Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Rattenklem effectief zetten – Tips voor het zetten van rattenval

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Rattenklem effectief zetten – Tips voor het zetten van rattenval

Producten: ratten, rattenklem

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

PestiNext-lokaas-voor-muizen-en-ratten-6
10 gram PestiNext Lokaas voor Ratten (gifvrij & 100% natuurlijk)
3,45
PestiNext-lokaas-voor-muizen-en-ratten-6
50 gram PestiNext Lokaas Ratten (gifvrij & 100% natuurlijk)
6,90
PestiNext-lokaas-voor-muizen-en-ratten-6
50 gram PestiNext Lokaas voor Muizen (gifvrij & 100% natuurlijk)
6,90
rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden
Professionele Rattenval (rattenklem)
3,25

Rattenklem effectief zetten

Een rattenklem effectief zetten vergt wat creatief denkwerk. Je dient ratten namelijk slimmer af te zijn om ze daadwerkelijk te vangen. Een rattenklem is daarbij een zeer goed hulpmiddel en ik ga je enkele bruikbare tips geven hoe je dat effectief kunt doen. 

rattenklem - rattenval budget ongedierte bestrijden

Neem voorzorgsmaatregelen als je rattenklemmen gaat zetten

Veiligheid gaat boven alles. Rattenklemmen hebben een grote slagkracht. Dit is om ervoor te zorgen dat ratten niet onnodig lijden, en opslag dood zijn als ze in een rattenklem komen. Zet rattenklemmen dan ook om die reden altijd op plaatsen waar kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren niet bij kunnen komen. 

Gebruik een rattenklem altijd binnenshuis en niet buiten. Buiten gebruik je rattenklemmen met een kist er omheen. De zogenaamde rattenkist of rattenvoerdoos. Deze rattenkist – rattenvoerdoos zit er omheen voor de veiligheid en om ervoor te zorgen dat er geen zogenaamde bijvangst is, of om dat te beperken.

Zet altijd meerdere rattenklemmen, simpelweg omdat je daarmee de vangkans aanzienlijk vergroot ten opzichte van 1 rattenklem. Zet daar waar mogelijk om de 5 meter een rattenklem. 

Rattenklem effectief zetten

Een rattenklem zet je effectief als je de volgende aanwijzingen hanteert.

 1. Doe eerst dunne handschoenen aan.
 2. Zet de klemmen op looppaden en op plekken waar veel rattenkeutels liggen.
 3. Span ze nooit direct als je ze gaat zetten.
 4. Laat ratten eerst wennen aan nieuwe dingen in hun omgeving.
 5. Prepareer ze wel direct met onweerstaanbaar lokmiddel en granen.
 6. Laat de ratten eerst voor 1 of 2 weken het lokaas van de klemmen af eten. 
 7. Laat ratten vertrouwen krijgen en span ze niet eerder.
 8. Geduld is hierbij de beste raadgever. Vaak kan men niet wachten en worden ze te snel scherp gesteld. De vangkans neemt daardoor aanzienlijk af. 
 9. Zet liever meer dan minder klemmen. Je kunt er nooit teveel zetten maar wel te weinig.
 10. Is de tijd aangebroken om ze scherp te zetten, zet ze dan ook in groepjes van 3 stuks waarvan je alleen de middelste spant. Dit is een trucje van professionele rattenvangers. Lokken en misleiden.
 11. Prepareer de klemmen na het scherpstellen niet overmatig maar juist zuinig zodat ratten moeite moeten doen om bij het lokaas te komen. Vul het ronde lokaasdepot voor op de rattenklem voor maximaal de helft met lokmiddel.
 12. Heb je vangst doe de gevangen rat dan in je groene container, of begraaf deze in je tuin, of gooi ze langs de slootkant.

Denk je last te hebben van 1 rat of zie je er steeds maar 1 dan kun je er ook voor kiezen om de rattenklem direct gespannen te zetten.

Zelf ratten vangen met een rattenklem

Je kunt zelf met een beetje creativiteit heel goed ratten vangen. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet wat je doet, en waarmee je bezig bent. Als professioneel ongediertebestrijder help ik je daar graag bij.

 1. Gebruik professionele rattenklemmen.
 2. Gebruik een gewone rattenklem alleen binnen.
 3. Zet een rattenklem altijd buiten bereik van kinderen, huisdieren en niet doelgroep dieren.
 4. Controleer de klemmen elke dag.
 5. Was de klemmen niet af, maar spoel ze af als dat nodig is.
 6. Gebruik dunne handschoenen als je rattenklemmen gaat prepareren en zetten.

Wil je zelf ratten vangen op plaatsen waar veel mensen komen of buiten, gebruik dan klemmen in een rattenkist of rattenvoerdoos.

Ratten bestrijden met rattenklem

Een rattenklem is een zeer doeltreffend middel voor het bestrijden van ratten. Rattengif mag buiten niet meer gebruikt worden voor het bestrijden van ratten, mits een professionele ongediertebestrijder hiervoor een speciale licentie heeft. 

Ratten bestrijden met rattenklemmen is een goed en milieubewust alternatief voor rattengif en een veel goedkopere toepassing. 

Wil je zelf geen ratten vangen om welke reden dan ook, dan kun je het vragen of iemand anders je daarbij wil en kan helpen. Je kunt mij als professioneel rattenvanger hieronder in het reactieveld altijd om advies vragen. Ik ben graag tot je dienst. 

Gebruik van een lossen rattenklem of in een voerdoos

Je kunt kiezen voor het vangen van ratten met een losse rattenklem of een afgeschermde middels een rattenkist of rattenvoerdoos. Een losse rattenklem kun je alleen binnen gebruiken en ik benadruk nogmaals dat je deze dan alleen kunt zetten op plaatsen waar geen kinderen en huisdieren bij kunnen. Rattenklemmen hebben een grote slagkracht en zijn daarom per definitie gevaarlijk om te zetten.

Wil je veilig rattenklemmen plaatsen dan kun je kiezen dat er een rattenkist omheen zit. De klem is dan minder gemakkelijk toegankelijk voor kinderen en huisdieren. Ook dan blijft het belangrijk deze te plaatsen op minder gemakkelijk toegankelijke plekken.

Nog enkele tips voor het zetten van rattenvallen

 1. Plaats rattenvallen in gebieden met een hoge activiteit van de rattenkolonie. Deze gebieden kunnen verduisterde hoeken zijn, langs muren, achter apparaten en objecten, en alle gebieden waar uitwerpselen zichtbaar zijn. Plaats rattenvallen op een onderlinge afstand van 3 tot 5 meter. 
 1. Plaats rattenvallen altijd met de slagkant naar de muur. Dit is de smalle kant waar het lokaasdepotje voor op zit. Ratten lopen van nature langs de muur. Plaats je de rattenval op deze manier dan kunnen ratten er van beide kanten in lopen.
 1. Neem schuil- en nestplaatsen weg zoals houtstapels, steen staples en hou bossages kort en overzichtelijk. 
 1. Strooi geen voedsel voor vogels, er is voor vogels voedsel genoeg in de natuur. 
 1. Sla diervoeders op in afgesloten bakken. Het liefst van metaal omdat ratten zo door plastic hebben geknaagd en alsnog bij het voedsel kunnen.
 1. Ruim gemorst diervoeder elke avond zoveel als mogelijk op in een kippenren, volaire konijnenhok en andere dierverblijven. 

In de praktijk zien wij dat het het houden van kippen, konijnen, vogels, duiven en andere dieren vroeg of laat overlast gaan veroorzaken van muizen of ratten. Het is dus belangrijk om daar bewust mee om te gaan en de nodige preventiemaatregelen te nemen.

Heb jij nog enkele tips en adviezen, deel ze dan gerust hieronder in het reactieveld. Ik als professioneel ongedierte adviseur leer nog elke dag bij en het is ook zinvol voor andere mensen. Des te meer we weten over ongewenste beestjes des te meer we kunnen doen om overlast te voorkomen. 

LEES OOK
Ratten bestrijden – rattenval kopen
Baby ratten – Hoe ontstaat een rattenplaag
Ratten vangen? Dit zijn de meest gebruikte methoden

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

16 reacties

 1. Hallo, wij hebben ratten in de buurt van onze kippenhok.we lokken ze naar een afgesloten hokje en hebben daar 3 klemmen staan met lokaas. Probleem is dat de ratten het lokaas elke nacht opeten, maar de klemmen slaan niet dicht ! Terwijl ze toch echt op scherp staan. wanneer ik ze zet, en er met een stokje aan piel, slaan ze ook gelijk dicht, we snappen niet hoe de ratten het voor elkaar krijgen, om wel het lokaas op te eten, zonder dat de klem dicht slaat. Kunt u mij tips geven, want we zitten een beetje met de handen in t haar
  Mvg Erwin

  1. Beste Erwin, dank voor je reactie. Ik weet niet wat voor rattenklemmen dat je gebruikt? Over het algemeen doen mensen er veel teveel lokaas op zodat het er inderdaad vanaf wordt gegeten. Wat je ook kunt doen is het lokaas achter op de klem doen. Het beste is als je de klemmen in een rattenvoerdoos zet en wellicht een paar dagen ongespannen laat staan zodat de ratten er echt vertrouwen in hebben. Na die paar dagen zet je ze opnieuw op scherp. Succes en vriendelijke groet François

   1. We hebben ratten in de tuin.
    Twee dozen gezet met blokjes en een klem.
    Één keer een rat gevangen. We zien ze nu lopen in de tuin. De blokjes zijn nu steeds weg. De klem is afgegaan maar geen rat in de klem.
    Hoe kan dit?

    1. Beste Sara, dank voor je reactie. Aan de hand van je info kan ik niet opmaken hoe je de klemmen plaats en wat voor klemmen het zijn. Heb je al onderzocht waar de ratten vandaan kunnen komen en of je holen in je tuin hebt?? Dat de blokjes steeds weg zijn is een teken dat ze daar wel van gaan eten want ze hamsteren ook. Het is alleen niet toegestaan om blokjes buiten te gebruiken. Heb je de klem in een lokaasdepots staan? Ratten vangen vergt tijd en creativiteit. Het is ook raadzaam om meerdere klemmen te plaatsen. Met vriendelijke groet François

 2. Dank voor je reactie, van gemeente zijn ze toch geweest. Ze schrokken van de gaten in de slootkant. Ze gaan overleggen wat ze kunnen doen. Mogen ook niet veel maar ze vermenigvuldigen wel snel!!!… we zijn benieuwd!!
  Was wel een lokaasdepot met klem erin.

 3. Wij zien regelmatig bruine rat lopen in onze tuin.
  We willen deze graag vangen, maar hebben ook veel eekhoorntjes die onze tuin bezoeken.

  Is het dan raadzaam om een rattenval te zetten?

  1. Beste MJP, dank voor je bijdrage. je kunt gerust klemmen zetten als je die maar in een rattenvoerdoos plaats en deze afdekt met takken zodat ratten er wel in kunnen maar andere beestjes niet. Bijvangst is altijd een risico en dat kun je verminderen obstakels of een omkasting. Met vriendelijke groet François

 4. Ik heb al 5 ratten gevangen met een rattenklem in de tuin met kaas en pindakaas. Vinden ze heerlijk. De klemmen plaats ik tegen mijn begroeide schutting. Ik had er iedere avond een gevangen. Werkt perfect. De klemmen staan 5 meter van mijn geweldige vogel voeder huis waar alle vogels komen. Bioscoop. Ook in de zomer en smorgens vroeg een mooi concert.

  1. Beste Nico, dank voor je reactie. Vogels in de tuin is altijd leuk. Het ius vaak een kwestie van tijd voordat er muizen en of ratten op af komen. Rattenklemmen kunnen erg goed werken om ratten te vangen. Ik zou zeggen ga daar zeker mee door want het worden er anders alleen maar meer. Succes en vriendelijke groet François

 5. Ik heb al 5 ratten gevangen met een rattenval. Ik plaats ze buiten tegen een begroeide schutting. Idee avond een. Alleen mis ik nu een rattenval. Waar is die gebleven? Heeft eimand een idee.

  1. Beste Nico, dank voor je reactie. Waar da rattenval is gebleven kan ik je niet zeggen. Als je die niet vast maakt met bijvoorbeeld een touwtje kan het inderdaad zijn dat die wordt meegesleept. Soms kun je het spoor volgen maar zeker niet altijd. Met vriendelijke groet François

  1. Beste Nico, In welk opzicht bedoel je dit? Het is altijd raadzaam om bijvoorbeeld handschoenen aan te trekken als je een rattenklem leeg maakt en dat je hygiëne maatregelen in acht neemt. Voor de rest zijn er weinig risico`s denk ik. Met vriendelijke groet François

  1. Beste Hans, dank voor je reactie. Zelf gebruik ik altijd het PestiNext lokmiddel voor ratten en muizen. Pindakaas met nootjes werkt ook altijd heel goed. Zorg er wel voor het het lokaasdepotje voor op de rattenklem voor maximaal de helft is gevuld zodat ze er echt moeite voor moeten doen om erbij te kunnen. Succes en warme groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

<strong>Wat eten ratten?</strong>

Wat eten ratten?

Ratten zijn alleseters maar hebben hun voorkeur Ratten eten eigenlijk alles,……. het zijn alleseters en eten daarom alles wat ze…
<strong>Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine</strong>

Hoe herken je Rattenpoep – rattenkeutels - rattenurine

Rattenpoep en urine zijn ziekmakend Hoe onfris is het niet als je thuiskomt of op kantoor en er ligt rattenpoep…
Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Meeste soorten muizen en ratten welke overlast veroorzaken. TIPS hoe kun je overlast voorkomen

Muizen en ratten hebben verschillende leefgewoonten Muizen en ratten lijken uiterlijk veel op elkaar behalve dat ze in grootte van…
Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden - rattenval kopen

Ratten bestrijden Ratten bestrijden kan een lastige klus zijn. Het zijn sluwe slimme beesten die zich niet zomaar laten vangen…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling