Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Muizen bestrijden in huis, wat te doen?

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Muizen bestrijden in huis, wat te doen?

Producten: Muizen in huis, Wat te doen tegen muizen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
PestiNext® Elektronische Muizenverjager – 90 dagen Resultaat Garantie
49,95
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (2)
Elektronische Rattenverjager (beter dan Ultrasoon!)
49,95
muizenval-diervriendelijk-muisvriendelijk-muizen vangen
Diervriendelijke Muizen Vangkooi (muizenval)
5,95
BOB- muizen verjagen - muizenverjager - electromagnetisch (1)
6x Elektronische Muizenverjager (beter dan Ultrasoon!)
218,10

In dit artikel ga ik je de grondbeginselen van duurzame ongediertepreventie tegen muizen vertellen die je echt gaan helpen. Er zijn namelijk veel misverstanden en fabels over de bestrijding van muizen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat muizengif het meest effectieve middel is bij een muizenplaag bestrijden, maar het tegendeel is waar. Ook leg ik uit wat dan wel de meest effectieve manier is om muizen te bestrijden in huis.

Ik bespreek de verschillende mogelijkheden om muizen te bestrijden met je:

 1. Muizen vergiftigen
 2. Muizen vangen
 3. Muizen verjagen
 4. Muizen in huis voorkomen 
 5. Wat is de oorzaak van muizen in huis

Ik geef aan wat de voor- en nadelen zijn per bestrijdingsmethode en wat vanuit mijn eigen ervaring als ongediertebestrijder het beste werkt tegen muizen in huis. Zelfs als je te maken hebt met een muizenplaag. Daarnaast geef ik aan hoe je blijvend van muizen in huis af komt en wat de belangrijkste oorzaken van muizen en muizenplagen zijn.

1. Muizen vergiftigen: Waarom muizengif niet de oplossing is

Muizengif is slechts een tijdelijk lapmiddel. Heb je muizen in huis dan heeft dat altijd een oorzaak. Het is daarom beter de oorzaak op te sporen, zodat je een duurzame maatregel kunt nemen waarvan je jarenlang plezier hebt. Als muizen al van het muizengif eten, blijf je altijd met de vraag zitten of ze allemaal wel dood zijn. En als ze allemaal dood zouden zijn ( wat heel onwaarschijnlijk is) dan kun je jezelf afvragen of er nog muizen bij je binnen kunnen komen.  

Een naar bijverschijnsel van een muizenplaag bestrijden met gif is dat je niet weet waar ze liggen als ze dood gaan. Het kan een zeer vervelende stank veroorzaken waar vliegen op af komen. Ik heb een poos geleden een bedrijf geholpen waar veel overlast van muizen was en ook heel veel overlast van vliegen. De overlast van vliegen was niet zo verwonderlijk. 

Er lagen op veel plaatsen dode muizen die behoorlijk aan het rotten waren. Ideale plaatsen voor vliegen om eitjes op te leggen, waardoor er ook nog eens een vliegenplaag uit was gebroken. Dit zijn allemaal scenario`s waar je liever niet mee te maken wilt krijgen. Je zult begrijpen dat alleen om die reden al muizengif geen oplossing is. 

Wist je overigens dat er jaarlijks in Nederland bijna 800.000 kg muizen- en rattengif wordt verbruikt, dat ook weer allemaal in ons milieu terecht komt, en dat er ook roofvogels en landroofdieren ziek worden en doodgaan door het eten van vergiftigde muizen, en dat er altijd een risico aanwezig is dat kleine kinderen er mee in contact komen of zelfs opeten. Je mag er niet aan denken!

2. Muizen vangen

Muizen vangen kun je op verschillende manieren doen. Als professioneel ongedierte bestrijder is mijn ervaring dat je het beste muizen kunt vangen met professionele muizenklemmen en onweerstaanbaar lokmiddel. Als je een keuze wilt gaan maken welke manier van vangen voor jou het beste is, kijk dan hier onder.

 1. Muizen vangen met professionele muizenklemmen. Deze muizenklemmen zijn van plastic en hebben een metalen slagmechanisme. Ze zijn vele malen herbruikbaar en dat maakt de professionele muizenklem zeer goedkoop in gebruik. Belangrijk is als je muizen gaat vangen met professionele muizenklemmen dat je het ronde lokaasdepot op de voorkant van de klem voor maximaal de helft vult met lokmiddel.
 2. Muizen vangen met houten muizenklem. Omdat deze klemmen in aanschaf goedkoper lijken worden deze muizenklemmen veel gebruikt. Ze hebben echter een paar grote nadelen namelijk: je komt er regelmatig met je vingers tussen en omdat ze van hout zijn kunnen ze lastig schoon gemaakt worden. 
 3. Muizen vangen met een vangkooi. Deze manier van vangen kun je gebruiken als je muizen levend wilt vangen. Een nadeel van levend muizen vangen is dat je de vallen enkele malen per dag dient te controleren. Doe je dat niet dan kunnen de muizen dood gaan van de stress. Ik adviseer je als je levend muizen wilt vangen dat je elke 2 uur de vangkooi of inloopval controleert.
 4. Muizen vangen met lijmvallen. Deze manier van muizen vangen wordt ontzettend veel gebruikt, maar is ontzettend dieronvriendelijke. Je vangt de muizen namelijk levend op een lijmplank. Dit is niet prettig om aan te zien en het is wettelijk verboden om op deze manier muizen te vangen.

Als professioneel ongedierte adviseur heeft muizen vangen met professionele muizenklemmen mijn voorkeur. De muizen die in de klem komen zijn in de meeste gevallen opslag dood, ze zijn gemakkelijk en hygiënisch leeg te maken. Gebruik je deze klemmen op de juiste manier dan kun je ze vele malen hergebruiken en dat maakt deze vallen zeer goedkoop in gebruik. Met PestiNext lokmiddel maak je muizenvallen extra aantrekkelijk.

Om meerdere muizen of zelfs een muizenplaag te bestrijden is het vangen van muizen vaak niet de beste oplossing. Wat hiervoor wel het beste werkt lees je hieronder.

3. Muizen verjagen

Muizen verjagen is een diervriendelijke en bovendien hele effectieve manier van bestrijden. Het grote voordeel is namelijk dat je met het juiste product alle muizen in een keer verjaagd.

De beste oplossing: Elektronische muizenverjagers

Als professioneel ongedierte adviseur werk ik zal al sinds 2012 met elektronische muizenverjagers. Heb je last van muizen in huis dan kan ik je deze elektronische apparaten aanbevelen. Ze maken geen geluid en werken echt fantastisch goed. Het succespercentage is 98% en om die reden kunnen we er ook 90 dagen geen resultaat geld terug garantie op geven. Ze creëren een omgeving die ondraaglijk is voor muizen, waardoor ze weg gaan.

Ik werk zelf dagelijks met deze units in de praktijk, en ze zijn het beste alternatief voor muizengif. Lees hier meer over muizen verjagen met elektronische muizenverjagers.

Bestel elektronische muizenvangers: NU tot 15% korting!

Ook belangrijk bij muizen verjagen

Wil je effectief muizen verjagen dan dien je ervoor te zorgen dat alle dingen welke muizen aantrekken worden weggenomen. Je dient eigenlijk een omgeving te creëren welke onaantrekkelijk is voor muizen. Dit kun je met de volgende tips bereiken.

 • Voorkom nestvorming. Regelmatig zie ik in de praktijk dat mensen een overvolle zolder, schuur, kelderkast of garage hebben. Dit geeft muizen enorm veel kansen om rustige nestplaatsen te vinden. Mijn advies is dan ook om regelmatig spullen welke je niet of nauwelijks gebruikt op te ruimen.
 • Neem voedsel bronnen weg. Diervoeders, eten strooien voor vogels, afgevallen fruit en noten en gemorst voer voor vogels zijn allemaal voedselbronnen voor muizen. Neem zoveel als mogelijk deze bronnen weg en sla diervoeder op in afgesloten bakken.
 • Maak openingen en doorgangen dicht. Des te meer je openingen en doorgangen dicht maakt in huis des te makkelijker kun je muizen verjagen en vangen. 

Een veel voorkomende oplossing voor het verjagen van muizen is het verjagen met geluid. Hier zijn wij geen fan van. Waarom leggen we hier aan je uit.

Muizen in huis voorkomen met deze tips 

Één van de basisprincipes van duurzame ongediertepreventie is het dicht maken van openingen en doorgangen. Veel mensen weten niet dat ze vaak openingen in de buitenmuur hebben, of ze weten het wel maar staan er niet bij stil dat daar muizen door naar binnen komen. Ik ga je hier aan de hand van enkele voorbeelden laten zien hoe je zelf eenvoudig en goedkoop duurzame en milieuvriendelijke maatregelen kunt nemen, waardoor muizen niet meer zo eenvoudig je huis binnen kunnen komen. 

Openingen in je buitenmuur dicht maken heeft als voordeel dat andere ongewenste beestjes ook niet in je huis kan komen. Denk hierbij aan ratten, wespen en vliegen. 

Open voegen dicht maken met RVS wering gaas of bijenbekje

Bijna alle huizen hebben open voegen in hun buitenmuur waardoor muizen in huis komen. Deze zijn heel eenvoudig dicht te maken met rvs wering van gaas. Een alternatief zijn bijenbekjes maar die hebben een groot nadeel. Ze zijn of te groot of te klein waardoor er vaak openingen blijven waar muizen nog steeds doorheen kunnen. RVS wering gaas is vele malen goedkoper en het past altijd. 

 1. Knip het rvs wering gaas iets groter dan de opening is.
 2. Vouw het met weinig kracht dubbel zodat het niet gaat knikken.
 3. Duw het voorzichtig is de open voeg.
 4. Het gaas zet weer uit en zit stevig in de voeg.

Scheuren in je buitenmuur dicht maken

Scheuren in je buitenmuur zijn ook ingangen voor muizen en heel eenvoudig dicht te maken met voegenreparatiekit. Zijn ze te breed vul ze dan eerst op met rvs wering gaas en maak ze dan dicht met de voegenreparatiekit. 

Openingen rondom leidingen dicht maken

Openingen rondom leidingen zijn heel eenvoudig dicht te maken met rvs wering met krul. Ik adviseer je om latex handschoenen aan te doen en de rvs wering krul met siliconenkit in te smeren. Vul de openingen rondom leidingen met hiermee op. Je kunt natuurlijk ook acrylaat kit gebruiken zodat je het later kunt schilderen voor de nette afwerking. 

Openingen bij boeiboorden en dakranden

Boeiboorden en dakranden laten ook vaak openingen zien waar muizen toegang tot je huis krijgen. Deze openingen zijn zeer eenvoudig dicht te maken met rvs wering gaas. Meet de lengte van de opening af en knip het rvs wering gaas op maat. Vouw het gaas maar laat het niet knikken, en duw het met een plamuurmes in de rand die open staat. Door de buitenaardse druk blijft het zitten.

Wat is de oorzaak van Muizen in huis?

Muizen in huis heeft altijd een of meerdere oorzaken. Eén belangrijke oorzaak heb ik hierboven behandeld en dat zijn gaten en openingen aan de buitenkant van je huis. Ik heb reeds vele huishoudens en bedrijven geholpen om van muizen af te komen alleen met deze simpele duurzame weringsmaatregelen. Werk je alleen met muizengif dan is de kans groot dat je muizenprobleem snel weer terug zal komen. 

Wat zijn de andere oorzaken? 

Ik help je graag met duurzame en milieuvriendelijke bestrijding van muizen waarvan je jarenlang plezier hebt. Muizengif lijkt goedkoop, maar als je optelt wat je er jaarlijks aan uitgeeft dan kan dat nog behoorlijk oplopen. Het is daarom belangrijk dat je de oorzaak weet te vinden van je muizenprobleem.

Oorzaken van muizenoverlast kunnen zijn:

 • vogels in huis of tuin
 • openingen in je huis
 • fruit en notenbomen in je tuin
 • houtstapels
 • steenstapels
 • kruipruimte
 • overvolle zolder, garage, kelder kast

Neem zoveel als mogelijk alle mogelijke oorzaken weg. Je hebt dan de grootste kans van slagen om muizen in huis snel en doeltreffend te bestrijden of verjagen.

Onze beste oplossingen om muizen te bestrijden

Muizen verjagen met PestiNext muizenverjagers is het meest doeltreffend, milieu- en diervriendelijk en je hoeft er het minste voor te doen.

Hieronder staan onze 3 beste oplossingen die horen bij dit artikel:

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

2 reacties

 1. hoi bob
  ik heb een vraag ik heb de laatste tijd heel veel last van muizen in de voliare
  door dit kastje tast men daar de vogels niet mee aan
  hebben ze daar geen hinder van
  en werkt het echt
  als het echt goed werkt dan schaft ik er ook een aan maar niet dat er de vogels last van hebben

  1. Beste Cor, de Muizenverjagers werken in een volière niet optimaal om de reden dat er geen tot nauwelijks stroomverbruik is. Het schaad de vogels absoluut niet maar een voliere is een totaal andere situatie dan een huis waar heel de dag door stroom wordt verbruikt en overal stroombekabeling aanwezig is. Ik adviseer ze dus niet in een voliere. Met vriendelijke groet Francois

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Met welk vogelgaas maak ik mijn dierverblijf muisdicht?

Volieregaas – Vogelgaas met een kleine maaswijdte Heb je het idee om zelf een volière, kippenren of een konijnenhok te…
Muizen weren

Muizen weren

Hoe kun je muizen weren uit je huis? Heb je last van muizen in huis dan is er een reden…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid

Muizen verjagen met geluid is heel iets anders dan het systeem van de PestiNext muizenverjager. Muizen verjagen met geluid kan…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling