Groothandelsprijzen tot 10% korting!

Zo kun je diatomeeenaarde gebruiken

Tips & advies over ongedierte

Geschreven door: Francois van Iersel
Zo kun je diatomeeenaarde gebruiken

Producten: diatomeeenaarde

Met deze producten ben je snel van het ongedierte uit dit artikel af!

Geen producten gevonden.

Diatomeeënaarde het alternatief voor giftige bestrijdingsmiddelen

Diatomeeënaarde is een uniek 100% natuurlijk product met zeer veel positieve eigenschappen en gebruiksmogelijkheden. Ikzelf ben zeer enthousiast over dit product geraakt vanaf het moment dat ik ermee in aanraking kwam in 2016. 

Ik ben vanaf dat moment veel gaan lezen over dit natuurlijke product, en de vele voordelen die het biedt. Diatomeeënaarde kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, maar ook voor menselijke en dierlijke consumptie. Alhoewel ik dit zelf ook gebruik richt ik me hier op het feit dat je dit product heel goed en veilig kunt gebruiken tegen verschillende soorten ongewenste beestjes zoals:

 1. Mieren
 2. Zilvervisjes
 3. Papiervisjes
 4. Kakkerlakken
 5. Vlooien en mijten bij honden en katten
 6. Bedwantsen
 7. Bloedluis bij vogels en kippen
 8. Pissebedden
 9. Slakken
 10. Naaktslakken
 11. Bladluis
 12. Luizen

100% natuurlijk en gifvrij

Als professioneel ongediertebestrijder ben ik zo enthousiast over diatomeeënaarde omdat het een 100% natuurlijk en gifvrij product is. Ik vind dit een fantastisch product door de positieve ervaringen die ik ermee heb. Heel jammer dat dit 100% natuurlijke en gifvrije product niet gebruikt mag worden voor het bestrijden van kruipende insecten.

Diatomeeënaarde is absoluut veilig voor kinderen en huisdieren waardoor gebruik in- en buitenshuis overal toegepast kan worden.

LET OP: Diatomeeënaarde is zeer sterk vocht absorberend. Het is een stofachtig materiaal waarmee je moet opletten dat het niet in je mond of ogen komt. Door de enorm sterke vocht absorptie kan het irritatie aan je ogen en in je keel veroorzaken. Draag dus altijd een stofmasker en bril. Voorkom vorming van stof.

Food Grade diatomeeënaarde 

Diatomeeënaarde van PestiNext is van Food Grade (voedselkwaliteit) en is afkomstig van een producent die wereldwijd bekend is om zijn uiterst pure kwaliteit, van natuurlijk organisch materiaal uit de zuiverste zoetwaterbronnen.

Diatomeeënaarde is het gefossiliseerde overblijfsel van microscopische kleine schillen die zijn gecreëerd door eencellige planten genaamd diatomeeën. Niet alle afzettingen van diatomeeënaarde of de diatomeeën die aanwezig zijn in de afzettingen zijn hetzelfde.

De vorm van diatomeeënaarde

De vorm van diatomeeën moet buisvormig zijn met gaten in de wanden. Het is belangrijk om diatomeeën met een constante vorm te hebben zonder ongewenste sedimenten en ze moeten van zoet water zijn, omdat de diatomeeën een hardere schil vormen en minder kwetsbaar zijn dan die van zout water. Zout water afzettingen bevatten een mix van diatomeeën en vormen sedimenten die inconsistent zijn, waardoor ze onbruikbaar zijn voor onze producten, aldus de fabrikant.

Diatomeeënaarde (DE) is het stoffelijk overschot van een microscopische eencellige plant (fytoplankton) die diatomeeën wordt genoemd en die leefde in de oceanen en meren die ooit het westelijke deel van de VS en andere delen van de wereld bedekten. Deze afzettingen worden gewonnen uit onder waterbedden of uit oude gedroogde meren bodems. 

Slechts enkele Diatomeeënaarde-afzettingen zijn “voedselkwaliteit”. Andere afzettingen in voedselkwaliteit kunnen grotere hoeveelheden sediment en klei bevatten waardoor ze minder effectief zijn. Na het analyseren van vele andere “Food Grade” afzettingen zijn we tevreden dat onze diatomeeënaarde de zuiverste vorm van diatomeeënaarde is.

Hoe kun je diatomeeënaarde gebruiken?

Diatomeeënaarde heeft vele gebruiksmogelijkheden en kan voor veel verschillende dingen worden ingezet zoals:

 1. Natuurlijk afweer- afschrikmiddel
 2. Menselijk gebruik
 3. Dierlijk gebruik
 4. Natuurlijke filtratie
 5. Grootverbruik op boerderijen en kwekerijen

Ik richt me in dit artikel op het gebruik van diatomeeënaarde wat je zou kunnen gebruiken als natuurlijk afweer en afschrikmiddel. 

Diatomeeënaarde tegen mieren

Heb je last van mieren op je plaats of terras ga dan als volgt te werk:

 1. Zet een stofmasker en bril op
 2. Verstuif het poeder in de ingangen en er rondom heen
 3. Komen er na een paar dagen elders openingen doe daar dan hetzelfde als bij 1 en 2
 4. Blijf dit herhalen en je zult zien dat de overlast van mieren onder controle komt

Diatomeeënaarde tegen zilvervisjes en papiervisjes

Afhankelijk van waar de meeste van deze insecten zitten kun je dit poeder inzetten. Je kunt het boven een systeemplafond verstuiven. Dit werkt echt heel erg goed. Ik heb dit zelf toegepast op een kinderdagverblijf en als je ziet hoe effectief het daar heeft gewerkt is echt fantastisch. Dus daar waar je het kunt verstuiven boven een plafond raad ik dat echt aan om te doen. 

Je kunt diatomeeënaarde ook met een zachte handveger achter de plinten van bijvoorbeeld laminaatvloeren vegen. Zilver- en papiervisjes zitten vaak onder laminaat. 

Voordat je laminaat gaat leggen raad ik je aan om van te voren diatomeeënaarde aan te brengen zodat deze insecten er niet meer onder kunnen overleven. 

Diatomeeënaarde tegen kakkerlakken

Kakkerlakken zitten in kleine openingen, naden en kiertjes. Breng diatomeeënaarde overal aan waar je maar denkt dat ze kunnen zitten, en verstuif het op plaatsen waar je ze ziet kruipen. Natuurlijk is een optimale hygiëne ook van belang, maar dat geldt voor alle soorten ongewenste beestjes. 

Diatomeeënaarde tegen pissebedden

Heb je last van pissebedden in huis dan is dat vaak een vochtprobleem. Probeer de oorzaak te vinden en ventileer goed zodat alles droogt. De pissebeden zullen dan vanzelf verdwijnen. Natuurlijk kun je om het proces te versnellen op de plaatsen waar pissebedden zitten dit poeder aanbrengen. 

Diatomeeënaarde tegen vlooien en mijten bij honden en katten

Wrijf de diatomeeën poeder in de vacht van je hond of kat. Let altijd op dat je niet stoft en dat het niet in de ogen en luchtwegen komt. Behandel de verblijfplaatsen van je hond of kat ook. Was je huisdier na 3 dagen en herhaal de behandeling. Was dekens en verblijfplaatsen ook regelmatig. 

Diatomeeënaarde tegen bloedluis bij kippen of vogels

Bloedluis verschuilt zich overdag in de kleinste naadjes en kiertjes. In de nacht komen ze eruit om een bloedmaaltijd te halen bij de gastheren zoals men dat noemt. 

Doe diatomeeënaarde in een wat grotere bak en ga er met een borstel doorheen. Veeg het poeder in naden en kieren. Met een verstuiver kun je het poeder aanbrengen op alles wat in het verblijf aanwezig is. Herhaal een behandeling na 3 dagen en daarna na 5 dagen of zo vaak als nodig. 

Diatomeeënaarde tegen slakken en naaktslakken

Diatomeeënaarde is ook zeer effectief tegen slakken en naaktslakken. Je kunt het poeder zeer eenvoudig aanbrengen met een diatomeeën strooier. Heb je last van slakken strooi dit poeder dan op plaatsen waar de slakken zitten en zich bewegen. Strooi het poeder op de grond tussen groenten en andere gewassen.

Diatomeeënaarde tegen bladluis en luizen

Je kunt diatomeeënaarde ook oplossen in water waardoor je het kunt sprayen. Gebruik hiervoor 6 eetlepels op een liter water. Spray dit over planten waar bladluis of andere luizen op zitten en herhaal dat zo vaak als nodig is. 

Duurzaam en milieuvriendelijk

Diatomeeënaarde heeft een duurzame en milieuvriendelijke werking. Daar waar het ligt boven een plafond blijft het effectief en op sommige plaatsen zul je het een paar keer vaker aan moeten brengen. 

Belangrijkste voordelen:

 1. Duurzame werking
 2. Milieuvriendelijk
 3. Veilig voor mens en dier
 4. Zeer effectief

PestiNext diatomeeënaarde 

PestiNext diatomeeënaarde is van de hoogste kwaliteit en wordt wereldwijd gedistribueerd door de fabrikant. Persoonlijk ben ik erg blij met dit product om zijn vele gebruiksmogelijkheden, kwaliteit en dat het een 100% natuurlijk product is. 

In dit artikel wil mik uitsluitend aangeven wat de gebruiksmogelijkheden zijn van dit mooie product. Je kunt het onder andere gebruiken voor het afstoten en bestrijden van kruipende insecten, maar je dient wel te weten dat het in Nederland niet is toegestaan.

Waarschuwing : wil je dit poeder op stofzuigen dan kan dat niet met een gewone stofzuiger. Je dient hiervoor een stofzuiger te hebben die bouwstof kan zuiger of een special fijnstofzuiger. Een normale stofzuiger kan kapot gaan door het fijne stof van dit poeder.

LEES OOK
Bedwantsen weren met diatomeeenaarde
Bloedluis – Vogelmijt voorkomen
Ontwormen van je paard met diatomeeenaarde

Ik stel het erg op prijs dat je dit artikel hebt gelezen. Ik help je graag met informatie die voor jou zinvol is, of kan zijn over allerlei soorten ongedierte. Ik kan me voorstellen dat je, je soms zorgen maakt en een vraag wilt stellen over dit of een ander artikel. Ik moedig je aan om jou reactie of vraag hieronder in het commentaarveld te zetten. Ik zal je vraag altijd persoonlijk beantwoorden. Is dit artikel waardevol voor jou geweest, dan kan het dat ook zijn voor mensen in je omgeving. Wellicht vind je het leuk om dit artikel te delen met jouw favoriete sociale netwerk

23 reacties

 1. Wat fijn om dit artikel te lezen! Ik heb net tapijtkevertjes ontdekt in mijn slaapkamer. Daar zal ik dit dus zeker gaan gebruiken. Nu heb ik ook veel wollen producten zoals een vloerkleed. Kan ik die ook behandelen met diatomeeënaarde? Zo niet, heeft u daar andere tips voor?
  Alvast bedankt!

  1. Beste Eva, hartelijk dank voor je reactie. ja je kunt diatomeeenaarde ook gebruiken om je tapijten mee te behandelen. Let er wel op dat diatomeeenaarde een zeer fijn stofachtig product is. Voorkom stofvorming want dat kan irritaties veroorzaken van je ogen en luchtwegen. Tapijtkevers voeden zich onder andere met natuurlijke vezels zoals wol.

   1. Stofzuig eerst alles grondig. Neem dit serieus want met stofzuigen neem je al heel veel weg.
   2. Behandel de tapijten met diatomeeenaarde. Een dun stofachtig laagje is voldoende.
   3. Laat het poeder enkele dagen haar werk doen.
   4. Stofzuig de tapijten weer grondig.
   5. Herhaal de behandeling als dat nodig is.

   TIP 1 : Verwijder de stofzak met tapijtkevers direct. Doe deze is een afgesloten zak en gooi deze in je container.
   TIP 2: Maak naden en kieren dicht bij plinten, kasten en kozijnen met acrylaat- of siliconen kit. Gebruik het beste acrylaatkit omdat deze overschilderbaar is.
   TIP 3 : Was besmette kleding op minimaal 60°C of leg het in de vriezer voor minimaal 2 weken bij -15°C.

   Heb je nog vragen dan verneem ik die graag. Met vriendelijke groet Francois

   1. Hallo, wat fijn om dit artikel te lezen. Ik heb last van vogelmijt in huis, via de roosters binnengekomen. Vogelnestje nog niet gevonden. Ik wil diatomeeenaarde strooien daar waar ik de vogelmijt binnen zie, dat is aan de binnenkant bij de kozijnen op de grond. Ook wil ik buiten tegen de kozijnen strooien. Kan dat de aluminium kozijnen beschadigen? Ik vraag mij vooral af hoe ik het poeder zowel binnen als buiten moet opruimen. Ik lees dat ik het niet moet stofzuigen? Hopelijk heb jij advies! Dank.

    1. Beste Julia, hartelijk dank voor je bericht. Buiten hoef je het niet op te ruimen. Als het een keer regent is het meestal weg. Binnen kun je het weg nemen met een stoffer en blik. Voorkom dat er veel stof wordt gevormd. Op stofzuigen is inderdaad geen goed idee omdat het poeder te fijn is voor je stofzuiger en kapot kan gaan. Strooi het op plekken waar je denk dat vogelmijt zit, maar ook in naden en kieren in de buurt omdat je niet wilt dat de besmetting van daaruit weer opnieuw kan beginnen. Met vriendelijke groet François

 2. Beste François,

  In de tuin hebben we veel ‘last’ van fluweelmijten. Hoewel niet schadelijk zou ik dat toch enigszins willen beperken. Zou diatomeeënaarde daar misschien ook geschikt voor zijn ?

  Alvast dank voor een reactie.

  Met vriendelijke groet
  Alex

  1. Beste Alex, excuus voor mijn late reactie door een fout in onze website. Diatomeeënaarde zal zeker werken tegen fluweelmijten. Ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee, maar wel tegen andere mijten en kruipende insecten. het is zeker het proberen waard. Met vriendelijke groet François

 3. Beste Francois, Wanneer ik dit middel preventief bij mijn hond wil gebruiken hoe vaak moet ik hem dan ‘inpoederen”?
  mvg Ada

  1. Beste Ada, Voor uitwendige plaagpreventie, wrijf het poeder in de vacht van uw hond. Begin bij de staart en trek het haar naar achteren om het op de huid te krijgen. Vermijd de ogen, neus en mond omdat dit de slijmvliezen kan irriteren. Als u het uitwendig gebruikt, kunt u ook vlooien op uw hond verwijderen. Je moet het ook op zijn beddengoed en tapijten strooien. Laat het maximaal 3 dagen zitten en was het daarna of stofzuig het met een stofzuiger met hepa filter anders gaat je stofzuiger kapot door het zeer fijne stof. Zorg ervoor dat u alleen Diatomeeenaarde van voedingskwaliteit koopt en gebruikt. DE kan longirritatie veroorzaken, dus pas op dat u en uw hond geen stof inademen. Diatomeeënaarde kan uitdrogend zijn voor de huid van uw hond. Als u een droge huid opmerkt, was uw hond dan met een vochtinbrengende shampoo of conditioner. Onze diatomeeenaarde is van voedselkwaliteit. Met vriendelijke groet François

 4. Hoi!

  Nou, die diatomeeenaarde klinkt als iets wat iedereen sowieso in huis moet hebben!
  Dat van die stofzuiger is wel een probleem. Zou kleine beetjes ook de stofzuiger kapot maken? Ik kan niet met een bouwstofzuiger m’n huis doen.

  Groetjes!

  PS de poeder voor zilvervisjes – is dat dan ook voornamelijk diatomeeenaarde?

  1. Beste Willemien, ik ben het met je eens dat diatomeeenaarde een heel mooi en goed middel is en dat dit eigenlijk iedereen in huis zou moeten hebben. Een geweldig mooi product dat 100% natuurlijk en niet giftig is. Het op stofzuigen is echter een probleem met een gewone stofzuiger want die kan kapot gaan van de zeer fijne stofdeeltjes. Om die reden zet ik het er ook bij. Poeder tegen zilvervisjes is inderdaad voornamelijk diatomeeenaarde. Met vriendelijke groet François

 5. Hoi, ik zit met een vraag. Ik heb een vlo gevonden op mijn hond en ben mij aan het inlezen op diatomeeënaarde.
  Ik lees dat dit zowel uitwendig als ook inwendig ( door het voer) gebruikt kan worden.
  Wat echter voor mijn gevoel tegenstrijdig is: uitwendig moet je er voor zorgen dat je het niet inademt of in ogen en oren komt want het is nogal scherp en kan irritatie opleveren.
  Dat is ook wat het bij ongedierte doet, de scherpte snijd als het ware de pantsers kapot en droogt ze daarna uit.
  Hoe kan het dan door het voer gegeven worden? Is dat dan niet te scherp voor de wanden van onder andere de slokdarm, maag en darmen? En krijgen ze dan geen uitdrogingsverschijnselen? Mijn hondjes zijn nogal oud (15 & 12) en ik wil ze niets geven dat hun spijsverteringskanaal beschadigd. Kan iemand mij daar antwoord op geven?

  Dit lijkt, wat ik zo lees, de ideale en betaalbare en niet-giftige manier om ongedierte aan te pakken bij de dieren als ook het huis maar bovengenoemde gevoelsmatige tegenstrijdigheden houden mij nog tegen. Iemand die mij goed onderbouwde uitleg kan geven?

  1. Beste Saskia, er is een groot verschil met het losse droge poeder wat kan stoffen en als het wordt gegeten door middel van het door voer heen te mengen. Zelf drink ik het met regelmatige tijden elke dag en mijn darmen zijn zeer mooi schoon is gebleken bij een onderzoek. Als het nat is en vermengd met voedsel dan hebben de scherpe randjes veel minder effectief als dat ze droog zijn. Diatomeeenaarde zit in tandenpastas, voedingssupplementen, maskers, voedselvoorraden die vrij gehouden koeten worden van insecten en in tal van meer producten die geconsumeerd worden. Ik hop dat dit je een beetje gerust stelt. het is wel van belang om voedselkwaliteit te nemen ne niets naders. Met vriendelijke groet François.

 6. Beste Francois, dankjewel voor je artikel.
  Ik heb geprobeerd om te vinden waarom diatomeeenaarde niet tegen kruipend ongedierte ingezet mag worden in Nederland, maar heb hier helemaal niets over kunnen vinden. Heb je daar misschien een linkje van?

  1. Beste Piet, waarom het niet is toegestaan begrijp ik eerlijk gezegd niets van. Het is een zeer effectief natuurlijk en niet giftig product. De reden zou kunnen zijn dat ook andere kruipende insecten er last van kunnen hebben maar dat is met chemische bestrijdingsmiddelen volgens mij nog veel erger. Diatomeenaarde wordt als een biocide gezien, maar dat zou zout en water dan ook moeten zijn. De wetgeving is daaromtrent zo krom als een banaan. Typisch Nederlands. Met vriendelijke groet François. ps ik kan er geen link van vinden.

 7. Goedendag

  Ik heb bij mijn achterdeur (buiten) veel mieren zitten
  nu heb ik mieren poeder van de kruidvat gekocht Diatomeënaarde (67,5%). wat zou de andere substantie zijn?
  Ik heb een hond en 2 kinderen rond lopen en begreep dat diatomeeënaarde niet giftig is voor hun
  verder las ik hier over de mondkap en de bril deze heb ik niet gebruikt want op de verpakking van het flesje staat daar niks over vermeld wel een goede tip voor de volgende ronde.

  1. Beste Anne, dank voor je bericht. Wat het andere deel is van de substantie dat weet ik niet. Zou op de verpakking moeten staan. De aarde die je hebt gekocht is niet van voedselkwaliteit en ik adviseer je om uitsluitend diatomeeenaarde van voedselkwaliteit te gebruiken. Met vriendelijke groet Francois

 8. Hoi,

  Wij hebben in de kamers van de kinderen last van boekluizen. We hebben een luchtontreiniger geplaatst in één van de kamers; de vochtigheid is van 73% naar 57% gedaald, maar gaat niet lager.
  Nu zijn we op zoek naar andere oplossingen en kwamen bij dit aan.
  Ik vroeg mij waar ik het precies kan gebruiken. Wij hebben ze tot nu toe in de boekenkast, op de muren/plafond en op bed gezien. Ze zouden vast wel op nog meer plekken in de kamers zitten.
  Zou ik het in de boekenkast bij de boeken zonder ze er uit te halen kunnen gebruiken en hoe zouden we het verder kunnen gebruiken?
  We hebben bovendien ook deze spray gekocht, maar nog niet gebruikt: Protect Home Kruipende Insecten Spray – 500ml – Insectenspray tegen o.a. Mieren en Kakkerlakken

  Groeten.

  1. Beste Arjan, dank voor je reactie. Wat je doet met de luchtvochtigheid is goed. Deze dient echter onder de 45% te zijn om effect te hebben. De kamers langdurig van warme droge lucht voorzien kan ook heel goed werken. Je kunt dit doen met een elektrische heater die warme lucht geeft van boven de 60 graden celcius. Je kunt naden, kieren en oppervlakten voorzien van een heel dun stoflaagje van diatomeeenaarde. Zolang het stoflaagje er ligt blijft het effectief. Dit is zeker de moeite waard om te doen. Zorg tegelijkertijd voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid. Zijn er beschimmelde plekken dan die je die zodanig te reinigen dat alle schimmel weg is. Hopende kun je hiermee vooruit. Succes en vriendelijke groet François

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer tips & advies

Handleiding diatomeeenaarde

Handleiding diatomeeenaarde

Diatomeeenaarde 100% natuurlijk en gifvrij PestiNext diatomeeënaarde is een 100% natuurlijk product vervaardigd uit fossiele plankton en is reukloos. Diatomeeenaarde kan…
Voordelen van diatomeeenaarde als voedingssupplement

Voordelen van diatomeeenaarde als voedingssupplement

Diatomeeënaarde is een 100% natuurlijk product Misschien heb je nog nooit van diatomeeënaarde gehoord, maar de kans is groot dat…
Ontwormen van je paard met diatomeeënaarde

Ontwormen van je paard met diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde voor je paard als voedingssupplement en als natuurlijke ontwormer.  Diatomeeënaarde kan op verschillende manieren worden gebruikt als voedingssupplement voor…
Bedwantsen weren met diatomeeënaarde

Bedwantsen weren met diatomeeënaarde

Diatomeeenaarde is een natuurlijke stof Bedwantsen weren met diatomeeënaarde is een 100% gifvrije en zeer effectieve manier om van deze…
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leeg!Terug naar Shop
   Calculate Shipping
   Ook handig bij jouw bestelling