Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Wat te doen tegen vlooien in huis

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Wat te doen tegen vlooien in huis

Producten: vlooien bestrijden, vlooien in huis

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

ditaomeeenaarde voedselkwaliteit budget ongedierte bestrijden
2.5kg PestiNext Diatomeeënaarde (eco & gifvrij)
22,50
ditaomeeenaarde voedselkwaliteit budget ongedierte bestrijden
1kg PestiNext Diatomeeënaarde (eco & gifvrij)
12,95
vlooienspray-luxan-spray-tegen-vlooien-in-huis-400-ml
Luxan Vlooien spray
10,95

De kattenvlo

Je komt terug van je welverdiende vakantie en je hebt net je huisdieren weer opgehaald van familie, de buren of van het dierenpension. Je huis is in de tijd dat je op vakantie bent geweest niet schoon gemaakt. Dat hoeft immers ook niet want er is niemand thuis geweest. FOUT

Het kan zomaar zijn dat je niet alleen enthousiast door je huisdieren wordt besprongen maar ook door de meest voorkomende vlooiensoort in Nederland, de kattenvlo

Voel je de jeuk al en krijg je al rode vlekken op je huid ?

De kattenvlo komt voor bij katten maar ook bij honden. Een vlo is een parasiet en voedt zich met bloed van een gastheer of gastvrouw. Je kat of hond en elk ander gezinslid kan als gastheer of gastvrouw dienen.

Vlooien leggen in een korte tijd veel eitjes. In ongeveer 1 week leggen ze bij kamertemperatuur 4 tot 8 eitjes na elke bloedmaaltijd. Totaal aantal eitjes kan oplopen tot enkele honderden. Vlooien ondergaan een volledige gedaanteverwisseling en kennen vier levensstadia namelijk : ei, larve , pop, imago.

Het eistadium duurt enige dagen tot enkele weken. Het larvestadium duurt 2 tot 3 weken en het popstadium duurt 1 tot 2 weken. Het popstadium kan zelfs tot 1 jaar duren onder absolute rust.  Imago is het volwassen stadium en kan ongeveer 1 jaar duren.

De kattenvlo voedt zich via stekende, zuigende monddelen met bloed van de gastheer of gastvrouw. 

De larve van de kattenvlo is nagenoeg immuun voor bestrijdingsmiddel. Het is dus zaak dat de bestrijding goed aangepakt wordt. Het is daarom een noodzaak om de vlooien te bestrijden met alle mogelijke manieren.

 1. Bestrijden op je kat of hond met een middel voor volwassen vlooien
 2. Bestrijding op je kat of hond  met een middel tegen vlooien eitjes
 3. Stofzuig elke dag je huis grondig
 4. Was kleedjes van je huisdieren boven de 60 graden Celsius
 5. Maak de plaats van je huisdier elke dag goed schoon
 6. Maak de krabpaal schoon met water boven de 60 graden Celcius
 7. Gebruik voor hond en kat aparte vlooienbestrijding. 

Vlooien bestrijden is een intensieve klus. Het zijn hardnekkige beestjes die zelf na twee jaar nog kunnen ontpoppen. Blijf je huisdier daarom preventief behandelen met anti-vlooienmiddel van de dierenarts.

Wat te doen tegen vlooien in huis

Vlooien zijn meer dan alleen overlast gevende insecten. Vlooien kunnen de gezondheid en het welzijn van je huisdieren behoorlijk negatief beïnvloeden. Ik ga je in dit artikel enkele tips geven om van vlooien af te komen. 

De strijdt tegen vlooien 

De strijd tegen vlooien omvat meer dan aan anti-vlooien band en het wassen met anti-vlooien shampoo. Het bestrijden van een vlooienplaag is geen eenmalige strijd. Soms is het een ware oorlog tegen deze ongewenste beestjes en kan soms dagen en soms wel weken duren, dankzij de levenscyclus, vaardigheden en gewoonten van de vlo. 

De strijdt tegen vlooien is geen gemakkelijke klus, maar wel één die goed gedaan moet worden. 

Vlooien bestrijden bij de bron

De meeste vlooien plagen komen voort uit huisdieren. Je kat of hond heeft mogelijk vlooien opgevangen tijdens het rennen door de tuin, tijdens het uitlaten of door het in contact komen met andere huisdieren. De eerste stap is altijd de oorzaak van het probleem zo snel als mogelijk behandelen. Het heeft geen zin om je hele huis te behandelen als je huisdier vlooien blijft binnen brengen.

Begin met een vlooienkam waarbij je de aandacht besteedt aan de nek en staart van je huisdier, aangezien dit de favoriete plekken van de vlo zijn. Laat de vlooien die in je kam zitten in heet water met zeep erin om ze te doden. 

Zorg er vervolgens voor dat je vlooien bestrijdingsproducten hebt welke je op je huisdier kunt aanbrengen. De dierenarts kan je hierover adviseren en zeggen wat de beste methode is. Er zijn verschillende soorten producten op de markt welke je kunt gebruiken tegen vlooien op dieren zoals:

 • shampoos
 • sprays
 • tabletten
 • diatomeeënaarde

Heb je meerdere huisdieren behandel ze dan allemaal tegen vlooien. Behandel je er maar één dan zul je de besmetting niet onder controle gaan krijgen. 

Je huis schoon maken tegen vlooien

Pak vervolgens al je tapijten, vloerkleden, matjes, dekens en overtrekken uit je huis. Kleding, speelgoed, dozen en papier zet je ook allemaal weg uit de te behandelen ruimten. Het is noodzakelijk dat er zoveel mogelijk vloeroppervlakte bereikbaar is voor de stofzuiger. Verwijder spullen uit kasten en meubels, verplaats ze indien mogelijk zodat je overal goed bij kunt komen. 

Stofzuig alles wat er nog staat, maar ook vooral de vloer goed en grondig. Besteed veel aandacht hieraan want dit is een zeer belangrijk stap in de strijd tegen vlooien. 

Alle dieren uit huis plaatsen

Behalve je kat of hond die je ook andere dieren zoals vogels en vissen uit huis te plaatsen. Dek een aquarium goed af en vergeet je vogelkooi niet goed af te dekken. Waterschalen en voederbakken ook uit de te behandelen ruimte plaatsen. Zet afzuigers en ventilatoren af.

Textiel van huisdieren waar vlooien in zitten dien je te wassen boven de 65°C, en het liefst nog hoger. Blijf het regelmatig wassen herhalen totdat je zeker weet dat alle vlooien eruit zijn.

Was je huisdier textiel sowieso regelmatig om herbesmetting te voorkomen of voor te zijn. 

Als je huis of de te behandelen ruimte is ontruimt

Als je huis of de te behandelen ruimte is ontruimt, doe dan een grondige inspectie naar tekenen van vlooien en hun larven. Vlooien in een tapijt kunnen eruitzien als kleine donkere vlekjes die net zo snel weer verdwijnen als ze tevoorschijn komen. 

Vlooien verblijven graag op plekken waar je huisdier zich ook begeven, en ze vermijden plekken waar veel voetverkeer en direct zonlicht is. 

Let goed op zichtbaar gedroogde uitwerpselen en kleine bloedvlekjes die achter blijven. Deze vlekjes zijn goed te zien op het textiel van je huisdier en op lichtere vloerkleden. Deze gedroogde secondaire tekenen van vlooien staan ook bekend als vlooienvuil en lijken op korreltjes gemalen zwarte peper.

Vlooien Larven voeden zich met vlooienvuil voordat ze in poppen veranderen. Door het vlooienvuil te verwijderen neem je de voedselbron voor de vlooienlarven weg waardoor de groei stagneert. Het is belangrijk om op plekken met vlooienvuil te letten omdat deze specifieke broedplaatsen extra aandacht nodig hebben tijden de volgende stap namelijk grondig stofzuigen. 

Hoe vlooien uit je vloerbedekking verwijderen.

Nu de te behandelen ruimten leeg en geïnspecteerd zijn is het uitermate belangrijk om grondig te stofzuigen. Stofzuig alle:

 • naden 
 • kieren
 • spleten
 • plinten
 • meubels
 • doorvoeren
 • hoeken
 • leidingen

Goed, grondig en aandachtig stofzuigen is van essentieel belang in de strijd tegen vlooien. Stofzuig alles wat je maar kunt bedenken. Het is belangrijk omdat je met grondig stofzuigen de vlooieneitjes, larven en poppen voor een groot gedeelte weg kunt nemen. 

Het elimineren van alleen de volwassen vlooien zal niet helpen. Grondig stofzuigen helpt ook bij het verwijderen van vlooienvuil waardoor de nieuwe generaties niet verder kunnen ontwikkelen,…..een belangrijke stap dus. Bovendien stimuleert het stofzuigen vlooien om hun cocon voortijdig te verlaten.

De cocon van vlooien is resistent voor insecticiden en ook daarom is grondig stofzuigen van het allergrootste belang. 

Verder maak je de vleug van tapijt meer open waardoor je deze gemakkelijker kunt behandelen met anti vlooien spray of andere middelen. Naden en kieren van houten vloeren dienen ook goed gestofzuigd te worden. 

Waar je nog meer op dient te letten met vlooien bestrijden

Zoals reeds aangegeven dien je niet alleen tapijten en vloebedekking goied te zofzuigen maar ook houten vloeren, laminaat vloeren, linoleum en andersoortige vloeren. 

Meubels, stoffering,kasten, kussens en zelfs je bed dien je grondig te stofzuigen als er tekenen van vlooien zijn. 

Het is raadzaam om de stozuigerzak in een afgesloten plastic zak weg te gooien zodat vlooien er niet uit kunnen ontsnappen. Herhaal alles grondig stogzuigen elke dag. 

Het gebruik van insecticiden is bijna altijd noodzakelijk om alle vlooien te doden. Alleen alles grondig stofzuigen helpt je niet van alle vlooien af. Wees hier alert op en stop niet te snel met stofzuigen en spray goed waar je denkt nog activiteit te zien. 

Blijf stofzuigen want dit stimuleert de vlooien om vroegtijdig uit te komen, waardoor ze in contact komen met de vlooien spray welke je reeds hebt aangebracht. Stofzuigen helpt om de aanhoudende populatie onder controle te houden als je tenminste je huisdieren ook goed behandeld tegen vlooien. 

Vlooien bestrijden met diatomeeenaarde

Vlooien bestrijden met diatomeeenaarde is een zeer goed alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Diatomeeenaarde van BOB is van voedselkwaliteit, niet giftig en een 100% natuurproduct. Veel mensen gebruiken diatomeeenaarde omdat deze natuurlijke stof zeer effectief is tegen vlooien in huis.

Diatomeeënaarde is een poedervormige stof gemaakt van een zacht sedimentair gesteente dat van nature in het milieu voorkomt. Dit gesteente wordt in de loop van de tijd gevormd door de versteende overblijfselen van eencellige organismen, diatomeeën genaamd, die van nature silica bevatten. Dode diatomeeën vervallen en fossiliseren in de loop van de tijd en vormen afzettingen van sedimentair gesteente in watermassa’s. Deze afzettingen kunnen worden gedolven en gemakkelijk tot een fijn poeder worden verwerkt.

Diatomeeënaarde bestaat uit silica en sporen van andere natuurlijke mineralen. Elk deeltje heeft microscopisch kleine gekartelde randen die irritatie kunnen veroorzaken aan bepaalde oppervlakken. Het heeft ook een natuurlijk uitdrogend effect. Wanneer ze worden bekeken onder een krachtige microscoop, zien diatomeeënaarde-deeltjes eruit als glasscherven.

Hoe diatomeeënaarde werkt op vlooien

Vlooien en sommige andere insecten hebben exoskeletten, dit zijn harde buitenlichamen of schelpen. Wanneer deze insecten diatomeeënaarde raken, beschadigen de kleine schurende deeltjes hun exoskeletten en hechten ze zich aan hun lichaam, waarbij ze het vocht uit hun lichaam absorberen totdat ze opdrogen en vergaan.

Volwassen vlooien kunnen al binnen vier uur na contact met diatomeeënaarde beginnen te sterven. De deeltjes kunnen ook sommige vlooienlarven doden, maar het is niet effectief tegen vlooieneitjes of poppen.

Hoe Diatomeeënaarde te gebruiken om vlooien te bestrijden

Diatomeeënaarde is gemakkelijk te gebruiken en niet giftig voor huisdieren en mensen. Het doel van het gebruik van diatomeeënaarde voor vlooienbestrijding is om vlooien in de omgeving van je huisdier te minimaliseren. Het poeder mag niet rechtstreeks op huisdieren worden aangebracht, tenzij je dierenarts je specifiek heeft geïnstrueerd om dit te doen. Hoewel het niet giftig is, kan het uitdroging en irritatie veroorzaken. Gebruik een effectief vlooienbestrijdingsproduct dat speciaal voor huisdieren is ontwikkeld om vlooien van huisdieren af ​​te weren.

 1. Zorg voor diatomeeënaarde van voedselkwaliteit (in plaats van filterkwaliteit, wat gevaarlijk kan zijn).
 2. Draag handschoenen en een gezichtsmasker om jezelf te beschermen tegen de uitdrogende effecten van diatomeeënaarde.
 3. Strooi een ruime hoeveelheid diatomeeënaarde over het te behandelen deel, inclusief tapijten, vloerkleden, hardhouten vloeren, rond plinten en op bekleding. Een dus stoflaagje is voldoende. Strooi niet teveel.
 4. Diatomeeënaarde kan buitenshuis worden gebruikt, maar je hebt dan veel meer nodig. De effecten duren mogelijk niet lang, afhankelijk van de weersomstandigheden.
 5. Laat de diatomeeënaarde ongeveer drie dagen op zijn plaats liggen.
 6. Stofzuig alle gebieden grondig en maak de vacuümcontainer of -zak leeg.
 7. Herhaal stap één tot en met vijf indien nodig.

Als je vlooien op je huisdieren of in de omgeving blijft zien, raadpleeg dan je dierenarts voor advies. Mogelijk moet je, je huisdieren op een effectiever vlooienregime zetten. 

Je krijgt de vlooien niet onder controle

Krijg je de vlooienplaag niet onder controle dan is het raadzaam om een professionele ongediertebestrijder uit je buurt in te schakelen. 

Zie hier onze producten tegen vlooien in huis

Lees ook
Bedwantsen weren met diatomeeenaarde
Bloedluis bij kippen voorkomen met diatomeeenaarde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling