#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Rattenklem effectief zetten – Tips voor het zetten van rattenval

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Rattenklem effectief zetten – Tips voor het zetten van rattenval

Producten: ratten, rattenklem

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

PestiNext-lokaas-voor-muizen-en-ratten-6
50 gram PestiNext Lokaas Muizen & Ratten (gifvrij & 100% natuurlijk)
6,90
rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25
PestiNext-lokaas-voor-muizen-en-ratten-6
10 gram PestiNext Lokaas Muizen & Ratten (gifvrij & 100% natuurlijk)
3,45
rattenvoerdoos-rattenkist met lokmiddel
Professionele Rattenvoerdoos Compleet (incl. klem en lokaas)
14,95

Rattenklem effectief zetten

Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om ze daadwerkelijk te vangen. Een rattenklem is daarbij een zeer goed hulpmiddel en ik ga je enkele bruikbare tips geven hoe je dat effectief kunt doen. 

rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden

Neem voorzorgsmaatregelen als je rattenklemmen gaat zetten

Veiligheid gaat boven alles. Rattenklemmen hebben een grote slagkracht. Dit is om ervoor te zorgen dat ratten niet onnodig lijden, en opslag dood zijn als ze in een rattenklem komen. Zet rattenklemmen dan ook om die reden altijd op plaatsen waar kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren niet bij kunnen komen. 

Gebruik een rattenklem altijd binnenshuis en niet buiten. Buiten gebruik je rattenklemmen met een kist er omheen. De zogenaamde rattenkist of rattenvoerdoos. Deze rattenkist – rattenvoerdoos zit er omheen voor de veiligheid en om ervoor te zorgen dat er geen zogenaamde bijvangst is, of om dat te beperken.

Zet altijd meerdere rattenklemmen, simpelweg omdat je daarmee de vangkans aanzienlijk vergroot ten opzichte van 1 rattenklem. Zet daar waar mogelijk om de 5 meter een rattenklem. 

Rattenklem effectief zetten

Een rattenklem zet je effectief als je de volgende aanwijzingen hanteert.

 1. Doe eerst dunne handschoenen aan.
 2. Zet de klemmen op looppaden en op plekken waar veel rattenkeutels liggen.
 3. Span ze nooit direct als je ze gaat zetten.
 4. Laat ratten eerst wennen aan nieuwe dingen in hun omgeving.
 5. Prepareer ze wel direct met onweerstaanbaar lokmiddel en granen.
 6. Laat de ratten eerst voor 1 of 2 weken het lokaas van de klemmen af eten. 
 7. Laat ratten vertrouwen krijgen en span ze niet eerder.
 8. Geduld is hierbij de beste raadgever. Vaak kan men niet wachten en worden ze te snel scherp gesteld. De vangkans neemt daardoor aanzienlijk af. 
 9. Zet liever meer dan minder klemmen. Je kunt er nooit teveel zetten maar wel te weinig.
 10. Is de tijd aangebroken om ze scherp te zetten, zet ze dan ook in groepjes van 3 stuks waarvan je alleen de middelste spant. Dit is een trucje van professionele rattenvangers. Lokken en misleiden.
 11. Prepareer de klemmen na het scherpstellen niet overmatig maar juist zuinig zodat ratten moeite moeten doen om bij het lokaas te komen. Vul het ronde lokaasdepot voor op de rattenklem voor maximaal de helft met lokmiddel.
 12. Heb je vangst doe de gevangen rat dan in je groene container, of begraaf deze in je tuin, of gooi ze langs de slootkant.

Denk je last te hebben van 1 rat of zie je er steeds maar 1 dan kun je er ook voor kiezen om de rattenklem direct gespannen te zetten.

Zelf ratten vangen met een rattenklem

Je kunt zelf met een beetje creativiteit heel goed ratten vangen. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet wat je doet, en waarmee je bezig bent. Als professioneel ongediertebestrijder help ik je daar graag bij.

 1. Gebruik professionele rattenklemmen.
 2. Gebruik een gewone rattenklem alleen binnen.
 3. Zet een rattenklem altijd buiten bereik van kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren.
 4. Controleer de klemmen elke dag.
 5. Was de klemmen niet af, maar spoel ze af als dat nodig is.
 6. Gebruik dunne handschoenen als je rattenklemmen gaat prepareren en zetten.

Wil je zelf ratten vangen op plaatsen waar veel mensen komen of buiten, gebruik dan klemmen in een rattenkist of rattenvoerdoos.

Ratten bestrijden met rattenklem

Een rattenklem is een zeer doeltreffend middel voor het bestrijden van ratten. Rattengif mag buiten niet meer gebruikt worden voor het bestrijden van ratten, mits een professionele ongediertebestrijder hiervoor een speciale licentie heeft. 

Ratten bestrijden met rattenklemmen is een goed en milieubewust alternatief voor rattengif en een veel goedkopere toepassing. 

Wil je zelf geen ratten vangen om welke reden dan ook, dan kun je het vragen of iemand anders je daarbij wil en kan helpen. Je kunt mij als professioneel rattenvanger hieronder in het reactieveld altijd om advies vragen. Ik ben graag tot je dienst. 

Gebruik van een lossen rattenklem of in een voerdoos

Je kunt kiezen voor het vangen van ratten met een losse rattenklem of een afgeschermde middels een rattenkist of rattenvoerdoos. Een losse rattenklem kun je alleen binnen gebruiken en ik benadruk nogmaals dat je deze dan alleen kunt zetten op plaatsen waar geen kinderen en huisdieren bij kunnen. Rattenklemmen hebben een grote slagkracht en zijn daarom per definitie gevaarlijk om te zetten.

Wil je veilig rattenklemmen plaatsen dan kun je kiezen dat er een rattenkist omheen zit. De klem is dan minder gemakkelijk toegankelijk voor kinderen en huisdieren. Ook dan blijft het belangrijk deze te plaatsen op minder gemakkelijk toegankelijke plekken.

Nog enkele tips voor het zetten van rattenvallen

 1. Plaats rattenvallen in gebieden met een hoge activiteit van de rattenkolonie. Deze gebieden kunnen verduisterde hoeken zijn, langs muren, achter apparaten en objecten, en alle gebieden waar uitwerpselen zichtbaar zijn. Plaats rattenvallen op een onderlinge afstand van 3 tot 5 meter. 
 1. Plaats rattenvallen altijd met de slagkant naar de muur. Dit is de smalle kant waar het lokaasdepotje voor op zit. Ratten lopen van nature langs de muur. Plaats je de rattenval op deze manier dan kunnen ratten er van beide kanten in lopen.
 1. Neem schuil- en nestplaatsen weg zoals houtstapels, steen staples en hou bossages kort en overzichtelijk. 
 1. Strooi geen voedsel voor vogels, er is voor vogels voedsel genoeg in de natuur. 
 1. Sla diervoeders op in afgesloten bakken. Het liefst van metaal omdat ratten zo door plastic hebben geknaagd en alsnog bij het voedsel kunnen.
 1. Ruim gemorst diervoeder elke avond zoveel als mogelijk op in een kippenren, volaire konijnenhok en andere dierverblijven. 

In de praktijk zien wij dat het het houden van kippen, konijnen, vogels, duiven en andere dieren vroeg of laat overlast gaan veroorzaken van muizen of ratten. Het is dus belangrijk om daar bewust mee om te gaan en de nodige preventiemaatregelen te nemen.

Heb jij nog enkele tips en adviezen, deel ze dan gerust hieronder in het reactieveld. Ik als professioneel ongedierte adviseur leer nog elke dag bij en het is ook zinvol voor andere mensen. Des te meer we weten over ongewenste beestjes des te meer we kunnen doen om overlast te voorkomen. 

LEES OOK
Ratten bestrijden – rattenval kopen
Baby ratten – Hoe ontstaat een rattenplaag
Ratten vangen? Dit zijn de meest gebruikte methoden

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen…
Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Baby ratten - jonge ratjes - Hoe ontstaat een rattenplaag

Steeds meer meldingen van rattenoverlast Steeds vaker hoor en zie je meldingen in kranten, op tv en op internet over…
Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Voerdoos ratten en muizen - Waarom je ze altijd dient te gebruiken

Hiervoor zijn voerdozen voor ratten en muizen bedoelt Een voerdoos voor ratten of muizen is bedoelt om giftige bestrijdingsmiddelen zoals…
Ratten vangen - Dit zijn de meest gebruikten methoden

Ratten vangen - Dit zijn de meest gebruikten methoden

Ratten vangen doe je het beste in overleg met buurtgenoten Ratten vangen is iets wat je zelf heel goed kunt…
Ook handig bij jouw bestelling