanwezig zijn, maar ook in agrarische gebieden waar koeien, varkens en kippen aanwezig zijn.  

Bruine ratten leven in kolonies, waarvan de vrouwelijke exemplaren in kleine  groepen van 1 tot 6 stuks in een holen stelsel leven. Elk vrouwtje heeft haar eigen nestkamer, maar in sommige gevallen delen ze deze en liggen hun jong bij elkaar. Deze gemeenschappelijke nesten komen niet veel voor. 

Mannetjes ratten organiseren zich naar mate en grootte van de populatiedichtheid. Bij een lage populatiedichtheid ( kleine kolonie) verdedigd een mannetje het rattenhol als zijnde zijn  territorium. Het mannetje houdt ander mannetjes uit de buurt van het hol en omliggend terrein. Dit mannetje paart alleen met vrouwtjes van zijn kolonie.

Is de populatiedichtheid groot dan zijn er te veel exemplaren aanwezig en kunnen mannetjes zich niet langer verdedigen tegen indringers, gewoonweg omdat er teveel indringers zijn. 

Sommige ratten zijn agressief en kunnen vechten, jagen, bijten en boksen. Ze geven zich niet over, en dat leidt tot langdurige conflicten en noodzakelijke zelfverdediging als de rattenpopulatie dichtheid hoog is. 

Bruine ratten leven gemiddeld amper een jaar. Er is een hoge sterfte, maar ook een hoog geboortecijfer. Is de draagkracht groot dan zal een rattenpopulatie uitgroeien tot een rattenplaag. Een rattenpopulatie groeit naarmate er voedsel aanwezig is. Simpel gezegd betekent dit “ Veel voedsel, veel ratten, weinig voedsel weinig ratten“

Rattenhol van de bruine rat

Een rattenhol van de bruine rat kan een eenvoudig hol zijn. Een eenvoudig hol bestaat uit een kamer dat middels een korte tunnel is verbonden met buiten. Een groot rattenhol is een complex van onderling verbonden tunnels, holtes en doorgangen.  

Rattenholen zijn veranderlijk doordat ze groter worden of nieuwe bewoners bij komen. Er kunnen nieuwe bewoners komen die nieuwe tunnels graven, oude tunnels dicht maken of onderhoudt raakt in het slop. De structuur van een holenstelsel is gerelateerd aan de sociale relaties van ratten die graven en onderhouden. Breekt de sociale structuur van een kolonie of groep dan zijn die ratten niet meer in staat om een complex holen systeem te handhaven en valt het holencomplex in verval.  

Vertrekken en gangen in een rattenhol van de bruine rat

Een rattenhol van de bruine rat bestaat uit een aantal vertrekken en gangen. 

 1. Ingang. Dit is meestal een beschutte en/of hellende plaats welke kan worden afgesloten cq verscholen kan worden achter gras, vuil of ander materiaal. 
 2. Tunnel. Tunnels zijn verbindingen tussen verschillende kamers van het rattenhol. De breedte van deze tunnels is ongeveer 8,5 cm. Er kan slechts één rat tegelijk door een tunnel heen en de lengte van en tunnel is gemiddeld 30 cm. In de tunnels zitten afbuigingen naar nestruimten of diverse ander kamertjes.
 3. Kleine kamertjes. De kleine kamertjes zijn verschillend van grootte, afhankelijk waarvoor de kamertjes worden gebruikt. In de kleinste kamertjes kunnen 3 ratten vertoeven en in de grootste wel 11 ratten. Sommige kamertjes worde gebruikt om te nestelen en andere voor voedselopslag.
 4. Nesten. In de nestruimtes wordt versnippert materiaal verzameld voor warmte en op te slapen. In een rattenhol bestaan 3 soorten nesten namelijk:

  1. Eenvoudig nest. Dit bestaat uit snippers van bladeren, stukjes papier en ander nestmateriaal wat ervoor zorgt dat de rat van de vloer af ligt.

  2. Komvormig nest. Dit is een iets groter nest in de vorm van een kom. Nestmateriaal zoals papiersnippers, gras en ander materiaal wordt ook tegen de wanden aan gemaakt om een soort beker te vormen.

  3.Bolvormig nest. Deze vorm komt niet zoveel voor. Ratten bouwen van nestmateriaal een bol met één opening.

De groei van een rattenhol

Meestal begint een zwangere bruine rat met het bouwen van haar hol net voor de bevalling. Ratten willen graag holen waarvan de ingang tegen een verticale wand is, onder een plank, beton of stoep. Een rattenhol wordt gemaakt in de buurt van een voedselbron en water. Opgegraven zand of vuil uit de eerst gegraven tunnel wordt opgestapeld rondom de tunnelingang van het hol.

De eerste tunnel eindigt meeste in de nestholte. Na een paar dagen wordt er een tweede ingang gegraven die uiteindelijk is bedoeld als nooduitgang voor als het hol wordt binnengedrongen. Uitbreidingen van het holenstelsel vinden volgens hetzelfde principe plaats en er zullen dan ook voedsel kamers worden toegevoegd. 

Het rattenhol zal groeien naarmate er voedsel in de buurt aanwezig is. Een rattenplaag zal uitbreken bij voldoende voedsel. 

Een rattenhol wordt regelmatig ververst met schoon nestmateriaal. Ratten leven graag met wat ruimte boven zich. Raken de holen te vol dan wordt er materiaal afgevoerd. 

Hoe vindt je een rattenhol?

Het vinden van een rattenhol is vaak moeilijker dan verwacht. Ingangen zijn gaten in de grond van ongeveer 5 tot 9 cm. Het zoeken van ingangen vracht om extra aandacht op locaties waar bakstenen, houtstapels of dichte begroeiing aanwezig is. Ingangen van een rattenhol vindt je ook vaak onder vloerdelen, kasten, containers en tijdelijke kantoorunits. Een rattenhol kan op de meest ondenkbare plekken zitten.

Kruipruimtes, spouwmuren en holtes onder de grond zijn voor bruine ratten ideale nestplaatsen. Bedenk dat ratten door beton en metaal heen kunnen knagen. 

Wat te doen tegen overlast bruine ratten?

Heb je overlast van bruine ratten of zie je ze in je buurt lopen dan is het verstandig om direct actie te ondernemen. Wil je geen bruine rat in je huis of bedrijf dan is het raadzaam om weringsmaatregelen te nemen, de eventuele voedselbron op te sporen, en het nemen van andere preventieve maatregelen. Bruine ratten kunnen ook in je huis of bedrijf komen door een defect in je rioolstelsel. Soms kan het erg complex zijn om er achter te komen waar bruine ratten zich schuil houden. 

Als je er één ziet dan betekent dat in de praktijk dat er meer in de buurt zijn. 

Ratten verjagen met geur

Bruine ratten uit hun hol verjagen kun je op verschillende manieren doen. Een manier waarmee ik meestal werk is ratten verjagen met geur. Met de geur van tupoleum. Tupoleum is een geurmiddel waar je ratten mee kunt weren en afstoten. 

Zo werkt ratten verjagen met geur van Tupoleum

 1. Doe rubber of latex handschoenen aan. Tupoleum is een sterke geurstof en gaat moeilijk van je handen af. 
 2. Pak een plastic bak die je kunt missen.
 3. Neem 8 oase blokjes per rattenhol (in en uitgangen).
 4. Doe de oase blokjes in de plastic bak.
 5. Doordrenk de oase blokjes met Tupoleum. Zorg ervoor dat ze echt helemaal volgezogen zijn. 
 6. Doe met je handschoenen aan in elke opening van de rattenholen 8 doordrenkte oase blokjes.
 7. Duw de oase blokjes met een stokje wat verder het rattenhol in.
 8. Laat de Tupoleum zijn werk doen. 

Ratten houden er altijd rekening mee dat ze moeten kunnen vluchten. Meestal heeft een rattenhol meerder in en uitgangen. Er is daardoor een natuurlijke tocht door het gangenstelsel. De natuurlijke tocht zorgt ervoor dat de ondraaglijke geur van Tupoleum door het gangenstelsel wordt verspreidt. 

De aanwezige ratten zullen daardoor snel hun hol en gangenstelsel verlaten.  

Alles tegen ratten op deze link

LEES OOK

Zie hier het geurpakket voor het verjagen van ratten uit hun holen.

Tips voor het zetten van een rattenkist

Bruine rat in de tuin? Bruine rat vangen

Wat is een rattenkist? Tips voor het zetten van een rattenkist.

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen…
Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Steeds meer meldingen van rattenoverlast Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over…
Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Hiervoor zijn voerdozen voor ratten en muizen bedoelt Een voerdoos voor ratten of muizen is bedoelt om giftige bestrijdingsmiddelen zoals…
Ook handig bij jouw bestelling