Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Ratten herkennen. Hoe herken je een rat?

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Ratten herkennen. Hoe herken je een rat?

Producten: rattenkeutels, rattenpoep

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

rattenvangkooi-rattenvanger-ratten vangen
Diervriendelijke Ratten Vangkooi (rattenval)
15,95
rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25
rattenvoerdoos-rattenkist-met-rattenklem-BOB
Professionele Rattenvoerdoos + klem 1x
9,99
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Ratten herkennen

Hoe herken je een rat? Een rat is groter dan een muis en heeft een lange staart. Je ziet duidelijk een verschil tussen een rat en een muis. Maar hoe herken je nu of je last hebt van muizen of ratten als je ze niet ziet?  

Ratten staan erom bekend dat ze een behoorlijke puinhoop achterlaten. Ze knagen alles kapot om nestmateriaal te verzamelen en ze knagen aan je eten. Maar ratten herkennen kun je voornamelijk aan hun uitwerpselen. Ratten laten de hele dag hun uitwerpselen vallen op elke plaats waar ze zich begeven. De rattenpoep en urine van ratten zijn ziekmakend omdat ze bacteriën en virussen bevatten. Ben hier vooral bewust van als je het gaat opruimen. 

Heb je te maken met ratten of met muizen?

Wil je weten of je te maken hebt met ratten of muizen? Kijk dan naar hun uitwerpselen. Rattenkeutels zijn veel groter dan muizenkeutels. Keutels van een huismuis lijken qua vorm op rijstkorrels. Zien de uitwerpselen er anders uit, dan heb je te maken met ratten! In Nederland hebben we vooral te maken met de bruine rat en de zwarte rat. 

Ratten herkennen aan rattenpoep

Keutels van de bruine rat:

 • Bruine ratten leggen hun keutels ongeveer tussen de 40 en 50 keer per dag.
 • Bruine ratten leggen hun keutels in kleine groepjes bij elkaar.
 • De keutels van bruine ratten zijn rechthoekig met stompe uiteinden.
 • Ze zijn ongeveer 2 cm lang en 0.5 cm dik. 
 • De kleur is bruin/grijs.

Keutel van de zwarte rat:

 • Zwarte ratten leggen hun keutels ongeveer tussen de 40 en 50 keer per dag.
 • De keutels van zwarte ratten liggen verspreid.
 • De keutels van zwarte ratten zijn krom, spoelvormig met spitse uiteinden.
 • Ze zijn ongeveer 1 cm lang en 2/3 mm dik. 
 • De kleur is donker.

Ratten herkennen. Hoe herken je het soort rat?

Met de kenmerken van rattenpoep weet je dat je te maken hebt met ratten in plaats van met muizen. Maar het zal in de praktijk niet meevallen om te herkennen van welk soort rat de uitwerpselen zijn.

Verse rattenpoep ziet er weer anders uit dan oude rattenpoep. De kleur is anders. Verse rattenpoep is lichter en glinstert wat meer dan oude rattenpoep. Oude rattenpoep heeft een stoffige structuur en is grijzig. 

Toch is het belangrijk om te bepalen of je overlast hebt van een bruine of zwarte rat. Als je namelijk weet wat voor soort rat bivakkeert in jouw leef- of werkomgeving dat kun je ook de leefwijze achterhalen. Beide rattensoorten hebben een heel andere leefwijze. Het is belangrijk om dat te bepalen om de rat te kunnen vangen. 

Ratten laten zich niet zo gemakkelijk vangen. Een specialist inschakelen is een goed idee. Deze kan aan de uitwerpselen zien van welke ratsoort jij overlast ervaart en daar een vangplan voor maken.

Krijg jij ook de gruwels van ratten?

Het idee dat er ratten in je omgeving rondlopen kan je nachtmerries bezorgen. De overlast van hun uitwerpselen is groot. De ratten laten een enorme stank en rommel achter. Dit is een ziektebron waar je snel vanaf wilt. 

Heb je last van ratten zie dan op deze link onze artikelen tegen deze ongewenste beestjes

Welke ziektes veroorzaken ratten?

Rattenkeutels en rattenurine zijn gevaarlijk. Ze bevatten ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Doordat ratten hun uitwerpselen de hele dag achterlaten waar ze ook lopen is de kans op besmetting groot. Ook zijn ratten verantwoordelijk voor het overbrengen van besmettelijke dierziekten. 

Welke ziekte brengen ratten over?

 • Mond en klauwzeer
 • Vogelpest
 • Varkenspest
 • Ziekte van Aujeszky
 • Ziekte van Weil
 • Rattenbeetziekte

Welke bacteriën en virussen kunnen ratten overbrengen op mens en dier?

 • Salmonella
 • Campylobacter
 • Trichinose
 • Hantavirus

Hoe ruim je rattenpoep en rattenurine op?

Neem het opruimen van rattenpoep en rattenurine serieus. De stof op rattenpoep en urine kan besmettelijk zijn. Doe daar niet te laconiek over. 

Bij het inademen of door open wondjes kun je besmet raken. Gebruik je gezonde verstand, neem geen risico en bescherm jezelf! Er wordt meestal erg laks over gedaan, totdat het te laat is. Een gewaarschuwd man telt voor twee.

Maatregelen bij het opruimen van uitwerpselen:

 • Draag een goed stofmasker.
 • Draag een overall of andere beschermende kleding.
 • Draag rubberen handschoenen.
 • Ventileer de ruimte (als het kan) voor en tijdens het schoonmaken.
 • Besproei het te reinigen oppervlak met water zodat het niet stoft.
 • Gebruik geen stofzuiger of harde veger maar veeg het met een zachte stoffer en blik rustig op. 
 • Leg de vuilniszak open klaar zodat je het meteen kunt afvoeren.
 • Desinfecteer de ruimte/ oppervlak waar je de uitwerpselen hebt opgeruimd.

Advies van dé online ongedierte adviseur BOB

Heb je last van ratten dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Als je een rat hebt gezien ga er dan maar vanuit dat er meer ratten in de buurt zijn. Afhankelijk van de omgevingsfactoren is de kans aanwezig dat er een rattenplaag uitbreekt. Kom direct in actie om dat te voorkomen.

Sporen van activiteit van ratten en muizen in een gebouw

Ratten en muizen houden zich niet bezig met het verwijderen of verbergen van de sporen die ze hebben achtergelaten, dus is het makkelijk om te zien of ze actief zijn in een gebouw. Er zijn wezenlijke verschillen in de sporen van deze twee soorten ongedierte, maar er zijn  ook veel gelijkenissen. 

Waaraan kun je herkennen of je ratten of muizen hebt :

 1. Gedroogde urine die zich gedurende een aantal weken ophoopt op dezelfde plaats.
 2. Bijtsporen in hout of andere harde materialen waardoor ratten en muizen hun tanden scherp en in conditie houden.
 3. Wrijfsporen, in het bijzonder op plekken met veel activiteit, veroorzaakt door de olie in de vacht van de plaagdieren. Ook wel buiksmeer genaamd. 
 4. Uitwerpselen worden gewoonlijk verspreid door het hele gebouw, maar voornamelijk op de plafonds en achter inbouwkasten waar je moeilijk bij kunt. 
 5. De geur van de uitwerpselen van ratten is onaangenaam en penetrant en trekt andere ratten aan, zelfs jaren nadat ze er neergelegd zijn. Uitwerpselen van muizen hebben ook een penetrante geur die vaak erg overheersend kan zijn. 
 6. Waar ze ook leven, meer dan 80% van de activiteit van ratten en muizen vindt plaats in de directe omgeving van mensen. Het omgevings bereik van ratten en muizen wordt, heel simpel, afgemeten aan de normale beperkingen van hun bewegingen. Dit omgevings bereik bevat over het algemeen eten, water en een schuilplaats. Een schuilplaats die ratten of muizen normaal gesproken alleen verlaten bij gevaar of stress. Deze stress kan worden gecreëerd door electronische muizen- en rattenverjagers van BOB.
 7. Het omgevingsbereik van knaagdieren is: muizen 10 tot 15 meter, ratten 15 tot 30 meter. 
 8. Knaagdieren kunnen zich door hele kleine openingen persen, muizen kunnen door een gaatje van 0,5 cm, ratten door een opening van 1,3 cm!
 9. Ratten zijn uitstekende zwemmers, ze kunnen zwemmend een afstand afleggen van bijna een kilometer in open water en reizen makkelijk door rioolbuizen. Muizen daarentegen kunnen wel zwemmen maar zijn  geen water liefhebbers. 
 10. Klimmen is heel gemakkelijk voor ratten, door pijpen en buizen, over pijpen en buizen, zelfs ruwe buitenmuren leveren geen problemen op. Als ze niet kunnen klimmen, dan springen ze gewoon vanuit stilstand omhoog. Ze kunnen wel 1 meter verticaal omhoog springen en kunnen 15 meter naar beneden vallen zonder zich te verwonden. Muizen zijn ook goed klimmers en kunnen tot wel 30 centimeter hoog springen. Ook muizen zijn zeer flexibel en kunnen een val van behoorlijke hoogte gemakkelijk overleven.
 11. Als ratten ergens niet omheen kunnen, dan gaan ze er doorheen. Ratten knagen zich een weg door heel veel materiaal inclusief loodvellen, betonblokken, aluminium platen, glasplaten en niet goed uitgehard beton. Muizen hebben deze eigenschap iets minder. 
 12. Ratten leven in kolonies en ze beschermen hun eigen leefgebied tegen vreemden. Muizen leven geïsoleerder, een individuele muis kan een eigen territorium hebben. Ratten en muizen kunnen heel goed samenleven dankzij deze verschillende levensstijlen.
 13. Elke 3 weken kan een rat 8 tot 12 jongen werpen, een muis 4 tot 6. In hun gemiddelde levensduur van 1 jaar of minder kan één rat tot wel 30 jongen spenen en een muis iets minder. Het is ook afhankelijk van het voedselaanbod, de nestmogelijkheden en de kwaliteit van het voedsel.
 14. Het fokken van ratten kent vaak een piek in de lente en de zomer. Muizen kennen geen pieken, ze fokken meestal het hele jaar door.  Muizen zijn na 2 maanden vanaf hun geboorte geslachtsrijp en ratten na 3 maanden. Het totale aantal nakomelingen per jaar van 1 paar ratten kan dus wel uit 15.000 stuks bestaan.
 15. Ratten en muizen passen hun gedrag aan aan de kenmerken van een gebouw. In bijvoorbeeld supermarkten en restaurants gedragen de ratten zich als verstekelingen en komen zo via dozen van de leveranciers het gebouw binnen. Ze kunnen het gebouw verlaten en weer binnenkomen door kleine kieren en gaten onder deuren en ramen. In deze omstandigheden nestelen ze zich vaak onopvallend, maar vlakbij hun voedselbron. In voorraadkamers, onder reclameborden, en in het bijzonder in de gangpaden van honden- katten- en vogelvoer en in de omgeving van de broodafdeling.

Heb je last van ratten zie dan op deze link onze artikelen tegen deze ongewenste beestjes

LEES OOK
Ratten vangen. 15 Tips van een professionele ongediertebestrijder
Ratten bestrijden. Eerste hulp bij rattenoverlast
Zelf ratten vangen

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

<strong>Wat eten ratten?</strong>

Wat eten ratten?

Ratten zijn alleseters maar hebben hun voorkeur Ratten eten eigenlijk alles,……. het zijn alleseters en eten daarom alles wat ze…
<strong>Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine</strong>

Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine

Rattenpoep en urine zijn ziekmakend Hoe onfris is het niet als je thuiskomt of op kantoor en er ligt rattenpoep…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten - Tips voor het zetten van rattenval

Rattenklem effectief zetten Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling