#1 in veilig & duurzaam bestrijden

Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes- Tips tegen fruitvliegjes

Tips & advies over ongedierte

Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes- Tips tegen fruitvliegjes

Producten: azijnval maken, fruitvliegjes, fruitvliegjes vangen

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

PestiNext Fruitvliegjesval - 4 stuks
4x PestiNext Fruitvliegjesval
8,90
PestiNext Fruitvliegjesval
2x PestiNext Fruitvliegjesval
4,95

Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes

Heb jij overlast van fruitvliegjes ? Het is zaak dat je direct maatregelen neemt om te voorkomen dat de populatie nog groter gaat worden. Op een eenvoudige wijze kun je nu zelf een azijnval maken. Fruitvliegjes zijn dol op azijn, wijn en rottende banaan. Met de PestiNext fruitvliegjesval kun je veel volwassen exemplaren weg vangen waarmee je de voortplanting doorbreekt en een plaag kunt voorkomen. 

Volwassen fruitvliegjes besteden hun tijd aan twee dingen namelijk :

 1. Paren
 2. Leggen van eitjes op rottend materiaal

Door gebruik van hun reukvermogen sporen ze rottend en gistend materiaal op. Fruitvliegjes verliezen daarbij hun eigen veiligheid uit het oog. Dat is de reden dat een zelfgemaakte azijnval zo effectief is tegen deze vliegende insecten. Het zelf maken van een azijnval tegen fruitvliegen is nog nooit zo simpel geweest als met de PestiNext Fruitvliegjesval.

Wat je nodig hebt voor het maken van een doeltreffende azijnval tegen fruitvliegjes.

 1. Een fles of flesje van plastic of glas
 2. Wijnazijn, rode wijn en of kleine stukjes banaan
 3. Doe het lokmiddel in de fles
 4. Druk de PestiNext fruitvliegjes val op de fles
 5. En klaar is je zelfgemaakte fruitvliegjesval

Giet ongeveer een centimeter appelcider azijn in de door jou gekozen fles. Appelcider azijn heeft een fruitig aroma dat fruitvliegjes niet kunnen weerstaan. Hiermee worden ze aangetrokken. Je kunt ook rode wijn gebruiken of stukjes banaan.

Zet de zelfgemaakte fruitvliegjes azijnval neer op plaatsen waar veel fruitvliegjes aanwezig zijn. Dit kan zijn in de buurt van afval, achter een bar en in de keuken op diverse plaatsen. Plaats ze waar je overlast hebt van fruitvliegen.

De fruitvliegen zullen het glas invliegen door het gat in de silicone kurk. Ze kunnen er niet meer uit en je voorkomt daarmee dat ze zich nog kunnen voortplanten. Binnen enkele dagen zal de val vol zitten. Maak de val leeg en vul deze opnieuw met appelcider azijn, rode wijn of stukjes banaan. Deze val kun je gebruiken bij je thuis of in je horeca onderneming. 

TIP: plaats meerdere fruitvliegvallen zodat het effect groter is. 

Voordelen PestiNext Fruitvliegjesval

 • FUNCTIE- In de zomer zijn fruitvliegen meestal te vinden rond de fruitschaal in de keuken en in de buurt van de afvalopslag. Je voegt gewoon wat bananen, wijnazijn of banaan toe aan de fles en steekt de vanger in de bovenkant van de fles, deze flexibele trechter zal snel vangen. Deze vanger helpt je keuken te bevrijden van de fruitvliegjes.
 • GEMAKKELIJK TE GEBRUIKEN- Zoek een lege fles, voeg gewoon wat banaan of wijn toe aan de fles en steek de opvangtrechter in de bovenkant van de fles.
 • HERBRUIKBAAR – De vanger is gemaakt van premium siliconen, wasbaar en herbruikbaar, zeer gemakkelijk schoon te maken.
 • PAST OP DE MEESTE FLESSEN – wijn-, bier-, drank- of frisdrank fles, ze zijn overal te vinden.
 • DRAAGBAAR – Lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen, kan op een picknick worden gebruik. Gemakkelijk mee op reis te nemen.
bestel direct een PestiNext insectenval

Tips tegen fruitvliegjes 

Fruitvliegjes zijn voor veel mensen een ware plaag en bezorgen veel overlast. Ze gaan overal op zitten en het is geen fris gezicht. Wie er mee te maken heeft, weet als geen ander hoe moeilijk het is om van de plaag af te komen. Deze insecten planten zich snel voort en kunnen zich ook zonder groente en fruit goed in leven houden. De strijd tegen deze insecten vergt geduld en doorzettingsvermogen.

Als je ook ten einde raad bent, en flink de balen hebt van deze irritante en onhygiënische insecten, neem dan even de tijd om deze tips te lezen en in acht te nemen. Fruitvliegen verontreinigen fruit- en groenteproducten. Ze zijn hinderlijk en irritant in huishoudens, grootkeukens, cafés, restaurants, fabrieken en in de buurt van gft containers.

Waar komen Fruitvliegjes op af?

Wie kent het probleem van de fruitvliegjes niet ? Die vervelende vliegjes die alsmaar rond de fruitschaal en door je huis of bedrijf heen vliegen. Ze zijn erg klein en gaan overal tussen zitten. Fruitvliegjes komen vooral in de lente en zomermaanden voor, alhoewel je er het gehele jaar door last van kunt hebben.

Fruitvliegen komen op overrijp fruit af en etensresten in containers en open vuilniszakken. Zorg daarom dat de container altijd dicht is en dat vuilniszakken niet lang open en bloot staan. Dit lokt niet alleen fruitvliegjes, maar ook ander ongedierte zoals muizen en ratten.

Als je fruitvliegjes ziet, dan zijn het er al snel héél veel. Een oplossing zou zijn om bijvoorbeeld fruit in de zomerdag in de koelkast te bewaren. Des te eerder men maatregelen neemt des te minder overlast krijg je.

Wat te doen tegen fruitvliegjes?

Er zijn diverse manieren om fruitvliegjes te bestrijden. Ook met de bestrijding van deze vliegende beestjes gaan wij voor een gifvrije oplossing. De fruitvliegval van PestiNext vangt de vliegjes op een veilige, eenvoudige en niet giftige manier, het gehele jaar door.

Deze fruitvliegjesval vangt fruitvliegen op natuurlijke wijze. Het is een innovatieve val die zonder giftige stoffen werkt. De val is gemakkelijk in gebruik en je kunt deze aantrekkelijke maken met eigen lokmiddelen zoals appelcider, rode wijn, wijnazijn of stukje banaan. 

Voor het elimineren van een plaag fruitvliegen is het opsporen en het elimineren van alle potentiële broedplaatsen een cruciale factor. 

 1. Rottend fruit. Laat geen rottend fruit liggen. Onderneem direct actie als je het eerste fruitvliegje ziet. Leg al het fruit dat rijp begint te worden in een goed afsluitbare plastic bak. Fruit wat echt al rot begint te worden gooi dat weg in een goed afgesloten container. De gft container staat het beste in een gekoelde ruimte. 
 2. Lege flessen / blikjes en dopjes. Lege flesjes frisdrank en alcoholhoudende drankjes bevatten altijd een restant. Fruitvliegen zijn daar dol op. Dopjes van drankjes liggen vaak op de grond en blijven daar liggen. Zet voldoende bakken neer waar het afval direct in gedaan kan worden en regelmatig weggezet wordt in een koele ruimte. 
 3. Groente en fruitresten. Groente en fruitresten is normaal keukenafval. Zorg ervoor dat ze niet onnodig lang blijven liggen en sappen achter laten. Laat ze ook niet de gehele dag in een open afvalbak liggen. Fruitvliegjes weten ze snel te vinden. Hoe groente en fruitafval apart en sla het direct op in een koele ruimte in een afgesloten bak of container.
 4. Schoonmaakmaterialen. Sponzen, zemen, zwabbers, theedoeken en vaatdoeken zijn broedplaatsen voor fruitvliegjes als ze niet tijdig worden uitgewassen. De zuren die erin ontstaan trekken fruitvliegen aan. Schoonmaak materialen die niet goed schoongemaakt worden zijn tevens enorme broeihaarden van ziekteverwekkende bacteriën. 
 5. Schoonmaken van serviesgoed. Laat gebruikt servies niet staan en was het direct af. Wijn en bierglazen hebben een enorme aantrekkingskracht voor fruitvliegen. Laat vuil servies niet staan tot aan het einde van de dag. Spoel het op zijn minst af. Restjes jam en drank dienen direct afgespoeld te worden.

Nog meer Tips tegen fruitvliegen

 1. Laat geen voedsel staan.
 2. Sluit vuilniszakken goed af.
 3. Zorg dat containers goed afsluiten.
 4. Laat de vaatwasser niet openstaan.
 5. Laat geen open blikjes en flessen staan.
 6. Leg fruit in de koelkast.
 7. Leg fruit in een afgesloten bak of schaal.
 8. Vuile sponsjes en doeken elke dag verschonen.
 9. Maak vuilnisbakken elke dag schoon.
 10. Plaats horren voor ramen en deuren.
 11. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met fruitgeur.
 12. Gebruik natuurlijke geuren  zoals lavendel en basilicum.
 13. Fruitvliegjes houden niet van knoflook.
 14. Fruitvliegjes houden niet van salie.
 15. Fruitvliegjes houden niet van dille.
 16. Fruitvliegjes houden niet van kruidnagel.
 17. Sluit de groencontainer goed af of leg er vochtig papier overheen.
 18. Ventileer je huis/bedrijf goed.
 19. Gebruik een afzuiginstallatie om snel vocht te onttrekken.
 20. Gebruik ventilatoren. Dit houdt fruitvliegjes en vliegen op afstand.

Zijn fruitvliegen voor jullie huishouden of horeca onderneming ook een ware plaag? Het optimaliseren van de algehele hygiëne is de belangrijkste schakel in de strijd tegen deze vliegende insecten. 

Zelf heb ik 35 jaar ervaring in de voedingsmiddelenindustrie en ben een expert op gebied van algehele bedrijfshygiëne. Broedplaatsen van fruitvliegen zijn te vinden op plekken waar het niet goed schoon en vochtig is. Het wegnemen van de bron is de beste bestrijding. 

Optimaliseren van de algehele hygiëne is de enige duurzame oplossing

Voor cafés en restaurants kunnen fruitvliegen veel overlast bezorgen. Gistende massa`s zijn vaak de broedplaats van deze snel voortplantende vliegende insecten. 

 1. Opslag groente en aardappelen. Groente en aardappelen worden vaak opgeslagen in een open bak op een koele droge plaats. Controleer deze plaatsen op de aanwezigheid van resten. Ligt er niet ergens een aardappel of een stuk groente op de grond te rotten ? Één rottende aardappel is voldoende om de populatie fruitvliegen drastisch te laten groeien. 
 2. PestiNext Azijnvallen. Zet een aantal PestiNext azijnvallen in probleemgebieden. Vaak is de snelste manier om een populatie insecten te elimineren het wegnemen van de volwassenen. Dat zijn immers ook de individuen die zich kunnen voortplanten. Fruitvliegen zijn dol op azijn. Het plaatsen van azijnvallen helpt met het tegengaan van een snelle voortplanting.
 3. Repareer langzaam weglopende afvoeren. Langzaam weglopende afvoeren hebben vaak voedselresten die gaan rotten. Deze rottende resten zijn broedplaatsen voor fruitvliegjes. Afvoeren en putjes dienen elke avond schoon gemaakt te worden. Naspoelen met een natuurlijk ontsmettingsmiddel is geen overbodige luxe. Je voorkomt hier tevens nare luchtjes mee. Herken je het als je in de keuken komt en er hangt een naar luchtje? Inspecteer dan de afvoerputjes en goten eens. Doorspoelen met kokend water helpt ook. 
 4. Grondig reinigen keuken en bar. Keuken en bar dienen elke avond grondig gereinigd te worden. Dit is niet alleen preventief tegen fruitvliegen, maar ook tegen wespen, muizen en vleesvliegen. Kijk met het schoonmaken van keuken en bar eens verder dan je neus lang is. Kijk onder apparatuur, werktafels, barbladen, wasmachines en dergelijke. Afvalbakken worden vaak voorzien van een vuilniszak, maar de bak zelf wordt niet schoongespoeld.
 5. Zelf inblikken. Sommige particulieren en horecabedrijven blikken of potten zelf producten in. Let daarbij altijd goed op dat de randen goed afsluiten. De oorzaak van fruitvliegen kan soms in een klein randje zitten. Zelf in pot of blik doen en de randjes niet goed reinigen kan al tot overlast van fruitvliegen zorgen.

LEES OOK
Tips tegen fruitvliegjes in de horeca
Waar komen fruitvliegjes vandaan

Zelf een azijnval maken tegen fruitvliegjes
Fruitvliegjes – TIPS om overlast te voorkomen

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips & advies

Fruitvliegjes - Zo vang je ze eenvoudig

Fruitvliegjes - Zo vang je ze eenvoudig

Waar komen fruitvliegjes vandaan?  Ineens heb je last van fruitvliegjes. Waar komen die fruitvliegjes vandaan? De vervelende fruitvliegjes zitten ineens…
Tips tegen Fruitvliegjes in de horeca

Tips tegen Fruitvliegjes in de horeca

Tips tegen fruitvliegen in de horeca Fruitvliegjes zijn vliegende insecten. De Latijnse familienaam is Drosophilidae. Volwassen exemplaren zijn 3-4 millimeter…
Waar komen fruitvliegjes vandaan

Waar komen fruitvliegjes vandaan

Waar komen fruitvliegjes vandaan Vaak lijkt het of fruitvliegjes uit het niets op komen duiken. De wetenschappelijke naam voor deze…
Ook handig bij jouw bestelling